Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Олег Музичук: Ми засмучені, але життя триває

У Львові завершився матч за світову шахову корону між стриянкою Марією Музичук та китаянкою Хоу Іфань. Титулована українська шахістка не змогла захистити титул чемпіонки світу, поступившись китаянці з рахунком 3:6. Про причини поразки Марії Музичук кореспондент Гал-інфо поспілкувався з батьком спортсменки, відомим українським шаховим тренером Олегом Музичуком.

 – Ми засмучені, але життя триває, - бере слово Олег Музичук. Шахи – це спорт, хтось виграє, хтось програє. Вирішальною у матчі була шоста партія, де Марічка мала перевагу. Якщо пригадаємо ту партію, то вона не зробила хід пішаком на f6, думала, що з цієї позиції можна було більше "витиснути" іншим ходом. Ця партія була ключовою в усьому протистоянні. У шостій партії Марія вже йшла у ва-банк, адже її влаштовувала лише перемога. В останній партії Хоу Іфань грала на нічию. Вона застосовувала такі варіанти, де чорні фігури не мали переваги. Якщо б Марії не треба було б вигравати, воно б не грала так агресивно пішаками на королівському фланзі. Загалом, вважаю матч був цікавий.

 – Чи можна говорити про те, що Хоу Іфань більше пощастило в усьому протистоянні?

 – Не знаю. Правильніше сказати, що переломною в усьому матчі була шоста партія. Якби Марія виграла цю партію, невідомо, як би завершився увесь матч. Хоу Іфань – сильна шахістка, яка має багато своїх переваг. Вона грає дуже технічно, і в тому, мабуть, переважає Марічку. Незважаючи на це, у Марії є також свої плюси. На мою думку, в дебютній підготовці ми переграли китаянку. Ті позиції, які отримувала Марія після дебюту, були непоганими. В дебютному плані ми показали більше, аніж Хоу Іфань. А от в техніці ми поступилися.

Для прикладу, у другій партії, коли Марія програла, вона вибрала неправильний план після дебюту. Хоу Іфань потрібно віддати належне. Тепер вона – чотириразова чемпіонка світу. Свої чемпіонські матчі вона вигравала з дуже переконливими рахунками. Тоді вона була слабшою: як і за своїм рейтингом, так і за класом. У матчах за світову шахову корону вона перемогла Хампі Конеру з Індії з рахунком 5,5 на 2,5, а українку Анну Ушеніну – 5,5 на 1,5. Нині вона бере участь у чоловічих престижних турнірах. Марія далеко не має такого досвіду.

 Тренер Марії Юрій Криворучко сказав, що нашій шахістці забракло досвіду ігор саме з одним суперником.

  І це також правда. Вважаю, що участь у сильних чоловічих турнірах додала впевненості Хоу Іфань. Марія хоч і грала на сильних чоловічих турнірах, але вони поступаються тому рівню турнірів, у яких грає Хоу Іфань. Послужний список китаянки ігор з сильними чоловіками набагато більший.

 –  Чи здивувала чимось Хоу Іфань?

 –  У дебютах вона нічого не показала. Вона чекала на помилку Марічки і в другій партії її використала (хід тури на d7). У шостій партії вона також скористалася тим, що Марія вчасно не посунула пішака на f6. Десь давило те, що вона програвала у рахунку і цей хід хотіла зробити у надійніший момент. Вона почала підсилювати позицію, а це було зайвим. Марічка думала, що цього ходу було замало для перемоги. Найбільше Хоу Іфань здивувала першим ходом e5. В основному вона розігрує сицилійський захист.

 –  Наскільки Ви задоволені роботою тренерів Марії Юрія Криворучка та Павла Ельянова?

 –  Вони дуже добре підготували Марію. В жодній партії ми не поступились китаянці у дебюті. Хоу Іфань готував Володимир Чучелов – дуже відомий тренер у світі. Він є непоганим спеціалістом у дебютах, дуже далеко їх розробляє. Втім, вважаю, що наша команда у дебютній підготовці показала дещо більше.

 –  Чи плануєте, щоб Ельянов та Криворучко в майбутньому допомагали Марії та Анні готуватися до серйозних турнірів?

 – Усе впираєтсья в кошти. Марія ніколи не мала таких супер тренерів, оскільки це задоволення не з дешевих. Якщо будуть гроші, будемо з ними працювати.  

 –  Як Вам в цілому організація матчу?

 –  За два тижні до старту матчу взагалі не було відомо, чи відбудеться він у Львові. Завдяки окремим людям в короткі терміни вдалося усе організувати на відповідному рівні. На цей матч до Львова приїжджали гості з Австралії, Канади, США, Німеччини та інших країн.

 – Які зараз плани в Марії та Ані?

 – Треба відпочити. З 19 квітня по 3 травня дівчата планують зіграти на турнірі серії гран-прі у Батумі (Грузія).

Розмову вів Богдан Пастернак, Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ