Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

«Принцип Шамбали»: досвід з гір Тибету

«Це не про релігію, це мої особисті діалоги з батьком з точки зору людської подорожі», ­- розповів духовний лідер міжнародної асоціації «Буддизм Шамбали» Сакйонґ Міпам Рінпоче 21 вересня під час презентації своєї книжки «Принцип Шамбали».

Фото: Олена Ляхович

«Я стикався з багатьма релігіями, і виходить так, що зараз ми переживаємо нелегкі часи.  У книжці я хотів закликати поміркувати про власну людяність. Тому це більше поради з особистого досвіду. Я підштовхую на пошук відповіді на питання: ми як люди є хороші чи ні? Відповідь має кожен з нас», - додав Сакйонґ Міпам Рінпоче.

Фото: Олена Ляхович

Організатор зустрічі Макс Лан розповів про сенс життя автора та його щоденну діяльність: «Сакйонґ Міпам Рінпоче присвятив своє життя тому, щоб древня мудрість та традиції, які зберігались донедавна в горах Тибету, щоб вони могли мати позивний вплив на нас – сучасних людей, які живуть у складному глобалізовану світі, і щоб ці два світи могли зустрітись. Це перша грань.

Фото: Олена Ляхович

Друга – це те, як особистий духовний розвиток, як поглиблення у самого себе може вплинути на життя особисте та загалом суспільства. Тому ці дві теми – це зміст усього життя автора.

Суспільство та його стан є у фокусі уваги, тому Сакйонґ Міпам Рінпоче працює з різними соціально орієнтованими проектами. Наприклад, у Чикаго у Ганзі, де висока смертність, була організована програма. Її суть полягала у тому, щоб старші люди, які мають вплив на молодших щось зрозуміли у своє житті, знайшли гармонію у собі і зменшили цю сумну практику.

Фото: Олена Ляхович

Також автор книжки ініціює зустрічі з  соціальними та духовними лідерами для того, щоб позитивно вплинути на сучасний стан суспільства. Він також автор ряду книжок як про медитацію так і про біг. Він брав участь у марафонах, складає вірші, займається каліграфією. А ось остання книжка була про втрачене мистецтво розмови.

Фото: Олена Ляхович

Видавництво «Terra Incognita» спеціально до візиту автора в Україну зробила переклад «Принцип Шамбали» («The Shambhala Principle»). У книжці йдеться про зв’язок між власним поглибленням та трансформацією. Це діалог з батьком, який був змушений був полишити Тибет і як наслідок став тим, хто приніс тибетський буддизм на Захід. Попри те, що Сакйонґ Міпам Рінпоче народився в Індії, з часом поїхав до батька, таким чином пізнав Захід . Тому можна сказати, що він поєднує східну та західну культуру безпосередньо у собі».

Фото: Олена Ляхович

Наше ставлення до розуму впливає на здоров’я

«Один з основних посилів, про які я знаю і які може дати будизм – це те, як ми працюємо з власним розумом. Це довга історія традиції тих людей, які медитують розумом. І те, як ми ставимось до свого розуму – це пливає на наше здоров’я та на життя загалом. Зараз проводиться багато досліджень про  те, як медитація впливає на стресостійкість. На Заході ж багато матеріалізму та технологій, які звісно ж полегшують життя. Але нам також потрібно підвищувати якість розуму і тут – на Сході», - запевняє автор.

Фото: Олена Ляхович

Я походжу  з тої культури, де є багато протиріч та сумбуру

Сакйонґ Міпам Рінпоче розповів, що вперше приїхав в гості до українців: «Це мій перший візит в Україну. Мене багато років поспіль кликали сюди. Я вже довгий час хотів приїхати до українців у гості, що поділитись своїми знаннями. І ось сьогодні настав це й момент.

Фото: Олена Ляхович

Я походжу  з тої культури, де є багато протиріч та сумбуру. У світі знають, що зараз в Україні відбувається багато змін. Людей оточують сумніви та незнання того, що відбудеться у майбутньому. Я відчуваю, що у багатьох місцях, де я буваю, люди відчувають важливість цього моменту. І одне з того, що я роблю ­– намагаюсь підбадьорити людей в незалежності від культури, щоб вони споглядали власний дух і серце, щоб усі ми і кожен з нас мав участь у тому, яким чином розгортатиметься наше майбутнє.

Фото: Олена Ляхович

Ми мусимо приділяти час на роздуми про те, хто ми є особисто, куди ми рухаємось як суспільство. І особливо – плекати у собі сильний людський дух. Я відчуваю, що надзвичайно важливі такі цінності як доброта та співчуття навіть, якщо при цьому присутні суспільні напруженості, агресії. Нам потрібно давати більше місця тим принципам, які роблять життя вартим того, щоб його прожити. Тож відповідей готових у мене немає, я завжди у пошуку.

Фото: Олена Ляхович

Ми маємо контролювати технології, а не вони нас

Я думаю, що суть технологій у тому, щоб вони нам допомагали. Тому інтернет, соціальні мережі зокрема, також мусять бути корисними для нас – це основний момент. І поки ми головні – керуємо технологіями, так би мовити «на коні», поки ми володіємо ситуацією, це однозначно сприєї нашому розвитку.

Але якщо так, що люди з технікою поміняються місцями, то вся та користь зведеться на нівець. Зараз ми не можемо сказати, які будуть довгострокові перспективи, які можуть вплинути наше життя. Але однозначним є те, що ми мусимо бути завжди свідомі того, що контроль і першість мусить залишатись за нами, а не за технологіями.

Фото: Олена Ляхович

Я думаю, що на особистому рівні потрібно поміркувати про те, як впродовж сьогоднішнього дня та чи інша технологія, наприклад, інтернет вплинув на вас. Спробувати дати собі відповідь на питання: а чи часом не збільшилась у вас роздратованість, нервозність. Якщо ваша відповідь буде «так», то це важливий сигнал, щоб зробити для себе конкретні висновки.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ