Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Олімпіада-2018: шанси українського біатлону

Позаду два перших етапи Кубка світу з біатлону. Спортсмени, які подарували нашій країні медалі Олімпіади-2014, продовжують здобувати медалі.

Другий сезон поспіль фактичним лідером жіночої збірної є Юлія Джима. Етапи у шведському Естерсунді та австрійському Хохфільцені завершились для неї з показником «+3» у графі медалі: бронзи спринту та індивідуальної гонки першого етапу, а також естафетне срібло на другому. Спортсменка перебуває у чудовій формі: до звичної, для українок під керівництвом Уроша Велепця, точності стрільби вона ще й непогано працює ногами. На відміну від Джими, такими результатами у лижному ході не можуть похвалитись ні Валентина Семеренко, ні капітан команди Олена Підгрушна. Колись визнані спринтерки поки далекі від оптимальної форми. Не виблискує й інша із сестер Семеренко – Віта. Залишається лише сподіватись, що результати у Швеції та Австрії - лише етап підготовки, а невдачі у бігових показниках першого триместру сповна компенсують перемоги на німецько-італійських етапах, а також головних стартах чотириріччя – ОІ-2018 у Пйончані.

Незважаючи на неоптимальну форму, дівчата беруть своє точністю на вогневих рубежах та займають друге місце в заліку Кубка націй, а Джима бореться за ситуативне лідерство в особистому заліку. Українка зараз займає четверту сходинку,  поступаючись Кайсі Мякяряйнен із Фінляндії, норвежкам Марте Ольсбу та Сюнневе Сулемдал, а чільну п’ятірку замикає відкриття сезону Деніз Геррманн. До неймовірного зросла конкуренція серед збірників, адже минулорічним основним естафетницям Меркушиній та Варвинець доведеться доводити, що гідні потіснити когось з «золотої четвірки» зразка 2014 року.

Проміжні підсумки можна підбити і для чоловічої команди. Українці прогнозовано не дали на старті таких результатів як їхні колеги із жіночої половини збірної. Лише порівняйте: найвище місце в заліку серед чоловіків у Дмитра Підручного – 32-ге (52 бали), найгірше із жінок виступає Олена Підгрушна – 38 місце загального заліку та 45 балів у активі. Всього на п’ятьох, а саме стільки місць мають чоловіки у гонках, наші спортсмени здобули майже 120 балів, а друга серед українок Валя Семеренко – 134.

Українські біатлоністи не плекають великих надій щодо особистих стартів.  Винятком тут можуть стати лише індивідуальні гонки у виконанні Сергія Семенова та контактні дисципліни (гонка переслідування, мас-старт) у виконанні Дмитра Підручного. Цей дует, в поєднанні з Артемом Примою, складає незмінну основу нашої естафетної збірної. Четвертий учасник естафети – проблемне питання. Минулоріч таку ж проблему жіночій збірній вдалось розв’язати  завдяки вливанню молодої крові. Чи знайдеться серед чоловіків своя відповідь Анастасії Меркушиній? Поки що місце четвертого довіряють Володимиру Семакову, який каші не псує, та й чогось феноменального не демонструє. За час до Олімпіади тренерський штаб, мабуть, ще експериментуватиме, можливо, нас очікуватимуть заміни й основних учасників естафети. Не закрите й питання порядку біатлоністів на етапах. Лише одне не потребує пояснень: тільки форс-мажор змістить із четвертого етапу лідера і фінішера команди Підручного.

На що варто очікувати в лютому, коли українців на півмісяця захоплять змагання в Пйончані? Безумовно, будь-яке місце поза межами п’єдесталу вважатиметься невдачею, а поза межами квіткової церемонії – справжнім провалом жіночої естафетної четвірки. У якійсь із особистих гонок можна сподіватись на медалі від українок, адже склад команди за іменами можна прирівнювати до мастодонтів жіночого біатлону у вигляді Німеччини та Норвегії. На місця в десятці, а,можливо, й вище, розраховуватимуть Семенов та Підручний у своїх улюблених дисциплінах.

Тарас Жеребецький, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ