Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Олімпіада в Ріо: українці їдуть за медалями

Сьогодні вночі в далекому Ріо-де-Жанейро офіційно візьмуть старт ХХХІ літні Олімпійські ігри. Церемонія відкриття головних змагань чотириріччя розпочнеться о 2 годині ночі за київським часом і триватиме щонайменше три години. Самі ж Ігри ХХХІ Олімпіади розпочалися уже сьогодні, 5 серпня, і триватимуть до неділі, 21 серпня.
УНІАН

На відкритті - майже останні

Для того, щоб не пропустити вихід української делегації на легендарній «Маракані», доведеться довго не спати. Парад країн-учасниць відбуватиметься за португальською абеткою, отже олімпійська збірна України вийде на стадіон 195-ою з 206-ти країн-учасниць. За традицією, відкриє парад Греція, де були започатковані Олімпійські ігри, а замикатимуть господарі Ігор бразильці. Прапороносцем збірної України буде найстарший спортсмен команди, чемпіон Ігор-2000 у Сіднеї, володар олімпійського рекорду зі стендової стрільби Микола Мільчев. Пряма трансляція церемонії відкриття Олімпійських ігор у прямому ефірі на Першому Національному.  

Виконавчий комітет Ріо 2016 пообіцяв незабутнє видовище з бразильськими танцями і музикою, в якому візьмуть участь танцюристи з 12 шкіл самби. Найтривалішою частиною церемонії відкриття стане хід команд-учасниць Ігор 2016, в якому візьмуть участь близько 12 000 чоловік. Під час відкриття режисери також пообіцяли показати глядачам усі культурні місця Ріо-де-Жанейро.

Що цікаво, бюджет усіх церемоній відкриття та закриття Олімпіади та Паралімпіади склав 55,9 мільйонів євро, а це в 10-12 разів менше, аніж організатори потратили на відкриття Олімпіад у Лондоні чи Пекіні.

Загалом, на Олімпіаді в Ріо-де-Жанейро виступить понад 10 з половиною тисяч атлетів з 206 країн світу. За призові місця вони змагатимуть у 42 видах спорту: академічне веслування, бадмінтон, баскетбол, бокс, боротьба (греко-римський і вільний стиль), важка атлетика, велоспорт (трекові гонки, шосейні гонки, маунтінбайк, BMX), веслування на байдарках і каное, вітрильний спорт, водні види спорту (водне поло, плавання, стрибки у воду, синхронне плавання), волейбол, пляжний волейбол, гандбол, гімнастика, спортивна гімнастика, художня гімнастика, стрибки на батуті, гольф, дзюдо, кінний спорт (виїздка, конкур, триборство), легка атлетика, настільний теніс, регбі-7, сучасне п'ятиборство, стрільба, стрільба з лука, теніс, тріатлон, тхеквондо, фехтування, хокей на траві та футбол. На Іграх у Ріо розіграють 301 комплект нагород.

Наші медальні надії

За часів незалежності України не було ще  жодних Олімпійських ігор, на яких українці не здобули б медалі у боротьбі: чи то вільній, чи то греко-римській. На Олімпіаді в Ріо також покладаємо великі надії на наших борчинь – львів’янок Юлю Ткач (старт 18 серпня), а також на Оксану Гергель (старт 17 серпня). У греко-римській боротьбі уся увага буде прикута до чемпіона Європи Жана Беленюка. Він виступатиме 15 серпня у ваговій категорії до 85 кг. У змаганнях з дзюдо триматимемо кулаки за бронзового призера чемпіонату світу Якова Хаммо. На килим Хаммо вийде 12 серпня.

Легкоатлет Богдан Бондаренко – наша головна надія у стрибках у висоту. За останні два роки Богдан добряче нашумів своїми результатами у Європи та світі, а відтак, є усі підстави сподіватися, що Ріо для нього буде успішним.  

Незважаючи на провал у плаванні під час лондонської Олімпіади,  Бразилії  у нас таки є одна надія на медалі в цьому виді, - Андрій Говоров. Він виступатиме на спринтерській дистанції 50 метрів вільним стилем.

У стрільбі найбільше надій покладаємо на досвідчену Олену Костевич. Олімпіада у Ріо-де-Жанейро для неї буде уже четвертою у кар’єрі. Можливо, вистрелять у Ріо і львівські спортсмени – Роман Бондарук, Павло Коростильов та Олег Царьков.

Серйозні шанси здобути медалі на Олімпіаді мають наші гімнасти – Олег Верняєв та Ігор Радівілов. Обидва спортсмени є дуже досвідченими і уже неодноразово доводили, що можуть себе показати у різних видах спортивної гімнастики.

У синхронному плаванні надій на медалі хоч і не багато, але вони є. Українки - призери всіх великих турнірів останніх років. Наші дівчата добре виступали і в дуетах (Анна Волошина і Лоліта Ананасова), і в групових виступах.

Згадуючи останню Олімпіаді у Лондоні, на фехтування також слід зробити серйозну ставку. Ольга Харлан, команда шаблісток, а також Яна Шемякіна і команда шпажисток можуть добре показати себе і у Бразилії. Маємо сподівання, що до їхніх успіхів приєднається і чоловіча команда шпажистів.

У художній гімнастиці Анна Різатдінова спробує поборотися за медаль у багатоборстві. В індивідуальній програмі їй важко буде конкурувати з сильними суперницями, але побажаємо кримчанці таки піднятися на п’єдестал.

Якщо відверто, не очікуємо на медалі у боксі. На відміну від попередніх Олімпіад, у Ріо-де-Жанейро наші боксери фаворитами не будуть.

В командних же видах спорту на Україна традиційно пасе задніх. А за ігровими видами спорту спостерігатимемо без участі наших спортсменів.

Нагадаємо, Львівщину на Олімпіаді в Ріо-де-Жанейро представлятимуть 18 атлетів у 9 видах спорту.

Богдан Пастернак, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ