Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Кримінал

Незбудований готель - 40 млн грн збитків для Львова

Прокуратура Львівської області виявила недбалість у діях службових осіб Львівської міської ради, що завдало збитки бюджету на суму 40 млн грн, повідомила прес-служба прокуратури Львівської області.

Прокуратурою Львівської області зареєстровано кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого  ч.2 ст.367 КК України, за фактом неналежного виконання службовими особами Львівської міської ради та управління комунальної власності  Департаменту економічної політики  Львівської міської ради своїх службових обовʼязків, внаслідок чого територіальній громаді м. Львова завдано збитків на суму 40 млн грн.

Так, у 2007 році Львівська міська рада за відсутності на те її повноважень, прийняла рішення, на підставі якого уклала договір купівлі-продажу права оренди земельних ділянок та обʼєкту комунальної власності по вул.І.Федорова,  23, 28 у м.Львові з ТОВ «Українські інвестиційні системи», за якими товариством було сплачено 19 млн грн. Проте в подальшому такі рішення Львівської міської ради були скасовані судом.

Як наслідок, ТОВ «Українські інвестиційні системи» звернулось до Господарського суду м. Києва з позовом до Львівської міської ради, Управління комунальної власності Департаменту економічної політики Львівської міської ради та Львівської обласної державної адміністрації про визнання недійсними вказаних договорів та стягнення сум, з урахуванням інфляції та процентів за користування чужими коштами. Рішенням суду, яке набрало законної сили, постановлено стягнути з Львівської міської ради 59,8 млн грн, а також солідарно стягнути з Львівської міської ради та  Управління комунальної власності департаменту економічної політики Львівської міської ради на користь вказаного товариства ще 12 млн грн.

На стадії виконання судового рішення, 27.10.2016 між Львівською міською радою та ТОВ «Українські  інвестиційні системи» укладено мирову угоду та сплачено товариству 59,7 млн грн.

Таким чином посадові особи Львівської міської ради уклавши згадані договори з порушенням чинного законодавства спричинили до того, що громаді м. Львова завдано збитки  на суму  понад 40 млн грн.

Більше того, мировою угодою передбачено, що Львівська міська рада ще зобовʼязується викупити у вказаного товариства обʼєкт незавершеного будівництва на адресою: м. Львів, вул.Федорова, 23, 28 за 36 млн грн.

На цей час триває досудове розслідування.

Додамо, що 6 березня Гал-інфо написало: "У Львові на вул. Федорова, де уже тривалий час розритий котлован, що загрожує руйнуванням цілому кварталу. Згідно з проектом тут має постати готель. На сьогодні у місті створена експертна група, котра вивчає це питання. Про це в коментарі журналісту Гал-інфо розповів міський голова Львова Андрій Садовий.

«Коли президентом був Віктор Янукович, існував максимальний спротив розвитку даного кварталу. Певні особи ініціювали судові позови, суди приймали ті чи інші рішення, чим блокували можливість проводити будівельні роботи. Наше завдання дати цьому мікрорайону новий подих, нове життя», - розповів Андрій Садовий.

На сьогодні, за словами очільника міста, працює експертна група: «За проектом тут має бути готель. Був інвестор... Через суди йому не дали будувати. Сьогодні ми маємо повернути усе назад. Я вважаю, що готель там має бути збудований», - зазначив Андрій Садовий.

Нагадаємо, у 2007 році ЛМР провела аукціон на право оренди земельної ділянки на вулиці Федорова, завбільшки 10 сотих. За право будувати ТзОВ «Українські інвестиційні системи» заплатили до бюджету Львова 4 млн дол.

Однак низка єврейських товариств виступили проти побудови на цьому мiсцi готелю й подали позов про визнання недiйсними рiшення мiської ради про продаж з аукцiону права оренди земельних дiлянок. Пiсля того, як вiн був задоволений, у груднi 2014 року, "Українськi iнвестицiйнi системи" звернулись до суду з позовом до Львiвської мiськради та її структурних пiдроздiлiв про визнання договорiв недiйсними та вiдшкодування збиткiв.

Після довгої судової тяганини, 29 жовтня 2015 року Київський апеляційний господарський суд задовольнив апеляційну скаргу ТзОВ «Українські інвестиційні системи» та постановив стягнути з Львівської міської ради на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Українські інвестиційні системи" 59 млн. 821 тис. грн та з Управління комунальної власності департаменту економічної політики Львівської міської ради - 12 млн грн.

Також згідно рішення суду Львівська міська рада має сплатити 37 тис грн. Стільки ж має сплатити департамент економічної політики ЛМР.

10 листопада 2015 року під час сесії Львівської міської ради депутати внесли зміни до бюджету 2016 року, щодо сплати 59 млн 728 тис грн для виконання мирової угоди, укладеної між Львівською міськрадою та ТзОВ «Українські інвестиційні системи».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ