Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Олег Засадний: Якби Петро Димінський забажав долучитися до будівництва нового стадіону, ніхто не відкидатиме його як потенційного інвестора

Коли містом пройшла чутка, що міський голова Андрій Садовий призначив своїм радником з організації проведення Євро-2012 у Львові Олега Засадного, всі одразу ж заворушилися і почали допитуватися, хто ж він такий. Адже досі широкому загалу ім`я Олега Засадного було не відомим. Та й всезнаючий Інтернет теж мало в цьому допоміг. Цікавість загалу до цієї людини зрозуміла – він може стати однією з ключових фігур, від яких залежатиме проведення європейського футбольного форуму у нашому місті. До того ж, пана Засадного називають одним з претендентів на посаду директора департаменту з проведення Євро-2012, а то і майбутнім заступником міського голови. Агенція „Гал-info” вирішила розставити всі крапки над „і” та познайомити своїх читачів з людиною, від якої залежатиме організація у Львові чи не найбільшої імпрези за останні сто років.
– Пане Олеже, як Ви стали радником міського голови з питань Євро-2012, де працювали до того?
 
– Останні 15 років я працював в інтернаціональних компаніях, останні вісім років – у компанії „Нестле” директором підрозділу. Як став радником? Важко сказати, це не від мене залежало. У мене є певний досвід ведення проектів – від організації підрозділів до організації певного виду діяльності, певних бізнесів для різних бізнесменів. Так само я є членом Асоціації проектного менеджменту в Україні. А проект організації Євро-2012 видався мені складним, але надзвичайно цікавим. Цікавим з точки зору його різносторонності.
 
– А чи є у Вас досвід організації великих спортивних заходів?
 
– Великих спортивних заходів не доводилося організовувати, але доводилось організовувати конференції для клієнтів, дистриб`юторів, партнерів. Це, звичайно, не порівняти з масштабами чемпіонату Європи з футболу, але оскільки це є проектний менеджмент, розмір проекту майже не впливає на методологію підготовки і проведення.
 
– Як Ви сконтактувалися з Андрієм Садовим, він Вас знайшов, чи хтось з його команди, чи Ви самі до нього прийшли?
 
– Сконтактували знайомі люди, які знали мене останні п`ять років і могли порекомендувати мене Андрієві Садовому як людину, яка може виконати такий обсяг роботи і довести проект до логічного завершення.
 
– У чому полягатимуть Ваші обов`язки як радника міського голови з питань Євро-2012?
 
– Координація роботи існуючих підрозділів міської ради в тому, що стосується підготовки до чемпіонату Європи. Тобто це і контакти із зовнішніми організаціями, зокрема, із Міністерством сім`ї, молоді та спорту, іншими урядовими і неурядовими структурами, формування команд, все, що стосується взаємодії всередині міської ради. Це і використання ресурсів існуючих департаментів, залучення людей у проектні команди, постановка завдань і відслідковування їх виконання.
 
– Тобто, фактично Ви виконуватимете роль основного організатора цього заходу?
 
– Основним організатором є УЄФА. Ми, як один з учасників, повинні забезпечити виконання вимог УЄФА і водночас досягнути певного результату для міста. Тобто, усе що робиться, повинно залишитися у місті назавжди. Стадіони, готелі – все це повинно бути гармонійно влито в інфраструктуру, львів`яни не повинні відчувати дискомфорту під час підготовки до чемпіонату.
 
Пане Олеже, в деяких ЗМІ з`явилася інформація, начебто Вам згодом запропонують посаду керівника департаменту з підготовки до Євро-2012 або ж аналогічну посаду заступника міського голови. Чи робили Вам вже таку пропозицію?
 
– Таких пропозицій поки що немає і не може бути, бо положення про департаменти поки що не прийняте на сесії. Тільки після того, як депутати висловлять свою думку про те, чи варто створювати цей департамент або ж посаду ще одного заступника, тоді можна буде говорити про якісь певні пропозиції.
 
– Очевидно, що робота з інвесторами теж буде одним з Ваших обов`язків. Скажіть, чи уже надходили від них якісь пропозиції? Якщо так, то це іноземні інвестори чи українські?
 
– Я не став би ділити інвесторів на іноземних чи місцевих. Просто потрібно чітко поставити вимоги міста перед інвестором. Якщо він буде відповідальним, візьме ці вимоги до уваги. Звичайно, уже є великий інтерес до проекту Євро-2012 і іноземних інвесторів, і зі Львова, що особливо приємно. Це дасть певний поштовх і в працевлаштуванні людей, і в розбудові міста. Я думаю, що остаточним кроком для залучення інвесторів буде інвестиційний форум, який відбуватиметься у Києві. Перед тим такий форум буде у Варшаві, можливо, проведемо його і Львові. Для цього також варто було б створити якусь структуру, яка могла би правильно підготувати пропозиції для інвесторів, допомагати їм правильно приймати рішення, залучати ці інвестиції.
 
– Чи залучатимете до підготовки місцевих спортивних фахівців, зокрема, футбольних? Недавно, зокрема, почесний президент ФК „Карпати” Петро Димінський говорив, що готовий надати і свою допомогу в організації чемпіонату, якщо це буде потрібно.
 
– Уже була зустріч міського голови з Петром Димінським стосовно його участі та інвестицій у новий футбольний стадіон. Тому зрозуміло, що і до організації, і до інвестування будуть залучатися всі люди, які могли би щось принести в цей проект. Дуже багато робить управління молоді і спорту. Залучають фахівців, які вміють працювати і готові це робити. Скажімо, Юрко Наконечний, який має досвід організації „Пласту” у Львові. Він бере досить активну участь у цьому, тому що у нього дійсно великий досвід роботи з волонтерськими організаціями.
 
– А якщо брати суто менеджерський склад. Ви плануєте опиратися на львівських фахівців, чи залучатимете людей з інших міст або з-за кордону?
 
– Все залежить від кваліфікації людей. Якщо є фахові люди у нас, звичайно, краще залучати людей зі Львова. Потрібно також залучити експертів, які уже мали досвід проведення подібних заходів з інших міст, можливо, з інших країн. Але це вже буде рішення міського голови, як він це бачить.
 
– В інтерв`ю нашій агенції Петро Димінський зауважив, що у Львові ніхто не будуватиме стадіон, якщо він не буде якимось чином пов`язаний з «Карпатами». Як би Ви оцінили цю його тезу?
 
– Звичайно, що кожен стадіон є прив`язаним до футбольної команди. І, оскільки у Львові є дві футбольних команди, то новий стадіон мав би бути прив`язаний до однієї з них. Та це уже буде вирішуватися згодом.
 
– Тобто, не відкидається, що навіть сам Димінський міг би профінансувати будівництво цього стадіону хоча б частково?
 
– Якби він був готовий це зробити, звичайно, що ніхто не відкидатиме його як потенційного інвестора.
 
 Розмовляла Ірина СИРИВКО
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ