Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Порошенко і Макрон: «Анна Київська наша, а не мокшанська»

Понеділок – день щасливий. Президент України 26 червня провів конструктивну зустріч із президентом Франції. А у вівторок Путін із люті через міжнародні успіхи Києва здійснив проти України кібертероризм.

Наступного дня президенти США і Франції домовились епізодично частувати Путіна «запотиличниками». Відтепер у ПАРЄ керуватиме Україна, Трамп оголосив про початок «Золотої американської ери», міністр оборони США Джеймс Маттіс назвав Путіна міжнародним злочинцем, Путін відкликав із США свого чільного шпигуна, Ердоган порадив Путіну піти зі Сирії по-доброму, а на Ватиканському пагорбі вирують світські пристрасті.

Уряд Гройсмана запровадив «барижний капіталізм»

Від 1 липня виробники вже не зобов’язані декларувати ціни на продовольчу продукцію, а також обґрунтовувати зміни цін у Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів. Раніше державне регулювання цін в Україні регламентували постановами уряду 1996 і 2007 років, які забороняли торговельні націнки вище 15% на соціально важливу продовольчу продукцію. Зазначене рішення уряду Гройсмана – скасувати урядові постанови 1996 і 2007 років – стосується 15 груп товарів, а головна мета запровадження постанови №394 від 7 червня, запевняють на Грушевського, 12, – зменшення адміністративного тиску на бізнес, усунення надмірного втручання держави в економічні процеси, розвиток конкуренції та дебюрократизація (дерегуляція) у сфері ціноутворення.

Раніше, у лютому 2017 року, уряд повідомив, що пілотний проект скасування державного регулювання цін діяв із 1 жовтня 2016 до 1 січня 2017 року. Після завершення випробувального періоду пілотний проект визнали успішним у Мінекономрозвитку. Успішним для виробників і реалізаторів. Відтепер вони можуть збільшувати торговельні націнки до 100%, до 500% або навіть 5000%. Власники продуктових ринків, законодавчо необмежені, теж будуть збільшувати вартість оренди місць реалізації продукції, спонукаючи у такий спосіб продавців і перекупщиків збільшувати ціни на товари.

У травні 2017 року, порівняно з квітнем 2017 року, ще до відміни цінового контролю, вартість продуктів харчування зросла в середньому на 2,6%. Найбільше у травні подорожчали овочі (17%) і фрукти (13%). А за період січня-травня 2017 року, порівняно з аналогічним періодом 2016 року, головні продукти харчування зросли у вартості на 7,4%.

Тепер фірми й мережі, що причетні до виробництва і реалізації продуктів, ймовірно піднімуть ціни аж до планки, коли їх перестануть купувати, а далі методом проб зменшуватимуть ціни. У постсовковій Україні домінує тенденція «Зароби вже сьогодні, і відразу мільйон» над цивілізованою психологією заробляти на обороті реалізації продукції небагато, зате стабільно й усе життя. Хто не бачив магазини з імпортним одягом, в яких практично не було покупців? А потім ці магазини робили акції-розпродажі, де ціни зменшували на 70%. Це ж наскільки треба було спочатку «накрутити» ціну, щоби потім із прибутком розпродувати здешевлений акційний товар?

А за останні десять днів червня, перед введенням у дію урядової постанови №394, спонтанно подорожчали складові борщового набору:

▪ буряк – на 4,6 грн (або 72%);

▪ картопля – на 3,2 грн (або 36%);

▪ морква – на 4,2 грн (або 35%);

▪ цибуля – на 2,7 грн (або 25%);

▪ капуста – на 3 грн (або 23%).

Заговорили експерти і про дорожчання хліба. За їхніми даними, від початку року ціни на хліб уже збільшились орієнтовно на 15%, а після відміни цінового контролю його вартість до кінця року ще зросте на 30-40%. Сьогодні ціна кілограма чорного хліба становить у середньому 21 гривню, а кілограм чорного так званого «соціального» хліба можна придбати за орієнтовно 12 гривень.

Аналітики ринку харчів передбачають, що за задумом уряду тенденція дорожчання хліба в Україні буде тривати доти, поки не зрівняється із середньоєвропейськими. Так, наприклад, вартість чорного хліба в Європі становить за кілограм у конвертації в гривню:

▪ у Литві – 34 грн;

▪ в Естонії – 35 грн;

▪ у Польщі – 41,5 грн;

▪ в Угорщині – 66 грн.

При цьому достеменно невідомо, чи пенсії й заробітна платня будуть зростати синхронно із збільшенням вартості основних продуктів харчування.

Вірус для Petі від Vovy

Напередодні Дня Конституції України у Кремлі вирішили традиційно напаскудити й зіпсувати українцям свято, помстившись у такий спосіб на невдачі Путіна на міжнародній арені на тлі дипломатичних звитяг Петра Порошенка. Вірус Petya тільки зовні був схожим на вірус-вимагач, а насправді його мета полягала у нищенні систем і даних та деформації функціонування інфраструктур.

Тільки за період із 25 травня по 6 червня СБУ спільно з іноземними партнерами виявила і усунула розгалужену міжнародну мережеву інфраструктуру, яку побудували спецслужби РФ. Мета руских кібертерористів передбачала вірусне зараження інформаційних мереж державних об'єктів інфраструктури України та інших країн світу. В зв'язку з цим Рада з питань нацбезпеки прийняла рішення про посилення заходів контррозвідувального та контррозвідувального режиму в Києві та інших регіонах України.

Продуктивна зустріч європейських лідерів

Президент Петро Порошенко здійснив робочий візит у Францію, під час якого мав результативну зустрічі з президентом Франції Еммануелем Макроном, прем’єр-міністром Французької Республіки Едуардом Філіпом і спікером Сенату Франції Жераром Ларше. Вони обговорили питання економічної співпраці двох країн та створення комфортних умов для французьких компаній в Україні, що буде запорукою активізації і розширення французьких інвестицій в різні галузі, включаючи й сонячну енергетику. А після зустрічі з прем’єр-міністром Французької Республіки, Петро Порошенко провів зустріч із групою керівників провідних французьких компаній – ймовірних інвесторів на українському ринку.

Президент України висловив впевненість, що Україна і Франція активно розвиватимуть співпрацю у багатосторонньому вимірі з Євросоюзом. А також наголосив, що Україна була першою країною, яка депонувала свої ратифікаційні грамоти стосовно кліматичної угоди.

Президент Франції подякував президентові України за візит у Париж і наголосив, що між Францією і Україною є дуже давні історичні стосунки. Французький лідер висловив захоплення, що в дуже важких геополітичних умовах вже три роки поспіль Україна проводить серйозну програму реформ і демонструє великий прогрес, зокрема у банківській сфері та в енергетичній галузі. Еммануель Макрон запевнив, що Франція, як й інші країни G7, супроводжуватиме Україну в її амбітному проекті реформ, щоби забезпечити найкраще управління українською економікою.

А ще під час зустрічі український козак і французький мушкетер вправно відбили Анну Київську – королеву Франції – від злодійських посягань московського опричника. Еммануель Макрон подякував Петрові Порошенку за бережливе ставлення до українсько-французької минулого й наголосив: «Ви показали наскільки важлива дуже давня наша спільна історія ХІ століття, наскільки глибоко закорінені наші давні стосунки».

«Пролетів як Путін над Макроном»

На тлі вдалих міжнародних візитів президента України кремлівська оскаженіла цензура заборонила своїм пропагандистським ресурсам навіть згадувати про успіхи Києва. Рускі телекомунікаційні компанії унеможливили доступ до інформації про зустріч президентів України і Франції, про «теплий прийом Порошенка» і «про втирання носа Путіну». Мова йде про компанії «Ростелеком», «Башинформсвязь» та інші, які заблокували інформацію про зустріч президентів України і Франції. Про кремлівську цензуру міжнародних подій повідомив адвокат Марк Фейгін і вказав на причини:

▪ президент Франції заявив, що київська княжна Анна Ярославна належить виключно спільній історії України і Франції, тим самим втерши носа кремлівському жулику;

▪ президент Франції наголосив, що Москва є агресором і окупантом;

▪ президент України підтвердив документами присутність на території України кремлівських терористів.

Тепер на Московії буде нове й актуальне прислів'я «Пролетів як Путін над Макроном».

Факт доведений: Кремль знав, що Крим крав

Під час анексії Криму в Кремлі добре усвідомлювали, що так званий кримський референдум за приєднання півострова до РФ, є нелегітимний з міжнародної точки зору. Агентство «Reuters» повідомило, з посиланням на джерела у Федеральній резервній системі та Мінфіну США, що у березні 2014 року Центробанк РФ вивів із Федерального резервного банку Нью-Йорка $115 млрд, побоюючись, що США заморозять ці кошти у відповідь на анексію Криму.

Зазначимо, що у Федеральному резервному банку Нью-Йорка зберігають свої кошти орієнтовно 250 іноземних центральних банків і урядів. Загальна сума на цих рахунках становить $3,3 трлн, що дорівнює приблизно половині світових офіційних доларових резервів. Інформація про кошти на цих рахунках є строго конфіденційною. Проте, як наголосило агентство «Reuters», за останні 15 років влада США кілька разів звертались до даних Федеральної резервної системи, що давало можливість негласно стежити за фінансовими діями урядів інших країн.

У ПАРЄ керуватиме Україна. На Кремлі традиційна істерика

Після виключення путінського приятеля Педро Аграмунта зі складу групи Європейської народної партії, обов’язки президента ПАРЄ буде виконуватиме Георгій Логвинський – народний депутат Верховної Ради України і віце-президент Парламентської асамблеї Ради Європи.

Георгій Логвинський повідомив: «За регламентом обов’язки президента Асамблеї виконує віце-президент, який відноситься до групи ЄНП. Тепер мені буде представлено честь виконувати обов’язки президента Парламентської асамблеї Ради Європи і вести засідання».

Нагадаємо, у березні добре мотивований Педро Аграмунт ні сіло ні впало відвідав Сирію разом із делегацією московських депутатів. Після цього в ПАРЄ почали вимагати його відставки. Однак Аграмунт зухвало відмовився подавати у відставку, а процедури відкликання президента у ПАРЄ не було. Отож 28 квітня Бюро ПАРЄ більшістю голосів висловило недовіру Аграмунту та відмовило йому в дозволі здійснювати візити, робити заяви і проводити іншу діяльність на посаді президента ПАРЄ. А вже 2 червня регламентний комітет ПАРЄ схвалив проект резолюції щодо можливості імпічменту президента та віце-президента Асамблеї.

На Москві місцевий скоморох Льоша Пушков заверещав, що «несамовита Україна взяла в заручники Аграмунта і все ПАРЄ». А далі ще більше казився і залякував ЄС, що незабаром ПАРЄ перетвориться у Верховну Раду.

На Мазовші чубляться «схетинці» з «пісунами»

Гжегож Схетина, лідер польської опозиційної партії «Громадянська платформа», під час з'їзду керівництва Ради ГП у Варшаві завив, що не дозволить «пісунам» українофоба Качинського «спровадити Польщу з Європи».

Гжегож Схетина наголосив: «Качинський разом зі своїми асистентами – президентом Анджеєм Дудою та главою уряду Беатою Шидло – будує політику страху, ненависті та відходу від Європи. Сьогодні в Польщі ми маємо справу з командою паліїв, які хочуть підпалити нашу країну, привести її до громадянської війни, хочуть конфлікту, несприйняття, перемоги влади, які є проти, які творять агресивну атаку на свободу».

Ярослав Качинський, лідер владної партії «ПіС», відкинув звинувачення Схетини, і наполіг, що дбає про поляків та їхню свободу, а тому відмовляється приймати мігрантів. Меркель і Олланд цю «кашу» заварили, а тому нехай німці й французи наїдяться досхочу.

Качинський послідовно протестує проти поселення до Польщі африканців і мусульман: «Ми економічно не експлуатували ці країни [в Африці], з яких приїжджають до Європи ці біженці, ми не використовували їхню робочу силу і, врешті, ми не запрошували їх до Європи. Ми маємо повне право сказати «ні» цим міграційним квотам. Поляки не будуть працювати на біженців».

Зазначимо, що Німеччина, де завдяки гостинності Меркель поселились понад 10 мільйонів біженців, а також Італія й Греція, куди найперше дістаються біженці й мігранти, хочуть поділитись цим щастям із країнами Східної Європи. Натомість Польща, як Угорщина і Чехія, виступає проти квотного розподілу біженців, через що Єврокомісія обіцяє покарати ці країни. А ще Варшава наполягає на потребі глибокої трансформації в ЄС, надання більших прав національним країнам і зменшенні ролі європейської бюрократії, зокрема впливу Єврокомісії на процеси в ЄС.

Удари по кремлівському ботоксу

Оскільки на путінській спині вже нема вільного місця від раніше встромлених американських томагавків, турецьких кинджалів і китайських шуангоу, Дональд Трамп і Еммануель Макрон під час телефонної розмови домовились завдавати почергово то джеб, то свінг, то аперкот безпосередньо по ботоксу. При цьому Білий Дім і Єлисейський палац не будуть пояснювати ні причини завданих ударів, ні попереджати про них.

Джефф Девіс, прес-секретар Пентагону, натякнув: якщо васал Кремля Башар Асад знову здійснить хімічну атаку на мирних мешканців, а така підготовка спостерігається, то заплатять дорого обидва – Асад і Путін. Париж і від себе попередив Дамаск, якщо вовтуження сирійських урядових військ на аеродромі Шайрат не припиниться, Франція і без США самотужки завдасть авіаційних ударів не тільки по Шайрату, а й по інших урядових об'єктах Сирії.

Ердоган дав Путіну добру пораду

За п'ять днів до початку зустрічі лідерів G20, до Ердогана у Стамбул терміново прибув Шойгу. Мета вояжу – звірити інтереси для перед можливою зустріччю Ердогана і Путіна «на полях» саміту. Перед тим, 30 червня, між Ердоганом і Путіним відбулась не цілком конструктивна телефонна розмова.

Під час зустрічі зі Шойгу в резиденції «Хубер» президент Туреччини порадив Путіну вступитись із Сирії по-доброму, інакше руских найманців спровадять по-поганому. Ердоган наголосив, що при найменшому нагнітанні конфлікту з боку Москви коаліція і США підтримають саме Туреччину.

Нагадаємо, на початку червня компанія путінського фаворита Тімченка «Стройтрансгаз» розпочала у Сирії роботи з видобутку природних фосфатів неподалік Пальміри. Територію сирійських копалень контролює руска приватна військова компанія. Кремлівські терористи-вагнеровці не тільки відповідають за охорону об'єкта, а й витісняють із району підрозділи сил народної оборони, яких підтримує Туреччина і західна коаліція.

Вагнер (підполковник спецназу Дмітрій Уткін) у грудні 2016 року був на прийомі в Кремлі (цей факт підтвердив прес-секретар Путіна), де й отримав інструкції військового сприяння компанії «Стройтрансгаз». Офіційно «Приватної військової компанії Вагнера» на РФ не існує, вона зареєстрована у Гонконзі.

У США схвалили рішення надання Україні летальної зброї

Комітет Сенату США схвалив проект військового бюджету, який передбачає $700 млрд на військові потреби. Водночас сенатори запропонували скерувати $500 млн для військової допомоги Україні. Зазначена допомога також передбачає і надання Україні летальної зброї. У схваленому проекті передбачено $621,5 млрд на оборонні витрати США і $75 млрд на військові операції за кордоном. Комітет вважає, що США повинні вжити додаткових заходів для стримування рускої агресії за межами РФ та у кіберпросторі.

Раніше повідомляли, що військова комісія США передала Пентагону рекомендації стосовно озброєння України. Оцінивши нагальні потреби української армії, автори рекомендацій наполягають на необхідності озброєння України вже у найближчому часі.

Комітет Сенату США у справах збройних сил нарешті збагнув, звідкіля походять витоки кібертероризму, і наполягає на забороні для Міністерства оборони США користуватись програмним забезпеченням рускої компанії «Лабораторія Касперського».

Путін – визнаний міжнародний злочинець

«Голос Америки» повідомив, що міністр оборони США Джеймс Маттіс звинуватив Путіна в тому, що він «вчинив злочини у світі поза рускими кордонами», а саме – кинув виклик міжнародному порядку, який встановили після Другої світової війни. Таку заяву Джеймс Маттіс зробив під час візиту в Європу перед групою студентів, які взяли участь у церемонії 70-річчя «Плану Маршалла», який посприяв відбудові Європі. Керівник Пентагону нагадав про агресію Кремля проти України і втручання в американські президентські вибори 2016 року.

Міністр оборони США також запевнив союзників із НАТО, що адміністрація президента Трампа підтримуватиме військовий Альянс, незважаючи на відсутність співпраці з боку деяких країн-учасниць. Дональд Трамп, який у час виборчої кампанії заявив, що НАТО «застаріле», висловив занепокоєння про майбутнє Альянсу під час саміту «Великої сімки», де нагадав союзникам про недостатність їхніх фінансових витрат на оборону.

Дональд Трамп оголосив початок «Золотої американської ери»

Президент США повідомив про запуск енергетичної програми, яку він назвав стартом «Золотої американської ери», в результаті якої американські енергоносії підкорять увесь світ. Виступаючи у Міністерстві енергетики США, глава Білого Дому заявив: «Ми будемо експортувати американські енергоносії по всьому світу».

Мова йде про початок ери американського енергетичного домінування. Серед прикладів нової енергетичної стратегії Трамп назвав плани нарощувати постачання американського скрапленого газу на азіатські та європейські ринки, постачання вугілля Україні, а також поновлення програми розвитку атомної енергетики, яка повинна скласти конкуренцію природному газу і відновлювальним джерелам енергії.

З цією метою президент США має намір модернізувати розроблення нових родовищ нафти і газу на території США, щоби навчити Путіна, як насправді повинна функціонувати сировинна економіка за умов, якщо лідер країни отримує за свою працю один долар. Указ про розширення видобутку вуглеводнів на американському шельфі Трамп підписав наприкінці квітня, що призведе до створення тисяч нових робочих місць для громадян США.

Інформація про початок енергетичної трампономіки вплине на зміцнення долара та ймовірний подальший обвал курсу нафти через наміри США забезпечити своїх союзників дешевими енергоносіями. Міністр енергетики США Рік Перрі повідомив, що в рамках енергетичної програми буде посилена тенденція не тільки нарощувати продаж дешевих енергоресурсів, але також і посилення інвестицій у технології, які сприятимуть зменшенню шкідливих викидів із електростанцій, що працюють на вугіллі.

На сайті Білого Дому оприлюднили заяву президента США, де описана стратегія майбутніх продаж зрідженого газу, зокрема і сланцевого походження. Передбачається, що впродовж трьох років США налагодять системне постачання американського газу, дешевшого від газпромівського, не тільки в Азію, де головним партнером уже є Китай, а також у Європу для союзників НАТО, щоби унезалежнити їх від кремлівського енергетичного диктату.

США – гробар путіноміки

Агентство «Bloomberg» повідомило, що у Пермському басейні можна провадити інтенсивний видобуток ще як мінімум 25 років, перш ніж його нафтові й газові запаси почнуть скорочуватись. Пермський басейн знаходиться у США в межах штатів Техас, Нью-Мексико і Оклахома, і має площу орієнтовно 370 тисяч квадратних кілометрів.

Скотт Шеффілд, голова ради директорів «Pioneer Natural Resources», повідомив, що родовище, яке вивело США в лідери світового нафтовидобутку, настільки багате сировиною, що видобувні компанії, які застосовують новітні технології буріння і гідророзриву, будуть отримувати прибуток навіть тоді, якщо ціна нафти впаде до $25 за барель. Скотт Шеффілд наголосив: «У нас найбільш низьковитратні родовища нафти у світі».

Видобуток у Пермському басейні, який у цьому місяці становив у в середньому 2,46 мільйона барелів у добу, в найближчі роки може досягти 8-10 мільйонів барелів. Скотт Шеффілд очікує видобуток у верхній межі діапазону. Будь-який із цих рівнів – між 8 і 10 мільйонами – перевершить виробничі потужності кожного з членів ОПЕК, крім Саудівської Аравії.

Нагадаємо, у 1970-1980 роки головним «годувальником» СРСР був сорт радянської нафти Urals. Так, наприклад, тільки в благополучному для Москви 1978 році експорт нафти створив прибуток у конвертованій валюті $5,5 мільярда від усього торгового експорту СРСР, який становив $13,2 мільярда. У 1986 році, коли ціна на ринку нафти впала до $9,3 за барель, сировинна економіка Москви стрімко пішла у піке – аж до розвалу СРСР.

США рятуються від кремлівської пропаганди

Елізабет Воррен, сенаторка-демократка, підготувала новий законопроект для захисту військових США від рускої пропаганди. Одна зі складових такого комплексного захисту – зобов'язати офіцерів Пентагону і службовців Держдепартаменту США декларувати про свої доходи, щоби була певність, що їх не спонсорують рускі агенти.

У військовому відомстві США будуть готувати щорічну доповідь про випадки рускої пропаганди щодо американських військових, а на її підставі будуть визначати шкоду, завдану США. При цьому втратою для США будуть вважати будь-яку вигоду для Москви.

Путін відкликав свого шпигуна

Американські ЗМІ повідомили, що Кремль відкликав свого головного шпигуна Сергея Кисляка. Йому дозволили 11 липня дати прощальний банкет у готелі «The St. Regis Washington», який розташований за два картала від Білого Дому.

Кисляк займався у США шпигунством під дипломатичним прикриттям із липня 2008 року, аж врешті потрапив у поле зору декількох комітетів Конгресу, які розслідують факти кремлівського втручання у внутрішньополітичні процеси США. Кисляк мав неформальні зустрічі з сенатором Джеффом Сешнс, який став згодом Генеральним прокурором, а також зі старшим радником і зятем президента Трампа Джаредом Кушнером. Під час зустрічі із зятем Трампа обговорювали перспективи створення у Вашингтоні таємного каналу зв'язку між Білим Домом і Кремлем із застосуванням руского обладнання, що з точки зору сенаторів є аналогією державної зради Кушнера. Через ці таємні зустрічі Кисляк і став ключовою фігурою у розслідуваннях кремлівської справи, які ведуть спецпрокурор США і різні комітети Конгресу.

Як тільки Кисляк отримав повідомлення про відкликання, він збагнув, що настав кінець не тільки його шпигунській кар'єрі. Він запанікував і наполягав, що може стати корисним замість Чуркіна в рускій делегації при ООН. Однак Кремль був невблаганний і твердо наполіг: твій час зійти з авансцени настав. Саме такий сценарій в агенції «Galinfo» передбачили ще у березні.

Тепер у Кисляка два варіанти: або, схиливши голову йти на заклання, навіть і професійне, або попросити політичний притулок у США. Хоча, зрозуміло, у Кремлі такий сценарій передбачили і встановили відповідні запобіжники. Якщо Кисляк піде в еміграцію і заговорить, тоді для кремлівської шпигунської мережі настане катастрофа.

Водночас незрозуміло, чому довкола технічної фігури Кисляка бушують такі пристрасті. По-суті, Кисляк був ширмою, димовою завісою для справжнього шпигунського мозкового центру – для Дмітрія Саймса, сина нині вже покійних правозахисників Костянтина Сіміса і Діни Камінської. Отож Дмітрій Саймс створив у Вашингтоні кремль-продакшин разом із Кіссінджером, і вони «їздять» Трампові по вухах, намагаючись маніпулювати його вродженим его. Схоже на те, Трамп поки що не дуже ведеться на маразматичні прожекти Кіссінджера, в хворих уявленнях якого то Україна пропаде, то Ізраїль западеться.

В оточенні Дональда Трампа є іноземні агенти

Прес-секретар Пола Манафорта – політичного технолога Дональда Трампа – розповів, що 27 червня колишнього очільника виборчої кампанії 45 президента США Дональда Трампа зареєстрували як іноземного агента через консультаційні послуги, які він надав політичній партії Януковича. Сам слуга двох панів – Трампа і Януковича – повідомив міністерству юстиції, що його фірма «DMP International» отримала від «Партії регіонів» понад $17 мільйонів за консультування регіоналів у період 2012-2014 років.

Пол Манафорт став другим колишнім учасником кампанії Трампа, кого зареєстрували як іноземного агента. У березні колишній радник із питань національної безпеки Майкл Флінн зареєструвався іноземним агентом у міністерстві юстиції через послуги, які його консалтингова фірма надавала турецькому бізнесменові.

Церковні пристрасті

«Радіо Ватикану» повідомило, що в Бухаресті відбулась 45 зустріч Генеральних секретарів європейських єпископатів, під час якої церковники обговорювали питання, яку роль відіграє Церква у нинішній релятивістичній Європі в актуальному контексті, позначеному соціальним, культурним, політичним та економічним плюралізмом. У 2034 році сповниться вже 2000 ювілей, відколи на Оливній горі Христос дав програмне доручення своїм послідовникам християнізувати світ, а церковні достойники й досі дискутують про методологію його реалізації.

*****

Впродовж тижня дві ключові фігури департаменту фінансів Ватикану, які мали доручення керувати економічними реформами Папи Франциска, позбулись своїх посад через різні причини. Спочатку від посади відсторонили Ліберо Мілоне, першого генерального фінансового ревізора Святого Престолу. А після нього був змушений піти у «відпустку» кардинал Джордж Пелл, префект Секретаріату у справах економіки – органу, спеціально створеного для нього у вересні 2014 року з ініціативи Папи Франциска.

*****

Папа Франциск звільнив кардинала Герхарда Мюллера з посади глави Конгрегації доктрини віри, оскільки між ними виникло чимало світоглядних протиріч. Причина відставки кардинала Мюллера офіційно не оприлюднена. Як повідомив єзуїтський журнал «America», кілька кардиналів звернулись до Папи Франциска з наполяганням про відсторонення кардинала Мюллера, тому що він «неодноразово публічно відмежовувався від папських позицій». У цій же публікації сказано, що в останній час між Франциском і Мюллером траплялись принципові доктринальні суперечки.

Відомо, що в жовтні 2017 року Папа Франциск поїде у Швецію на екуменічні святкування, в якому братиме участь Всесвітня Лютеранська Федерація та інші протестантські деномінації.

Кардинал Мюллер зазначив, що головні діячі протестантської Реформації трактували Святий Престол і Папу «осередком сатанізму і Антихристом, щоби виправдати своє відокремлення від Католицької Церкви». Звільнений кардинал заявив, що сьогодні серйозну перешкоду для християнської єдності становлять «релятивізм і некритичне прийняття сучасних ідеологій», тож Ватикан немає теологічних обґрунтувань для настільки шанобливого вшанування лютерівських деформацій євангельської доктрини.

*****

Філателістична і нумізматична служба Ватикану підтвердила, що в 2017 році випустить поштову марку зі зображенням Мартіна Лютера, яку надрукують з нагоди 500 річниці протестантської розколу в Католицькій Церкві. Вперше на ватиканській марці буде зображений спокусник монахинь і відлучений від Церкви католик, якого позбавили сану священства і чернечого постригу за аморальність і закладення підвалин для великої церковної схизми.

*****

Московська релігійна організація, що перебуває під патронатом Гундяєва, заявила, що хоче взяти участь в обговоренні відновлення монархії на РФ, на чолі з монархом Путіним. Гундяївці вважають, що монархія для Московії – це історичне благо, це та форма правління, яка «позитивно зарекомендувала себе в московській історії і яка має багато переваг у порівнянні з будь-якими виборними формами правління».

Всеволод Чаплін, один із попів-маразматиків московської антицивілізаційної структури, у серпі 2016 року в прямому ефірі радіостанції «Ехо Москви» закликав до масового вбивства громадян РФ, які не погоджуються з політикою кремлівського узурпатора, а в березні 2017 року вимагав започаткували фізичне винищення на РФ усіх мігрантів.

Ярослав Левків.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ