Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Першочергові завдання: зближення з ЄС і НАТО та добробут українців

На третій рік московсько-української війни інженери України створили супер тактичні ракети, унікальний міномет, який може працювати без порохового заряду і цілком змінити тактику бою, а Кабмін України дозволив збивати військові літаки РФ.

На Москві спочатку отетеріли, що Україна перевершила їх у секторі озброєння, потім обурились рішенням Кабміну, а далі тихо поринули у глибоку печаль. А коли і Трамп попередив Путіна, що ядерні перегони погано для нього завершаться, у Кремлі відразу відцурались від КНДР і почали переконувати, що ворог США відтепер буде і ворогом РФ.

У Білому Домі однак, не зважаючи на кремлівські запевнення про дружбу, мир і жуйку, прийняли рішення перед самим Новим роком на очах всього світу витурити з території США 35 путінських дипломатів. Як казав мультиплікаційний герой Волта Діснея шакал Табакі: «Джунглі такої ганьби ще не бачили».

Тим часом президент Порошенко у новорічному привітанні запевнив, що Україна нарешті пройшла крізь долину занепаду і взяла курс на узгір'я економічного розвитку й добробуту кожного українця.

«Щедрик» у львівському аеропорту

Із нагоди 100-річчя першого концертного виконання найвідомішої української щедрівки – обрядово-побажальної римованої пісні – у львівському міжнародному аеропорту імені Данила Галицького три сотні співаків провели величавий флешмоб – хорове виконання всесвітньо відомого українського твору «Щедрик». Народний твір обробив композитор Микола Леонтович, а сто років тому хор Київського університету вперше презентував його київській громаді. У жовтні 1921 року український твір виконали у відомому нью-йоркському музичному залі «Карнеґі-хол», а 1936 року «Щедрик» переробили в американську версію «Carol of the Bells» («Колядка дзвонів»).

У головному терміналі аеропорту «Львів» цьогоріч твір «Щедрик» виконали шість львівських хорових колективів: хор Гарнізонного храму Святих Апостолів Петра і Павла, львівський муніципальний хор «Гомін», заслужена хорова капела України «Боян», колектив НУ «Львівська політехніка», хор студентів ЛДМУ ім. С. П. Людкевича, жіночий хор «Дівочі мрії» ЛДМУ ім. С. Людкевича та народна хорова капела студентів «Gaudeamus».

«Наша земля – наші Герої»

У містах України організували акції з нагоди 108 річниці народження Степана Бандери. Традиційно вони відбулися на Західній Україні, де в минулому столітті безпосередньо діяла ОУН. Однак географія вшанування героя України розширилась і далеко на схід. Навіть у Слов'янську, який постраждав від російської окупації, знайшлись прихильники Бандери, які змогли провести свою акцію, в якій взяли участь кілька  сотень людей.

Як повідомила прес-служба Прикарпатської ОДА, у селі Старий Угринів Калуського району поблизу історико-меморіального музею Степана Бандери відбулись поминальна панахида та віче з нагоди святкування 108 річниці з дня народження провідника ОУН.

ФОПи ідуть у «тінь»

Минулого тижня львів'яни масово скасовували власну реєстрацію фізичних осіб-підприємців (ФОП), щоб у 2017 році щомісяця не платити 704 гривні соціального внеску. Нагадаємо, парламент ухвалив, а президент підписав зміни до законодавства стосовно оподаткування фізичних осіб-підприємців. Відповідно до нових норм, із 1 січня 2017 року окремі категорії ФОП, зокрема другої та третьої груп, повинні платити єдиний соціальний щомісячний внесок, навіть якщо прибутку не мають.

За різними даними, в останній тиждень грудня 2016 року із реєстрації знялись від 4000 до 6000 львів'ян, які раніше оформили себе як приватних підприємців. Більшість приватних підприємців кажуть, що після кризи приватниками не працюють, що стали найманими працівниками.

Примовлянки-гопанки навколо «Хутірця»

Напередодні 2017 року львівська виконавча служба знову не виконала рішення суду про знесення незаконно збудованого ресторану на вулиці Боднарській.

Ярослав Жукровський, керівник головного управління юстиції Львівщини, на своїй сторінці у Facebook грізно написав: «Щодо виконавчих дій по ресторану «Хутірець». Самочинно встановлена будівля ресторану відповідно до рішення суду буде демонтована! Ніхто не може бути над законом. Провокації не припустимі. Крапка. Завтра на 09:00 заплановані виконавчі дії».

Увесь попередній день, 28 грудня, Ярослав Жукровський не знайшов кілька хвилин, щоби надати пресі коментар стосовно «Хутірка». Колишній авторитетний громадський діяч і випускник двох факультетів ЛНУ ім. Івана Франка – журналістики і юридичного – одягнувши на себе обладунки чиновника, вочевидь відчув себе настільники вагомим структурним діячем, що вирішив нехтувати тими, хто його найняв на посаду юридичного управлінця і платить заробітну платню через податки.

Андрій Садовий нещодавно справедливо обурювався, що перешкоджання центральної влади будівництву першого в Україні індустріального парку «Рясне-2» дуже негативно позначиться на інвестиційному кліматі країни. А знесення приватного ресторану «Хутірець» інвестиційний клімат Львова покращить?

УКРОП налаштований на імпічмент

Депутати фракції «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» у Львівській міській раді пригрозили винести на засідання сесії питання про оцінку роботи мера Андрія Садового, який має твердий намір, як стверджують народні обранці, перетворити промислову зону «Львівхімсільмаш» у нове сміттєзвалище в межах міста. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив депутат Ігор Зінкевич, учасник постійної комісії з питань землекористування.

Депутат, зокрема, наголосив:

• попереджаємо чинного голову міста, Андрія Садового, що наступні спроби кулуарно, із порушенням законодавства без погодження з депутатським корпусом Львівської міської ради, без звіту за виконані роботи та витрачені кошти, вирішувати проблеми утилізації сміття так, як він це планує зробити на Рясне-2, публічно обманюючи громаду міста, змусять нас винести питання про оцінку його роботи на чергову сесію ЛМР;

• вважаємо роботу виконкому Львівської міської ради незадовільною у зв’язку із очевидною змовою проти мешканців міста, дискредитацією місцевих органів влади, відверто неправдивою інформацією, що вони надають, нездатністю понад півроку конструктивно, у погодженні з громадою, виробити план покрокових дії із вирішення сміттєвої кризи у Львові та відзвітувати про витрачені на ліквідацію наслідків сміттєвого колапсу кошти;

• нагадуємо про неминуче притягнення до кримінальної відповідальності усіх чиновників ЛМР, які сьогодні ставлять свої підписи під незаконними розпорядженнями та виконують незаконні рішення чинного мера міста Андрія Садового.

Президент Порошенко: У 2017 році продовжимо курс на зближення із Євросоюзом і НАТО, а також збільшення статків громадян України

Президент України 31 грудня провів на передовій, а надвечір глава української держави звернувся до співгромадян із новорічним привітанням. Він наголосив, що наприкінці 2016 року приводів для оптимізму більше, ніж торік. Легко ще не буде, але найгірше в економіці вже проминуло. У 2017 році буде взято курс на підтримку належних політичних умов для розвитку країни, посилення обороноздатності, зміцнення міжнародної підтримки України, зближення із Євросоюзом і НАТО, а також збільшенням статків громадян України.

Українці здолали шок від руйнування частини індустріального потенціалу, спричиненого військовою агресією Росії, від торговельної й транспортної блокади, а також:

• адаптували державну господарку до нових умов, відновили економічне зростання, що посприяє в 2017 році збільшенню доходів українців;

• зміцнили обороноздатність. Впоратися із завданням вдалося без мобілізації. Армія стала контрактною, а захисник Вітчизни – одна із найшляхетніших професій;

• не купили жодного кубометра газу в агресора – це великий крок до енергетичної незалежності України.

2017 рік – особливий. Це – рік століття Української національної революції. На жаль, тоді українці, замість того, щоби згуртуватися проти зовнішніх загроз, чубились між собою. І зараз, якщо не зробити висновків, бездумне політичне протистояння може легко повернути економіку назад, політику – занурити в анархію, а країну – зробити легкою здобиччю агресора. Я зробив висновки: чужих помилок – не повторю, іншим також цього не дозволю. Все буде добре! Слава Україні!

Сергій Крижанівський: Юлія Тимошенко – зрадниця України

Сергій Крижанівський, директор Інституту глобальної політики імені Зіновія Кулика, висловив думку з приводу сценарію захоплення Криму. Він вважає, що основним винуватцем анексії стала Тимошенко, яка під час вирішального засідання РНБО виступила проти дозволу відкрити вогонь по московським окупантам. Більш того, він звинуватив Тимошенко у зв'язках зі спецслужбою сусідньої країни і вважає, що в 1997 році «газова принцеса» стала агентом ФСБ.

На думку Крижанівського, повномасштабна АТО повинна була початись ще на Кримському півострові. Але Тимошенко наполягала під час засідання РНБО, щоб українські військові не відкривали вогонь. А все тому, що Юлія Тимошенко не лише була завербована в Москві. Корпорація ЄЕСУ, якою вона володіла, постачала газ із Росії й Туркменії і, завдяки відкатам, отримувала привілеї для укладання цих угод і чималу неправомірну наживу.

Сергій Головатий: Кремлівський проект Савченко зазнав фіаско

Кремль використовує нардепа Надію Савченко для дестабілізації ситуації в Україні, – таку думку висловив Сергій Головатий, раніше двічі міністр юстиції України. Він написав: «В яких ФСБшних структурах вчилася політиці Савченко? Я не знаю, де вона навчилася академізму: чи літаючи в повітрі чи заводячи наших воїнів у пастку, але вона опинилася у полоні. Чи вона отримала освіту, коли сиділа в тій путінській тюрмі, а готувалася до підривної діяльності в Україні. Адже абсолютно зрозуміло, що Савченко – це кремлівський проект».

Головатий вважає, що між Путіним і Савченко є одна з'єднувальна ланка – Медведчук, а також каже, що головна мета Кремля полягала в тому, щоби «влюбити українців в цю жертву, яка жертвою не є». Екс-міністр переконаний, що певний час в Україні політичну ситуацію «колошматила» Тимошенко, але вона вже «звітріла» і Кремль зробив нову ставку: тепер місію Тимошенко поклали на Савченко, а Тимошенко списали за непотрібністю.

Порошенко присоромив Тимошенко і Ляшка

Президент Порошенко розкритикував дії Юлії Тимошенко і Олега Ляшка за нахабний популізм і розхитування політичної ситуації в України, назвавши цих політиків «махровими популістами з вилами і з косами». Він зазначив, що ряд політичних сил в українському парламенті постійно намагається дестабілізувати політичну ситуацію в країні, використовуючи будь-які методи – від відвертого популізму і до проплачених протестів. Порошенко наголосив, що народ України дуже добре відрізняє відповідальних політиків, які готові нести відповідальність за державу, від маси махрових популістів усіх кольорів «що із вилами, що із косами».

У соціальних мережах схвально відгукнулись про глузування Порошенка і підтримали критику Тимошенко і Ляшка, які прагнуть набути політичний рейтинг через декларацію гучних гасел.

Олігарх-тварина

Дмитро Ярош, колишній лідер «Правого сектора», на своїй сторінці у мережі Facebook прокоментував статтю в американській пресі бізнесмена-українофоба Пінчука, скандально відомого зятя колишнього президента Кучми. Ярош пише: «Олігарх-тварина. Він – компрадорський злодій, який вірно служить Путіну, заробляє свої 30 срібняків (вибачте за нетерпимість). Пінчук, як і інші колаборанти-олігархи, повинен бути покараний відповідно до законів воєнного часу».

На думку націоналіста, влада повинна припинити «гратись у демократію» і дати відповідь українцям на питання боротьби не тільки зі зовнішнім ворогом, але і з внутрішнім, запровадити національні справедливі принципи і дати можливість людям не бути жебраками. «Влада або стане реальним захисником українських національних інтересів, або втратить легітимність в очах народу (що відбувається зараз), і ця ситуація призведе до чергового етапу Національної Революції», – переконаний Ярош.

Нагадаємо, одіозний олігарх Пінчук запропонував офіційно пожертвувати Росії анексований Крим, заморозити конфлікт на Донбасі, відмовитись від європейської інтеграції України і членства у НАТО, та ще, примиритись із агресором, знову стати васалом Кремля.

Компрадор – місцевий підприємець, який жертвує інтересами своєї країни заради можливості прислуговувати іноземному капіталу.

Уряд про трирічний план розвитку України

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман повідомив, що серед пріоритетних напрямків роботи уряду в наступному році – продовження медичної реформи. Зокрема, запровадження страхування. Планують також «залатати дірку» в пенсійному фонді, продовжити кардинальне реформування митниці. А до 2020 року урядовці повинні завершити земельну реформу. У короткострокових планах – повернення Криму та звільнення Донбасу.

А ще 16 мільярдів гривень нададуть Укрзалізниці. Кошти спрямують, зокрема, на оновлення рухомого складу залізниці. Рішення про надання коштів ухвалили міністри під час останнього засідання уряду в 2016 році.

Виникає питання: якщо уряд надасть «Укрзалізниці» 16 мільярдів бюджетних гривень, тоді навіщо українців обирати на  додаткові кошти через підвищення тарифів для перевезення?

Кабмін дозволив збивати літаки РФ

Кабінет міністрів дозволив військовим відкривати вогонь по повітряних суднах, які або незаконно порушують державний кордон України, або підозрюються у вчиненні терористичних намірів. Про це наголошено в урядовій постанові, – повідомила прес-служба Кабміну.

«Дозволено знищення повітряних суден збройних формувань інших держав, які порушили державний кордон України та застосовують зброю та/або проводять десантування особового складу, бойової техніки, в тому числі знищення безпілотних повітряних суден, які порушили державний кордон України або застосовуються в повітряному просторі України з метою здійснення терористичного акту, ведення розвідки, постановки перешкод, забезпечення зв’язку незаконних збройних формувань», – зазначено в повідомленні.

У поясненні до документу сказано, що рішення прийняте «для адаптації базових законодавчих документів із питань оборони до сучасних викликів і реалій в умовах «гібридної війни» з Російською Федерацією».

Україна створила унікальні тактичні ракети

В Україні розробили ракетну зброю, аналогів якої РФ так і не зуміла  створити. Про це повідомив Сергій Пашинський, голова парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони. Депутат розповів: «Ми започаткували нові програми. І я хочу поінформувати, що за рік ми зробили унікальні речі... Я відповідально заявляю: ми обійшли Росію в цьому типі зброї. Росія не змогла зробити такий аналог, який є, наприклад, у Сполучених Штатів, але який у США коштує колосальних грошей. Зараз завершуються державні випробування, а в 2017 році вже передбачена закупівля у військові частини, які будуть користуватись цієї зброєю».

Кажуть, що гучна заява депутата Пашинського дуже роздратувала Путіна, ущерть йому зіпсувала передноворічний настрій, як і його оточенню.

А ще нагадаємо, що харківські військові створили унікальну тактичну зброю – міномет, який може працювати без порохового заряду і цілком змінити тактику бою. Нова розробка не має аналогів у світі.

В Україні буде міжнародний центр ПМСДД

Із метою підготовки миротворчих сил для деокупації Донбасу, в Україні створять міжнародний центр підготовки миротворчих сил. Для цього проекту Україна отримає $30 млн фінансової допомоги. У зазначеному центрі будуть готувати особовий склад миротворчих сил (військової поліції), які будуть залучені для процесу деокупації Донбасу. Із цією ж метою уряд Канади надасть Україні $8,1 мільйона для розбудови Національної поліції.

Штрафи для працедавців

Із метою контролю, чи всі працедавці офіційно виплачують працівникам заробітну плату, у 2017 році почне діяти закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України, яким передбачено запровадження штрафу за виплату зарплат «у конверті».

Згідно із новим законом, підприємців будуть штрафувати у розмірі 100 мінімальних зарплат (із 1-го січня 2017 року це 320 тисяч гривень), якщо вони не допускатимуть державного інспектора праці до перевірки, яка стосується виявлення працівників із неоформленими трудовими договорами, виплати заробітної плати без нарахування і сплати єдиного внеску (виплата зарплати «в конверті»).

Українська нагорода для американських сенаторів

Напередодні 2017 року президент України нагородив американських сенаторів Джона Маккейна і Ліндсі Грема орденами Свободи і Ярослава Мудрого за вагомий персональний внесок у зміцнення відносин між Україною та США. Ці сенатори належать до когорти найбільших американських приятелів України.

Нагадаємо, представники США прибули у Київ із метою запевнити у подальшій підтримці України з боку США.

У Білому Домі готують санкції персонально для Путіна

Сенатор США Ліндсі Грем, окрилений нагородою президента України, анонсував запровадження нових санкцій проти Росії, а також персонально проти Путіна за все, що той дозволив собі накоїти. Сенатор наголосив, що настав час, аби Росія зрозуміла – досить втручатись у політику інших держав.

Ліндсі Грем розповів: «У 2017 році ми запровадимо нові санкції (крім тих, що вже існують, зокрема, санкції від Обами), які позначаться на енергетичному і банківському секторах Росії, які завдадуть відчутного удару не тільки по ФСБ чи ГРУ, але і по самому Путіну, по його найближчому оточенні. Я вважаю, що єдина можливість змусити Росію змінитися – це щоби путінська економіка і сам Путін заплатили за дії Росії велику ціну. Я сподіваюсь, що ми отримаємо позитивне голосування у Конгресі, а президент Дональд Трамп підпише закон».

Кремлівських дипломатів витурили зі США

Державний департамент США оголосив дипломатів РФ персонами нон ґрата через втручання Путіна у вибори в США і системне переслідування американських дипломатів у Росії. Літак із 35 вигнанцями, які зустріли Новий рік в аеропорту, вилетів із Вашингтона. Дітей упосліджених працівників МЗС РФ Путін запросив на кремлівську ялинку.

Раніше в адміністрації Путіна повідомили, що для вивезення дипломатів-вигнанців і членів їхніх сімей, яким дали 72 години на збори, до США прибуде літак спеціального льотного загону Управління справами президента РФ. При чому не обшарпаний Ту-154, який повіз в останню путь військовий ансамбль пісні й танців, а добре технічно підготовлений Іл-96.

Офіційна представниця російського МЗС Марія Захарова бундючно обіцяла, що Росія дасть США симетричну відповідь.

Нагадаємо, що в Кремлі, у відповідь на нові санкції США, запровадженні через хакерські атаки і фізичне переслідування американських дипломатів, вирішили закрити в Москві англо-американську школу. Але потім завбачливо передумали: невідомо, як Дональд Трамп поставиться до таких кремлівських фрівольностей. Єдина «симетрична відповідь», на яку зважилось МЗС РФ, – обізвали Барака Обаму «кульгавим каченям».

Американці втомились від Путіна

США втомились від постійної брехні Путіна стосовно військової агресії Кремля в Україні, а відтак і смішними стали спроби РФ змусити світ повірити в те, що НАТО становить загрозу для Росії. Таку точку зору висловив Стівен Бланк, американський військовий експерт із Американської ради із зовнішньої політики, зазначивши, що у реакції російського МЗС є незграбна спроба приховати реальне занепокоєння щодо наслідків для Путіна та його оточення, які може отримати нинішня політика протистояння Росії зі США зокрема, а зі Заходом на загал.

Американський експерт також переконаний, що у Кремлі не мають чіткої стратегії співпраці із США, а тим паче не розуміють, як Путіну вибудувати стосунки з непередбачуваним Дональдом Трампом.

Стівен Бланк пише: «Тільки-но Путін встиг проголосити, що Росія є найсильнішою ядерною державою, як Трамп відповів на своїй сторінці соціальної мережі Twitter, що США почнуть модернізацію свого ядерного арсеналу. Навіть більше – запевнив, якщо хтось вирішить влаштувати гонку озброєнь, то США її виграють. Тон заяв Путіна моментально змінився. Він уперше зіштовхнувся з політиком, який аналогічно відповів на його традиційні ядерній погрози, і відразу притих. Я не знаю, якою буде зовнішня політика Дональда Трампа, але можна твердо сказати, що його не просто буде залякати».

Кремль відцурався від Кім Чен Ина

Путін відцурався від свого політичного приятеля і підписав наказ про заборону постачати будь-яку зброю КНДР, навіть і стрілецьку. Заборона військової співпраці з Кім Чен Ином розповсюджується на матеріали, обладнання і технології, які можуть використати в ядерній і ракетній програмах Пхеньяна. Також заборонено сприяти розвитку оперативного потенціалу збройних сил Північної Кореї.

Пропагандистські ЗМІ РФ кажуть, що Путін підписав наказ у відповідності з резолюцією 2270, яку ще 2 березня 2016 року прийняли у Раді Безпеки ООН.  Проте від березня і до кінця грудня Путін усіляко виявляв свою зневагу до «міжнародних папірців». Лише тепер, коли Дональд Трамп пригрозив Кремлеві адекватною ядерною відповіддю на постійний шантаж, Путін відчайдушно почав сигналізувати, що Кремль є миролюбним, що ворог США – це і ворог РФ.

Переполох на Москві

РФ повинна бути готова до того, що її відключать від світового Інтернету, заявив невідомий широкому загалу радник Путіна, якийсь Герман Клименко. Радник переконаний, що існує висока ймовірність «тектонічних зрушень у відносинах РФ із Заходом у бік погіршення. У зв'язку з цим перед Росією стоїть завдання змінити сегмент Інтернету, щоби захистити його від подібних сценаріїв, тобто створити локальну закриту мережу».

На Заході поки ніяк не прокоментували повідомлення з Москви, а в соціальних мережах висловили жаль, що РФ можливо позбавлять виходу в світову Мережі, адже не буде над ким потішатись.

Із новим гулагівським роком, Федераціє

Допоки у РФ очікують на нищівний держдепівський удар – від'єднання від Мережі, у калінінградських муніципальних установах заборонили із 1 січня 2017 року застосовувати цифрові продукти і послуги зарубіжних інтернет-компаній. Відповідний наказ підписала заступниця голови адміністрації Калінінграда. У заборону потрапили такі комп'ютерні продукти: Skype, Facebook Messenger, Viber і WhatsApp, електронна пошта Gmail, Yahoo, Hotmail, а також пошта Yandex, хмарні сервіси Dropbox, Google диск, Yandex-диск, Microsoft One Drive.

Кремлівські інсинуації про катастрофу Ту-154

В акваторії Чорного мор рятувальники РФ упродовж тижня знаходили рештки лайнера, який повинен був доставити військовий федеральний ансамбль у Сирію. Джерело у силових структурах РФ повідомило, що уламки знаходили на відстані 4000 – 4500 метрів від берега, а радіус виявлення фрагментів літака і фрагментів тіл пасажирів становить до 600 метрів, що вказує на вибух у літаку, тобто на терористичний акт.

Кремлівська пропагандистські ЗМІ заперечують терористичний акт, аби приховати, що РФ також можна зривати, і вигадують різні фантастичні версії катастрофи.

Туреччина – спонсор армії України

Представники урядів України і Туреччини підписали угоду, в якій передбачено співробітництво у військово-фінансовому секторі, – повідомила у прес-служба Посольства України в Туреччині. Документ підписали в Анкарі. Українську сторону представляв Андрій Сибіга, посол України в Туреччині, а турецьку – Ісмаїл Демір, представник оборонної промисловості Міністерства національної оборони Туреччини.

У договорі зазначено, що Анкара впродовж п’яти років щорічно надаватиме на потреби розвитку української армії по $3 мільйони. При цьому уточнюється, що ці кошти адресовані для придбання товарів для потреб ЗСУ суто турецького військового виробництва.

Нумо, «Газпром», до побачення

Європейський суд відмовив «Газпрому» у бажанні використовувати німецький газопровід OPAL і скасував дозвіл Єврокомісії російському концерну на його використання, – повідомило «Польське радіо».

Голова PGNiG Пйотр Возьняк у розмові з порталом biznesalert.pl розповів: «Сценарій обмеження транзиту через Україну було накреслено сім років тому, коли можна було передбачити побудову відгалужень від газопроводу «Північний потік», коли було прийнято рішення про будову ниток NEL і OPAL».  Тепер, до моменту розгляду позову Польської нафтогазової компанії PGNiG або зміни рішення Європейського суду, нема дозволу на використання газопроводу OPAL, про що солідарно клопотались компанії «Gazprom Export» i «OPAL Gastransport GmbH».

ЄС збільшить торговельні квоти для України

Олена Зеркаль, заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції, повідомила, що у Європейському парламенті розглядають квоти збільшення торговельних преференцій для України. Зеркаль сказала: «Це перший рік, коли ми застосовували зону вільної торгівлі. Тобто, зона вільної торгівлі у нас працює вже рік, і в нас є зростання, і ми бачимо, що Європейський Союз став нашим основним торговельним партнером. І це, в принципі, тішить, бо всі прогнози, які робили кремлівські експерти і політики, вони не здійснилися, і ми економічно зростаємо».

Заступник міністра наголосила, що український бізнес, який раніше був зорієнтований на Росію, почав освоювати європейський ринок. Бізнесмени зрозуміли, що це не так складно, як про це розповідали у пропагандистських роликах кремлівського агітпропу та їхні доморощені агенти впливу. Зеркаль назвала таку тенденцію дуже позитивною, особливо у питанні можливості використання європейських інвестицій та розвитку тих сфер бізнесу, які цих інвестицій потребують. Вона наголосила: «Звичайно, це ще перші кроки, і після першого року дуже важко робити далекосяжні прогнози, але ЄС готовий до подальшого розвитку відносин, уже на розгляді знаходиться рішення про надання Україні додаткових автономних преференцій».

Україні запропонували концепт для боротьби з агресором

У Литві запропонували реалізувати давню українську концепцію, яка стане ефективною відповіддю «Рускому міру». Для цього, з метою боротьби проти РФ, європейські країни Литва, Україна, Білорусь і Польща повинні об'єднатись у проекті «Міжмор'я». Про це напередодні 2017 року заявив Альвідас Нікжентайтіс, історик і куратор проекту «Intermarium» («Міжмор'є»).

Альвідас Нікжентайтіс розповів, що є декілька типів зазначеного геополітичного союзу:

• «Intermarium» – від Балтійського до Чорного моря;

• польська концепція АБЧ – Адріатичне, Балтійське і Чорне моря;

• концепція поляка Єжи Гедройца – Україна, Литва, Білорусь.

За словами експерта, для нього найбільш близьким є варіант концепції Гедройца, який накреслив припущення про встановлення порядку в цьому регіоні після падіння комунізму та розвалу СРСР. Нікжентайтіс сподівається, що пізніше до Intermarium, крім українців та поляків, приєднаються і білоруси.

Із незрозумілих причин ініціатор колективного супротиву Москві не згадав ні українську «Балто-Чорноморська вісь» авторства Михайла Грушевського, ні концепт «Чорноморська доктрина» Юрія Липи, ні проект «Республіка трьох народів» гетьмана України Івана Виговського. Адже новий проект «Intermarium» – це забуті українські проекти протистояння азіатській Москві.

Мазовецький шатун

Побивши політичні горщики з Україною, влада Польщі вирішила взялась і до побиття жбанів із Білоруссю.

Отже, найближчий і ключовий партнер України в ЄС має намір повернутись до подальшого розвитку «Східного партнерства». Ця програма є спрямована на зміцнення відносин між ЄС та Україною, Білоруссю, Грузією, Вірменією, Азербайджаном і Молдовою. Поки що у найближчих планах у польських політиків – покращити відносини з Білоруссю, навіть якщо для цього буде потрібно закрити на території Польщі опозиційний телевізійний канал «Belsat TV», який самі ж поляки створили 2007 року.

Польська «Gazeta Wyborcza» зазначила, що нинішній глава зовнішньополітичного відомства Вітольд Ващиковський, коли був депутатом від партії PiS, критикував зазначену концепцію, а коли став міністром, то заявив, що концепт «Східне партнерство» зазнав остаточного фіаско.

Нагадаємо, проект «Східне партнерство» проголосили під час Празького саміту 2009 року, а його авторами були міністри закордонних Польщі та Швеції – Радослав Сікорський і Карл Більдт. У 2011 році програма «Східне партнерство» стала офіційною політикою Євросоюзу.

Вітольд Ващиковський раніше стверджував, що програма «Східне партнерство» – це германська ідея, яка не відповідає очікуванням учасників проекту. Навіть більше, Ващиковський називав цю концепцію міфом та ілюзією, яка призвела до українського Майдану.

Несподівано наприкінці грудня у Польщі остаточно вирішили, що «Східне партнерство» має стати одним із пріоритетів польської зовнішньої політики у 2017 році. Сам Ващиковський раптово змінив свою колишню недолугу думку і визнав, що ця концепція має чималий потенціал, тільки її потрібно по-новому інтерпретувати, по-польськи. А одним із польських елементів партнерства повинна бути «відлига» у відносинах із Білоруссю, яка була ініційована під час візиту польських політиків у Мінськ.

Відновлення «Східного партнерства» може зіштовхнутись із рядом проблем не лише через закриття білоруського опозиційного телеканалу, але і примарних очікувань і прагнень учасників програми та небажанням ЄС брати участь у справах на Сході Європи у їх варшавській інтерпретації.

Нагадаємо, тепер діє Програма рамкового співробітництва між ЄС та Радою Європи для держав «Східного партнерства на 2014-2017 роки». У другій половині 2017 року повинен відбутися черговий саміт «Східного партнерства» у Брюсселі, організатором якого буде Естонія. Як повідомила влада цієї країни, одним із головних завдань у період головування в ЄС має стати продовження курсу на реалізацію програми співпраці Європейського союзу та країн «Східного партнерства».

Ярослав Левків.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ