Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Олексій Івченко: Соціальні програми, які здійснював НАК «Нафтогаз України», незабаром «обнуляться»

Олексій Івченко донедавна очолював НАК «Нафтогаз України». Тепер він народний депутат, який входить у парламентський комітет з питань ПЕК. За часів головування Івченка в НАК, в «Нафтогазі» існувала обов‘язкова соціальна програма. Був меценатом і сам Івченко – нещодавно він увійшов в пай, щоб зробити подарунок (два дифібрилятори) Львівській комунальній станції швидкої допомоги. У політичному житті рішення КУН, який очолює Івченко, перейти під крило НСНУ, врятувало партію від поразки на всеукраїнському рівні. Про минуле і теперішнє народного обранця «Гал-info» розпитало в Олексія Івченка, коли той приїхав святкувати 750-ту річницю Львова.

- Ви є одним із представників львівського лобі у столиці, входите у Львівське товариство в Києві. Ваша самооцінка, як лобіста…

- Не буду говорити за себе самого, а от за львів‘ян, які проживають та творять політику в Києві, можу сказати, що лобіюють інтереси Львівщини вони досить успішно. Якщо говорити про конкретні дії, які ми робимо, то ми «вибили» кошти на запуск обласного онкодиспансера, кардіодиспансера, надали грошову допомогу у розмірі близько 20 млн гривень на два дитячих будинки сімейного типу в Жовкві та Миколаєві. Є окрема урядова програма щодо реставрації замків Львівщини, ми до неї також долучаємось. Те, що можна робити, те, що доступно, ми намагаємось робити  -  максимально лобіюємо інтереси Львівщини на рівні столиці.

- Як Ви оцінюєте підготовку до святкування 750-ї річниці Львова. З того, що Ви встигли побачити, – що сподобалось, а що ні?

- Якщо говорити про програму, то вона виглядає досить цікаво. Міська влада підготувалась до свята серйозно.

- Ви займались державним менеджментом, очолюючи НАК «Нафтогаз України». Зараз Ви повернулись в політику. Що вам більше імпонує – бути адміністратором чи політиком?

- Якщо говорити про мою натуру, то я більше адміністратор, управлінець, менеджер, а не політик. Я звик більш до конкретної роботи, хоча в політичному житті я намагаюсь також займати серйозну нішу. Сьогодні є потреба працювати в політиці – буду працювати в політиці, якщо є завтра буде необхідність працювати на управлінській роботі, я повернусь працювати управлінцем.

- Ви вже не в урядовій команді, тому можете коментувати дії уряду, зокрема «профільну» роботу державних управлінців паливно-енергетичним комплексом. Як Ви оцінюєте діяльність вашого послідовника?

- Ви вжили слово послідовник, що походить від слова послідовність. Я б не назвав те, що робиться сьогодні в «Нафтогазі», послідовністю. А основний подив та нерозуміння в мене викликає те, скільки разів нинішні голова НАК «Нафтогаз України» та міністр ПЕК їздили в Москву за останніх 2 місяці, де не спромоглися навіть вберегти ті домовленості і договори, які ми з Іваном Плачковим підписали. Я особисто підписував у січні цього року контракт на поставку природного газу в Україну по ціні 95 доларів на 5 років. Цей контракт є чинним, тож мені не зрозуміло, для чого Юрій Бойко та Віктор Янукович їздили до Москви? Якщо відмовлятись від діючого контракту заради збільшення ціни на газ для України, то тоді мені не зрозуміла їхня критика на мою адресу, адже коли вони не були при владі, то розповідали, що Івченко та Плачков не вміють домовлятись з росіянами і  що через український націоналізм в нас погіршуються стосунки з Росією і така погана ціна на газ. Натомість вони обіцяли, що коли прийдуть до влади, то одразу домовляться з росіянами, і ціна буде 50 доларів. Я не бачу 50 доларів, я тільки чую, що вони щоразу їздять в Москву і кажуть, що ціна щоразу буде підніматися – з Нового року вона буде вже 130-135 доларів за 1 тис. куб. Чому? На якій підставі? Підписано ж контракт на п‘ять років на 95 доларів за 1 тис. куб., і я не бачу для них іншої мотивації, як лише те, що вони зрадили національні інтереси.
Ще мені не зрозуміло, чому урядовцями не виконується той контракт, що я підписав з Туркменістаном на 2006 рік по ціні газу у 1 півріччі 50 доларів, у другому – 60. Чому Бойко і Янукович не їдуть і не домагаються, щоб виконувався цей контракт, а замість того вони поїхали в Росію і домовились, щоб росіяни закуповували туркменський газ для України по 100 доларів. А нам, споживачам, він по скільки буде – по 130 чи по 150 доларів?
Ще мені, і не лише мені, незрозуміло, що сьогодні відбувається з тарифною політикою – уряд та антикризова коаліція вже заплуталась в «подоланнях своїх же вето». Це банальне обманювання людей. Так, як вони зараз діють в нафтогазовій галузі, це ні що інше, як дилетантство.

-  Поки Ви головували, в НАК «Нафтогазі» діяла обов‘язкова соціальна програма, зокрема «Нафтогаз» за свій рахунок газифікував села в найбільш депресивних районах Західного регіону, в районі де він видобував газ, будував школи та інше відповідно до програми співпраці з облдержадміністраціями, які визначали, де і чим потрібно допомогти. Останніх два місяці щось не чути про такі програми...

- Я думаю, що всі ці соціальні програми обнуляться взагалі, судячи з «послідовної політики» нинішнього уряду. Ми виконували соціальні програми в строк, як би нам не було тяжко, зокрема багато тут, на Галичині. І це незважаючи на те, що НАК в 2005 році заплатив в Державний бюджет 11 млрд – це в два рази більше, ніж сплачувалось в попередні роки, за правління Бойка.

- Але міжнародний аудит, проведений компанією Ernst&Young, дав негативний висновок, мовляв НАК «Нафтогаз України» закінчив 2005 рік зі збитками в 2 млрд гривень.

- Щодо цього, то не треба плутати грішне з праведним, і не треба запускати у ЗМІ брехню про збитковість НАК «Нафтогаз України». Це неправда. Існує форма бухгалтерського обліку №2, відповідно до якої нараховуються податки, і це не закрита інформація. Відповідно до неї, за 2005 рік чистий прибуток НАК «Нафтогазу України» становить 319 млн грн, а за підсумками 2004 року був лише чистий збиток в сумі 1 млрд 534 млн грн! Ці цифри не є висмоктаними з пальця, а взяті з бухгалтерської звітності, що має Державна податкова адміністрація.
Щодо посилання на аудит "Нафтогаз України", що провела міжнародна фірма Ernst&Young, і її висновків, мовляв компанія закінчила 2005 рік зі збитками в 2 млрд гривень, то це, знову ж таки, пересмикування фактів. Міжнародний аудит робиться для того, щоб розміщати цінні папери компанії на зовнішніх ринках і залучати дешеве зовнішнє кредитування, те, що НАК і робив в 2003-2004 році, і це робиться відповідно до міжнародних бухгалтерських стандартів. Натомість "Нафтогаз України" працює згідно українських бухгалтерських стандартів, а не до відповідних міжнародних бухгалтерських стандартів, і згідно з українською бухгалтерію в 2005 році «Нафтобаз України» є прибутковим підприємством.
Міжнародний аудит абсолютно відрізняється від внутрішнього бухгалтерського обліку, і якщо б він брався за основу, то ми не повинні б були б сплачувати тоді половини податків.


Розмовляв Валентин Концевич, „Гал-іnfо”    

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ