Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Петро Олійник: «Ми не повинні допустити зворотність демократичних процесів в Україні»

Голова Львівської обласної організації Народного Союзу «Наша Україна» щойно повернувся із засідання Ради партії, де він був обраний членом Президії. Петро Олійник розповів про своє бачення роботи партії та окреслив головні завдання, які є актуальними сьогодні.

– Петре Михайловичу, яка, на Вашу думку, місія новообраного голови Ради «Нашої України»?

– Як було сказано головою Ради партії Віктором Балогою та почесним головою партії Віктором Ющенком, головним завдання новообраного голови є організація і проведення прозорого з’їзду, де буде сформовано керівні органи партії. Це думка усіх членів ради та обласних організацій, яка повинна бути врахована. Балога – це людина, яка прийшла, щоб організувати чесні вибори, і ми маємо наміри об’єднати всі демократичні сили – як парламентські, так і позапарламентські. Безумовно, це вимагає часу, і ми розуміємо, що в цій політичній ситуації знаходиться Україна. Тому Балога був запропонований Президентом. Процеси в Раді партії відбувались непрості, але це ще раз підтверджує, що в нас є внутрішня дискусія, і наказ чи вказівка будь-кого не є указом для всіх.

– Що стане першочерговим завданням після обрання нового керівництва «Нашої України?

 – Першочерговим завданням є об’єднання національно-демократичних сил. Коли ми перемагали, ми були об’єднані. Згадайте парламентські вибори 2002 року, президентські вибори 2004 року. Сьогодні ми роз’єднані – де зараз голоси УНП, де зараз голоси «Пори», інших політичних партій, які практично не мають ніяких політологічних розбіжностей з нашою партією. На жаль, ми пішли на парламентські вибори 2006 року окремо і ці голоси були практично втрачені. Об’єднання – це процес складний, насамперед потрібне вміння йти на компроміси як внутрішньопартійні, так і з іншими політичними силами.

 – Ви були одним із кандидатів на посаду голови Ради НСНУ, чому Ви зняли свою кандидатуру?

 – Я переконаний, що демократія і політична структурованість означає почути думку всіх, але визначити консолідовану думку. Коли почесний голова партії Віктор Ющенко запропонував кандидатуру Віктора Балоги на посаду голови Ради партії, я не вагаючись зняв свою кандидатуру на цю посаду, хоча був одним із кандидатів на голову Ради «Нашої України». Моєму прикладові послідували інші, але не всі, до речі. Починати треба з себе, працювати в системі діалогу, консолідації. Я переконаний, що знову актуальним став вислів однієї відомої людини, яка сказала, що демократи об’єднуються за декілька годин до розстрілу. Я думаю, що розстріл демократії в Україні вже починається.

 – Чи відбудуться якісь зміни у складі Львівської обласної організації «Нашої України»?

 – Важко сказати, чи відбудуться зміни в складі Львівської обласної організації. У понеділок відбудеться перше засідання президії Ради «Нашої України», яка складається із 15 осіб. Я увійшов до складу Президії і тому проводитиму консультації про свою доцільність перебування на посаді голови Львівської обласної організації «Нашої України». Бо Президія бере на себе важку ношу провести колосальну роботу в усіх областях України, місті Києві та Севастополі, буде багато й іншої роботи.

 – Як Ви будете поєднувати роботу голови ЛОО НСНУ та члена Президії Ради партії?

 – Для проведення роботи Президії будемо виділяти вихідні дні – суботу, неділю. Ми розподілимо між членами Президії області і будемо працювати. Тому, отримавши ці консультації, порадившись з Президією, я прийму рішення, котре може бути будь-яким. Для цього ми дотримуватимемось формальної процедури. У разі прийняття мною рішення про припинення головування, у Львівській обласній організації НСНУ буде проведена партійна конференція, де буде мною висвітлений звіт за пророблену роботу і відбудеться переобрання голови.

 – Чи варто сьогодні починати із чистого листа, чи, можливо, треба оновити партію і працювати далі?

 – Я переконаний, що нам немає чого починати із чистого листа. Ви подивіться на склад Львівської обласної ради і побачите, що в нашій партійній організації немає, на щастя, дискредитованих осіб, які б працювали по ту сторону барикад. У нашій партії ведеться демократична внутрішня дискусія. Я не можу говорити, що відбувається в інших партіях, але в мене є сумнів, що, для прикладу, у Партії регіонів, СПУ чи у комуністів ведеться така дискусія. На свої з’їзди ці партії часто навіть засоби масової інформації не запрошують. Тому нам не треба починати з чистого листа.

 – Як Ви оцінюєте роботу попереднього керівництва партії?

 – Я переконаний, що попереднє керівництво партії не зробило нічого злого, але довіра до цих людей пропала і вони повинні були відійти. Це нормальний процес ротації, оновлення партійної організації. Коли я розказував про ті добрі справи, які зробили попередні керівники партії, хтось із залу крикнув: «А може їм ще й пам’ятник поставити?». Я переконаний, що через років 15-20, коли ми остудимо свої голови і будемо реально дивитись на всі процеси, ми зауважимо, що саме ці люди зробили дуже багато для становлення української демократії. Згадайте, в якому стані була Україна 2-3 роки тому.

 – Хто стане лідером НСНУ після IV з’їзду?

 – Не варто сьогодні загадувати про те, хто буде новим лідером. Називають ім’я Юрія Луценка, В’ячеслава Кириленка, інших достойників. На мою думку, це повинна бути людина, яка зможе сконсолідувати національно-патріотичні сили, і я переконаний, що в неї повинні бути наміри не допустити зворотність демократичних процесів в Україні.

Розмовляв Ростислав КОВАЛЬ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ