Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Петро Ласійчук: Цинізм в політиці – це коли Кужелюк залишається на два роки, щоб дати дорогу молодим…

Після програшу на останніх виборах до Верховної Ради України Львівську обласну організацію Української народної партії (Костенка), вочевидь, чекають революційні зміни. Як писали львівські медіа, ера Гудими добігає до завершення. Відтак, в ЛОО УНП визріло кілька середовищ, котрі у неділю, 4 червня, на обласній звітно-виборній конференції презентватимуть людей та ідеї, з якими ЛОО  УНП і далі змагатиметься за підтримку виборців.
Одним із нових лідерів партії є достатньо відомий у львівських політичних колах Петро Ласійчук. Він є найбільш імовірним наступником Олекси Гудими на посаді голови ЛОО УНП. Водночас, на думку багатьох, Петро Ласійчук є одним із представників нової хвилі політиків, котрі сповідуюють праву, консервативну ідеологію та виступають за патріотизм, підкріплений ділом і зорієнтований на соціальну стабільність українців. Найголовніше, він не боїться програти, бо переконаний, що ті цінності, які він сповідує, рано чи пізно стануть загальновизнаними.
Отож, чого очікувати від ЛОО УНП – про це ми розмовляємо з Петром Ласійчуком. 

  

– Чим живе Львівська обласна організація УНП?
– Львівську обласну організацію УНП завтра, у неділю чекає чергова звітно-виборна конференція. Нині ми підбиваємо підсумки діяльності за останні два роки. Бо у нашій партії керівництво організації обирається на два роки. Також у районних організаціях проводиться аналіз недавньої виборчої кампанії. Звичайно, ми не задоволені результатами. Правда, програш партії на національному рівні, ще не програш на місцевому. Депутатами різних рівнів від УНП по Україні стали біля тридцяти тисяч однопартійців.
Результати УНП на Львівщині звичайно могли б бути набагато кращими. На моє переконання, ті тисячі голосів, які нам не вистачило до подалання 3% бар’єру у виборах до Верховної Ради України, мала дати Львівщина. Як і чим можна пояснити, що на окремих дільницях в українському Львові Блок Костенка-Плюща отримав довіру одного-трьох виборців? Чому у сусідніх областях за таких же умов обласні організації УНП дали 8-10%, а у нас лише близько 4%? Є дуже багато запитань. Хто повинен понести відповідальність? На це запитання є конкретна відповідь: абсолютну та повну відповідальність за такий стан речей несе тепершіній голова ЛОО УНП Олександр Гудима. А ще його заступники Юрій Кужелюк, Володимир Кадушкевич, та де-хто інший
– Можете аргументувати свою позицію?
– Звичайно. Судіть самі, голова Рівненської ОО УНП, голова Рівненської ОДА Василь Червоній майже усю виборчу кампанію день у день працював на результат Блоку Костенка-Плюща, маючи п’ять-шість зустрічей з виборцями щоденно, а от Олекса Гудима, по суті, не покидав меж Львова. Чому так само працювали керівники наших обласних організацій у сусідніх Тернопільській та Волинській областях Джоджик та Загрева? Звісно, нам скажуть, що Гудима балотувався на львівського міського голову. Але тоді чому ми не бачили на біг-бордах назви Український народний блок Костенка-Плюща? На Рівненщині ця назва чорним по білому була написана на всіх агітаційних матеріалах. Щось подібне було на Тернопільщині, на Франківщині. У Львові ж було “Серцем з тобою”… Хто дасть аргументовану відповідь, чому так було? Знову ж таки, хто нестиме за це відповідальність? На моє переконання і на переконання багатьох  моїх однопартійців участь голови ЛОО УНП у виборах Львівського міського голови – це було, м’яко кажучи, дуже непродуманим та невиправданим кроком. Жодної користі від цього, як виявилось, ми не одержали.
Можна перекладати провину на окремі районні організації. Але якщо бути справедливим, то у більшості випадків складалась ситуація на кшталт “порятунок потопаючих – це справа самих потопаючих”... І хто, як не голова обласної організації мав би за таких обставин персонально брати найактивнішу участь у всіх без винятку заходах ЛОО УНП. Чому так не було? Тому ще раз наголошу, персональну відповідальність за результати УНП на виборах в області несе голова ЛОО УНП Олекса Гудима.
– Чому саме так…
 – Ми пишаємося тим, що наша партія найдемократичніша в Україні. Але я стверджую, що Львівська обласна організація, на превеликий жаль, такою не є. Хто нам пояснить, чому у волюнтаристський, ба навіть авторитарний спосіб нав’язувалися рішення, котрі ніде і ніким не узгоджувалися та не пропрацьовувалися. Маленька групка людей напевне вирішили для себе, що партія це їхня приватна власність. Чому “неугодні” різними шляхами виживалися з організації? Чому від прийняття рішень було усунуто багато талановитих людей, котрі пропонували багато добрих, правильних ідей та справ? Не було напрацьовано та підготовлено у відповідності до загальноприйнятих норм та процедур жодного питання. Усі рішення приймалися з голосу, часто-густо за надто емоційного наполягання голови або ж заступників. Скажіть мені будь ласка, невже Раду ЛОО УНП потрібна виключно тільки для легалізації рішень, прийнятих десь там у кулуарах. Чому голови сусідніх районних організацій майже не знають один одного? Хто мав цим займатись?
Хочу підкреслити, у мене жодних особистих претензій до нині чинного обласного керівництва, як до людей не має. А от як до членів партії, керівників-лідерів, однопартійців, маю дуже і дуже багато зауваг. І це важливо ось чому. Перед ЛОО УНП стоїть багато нових завдань, ми мусимо подолати чимало нових викликів. Нашу партію загалом та її Львівську обласну організацію, зокрема, чекають нові випробування. До них треба добре-добре підготуватись. Львівська обласна організація УНП потребує нових ідей і нових облич.
– Ви говорите як майбутній партійний лідер, але Вам ще треба ним стати.  При цьому ваші конкуренти створили аж цілу коаліцію кандидатів на посаду голови ЛОО УНП?
– Відверто кажучи, ця коаліція – це якесь своєрідне мавпування  політичної моди. Реально вона ні на що не впливає.У нашій партії голосування за голову партії, голову будь-якої організації відбувається таємно..
На мою думку, “троїстий союз” Кадушкевич-Солдат-Федорів, якщо він збережеться, про утворення якого заявив Кужелюк, що, до речі, символічно, – це спроба “старої гвардії” зберегти вплив. Ці люди останніх чотири роки визначали загальну лінію ЛОО УНП. Результати їхньої діяльності негативні. Річ у тому, що кожен із учасників цієї коаліції останніх кілька років були керівниками різного рівня в ЛОО УНП. А отже також несуть персональну та й солідарну відповідальність за ту складну ситуацію, в яку потрапила  партія на Львівщині. Невже хтось стояв на першкоді панам Кужелюку, Кадушкевичу, нинішнім заступникам Гудими, розбудовувати районні організації. Цього не робилося. Невже хтось перешкоджав керівникові обласного виборчого штабу пану Солдату здобути перемогу на минулих виборах, Хіба що мерська виборча кампанія Олекси Гудими. А от про депутата Львівської обласної Ради пані Федорів можу сказати лише одне. Одразу по тому, як Лариса Федорів не отримала посади заступник голови Львівської обласної ради, вона у категоричній формі заявила про вихід з УНП!
– Ви не остерігаєтесь, що у конфлікті поколінь перемога буде не на вашому боці. 
– Ні, по-перше тому, що навіть коли я не стану головою обласної організації, то однаково докладу максимум зусиль, що оновити її. По-друге, після того, як на окремих виборчих дільницях у Львові УНБ Костенка-Плюща на останніх виборах не отримав жодного голосу, у “коаліціантів” мало шансів. Хоча звітно-виборна конференція буде таки напруженою. Адже “стара гвардія” дуже добре знає реальні “розклади” в партійній організації. Юрій Кужелюк, перший заступник голови ЛОО УНП, на недавній конференції Львівської міської організації УНП недвозначно заявив, що так-званий “троїстий союз” створили для того “…щоб не допустити на голову обласної організації радикального опозиціонера…”? На мою думку, пан Кужелюк замість того, щоб говорити загадками, мав би понести персональну відповідальність за фактичний програш УНП у Львові. Натомість він нагло вбрався у тогу ревного борця з інтереси УНП, публічно заявивши, що важливо недопустити на головування у ЛОО УНП “політичних авантюристів”. Знову ж таки, не знаю кого він мав на думці, але переконаний, що в обласній та у міській організаціях УНП є достатньо розумних, розсудливих, виважених людей, котрі 4 чеврня цього року на конференції ЛОО УНП дадуть чітку та невозначну оцінку таким заявам.
– Хто Вас підтримує?
– Мою кандидатуру офіційно висунули на голову ЛОО УНП у двох районних організаціях. Також підтримують низові організації у більшости районів Львівщини. Знаєте, усі ці політики тут у Львові вже ділять посади, але вирішальне слово за однопартійціями з районів. І повірте, проблеми і бачення розвитку партії у районах трохи інші, ніж у Львові.
Переконаний, що звітно-виборна конференція ЛОО УНП уперше за чотири роки відбуватиметься демократично. Не буде тиску фактора “народного депутата. Передбачаю, що дискусія на конференції буде запальною, але сподіваюсь, що нам усім вистачить розуму, терпіння і толерантности визнати нові реалії.  Маю надію, що вчорашнім лідерам обласної організації вистачить гідності, щоб поступись посадами та дати дорогу молодшому поколінню. Хоча…Знаєте, для мене звучать цинічно слова пана Кужелюка про те, що він залишається ще на два роки для того…, щоб дати дорогу молодим!

Розмову вела Мирослава ВАЙДА

Довідка ЗІКу.
Петро Ласійчук народився 1971 року на Івано-Франківщині. Успішно закінчив Львівський національний університет імени Івана ФРАНКА з дипломом журналіста за спеціалізацією міжнародна журналітиска та інформація. У 1993-1995 роках був заступником голови Спілки української молоді, першої не комуністичної молодіжної організації від часів ОУН. 1994-1996 роках працює в апараті голови Львівської міської ради, голови міського виконавчого комітету Василя Куйбіди. Від вересня 1997 року до червня 1999-го – слухач Української академії державного управління при Президентові України, котру успішно закінчив, здобувши диплом магістра державного управління. З 1997 року – засновник та співвласник ТОВ “Центральноєвропейська компанія”. З березня 2001-го –  консультант фракції Українського народного руху (з 2003-го – Української народної партії).
Петро Ласійчук є головою спостережної ради Центральноєвропейського об’єднаного фонду, членом керівних органів низки інших громадських організацій.
З 1999 року – у лавах Української народної партії. З 2000 року до 2003-го –консультант-помічник народного депутата України, голови УНП Юрія КОСТЕНКА. З березня 2004 року до 15 січня 2006-го – голова Яворівської районної організації Української народної патрії.
Сьогодні Петро Ласійчук працює головою ради директорів Інституту досліджень суспільних процесів, аналітичної інституції, котра розробляє суспільно-політичні прогнози та рекомендації.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ