Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка  |  Cуспільство

По кому «дзвенить» Податковий кодекс?

Після виборів в Україні топ-подією став Податковий кодекс, за який два дні невтомно голосували у Верховній Раді. Підприємці, які рішуче протестують проти цього документа, кажуть, що обурене суспільство - на межі соціального вибуху.

І що вони готові до найрадикальшіших дій, які можуть призвести до однієї з альтернатив: або зникне "ринковий" бізнес, або зміниться правляча еліта. 

Ігор Гурняк, координатор Альянсу «За чесні податки!», в коментарі Гал-інфо так і заявив: «Влада не йде нам на зустріч в реформуванні пенсійного, трудового та податкового кодексів і тільки створює видимість такої роботи. Технологія впертого мовчання може призвести до зміни політичної еліти».

Він нагадує, що влада – це слуги народу, і зі своїми функціями ці слуги не впорались: «Правляча еліта сьогодні забула, що джерелом влади згідно з Конституцією України є народ. Влада ж – це наймані працівники, а якщо наймані працівники так себе поводять, то їх треба звільнити».

«Мітинг у Києві та піша хода підприємців була організована об’єднанням «За чесні податки!». 16 листопада в столиці зібралося більше як 60 тисяч підприємців та представників профспілок, це вчителі, лікарі, шахтарі та навіть об’єднання ветеранів. Це був справжній прояв єдності. Завдяки діям влади сьогодні досягнута критична точка, маса незадоволених владою людей вийшли на вулиці великих та малих міст України, але на нас і далі продовжують не звертати уваги», - заявив Ігор Гурняк.

Він переконаний, що сумнівів у тому, що Кодекс буде прийнятий немає . Підприємці обіцяють, що вимагатимуть від президента використати право вето  якщо він не відреагує, то вони звертатимуться до суду і відстоюватимуть свої інтереси там.

«Коли ми підійшли до Верховної Ради виявилося, що ті трохи більше як 100 депутатів в сесійні залі виконують чисто технічну функцію – бігають по залі та голосують для того, щоб була більшість. Таким чином народні обранці вчора знехтували нашим волевиявленням», - продовжив Ігор Гурняк.

«Ми розпочнемо збір підписів, щоб оголосити Верховній Раді недовіру. Бачимо, що ситуація втрачає економічну складову і набуває складову політичну. Ми також обіцяємо, що застосуємо податковий страйк по всій країні», - додав він. За його ж словами, податковий страйк розпочнеться несподівано, щоб влада не змогла до нього підготуватися. Ігор Гурняк наголосив, що участь у страйку є добровільною, і всі ці акції протесту є абсолютно аполітичними: «Ми хочемо, щоб ця аполітичність збереглася й надалі».

Гал-інфо також поцікавилося у Ігоря Гурняка, скільки людей може втратити роботу через новий Податковий кодекс, на що він відповів таке: «Ми ще задовго до цього провели спеціальні дослідження по всій Україні. Проведений аналіз показав, що, наприклад, у Вінницькій області роботу втратять 60% підприємців-спрощенців, на Львівщині без роботи залишиться кожен другий мешканець області. Працювати за новою системою зможуть тільки одиниці, а малий бізнес просто не виживе. Окрім того, від малого та середнього бізнесу залежать і гуртівні, служби доставки, дистриб’ютори – їхній штат може скоротитися на 30-35%, тобто почнеться ланцюгова реакція».

Підприємці наголошують, що вони не проти реформ, вони проти «кріпосного права», яке зусиллями влади проштовхують в парламенті. Головна думка пікетувальників – «ми вимагаємо реального реформування, а не топтання на місці»

Більше того, вони вважають, що вимушені страйки призводять до значних матеріальних втрат. Пікетувальники підрахували, що за один день «простою» втрачають до 50 -100 тис грн. Воднораз якщо приймуть такий Кодекс, вони втратять ще більше, а відтак, підприємці готові йти на такі фінансові жертви.

Також люди переконані, що з прийняттям Кодексу будуть змушені скоротити штат своїх працівників, а тим не буде де дітися – центри зайнятості переповнені, тому бідна країна стане ще біднішою

Підприємець Анатолій Логвиненко запевнив, що представники «Нашого ринку», який від представляє, до останнього пікетуватимуть разом з усіма. Він проти прийняття Податкового кодексу, адже вважає, що після того, як рішення буде ухвалене, малому та середньому бізнесу буде не комфортно працювати в Україні, а з часом «їх просто витіснять з українських ринків».

«Через п’ять років уряд не передбачає в Україні малого та середнього бізнесу», - переконаний Анатолій Логвиненко.

Він запевнив: «Люди хочуть дій, тому що терпець вже уривається. Нас не чують, нас не бачать, з нами не рахуються, нашого майбутнього в Україні не видно. Невже ми так заважаємо тим олігархічним колам? Вони хочуть розчистити поле діяльності для свого великого бізнесу, але коли ми їм так заважаємо – це свідчить про одне, що ми конкурентоспроможні, і ми будемо боротися. на пікет до Києва приїхало 62 автобуси з підприємцями і на цьому ми не зупинимося».

Андрій Антонищак, представник громадської організації "Я – львів'янин" переконаний, що такі акції сприяють консолідації в суспільстві, особливо позитивний момент він вбачає в тому, що акції є абсолютно аполітичними

Він наголосив, що підприємці не відчувають підтримки тих, кого обирали: «Мені соромно за тих львівських політиків, яких ми обирали. Жоден з депутатів, який представляє Львів та Львівщину, не вийшов до нас. Мені соромно за опозицію, адже вони тільки бігають і, знай, піаряться».

«Я переконаний, що ті підприємці, які витягли на собі Помаранчеву революцію, захистять самі свої права. Сьогодні говорять про національну ідею. Про те, що Схід і Захід різний. Але вчора ми побачили, що це не так. Ми відстоюємо своє право на життя, і в цьому ми всі об’єдналися. Влада помиляється, якщо думає, що зможе своїм бульдозерним натиском нас залякати. Треба, щоб нашу позицію зрозуміли та перейняли всі українці, адже сьогодні прийшли за нами, а завтра прийдуть за вами», - підсумував Андрій Антонищак.

Він запевняє, що новий Податковий кодекс відправлятиме людей на заробітки за кордом, адже в Україні їм роботи не буде.

Зіновій Саляк, голова ГО «Львівський народний ринок» поділяє думку колеги про боротьбу за свої права. «Таймер теперішній владі вже включили представники малого та середнього бізнесу. Наступного тижня на мітинг в Києві збереться не 50-60 тис, як цього разу, а 500 тис громадян, і тоді питання буде вирішено», – заявив Зіновій Саляк.

Він також додав: «Наступним, що прийме влада, – це буде кріпосне право, за яким українцям навіть заборонять закордон на заробітки виїздити, тому всі будуть доживати в бідності».

Підприємці ображаються на те, що на них постійно тиснуть та звинувачують в ухилянні від сплати податків. Самі вони переконують, що якби на них зменшили податковий тиск, то вони б пішли на зустріч неімущим верствам населення, занизивши ціни. Однак влада за це не дбає. Натомість уряд, на думку підприємців, зробив усе можливе, щоб розбалансувати бізнес середовище в Україні. Суспільство сьогодні настільки розігріте, що вистачить найменшої іскорки для того, щоб акції пікету переросли в громадянські заворушення, погроми та й, зрештою, революцію.

Коли з цього питання почала зникати економічна складова, а натомість – з’являтися політична, коли люди без жодних партійних прапорів та символік вийшли на вулицю, щоб висловити своє незадоволення, – це стало першим попереджувальним дзвіночком для команди Президента Віктора Януковича, але очевидно, що правляча еліта очікує останнього китайського попередження від своїх виборців.

Анна НОВИК.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ