Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Олександр Лазорко: Реконструкція НПК «Галичина» наразі проходить паперову стадію

З початку 2007 року керівництво нафтопереробного комплексу «Галичина» обіцяло оголосити переможців-ліцензіарів, які реконструйовуватимуть нафтопереробний завод, який вже чи не 1,5 року працює на півпотужності, оскільки перебуває на реконструкції. Про те, хто і за які кошти виконуватиме реконструкцію нафтопереробного заводу, «Гал-info» запитало у голови правління НПК «Галичина» Олександра Лазорка.
– Пане Лазорко, реконструкція НПК «Галичина» формально розпочалася у 2005 році. Що за цей час вже зроблено? Хто займатиметься реконструкцією заводу?
 
– Починаючи з 2006 року, як тільки ми визначилися з тим, що буде проводитися капітальна корінна реконструкція НПК «Галичина», ми почали проводити тендери поміж ліцензіарами, які володіють науковими ноу-хау, та інжиніринговими компаніями, які роблять сучасні робочі проекти для виробничих установок. Як результат, на частину реконструкції ми вже уклали контракти, а на частину ще ведемо переговори.
У загальному модернізація буде іти двома етапами. Перший етап буде складатися з будівництва установки гідроочистки дизпалива. На неї вже визначено ліцензіара та виробника базового проекту – данську компанію Холдер Топсе. Ми вже проплатили за ліцензію на це будівництво, і почалася реалізація базового проекту. В загальному будівництво цієї установки буде здійснюватися до кінця 2009 року, а вартість його становитиме 117 млн дол.
Крім того, ми визначилися з ліцензіаром з будівництва установки ізомеризації бензинів, завдяки якому буде забезпечено виробництво високооктанових бензинів А-95 та А-98, і майже не виготовлятиметься бензин А-80, що підвищить прибутковість заводу. Цю установку буде встановлювати американська компанія ЄОУПІ, а коштуватиме заводу вона близько 40 млн дол. Визначилися ми також з ліцензіаром і будівельником коксової установки – цим буде займатися американська компанія Фостер Віллер. Зараз ми на стадії підписання з ними договорів – ця установка коштуватиме 90-110 млн дол.
Таким чином перший етап реконструкції комбінату обійдеться нам у близько 280 млн доларів.
 
– А які роботи мають бути зроблені на НПК «Галичина» в рамках другого етапу реконструкції?
 
– Другий етап включатиме в себе будівництво вакуумного блоку, установку каталітичного крекінгу та додаткові установки, в тому числі азотно-кисневу станцію, установку виробництва водню, будівництво нового октанайзінгу, ліцензіаром якого є Аксонз, також установку гідроочистки бензину, яку буде робити французька компанія Аксонз.
Крім того, підписано і частково оплачено контракт з генеральним проектувальником, який буде курувати всі ці проекти, – це українська компанія «Укрнафтахімпроект», яка нам робить техніко-економічне обґрунтування всіх цих робіт по будівництву установок. Вони також будуть зводити все це господарство в один комплекс.
Другий етап має закінчитися до 2011 року і буде коштувати приблизно 720 млн доларів.
 
– Тобто робота вже почалася…
 
– Так, але треба розуміти, що це дуже складна і скурпульозна робота, бо йдеться про дуже великі гроші. Наразі треба говорити про те, що робота виконується в першій своїй стадії – на папері, наступна ж стадія – капітальне будівництво, яке підрядники виконуватимуть згідно із запропонованими графіками.
 
– Як би Ви зараз оцінили ситуацію на ринку палива, на що розраховувати водіям у найближчі два тижні?
 
– Ситуація на ринку нафтопродуктів наразі прогнозована. І якщо говорити на короткострокову перспективу – 2-3 тижні, – то жодних стрибків цін і дефіциту палива не має бути. Ціна на бензини та дизпаливо залишатиметься приблизно на тому ж самому рівні, як зараз, – як на гуртові партії, так і вроздріб.              
 
Розмовляв Валентин КОНЦЕВИЧ
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ