Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

"Співпраця з новим керівником асоціації дасть результат"

Ситуація з обласним футзалом на Львівщині сьогодні не найкраща. Через різні причини Асоціація футзалу не має такої великої кількості команд, як, скажімо, Асоціація любительського міні-футболу Львівщини. Свого часу ці організації не знайшли спільної мови між собою, і відтак, кожна з них пішла своїм шляхом. На думку новообраного президента АФЛ Мирослава Хом’яка, ця проблема є однією з найголовніших на сьогодні.

Об’єднання кількох чемпіонатів в одну структуру, на думку Мирослава Хом’яка, підніме цей масовий вид спорту в регіоні на якісно новий рівень. Що цікаво, президент асоціації любительського міні-футболу Львівщини Петро Закалюжний цю думку підтверджує і готовий співпрацювати з новим керівництвом АФЛ. Про це та інше Петро Закалюжний розповів в інтерв’ю Гал-інфо.

Нещодавно ти вступив в асоціацію футзалу Львівщини, з якою у тебе раніше складалися різні стосунки. Чи довго думав над цим рішенням?

Не без того… Вступив ще при попередньому президенті Юрію Сорочику, знаючи, що скоро будуть вибори нового керівника АФЛ. Думаю, що з новим президентом асоціації нам буде до снаги зробити певні позитивні зміни у розвитку футзалу на Львівщині. Все-таки співпраця двох організацій, які займаються подібною роботою, дасть свій результат. Прекрасно розумів, що наша потенційна співпраця дала б більше плюсів для різних команд нашого регіону. На вибори президента АФЛ я особливого впливу не мав, оскільки не мав права голосу. Було цікаво подивитися як відбуваються самі вибори і, звісно, була інтрига хто стане новим керівником асоціації.

Новий президентом АФЛ став Мирослав Хомяк. З твоїх слів зрозуміло, що ти бачиш з ним співпрацю у майбутньому.

Ми зустрічалися, але сказати, що конкретно обговорювали якісь вектори нашої роботи, буде неправильно. Усе буде з часом. Ми маємо скласти певну стратегію розвитку як мінімум на майбутні чотири роки. Повірте, нічого приховувати не будемо, і всі наші плани оприлюднимо у засобах масової інформації. Є чимало питань, які нам потрібно вирішити. Перш за все, це зменшення фінансових навантажень на самі клуби. До нашої роботи потрібно залучити додаткових спонсорів. З Мирославом Хом’яком ми уже ведемо конструктивний діалог, думаємо про стратегії розвитку футзалу на Львівщині, але з часом скажемо щось конкретніше. Хотілося б щось зробити і це публічно усім продемонструвати. Наше об’єднання – це уже більше юридичне питання. Це, по-суті, формальність. Головне - великий обсяг роботи, який нас об’єднає. В асоціації любительського міні-футболу працює група людей. Мова йде і про моїх помічників-організаторів змагань, операторів, фотографів. З ними усіма працюємо приблизно 5-6 років. Наша асоціація тримається саме на цих людях, а також на командах, які нам довіряють.  У загальному мова йде не про мої чи Мирослава Степановича амбіції, а про нашу спільну роботу. Детальніше про неї поговоримо тоді, коли потиснемо один одному руки. Хотілося б, щоб від нашої співпраці виграли усі.

Чи була можливість співпрацювати з попереднім керівництвом асоціації футзалу Львівщини?

Юрій Сорочик постійно перебував у Києві, мав серйозну роботу, тому футзальні питання для нього, мабуть, були не найголовнішими. Якщо відверто, то про це особливо не думав, оскільки завжди мав великий об’єм роботи, який потрібно було виконувати. Особливо мова йде про зобов’язання перед командами. Роботи вистачало і без цього.

Скільки команд є в асоціації любительського міні-футболу Львівщини станом на сьогодні?

Якщо врахувати чемпіонат Червонограда, то 54. Асоціація почала діяти з 2010 року, саме з того часу почали проводитись різні змагання. Спершу це було як хобі. Зараз це хобі також, однак воно почало забирати все більше і більше часу. За майже сім років деякі команди до нас приходили, деякі йшли, але в загальному серйозних проблем не виникало. Найчастіше виникали проблеми з ігровими залами чи відкритими майданчиками. Арбітраж – це також окреме питання. Не секрет, що одна ключова помилка арбітра може вплинути на результат того чи іншого матчу. Зараз завдяки співпраці з асоціацією футзалу Львівщини нам вдалося знайти діалог. В асоціації футзалу Львівщини були арбітри, які хотіли мати практику, а також мати можливість заробляти суддівством собі на життя.

Чому цього року відбулося об’єднання Гранд і першої ліги в аматорському чемпіонаті Львівщини?

Це був вимушений крок з нашої сторони. Деякі команди, які грали у першій лізі, не хотіли підвищуватися у класі. З тієї причини, що у Гранд-лізі команди за своїм рівнем є дійсно сильними. Ситуація дійшла до того, що у Гранд-лізі залишалося 3-4 команди, тому ми змушенні були піти на об’єднання ліг. Мабуть, ми не прогадали, адже за рівнем Гранд-ліга відповідає нашим очікуванням. Приємно те, що команди, які прийшли грати у Гранд-лігу, підсилили свої склади. Мова йде про «Галицьку Здобу», «Галіо-Статус» та «Фуджікуру». Ці команди показали, що можна на рівних змагатися з топовими командами Львівщини.

Як визначатиметься чемпіон Гранд-ліги цього сезону?

Усі команди зіграють повноцінне перше коло, після чого перші 5 команд боротимуться за чемпіонство, а інші потрапляють у першу лігу. Команди, що посядуть місця з 5 по 10, також боротимуться за медалі, щоправда уже у першій лізі. Усі команди зіграють по 14 матчів. Після першого кола очки в усіх зберігаються, тому боротьба за медалі у двох лігах розгорнеться не на жарт. Усі наші чемпіонати плануємо завершити у першій половині березня.

Що у планах після завершення цих чемпіонатів?

Будемо переходити на відкриті майданчики. Можливо, проведемо якісь кубкові змагання, а також відбірні змагання до літніх чемпіонатів Львівщини.

Ці турніри можна було б уже провести під егідою Асоціації футзалу Львівщини.

Якщо ми знайдемо спільну мету у нашій роботі, то чому б ні? Думаю, з новим керівником асоціації футзалу Львівщини Мирославом Хом’яком ми знайдемо спільну мову. Головне, щоб від цього виграли команди. Від їхніх керівників також багато чого залежить. 

Богдан Пастернак, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ