Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Петро Олійник: Вибори на Львівщині стануть прикладом для всієї України

2 квітня Президент Віктор Ющенко підписав Указ про розпуск Верховної Ради V скликання і проведення дострокових парламентських виборів. Ніхто не міг і подумати, що глава держави зважиться на такий рішучий крок, який зможе розв’язати політичну кризу в країні. В зв’язку з тим, що майже всі політичні сили почали готуватися до виборів, кореспондент „Гал-info” поспілкувався з головою ЛОО НСНУ, членом Президії НСНУ Петром Олійником. У нього ми дізналися, хто буде ідеологічним лідером передвиборчої кампанії „Нашої України” на Львівщині, скільки представників Львівщини ввійде до списку „Нашої України” у Верховній Раді, чи буде Володимир В’язівський і надалі народним депутатом і чи покине голова ЛОДА свою посаду заради крісла народного депутата?
– Петре Михайловичу, нещодавно лідер ГП „Пора” Владислав Каськів заявив, що ще ніколи не бачив Президента таким рішучим, як сьогодні. Чи помічаєте Ви цю рішучість у Президента? Наскільки, на Вашу думку, її вистачить?
 
– Сьогодні, на превеликий жаль, в багатьох політиків якесь деформоване сприйняття рішучості і хамства. Дуже багато політиків вийшли з Радянського Союзу з радянською ментальністю, тому в них удар кулаком, мат, грубе слово вважається рішучістю. А от м‘яке спілкування, взаємна повага, толерантність, спілкування фактами, аргументами сприймається як нерішучість. Я вважаю, що Віктор Андрійович є інтелектуалом, людиною, яка знає собі ціну, знає ціну свого опонента або співбесідника, з яким він веде дискусію, тому він говорить не аргументами сили і кулака, а аргументами фактів. Я переконаний, що Президент завжди був рішучим, однак ніколи не був хамовитим, зверхнім, не дозволяв собі принижувати опонента. В мене передчуття, що Президент і надалі буде таким незворушним і рішучим у своїх діях. Я думаю, що християнська мораль, відчуття українства і відповідальності за свою місію Президента України надасть йому і надалі такої рішучості.
 
– Після указу Президента в Україні почалася виборча кампанія, в якій бере активну участь і Ваша партія. Скільки кандидатів від Львівщини може представляти Львівщину у Верховній Раді?
 
– Якщо взяти результати минулих виборів, то Львівська область дала 6% голосів усіх, хто проголосував за „Нашу Україну”, тобто мало би вийти 15 чоловік. Однак ми розуміємо, що наша держава є унітарною, і ми хочемо, щоб у парламенті були депутати й від інших областей, щоб всі мали своє представництво. Тому ми поступимося своїми голосами, однак не так, як минулого разу, коли від „Народного союзу „Наша Україна” тільки один Володимир В‘язівський був у прохідному списку. Ми розраховуємо на три-чотири місця, і я переконаний, що наш почесний голова і з‘їзд до нас до слухаються. Особисто моїм побажанням буде, щоби три-чотири депутати від Львівщини були в прохідній частині списку.
 
– Чи будете Ви йти в цьому списку як народний депутат України?
 
– Я для себе ще не прийняв рішення. Безумовно, я людина команди, однак, якщо сказати про своє внутрішнє відчуття, то мені не дуже хочеться бути народним депутатом, оскільки я вже один раз був ним не повний термін, і мені там не сподобалось, нецікаво працювати. Оскільки я людина, яка була і міським головою, і директором великих підприємств, то мені цікава жива організаційна робота. Зрештою, якщо так буде потрібно, якщо це буде якась політична доцільність чи оргдоцільність, то я готовий стати депутатом. Але я говорю щиро – мені у Верховній Раді не подобається. Я підозрюю, що років ще п’ять з допомогою Бога і власним старанням, оскільки я в блискучій фізичній і психологічній формі і можу з усіма позмагатися, ще попрацюю на Львівщині.
 
– За якими критеріями відбиратимуть цих трьох-чотирьох людей, кандидатів у депутати від Львівщини?
 
– По-перше, це повинен бути праймеріс, який повинен проводитись на партійній конференції. Я переконаний, що ми як демократична партія будемо проводити праймеріс, і люди, які по праймерісу переможуть, увійдуть у виборчий список. Зрештою, це не буде одним з головних питань, оскільки в нас дуже хороша партійна організація, якою я горджуся.
 
– Чи можете Ви вже назвати конкретні прізвища?
 
– В нас є дуже багато достойних людей. Я вважаю, що такі люди, як Мирослав Сеник, як Олег Мандюк, як Ярослав Рущишин, як Тарас Батенко, як Андрій Парубій, як безпосередньо Володимир В‘язівський, ще можу назвати декілька осіб – це люди, які є окрасою нашої партії і можуть стати народними депутатами від Львівщини. Немає сумніву в їхній патріотичності, немає сумніву, що вони ніколи не продадуться за гроші, немає сумніву, що вони є послідовними в своїх діях. Однак, можливо, потрібно буде порадитись, щоб від Львівщини були люди не тільки напрямку національно-духовного відродження, культури чи свободи слова, а й спеціалісти у банківській справі, в інших комітетах.
 
– Володимир В‘язівський і надалі буде в списку народних депутатів від „Нашої України”?
 
–  Я відповім дуже коротко: „Так” і три знаки оклику!
 
– Хто стане на Львівщині головним ідеологом, який займеться передвиборчою кампанією „Нашої України”?
 
– Якщо ми підемо на вибори блоком, то це рішення буде приймати блок, якщо партія буде йти окремо, то рішення прийматиме керівний орган – рада партії. На мою думку, найкращим керівником буде людина з колосальним досвідом – це Володимир В‘язівський. Я думаю, що краще функціонально підготовленого чоловіка, аніж Володимир В‘язівський на Львівщині немає.
 
– Чи обговорювались питання, хто стане головним фінансистом передвиборчої кампанії „Нашої України”? На що на Львівщині найбільше витрачатимуться грошові ресурси?
 
– Я думаю, що на Львівщині на передвиборчу кампанію буде витрачатися найменше грошових ресурсів, оскільки тут є сила духу, тут люди працюють не стільки за гроші, скільки за ідею. Ми будемо робити багатоджерельне фінансування, щоб ніхто не мав контрольний пакет, який називається „Наша Україна”, у себе в кишені. Я не думаю, що в нас будуть проблеми з фінансуванням, для мене це питання взагалі є п’ятим. З фінансуванням взагалі проблем немає. До мене вже надійшли десятки дзвінків і пропозицій від львівських бізнесменів, які готові нас фінансувати. Президія партії, до якої я належу, визначатиме джерела фінансування всеукраїнської організації „Наша Україна”. Я переконаний, що ці люди триматимуться в таємниці, тому що, на жаль, в нас поки що недоконана ситуація з політичними правами і свободами людей.
 
– В кулуарах Верховної Ради ходять чутки, що НСНУ на вибори піде окремо, а всі дрібні політичні сили, які входили в її блок, – окремо, принаймні таку пропозицію висловив Віктор Балога. А в якому складі насправді піде „Наша Україна” на вибори?
 
– У нас сьогодні є дві позиції. З одного боку, доцільно, враховуючи, що сьогодні є політичне самовизначення „Народного союзу ”Наша Україна”, іти окремо, щоб позиціонувати себе як потужну політичну силу. З іншого боку, в ім’я України ми не маємо права втрачати жодного голосу. Уявіть собі, якщо буде створена правиця, яка не набере 3% голосів, чи буде створений ще якийсь фронт, то ці відсотки відійдуть і регіонам, і комуністам, і „Нашій Україні”, і БЮТ. Тому, на мою думку, оптимальним варіантом є дві колони – колона „Нашої України” і колона БЮТ. Однак це недоконаний факт, оскільки остаточно це визначить з’їзд, який відбудеться, очевидно, 14 квітня. Тому сьогодні є дві теорії, дві думки – НСНУ йде окремо, „Народна самооборона” – окремо, Українська Правиця – окремо, або всі підуть разом. Сьогодні поки що рано про це говорити, в нас ще є сім-вісім днів, щоб добре все осмислити.
 
–Чи можливо, що БЮТ та „Наша Україна” підуть на вибори одним списком, чи ця теорія вже взагалі не розглядається?
 
– Це чиста технологія, вона повинна виключати емоції і включати розум і технологічне сприйняття. На мою думку, потрібно провести дуже термінове соціологічне опитування, але, на жаль, на це немає багато часу. Однак мені здається, що потрібно йти двома колонами, оскільки є окрема частина людей, які не сприймають Юлію Тимошенко, і частина людей, які не сприймають „Нашу Україну”. Тому ця конфігурація може не додати, а навпаки відібрати голоси. Потрібно йти двома колонами, однак чітко виписати міжфракційні речі, пов’язані з виконавчими структурами, посадами і т.д.
 
– І на останок… Кого найближчим часом з народних депутатів-нашоукраїнців львів’яни можуть спостерігати  на Львівщині?
 
– На Президії ми приймемо жорстке рішення, після якого тут будуть всі депутати, кого хоче побачити Львівщина. В першу чергу це буде В’ячеслав Кириленко. Ми відпрацюємо план-графік і, можливо, практично кожної суботи і неділі тут будуть працювати народні депутати. Ми будемо мати велике щастя, якщо все буде добре, а буде все добре, коли у заходах, присвячених 60-м роковинам операції „Вісла”, на Львівщині, можливо буде Президент Віктор Ющенко.
 
Розмовляла АННА СПІЦИНА
 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ