Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Замість захисту економіки країни активізувався тиск на аграріїв

Сьогодні питання ефективного управління земельними ресурсами належить до стратегічних проблем виживання Української держави. Втратимо землю – втратимо країну.

Але державні чиновники роблять усе можливе, щоб врегулювання земельних відносин затягувалося якомога довше. Попри публічні обіцянки влади полегшити життя на селі, правоохоронні органи все активніше тиснуть на фермерів, які не бажають миритися з беззаконням.

Як поліція ріже курку, що несе золоті яйця

У низці ЗМІ з’явилася інформація про те, як певні правоохоронці демонструють «боротьбу» із злочинністю, використовуючи неврегульованість питання із т.зв. відумерлими паями. Історія дуже цікава, оскільки наочно демонструє правовий хаос, який сьогодні чомусь не хочуть врегульовувати на законодавчому рівні. А своїми коріннями проблема сягає у середину 90-х років минулого століття, коли на Львівщині активно розпайовувались землі колгоспів та радгоспів. Тоді свої наділи отримували як селяни, так і працівники соціальної сфери: вчителі, медики, бібліотекарі тощо.

Люди роками користувались цією землею, здавали в оренду, але оформляти свідоцтва на право власності не поспішали. І пов’язане це було з певними бюрократичними моментами та відсутністю у селян відповідних фінансів. Сьогодні, щоб переоформити одну невеличку ділянку необхідно заплатити 3-5 тисяч гривень. За гектар – до 20 тисяч. А це немалі кошти. Тому й це призвело до того, що значна частина паїв сьогодні у Львівській області немає юридичного власника. Старі господарі повмирали, а їх діти та внуки не поспішали оформити відповідні документи. І таких земель нині за оцінками спеціалістів може бути на Львівщині до 150-180 тисяч га, що становить до 25% усієї землі сільськогосподарського призначення.

Старі власники здавали цю землю в оренду різним агрофірмам. Пізніше за використання цієї відумерлої спадщини кошти отримували сільські ради, які заключали нові договори після смерті старих господарів. Ніхто ж бо спадщини не відкривав, земля по суті своїй залишалася бесхозною і тому щоб вона не заростала чагарниками її використовували фермери та агрохолдинги. І всі були задоволені: і місцеві громади, які отримували кошти на розвиток і податки, та й самі агроформування, які могли розвивати так важливе для країни вирощування агропродукції.

Однак юридичним неврегулюванням використання відумерлої спадщини скористались окремі представники  правоохоронних органів. Таке використання землі вони трактували як самозахоплення, по суті шантажуючи бюджетоутворюючі підприємства.

Земельно-поліцейський цирк

Як писав сайт «Наші гроші. Львів» на території Львівської області діє міліцейська схема викачування грошей з великих аграрних підприємств. Управління захисту економіки у Львівській області вимагає в сільських радах переліки ділянок, які обробляють сільськогосподарські компанії. Потім, виявляючи користування землею без належно оформлених договорів, відкривають кримінальні провадження та арештовують майно компанії.

Наступним кроком є спроба «домовитись» з компанією, якій пропонують заплатити хабар у розмірі 250-300 доларів за гектар і в кримінальній справі визнають винним підставну особу. І таких фактів у Львівській області назбиралось вже немало.

Нещодавно Городоцький районний суд Львівської області  затвердив угоду про визнання винуватості між трактористом «Вест Агро Груп» та прокурором у справі про незаконне використання понад 52 га.

Механізатора звинуватили у самоуправсті . У вироку суду вказано, що тракторист Котов ще 29 квітня «із використанням найманої техніки самовільно засіяв земельну ділянку площею 52 га що відноситься до земель резервного фонду сільськогосподарського призначення», чим завдав 60,1 тис. грн шкоди.

20 вересня прокурор та підозрюваний уклали угоду про визнання винуватості, згідно з якою тракторист Котов «беззастережно визнає вину» та згідний сплатити 510 гривень штрафу. Суд цю угоду затвердив.

Одночасно суддя Ангеліна Малахова-Онуфер зняла арешт з усієї техніки. А от майже 54 тонни зерна сої суд залишив у розпорядженні не тракториста, а ТОВ «Вест Агро Груп».

Суд виявився дуже поблажливим до тракториста, який сам собі вирішив посіяти зерно, десь роздобув комбайн, знайшов посівний матеріал та незайняту землю. За нібито 60 тисяч якихось примарних збитків заплачено 510 гривень штрафу. Інша справа, що половина суми т.зв. збитку могла піти  на компенсацію моральної шкоди іншим зацікавленим особам. Ну але це вже інша історія.

Натомість, за подібні історії з використанням відумерлої спадщини в іншого великого агропідприємства «Західний Буг» за рішенням слідчого судді накладається арешт на майно!  Що ж це за такий вибірковий підхід?!

Чи просто «Західний Буг» відмовився платити за корупційними схемами за т.зв. «дах» окремим нечистим на руку правоохоронцям?

Як зазначає голова громадської спілки «Аграрії Львівщини» Юрій Одноріг, уся ця ситуація може призвести до соціального вибуху на селі. Рейдери в погонах банально вирішили поживитися на цій проблемі.

«Ми проінформували про цю ситуацію радника міністра внутрішніх справ України. Надіслано відповідне звернення народного депутата України до керівництва держави. Але дивно, чому мовчить місцева влада», – розповідає пан Юрій.

За його словами ГО «Аграрії Львівщини» розробили та подали на розгляд Головного управління юстиції у Львівській області конкретні юридичні пропозиції щодо процедури оформлення органами місцевого самоврядування використання паїв, які сьогодні виявилися «бесхозними». Від цього виграють усі: і місцеві громади, і бюджет, і агроформування. Бо наразі «заробляють» на шантажі лише окремі бізнесмени-правоохоронці.

Також дивує позиція Верховної Ради України, яка після впровадження реформи з децентралізації мала б прийняти низку змін в законодавство про оренду землі. Ще три роки тому було обіцяно, що землями за межами населених пунктів будуть розпоряджатися об’єднані територіальні громади. Але й досі відповідних змін не прийнято. Не хоче влада віддавати місцевим громадам ресурс. І це проблема не лише Львівщини, а й усієї країни.

На умовах анонімності керівники  агропідприємств говорять, що вже доведені до відчаю ось таким безправ’ям. Якщо штучний тиск правоохоронців не припиниться вони будуть змушені оголосити похід на Київ: ніхто не може заборонити комбайнам, тракторам та сівалкам проїхатися по Хрещатику. До вирішення цього питання мусить терміново втрутитися Президент України Петро Порошенко та ініціювати прийняття у парламенті відповідних законів. Сьогодні аграрна галузь дає третину валютних надходжень. Для чого мафія вбиває курку, що несе золоті яйця!? Чи захланність не знає меж?! Але знищивши село, ми остаточно знищимо Україну. Чи, можливо, це і є завдання п’ятої колони в рядах українських правоохоронців?

Андрій БОЛКУН, Leopolis.news

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ