Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка  |  Cуспільство

Путін: Без України Московія згине

Тиждень, що минув, був насиченим на події. Під час Конгресу Європейської народної партії його учасники прийняли рішення створити довгостроковий план допомоги Україні, а відтак сприяти її інтеграції в ЄС. За підсумками Міжпарламентської асамблеї Україна, Литва і Польща підписали спільну заяву, в Україні відновили ГУАМ, Великобританія офіційно розпочала Brexit.

Сенат США проголосував за вступ Чорногорії до НАТО, а Путін ініціює нову дестабілізацію на Балканах і погрожує світовою глобальною катастрофою, якщо Україну не повернуть до його сфери впливу. В Овальному кабінеті не визначились із датою зустрічі з Путіним, у Кремлі інспірували протести, що відбулись 2 квітня, а ще перебувають у паніці, що американська система ПРО ефективніша від рускої міжконтинентальної зброї. Танки НАТО наблизились до Москви на відстань 700 кілометрів.

«План Маршала для України»

Президент Петро Порошенко повідомив, що під час Конгресу Європейської народної партії його учасники прийняли рішення створити довгостроковий план допомоги Україні, а також сприяти швидшій інтеграції України в ЄС. Про це президент повідомив у соціальній мережі.

– Чудова звістка з Мальти за результатами мого візиту з метою участі в Конгресі Європейської народної партії, – написав Петро Порошенко. – Щиро дякую спільноті Європейської народної партії за схвалення ініціативи наших литовських партнерів, дуже важливої Резолюції про напрацювання довгострокового плану підтримки України, так званого «Плану Маршалла для України»!

Ця Резолюція – це доказ рішучості найвпливовішої політичної спільноти Європи у підтримці нашої держави на шляху реформ і бажанні всіма можливими засобами допомогти Україні реалізувати її євроінтеграційні прагнення і досягти відповідності Копенгагенським критеріям членства в ЄС відповідно до статті 49 Договору про Європейський Союз. Іншими словами, Європейська народна партія визнала європейську перспективу України і готова у конкретний спосіб допомогти нам досягти цієї стратегічної мети.

Із нетерпінням очікую подальших кроків європейських партнерів щодо реалізації ідеї створення «Плану Маршалла для України» і буду готовий обговорити це питання під час наступних контактів із лідерами інституцій та держав-членів ЄС.

Я також вдячний за чітке засудження з боку Європейської народної партії триваючої агресії Російської Федерації проти України. Високо ціную підтверджену в Резолюції тверду підтримку незалежності, суверенітету і територіальної цілісності нашої держави з боку Європейської народної партії, а також рішучість продовжувати політику невизнання спроби анексії Криму та здійснення санкційного тиску на Росію до повного виконання «Мінських угод» та відновлення контролю України над українсько-російським державним кордоном.

Повністю поділяю чітку обумовленість подальшої нормалізації відносин між Європейським Союзом та Росією після припинення російської агресії проти України.

Під час моєї промови у Конгресі я наголосив, що «без миру та стабільності в Україні не може йти мови про безпечне і процвітаюче майбутнє Європи. Маємо об’єднати наші зусилля і для повернення Донбасу та Криму в Україну, і для вигнання російського агресора з України.

Порошенко розповів Європі, чого чекати від Путіна

Під час Конгресу Європейської народної партії «Майбутнє Європи» президент України у своєму виступі наголосив, що найближчі десять років будуть визначальними як для Європейського Союзу, так і для України. Він зазначив: «Противники Європи не заспокояться. Антиєвропейські сили все ще на ногах. Росія буде робити все можливе, щоби зіштовхнути ЄС зі скелі. Кремль ніколи не відкидав спроб побудувати «альтернативну» Європу. Для того, щоб це відбулось, Москва буде поширювати невпевненість і недовіру в наших суспільствах. Мета Кремля – розділити Європу та розмити цінності. Доки ця мета існує, ідея взаємної співпраці ЄС та Росії є ілюзорною. Не можна стати сильним разом із кимось, хто мислить критерієм «все або нічого». У Кремля тільки одне правило: Росія має домінувати над усіма».

Глава України зазначив, що узгодження нового амбітного 10-річного «Порядку денного для Євросоюзу», яке відбулось з нагоди 60-ї річниці укладання «Договору про ЄС», визначає велику мету задля кращого спільного майбутнього. Настав час всеохоплюючого і ефективного плану: більш згуртована і рішуча Європа – на захисті наших спільних цінностей; ніяких компромісів щодо московської агресії, зокрема й у політиці санкцій; більш відкритий та готовий до залучень ЄС зробить рішучі кроки щодо своїх партнерів і союзників, орієнтованих на Європу.

Петро Порошенко наголосив, що Україна знаходиться на краю цієї боротьби і вже три роки кожного дня провадить гібридну війну проти кремлівських військових, терористів, пропаганди, хакерів, корупції і абсолютного обману. Президент також зазначив, що незважаючи на втрати, Україна буде боротися за дві мети: перша – стати вільними; друга – стати кращою нацією, достойною Європи.

Принагідно зазначимо, що «Саміт ЄНП-2017» прийняв резолюцію з промовистою назвою «Руска дезінформація підриває західну демократію», в якій неодноразово згадується Путін і його агресивна, руйнівна політика. Європейська народна партія закликала країни НАТО і ЄС до єдності в протистоянні кремлівській пропаганді, спільно відстоювати ліберальні цінності, які ґрунтуються на правах людини і верховенства права, незалежної судової системи. У Резолюції сказано, що Путін і його політика підривають європейські ліберальні цінності зокрема, а назагал – проект розбудови ЄС..

Міжпарламентська асамблея України, Литви і Польщі

Представники парламентів України, Литви і Польщі підписали спільну заяву щодо низки міжнародних зобов’язань. Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, голова Сейму Литви Вікторас Пранцкетіс і маршалок Сенату Польщі Станіслав Карчевський акцентували на цілковитому суверенітеті й територіальній цілісності України у межах, визнаних міжнародним правом, і закликали Кремль негайно припинити окупацію Криму та порушувати права людини на півострові. Учасники асамблеї наголосили:

▪ Москва не виконує «Мінських угод», а тому є дестабілізуючим фактором на європейській частині Євразійського континенту;

▪ кожна країна-учасниця ЄС повинна укласти з Україною двосторонні договори з питань допомоги;

▪ необхідно сприяти міжнародним ініціативам на кшталт «плану Маршалла», які забезпечить більшу інвестиційну допомогу економіці України, поєднуючи цю допомогу із поступом українських реформ;

▪ необхідно координувати спільні візити України, Литви і Польщі до парламентів у країни Європи і Американського континенту.

Представники трьох країн закликали якомога швидше запровадити Угоду про асоціацію між ЄС і Україною, а також завершити процедуру відміни візового режиму для громадян України.

Представник України Андрій Парубій наголосив, що сучасна війна, яку розв’язала путінська Московія, – це війна не тільки проти України, а й виклик глобальній системі безпеки. Україна, Литва і Польща – це ті країни, які межують із РФ, і зі своєї історії як ніхто добре розуміють загрози москвинської агресії. Коли Україна, Литва і Польща були разом, тоді здобували великі перемоги. Це був період Київської Русі, Литовського князівства і Речі Посполитої.

І сьогодні три країни мають великий потенціал співпраці у різних сферах: у питаннях безпеки, економіки, енергетики, сфері інфраструктури. У тісній співпраці України, Польщі й Литви можна створити і Балто-Чорноморський союз вільних європейських держав.

Україна відродить ГУАМ

Про ГУАМ в Україні вже встигли забути, адже ця міжнародна асоціація не діяла 9 років. Аж раптом з ініціативи Києва в Україні відбулась реінкарнація цієї співдружності. Зустріч прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, прем’єр-міністра Молдови Павла Філіпа, прем’єр-міністра Грузії Георгія Квірікашвілі та віце-прем’єр-міністра Азербайджану Ісмета Дурсун огли Абасова відбулась в атмосфері оптимізму та налаштованості на імплементацію конкретних справ. Зокрема, представники урядів підписали низку документів, які вже у 2017 році посприяють функціонуванню повноцінній зоні вільної торгівлі.

Учасники зустрічі наголосили, що всі держави-учасниці ГУАМ мають однакову проблему – сепаратистські тенденції, які ініціює і підтримує Кремль. В Україні – це Крим і Донбас, у Молдові – Придністров’я, в Грузії – Південна Осетія і Абхазія, в Азербайджані – Нагірний Карабах.

Для Кремля відродження ГУАМ створить на першому етапі дискомфорт, а в подальшому чималі труднощі в економічному секторі та у політично-мілітарному тиску на сусідні держави. Водночас Київ через ГУАМ перехопить у Москви регіональне лідерство на пострадянському просторі, а це негативно позначиться на політичній капіталізації Кремля та його роздутому авторитеті на міжнародній арені.

НАТО підтримує Україну

У штаб-квартирі НАТО відбулось засідання Комісії Україна-НАТО на рівні міністрів закордонних справ. Учасники заходу обговорили безпекову ситуацію в Україні та констатували, що РФ не виконала своїх зобов'язань відповідно за «Мінських угод». У зв'язку з констатованим фактом учасники Комісії Україна-НАТО наголосили на необхідності продовження політичного і економічного тиску на Кремль.

Під час засідання першим із союзників взяв слово державний секретар США Рекс Тіллерсон, який виступив із рішучим засудженням агресивних дій Москви проти України. Крім того, міністри закордонних справ Комісії Україна-НАТО детально обговорили політичну та практичну взаємодію України із Альянсом.

Учасники засідання констатували перші позитивні результати імплементації «Комплексного пакету допомоги НАТО для України», який ухвалили під час Варшавського саміту Альянсу в липні 2016 року.

Під час засідання сторони відзначили безпрецедентний рівень політичної взаємодії й домовились про подальше зміцнення політичних відносин і практичного співробітництва України з НАТО, зокрема у параметрах нових форматів, в яких передбачено більш тісний і практичний рівень взаємодії.

Через Україну Путін погрожує глобальною катастрофою

Під час пленарного засідання IV Міжнародного арктичного форуму, що відбувся в Архангельську, Путін заявив, що без європейської України азіатська Московія згине. Він спрогнозував початок глобального конфлікту, якщо Захід і далі сприятиме тенденції віддалення України від Московії. Кремлівський диктатор переконаний, що Захід навмисно розширює прірву між Києвом і Москвою, розуміючи, що дистанціонування Києва зробить Московію слабкою територією. Говорячи про це, Путін прямо пригрозив: якщо Захід продовжить політику стримування Кремля, тоді локальні військові конфлікти переростуть у велику глобальну катастрофу.

Погрожуючи Заходу під час на форуму «Арктика – територія діалогу», Путін водночас посилено запобігав перед США. Він наполягав: «Погіршення відносин між Москвою і Києвом не вигідно нікому, потрібно прагнути до вирішення конфліктів будь-якого рівня. У США та інших місцях Європи є думка, що чим гірші відносини між Росією і Україною, тим краще, тому що це послаблює Росію, перешкоджає інтеграційним процесам, які б посилили РФ, зокрема у сфері економіки. Дуже розраховуємо на те, що наші американські колеги стануть на шлях співпраці. Чим швидше ми вирішимо всі ці проблеми, тим буде краще».

Згадав Путін і президента США Дональда Трампа. Він не став його критикувати за відкладення зустрічі, а спробував виправдати і пояснив, чому людина, на яку в Кремлі покладали такі великі сподівання і навіть, як вважають спецслужби США, допомогли зайняти вищий державний пост США, діє зовсім не так, як бажають на Москві. Путін переконаний що, Трамп хоче налагодити нормальні відносини з РФ, проте йому перешкоджають це зробити.

Фійон прозрів: РФ таки «небезпечна країна»

Франсуа Фійон, кандидат у президенти Франції від правоцентристської партії «Республіканці», несподівано поміняв риторику щодо Москви і Путіна. Він назвав РФ «небезпечною країною, режим якої не збігається із західною демократією». Тепер Фійон переконаний, і ЄС, і Франції необхідно ретельно переглянути стратегію спілкування з цією країною.

А ще у листопаді 2016 року Франсуа Фійон назвав абсурдною жорстку політику щодо Москви президента Франції Франсуа Олланда, а в січні 2017 року заявив, що санкції проти РФ є неефективними і безперспективними.

Іноді кримінальні справи стосовно корупційної діяльності дружин кандидатів у президенти Франції роблять справжні дива.

Недовго тішились в Кремлі

Прокремлівська агенція «Sputnik» 29 березня повідомила про налагодження тривалої співпраці зі словацькою агенцією TASR. Керівництво агенції «Sputnik» радісно заявило: «Ця угода допоможе нам посилити обмін інформацією між країнами».

А вже наступного дня, 30 березня, у TASR повідомили, що негайно зупинять доступ своїм журналістам до матеріалів кремлівської агенції та ініціюють процедуру скасування угоди, оскільки впродовж місяця випробувального періоду не використали жодного матеріалу агенції «Sputnik». Причина – агенцію «Sputnik» упіймали у поширенні неправдивої інформації і розпалюванні політичного екстремізму на Заході.

У лютому речниця НАТО Оана Лунджеску повідомила BBC, що мета агенції «Sputnik» полягає у тому, щоби «не інформувати людей, а збити їх із пантелику, не надати альтернативну інформацію, а розділити громадську думку».

Знайшли оригінал Акту про незалежність Литви

У Литві повідомили, що в Німеччині знайшли оригінал Акту про незалежність країни, який «загубили» ще на початку ХХ століття. МЗС Німеччини підтвердило, що виявлений у його архіві документ є постановою Литовської Народної Ради про відновлення незалежної Литовської держави, і привітав литовців із цією знахідкою.

Як сказано в повідомленні, Політичний архів міністерства Німеччини відразу ж зайнявся аналізом документів і встановив, що знайдений документ є «постановою, яку Литовська Рада одноголосно прийняла під час засідання 16 лютого 1918 року, а відтак скерувала Німеччині та іншим державам Європи листи з проханням про визнання Литовської держави».

Тепер у Міжнародному суді Литва має юридичні підстави вимагати від РФ, як правонаступниці СРСР, багатомільярдної компенсації за незаконне приєднання країни до складу СРСР.

Кремль посіяв розкол на Афоні

Орієнтовно 50 келій на Афоні відмовились поминати Константинопольського патріарха під час Богослужінь. Розкол стався серед афонських ченців, які розділилися на мотивованих прихильників Кіріла Гундяєва і прихильників Константинопольського патріарха Варфоломія І, якому підпорядковується Свята гора.

Супротивники патріарха звинуватили його в тому, що він взяв курс на екуменізм – діалог із католиками і протестантами, в якому окремі групи православних вбачають небезпеку відречення від своєї віри. Однак справа не в екуменізмі, а в тому, що Константинопольський патріарх вирішив повернути у свою юрисдикцію Українську Православну Церкву Київського патріархату, яку в 1686 році зухвало і не канонічно окупувало псевдоправославне релігійне угрупування Московії.

Невідоме плавання у Brexit

Великобританія почала процедуру виходу з Євросоюзу. Видання «Financial Time» докладно пояснило, що насправді означає Brexit та у чому полягають інтереси обох сторін. Очільниця британського уряду Тереза Мей повідомила, що Британія хотіла б контролювати чисельність людей, які прибувають на її територію з ЄС, а також бажала зняти пріоритет Європейського суду над британським законодавством.

Британія також вийде з єдиного ринку і митного союзу ЄС, але при цьому хотіла б домовитись із ЄС про нові торговельні та митні угоди. Проте, як зазначив англійський дипломат лорд Джон Керр, у Британії занадто мало часу на переговори (до 2019 року), щоб укласти вигідні для країни угоди.

Майкл Барньє, який від Євросоюзу очолює переговори з питань Brexit, повідомив, що європейські політики не мають наміру карати Британію за вихід із ЄС. Він саркастично пояснив виданню «Politico Europe», що Британія «сама себе відшмагала», а процедура Brexit обійдеться Лондону орієнтовно в 60 млрд євро.

Маттіас Маттіус, професор університету Джонса Хопкінса, в аналітичному виданні «Foreign Affairs» пише, що прихильники Brexit голосували за «більший контроль» над своєю країною, однак насправді Британія втратить значну частину своєї фінансової та економічної привабливості, а також і вплив на міжнародній арені.

Шотландці хочуть незалежності від Британії

Парламент Шотландії підтримав ініціативу уряду скерувати запит до Лондона щодо проведення другого референдуму про незалежність. Під час голосування більшість депутатів висловились на користь проведення референдуму раніше, аніж Британія вийде із ЄС.

Перша міністр Шотландії Нікола Стерджен заявила, що референдум необхідний для того, щоби посприяти Шотландії вирішити, яким шляхом їй розвиватись на тлі рішення про Brexit. Схвалення шотландського парламенту дозволить Стерджен звернутися до уряду Великої Британії з клопотанням провести ще один референдум.

Уряд Британії раніше вже заявив, що буде блокувати шотландський референдум до завершення процесу виходу країни із ЄС. У 2014 році шотландці проголосували за те, щоби залишитися у складі Великої Британії, але на той час ще не було голосування стосовно Brexit.

І ось стало відомо, що днями біля Шетландських островів компанія «Hurricane» відкрила нафтове родовище, запаси якого оцінюються щонайменше 1 млрд барелів. Роберт Трис, виконавчий директор компанії «Hurricane», повідомив, що це дуже хороша новина, оскільки нове родовище є найбільшим у водах Шотландії. А за оцінками деяких фахівців родовище біля Шетландських островів є найбільшим у Європі. В усякому разі акції компанії відразу подорожчали на 6% ще до 2019 року, коли почнеться видобуток нафти.

Великобританія потрапила у дуже непросту ситуацію, коли через непродуманий Brexit від неї найближчим часом можуть відійти Шотландія, Гібралтар, Північна Ірландія.

Бумеранг для Нідерландів

Голландці, які насвинячили Україні з безвізом в ЄС, тепер і самі будуть потерпати. Brexit зробив сотні голландських компаній економічно вразливими, а значна частина з них будуть змушені оголосити банкрутство. Про це повідомила страхова компанія «Euler Hermes».

Один із менеджерів страхової компанії розповів: «Нідерланди повинні готуватись до значних збитків. Швидше за все, негативних наслідків буде значно більше, аніж передбачалось. Попит на голландську продукцію буде падати, а інвестиції будуть припинені в результаті Brexit. Зниження рівня продаж і несприятливий обмінний курс стерлінга/євро також негативно позначаться на діяльності нідерландських фірм».

За даними організацій VNO-NCW і MKB-Nederland, сьогодні торгівля Нідерландів із Британією сягає обороту на мільярди євро і 200000 робочих місць. Тому для Нідерландів набагато більш важливі стабільні економічні відносини з Великобританією, ніж для більшості інших країн ЄС.

Жан-Клод Юнкер пригрозив Трампові анексією

Під час Мальтійського конгресу Європейської народної партії голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер пригрозив президентові США Дональду Трампу що ЄС може ініціювати вимогу визнання незалежності штатів Огайо і Техасу від Вашингтона. Єврочиновник закликав очільника Білого Дому припинити агітувати інші країни-учасниці ЄС виходити із Союзу.

Попередження Трампові висловили після того, як Великобританія офіційно повідомила ЄС про початок виходу з Європейської спільноти. Жан-Клод Юнкер зазначив, що вихід Великобританії з ЄС не означає кінець Європейського союзу, навіть якщо деякі політики, а першочергово Дональд Трамп, бажали б такого результату.

Шон Спайсер, прес-секретар Білого Дому, раніше повідомив, що Дональд Трамп «був лідером серед тих, хто закликав до виходу Великобританії з Євросоюзу».

Ердоган назвав причину протидії ЄС

Президент Туреччини вважає релігійний фактор головною причиною, через яку Туреччину вже 54 роки не інкорпорують в ЄС. Він назвав референдум 16 квітня днем, коли «буде дано відповідь на позицію ЄС». Ердоган переконаний, що завдяки змін до Конституції, в яких передбачено перехід до президентської форми правління, розвиток Туреччини прискориться, чого не бажають вороги країни. Водночас він знову звинуватив західні країни у підтримці Робочої партії Курдистану, яка заборонена в Туреччині.

Відносини між Туреччиною і ЄС загострилися після того, як влада Німеччини і Нідерландів заборонили виступи турецьких міністрів перед виборцями турецького походження напередодні референдуму щодо пакету змін до Конституції. Ердоган заявив про можливість проведення ще одного референдуму, на який він пропонує винести питання про доцільність продовження переговорів про вступ країни в ЄС.

Рускі – не європейський формат

Менеджер одного з ресторанів у центрі іспанського Мадрида повідомив організаторам великої вечірки для москвоязичних осіб, що «присутність людей руского походження не вітається в цьому закладі». Рускі традиційно зчинили скандал.

В соціальній мережі організаторка ресторанної вечірки обурено написала: «Ввечері дзвонить мені менеджер мадридського Sagardi і повідомляє, що резерв анульований. Чому? Не можу вам сказати. Ми не подумали, коли підтверджували резерв. Ну, думаю, з чого раптом ресторану втрачати такий резерв? Давайте на пряму? Давайте! І тут навіть не знаю, як перекласти слова менеджера, сенс в тому, що люди походженням з Росії «не формат» у мережі Sagardi і їхня присутність не вітається в ресторанах. Перший раз в житті зрозуміла сенс слова «в очах потемніло». Не формат. Походження з Росії. Зрозуміло?»

В Європі про «руский неформат» це знають давно, а ряд світових курортів навіть запровадив формат відпочинку «Тур без рускіх». Французькі та німецькі соціологи провели опитування і дізнались, що європейці готові доплачувати, щоби тільки під час дозвілля не бачити поряд рускі фізіономії.

Приятель Путіна проголосив себе диктатором

Ніколас Мадуро, президент Венесуели, який оголосив себе диктатором, разом із підконтрольним йому Верховним судом Боліварської Республіки відкликав повноваження у Національної Асамблеї (парламенту). Фактично, у Венесуелі відбувся президентсько-конституційний переворот. Парламент уже звернувся за допомогою до армії, а в перспективі на Венесуелу чекають голод, війна і злидні.

Тепер у столиці Венесуели відбуваються акції протесту, які опозиція влаштувала через рішення Верховного суду щодо позбавлення парламенту, який перебуває під її контролем, законодавчих повноважень.

Луїза Ортега, генеральна прокурорка Венесуели, заявила, що рішення Верховного суду Венесуели позбавити парламент його повноважень порушує Конституцію країни. Низка держав, серед яких Німеччина, Іспанія, Бразилія, Мексика, Аргентина, Перу і Чилі, також засудили рішення Верховного суду, лояльного до президента Ніколаса Мадуро, як зазіхання на демократію. Колумбія, яка долучилась до міжнародного протесту, відкликала свого посла із Каракасу.

Міністерство закордонних справ Венесуели відкинуло дорікання міжнародної спільноти, звинувативши всі країни, з яких надійшли критичні зауваження, в «імперіалізмі та слідуванні наказам Державного департаменту США».

Дональд Трамп проти торгашів повітрям

Президент США продовжує роботу над скасуванням законів та ініціатив, які прийняв його попередник Барак Обама. Так, 28 березня Дональд Трамп підписав один зі своїх найбільш радикальних указів, скасувавши безліч заходів, які посилювали контроль над зміною клімату.

Видання «Vox» наголосило, що найбільш небезпечний наслідок цього указу – це нищівний меседж, який він посилає для світу: «Зміна клімату не має значення». При цьому більшість американців, згідно з результатами опитування Американського інституту дослідження громадської думки «Gallup», серйозно стурбовані проблемою викидів діоксиду вуглецю. Послаблення контролю, надані указом для вугільній галузі, не вирішують реальних проблем: сьогодні у галузі видобутку вугілля в США задіяні 50 тисяч американців, а в сонячній енергетиці – 260 тисяч.

Колишній мер Нью-Йорка, мільярдер Майкл Блумберг, у колонці для видання «New York Times» зазначив, що, незважаючи на «недоречні та необґрунтовані» спроби адміністрації Трампа стримати заходи з питань захисту навколишнього середовища, контроль за зміною клімату і далі «буде актуальним або з Трампом, або без нього».

Поодинокі вчені-кліматологи, погляди яких світові ЗМІ ігнорують, зазначили, що безпідставно говорити про тенденції катастрофічного глобального потепління, оскільки відсутня сама теорія клімату. Відповідно, цей масовий психоз із допомогою ЗМІ поширюють міжнародні остапи бендери з метою торгівлі повітрям. Вони створили ринок квот на викиди «парникових газів», який оперує трильйонами доларів.

НАТО і Кремль обмінялися даними про свої військові угруповання

Під час засідання Ради НАТО–РФ сторони обмінялися інформацією щодо руских частин на заході РФ та військових угруповань, які розгортає НАТО в Польщі та країнах Балтії. Про це під час зустрічі з журналістами у Брюсселі повідомив Йєнс Столтенберг, Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу. Він наголосив, що діалог був не простим, проте у НАТО схильні його продовжувати.

За чотири дні до засідання Ради НАТО-РФ у Кремлі бундючно заявляли, що не мають наміру звітувати перед НАТО стосовно розміщення своїх збройних сил.

Раніше в німецькій пресі з'явилася інформація, що в ЄС під час найближчого засідання комітету Ради міністрів ЄС вимагатимуть від Кремля пояснень з приводу розміщення комплексів «Іскандер» біля Калінінграду.

Танки НАТО на відстані 700 км від Москви

У Кремлі нервозність, паніка і страх. У добродушне ставлення Трампа до Путіна вже майже ніхто не вірить. Військові експерти зазначили, що вперше з часів «Холодної війни» танки та інша бронетехніка, а також особовий склад ЗС США розміщені на такій близькій відстані до Москви. Експерти вже не раз називали розміщення американського військового контингенту в Естонії спірним рішенням, яке вводить кремлівське керівництво у когнітивний дисонанс та не піде на користь іміджу Путіна.

Один із експертів запропонував подивитись на три вектори НАТО: кордон Естонія – Москва (700 км), кордон Україна – Москва (435 км) і кордон Білорусь – Москва (420 км). У соціальних мережах населення РФ агітують запасатись антиамериканськими памперсами.

У Кремлі дуже нервують: «Анаконда» стискає кільця

У міністерстві оборони РФ вважають, що система протиракетної оборони США здатна відстежувати і знищувати будь-які міжконтинентальні балістичні ракети Москви, які будуть випущені в напрямку США. Про це повідомив Віктор Позніхір, заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу РФ.

Позніхір розповів, що стаціонарні американські радіолокаційні станції перекривають всі можливі траєкторії польоту балістичних ракет РФ. Американська радіолокаційна техніка розташована на Алясці, а також у Румунії і Польщі. Стежити за рускими ракетами можуть і кораблі США. Усі ці разом узяті комплекси, переконаний Позніхір, ставлять під загрозу всю космічну діяльність РФ.

США висловились за вступ Чорногорії до НАТО

Сенат США підтримав ратифікацію вступу Чорногорії до НАТО. Попри невеликий територіальний розмір, Чорногорія має стратегічну вагу. Колишній союзник СРСР, ця країна знаходиться у центрі протистояння між Заходом і Москвою за вплив на Балканах. Завдяки членству Чорногорії, НАТО отримує безперервний кордон вздовж Адріатичного узбережжя.

Бен Кардин, сенатор-демократ США, наголосив: «Членство Чорногорії у НАТО посприяє посиленню Альянсу, покращить національну безпеку США і стане потужним сигналом про нашу рішучість на адресу РФ, яка вдирається на територію країн-сусідів та прагне знищити міжнародний устрій. Включення Чорногорії до НАТО також матиме позитивні наслідки для цілого континенту і дасть важливий та чіткий сигнал іншим країнам, які прагнуть членства в Альянсі».

Раніше, ще до голосування в Сенаті, підтримку для Чорногорії стосовно її членства у НАТО схвалив Державний секретар США Рекс Тіллерсон.

Кремль провокує дестабілізацію Балкан

Балканський регіон знову опинилися на межі нового збройного конфлікту, зокрема між Сербією і Косово. Останні заяви і зустрічі «у верхах» свідчать, що сторони заготовили порох, їм залишилось тільки видобути іскру. А підстав для виникнення конфлікту в регіоні більш ніж достатньо.

За тиждень до президентських виборів у Сербії один із ключових сербських симпатиків Кремля Александр Вучич зустрівся з Путіним. Ця зустріч не тільки в черговий раз продемонструвала, що після відходу Мілошевича із його сербською національною ідеєю, у країні й далі культивується бажання втриматись у шпагаті між НАТО і РФ, але і прояснила ряд моментів, на які шукали питання військові експерти і балканознавці.

За підсумками зустрічі Путіна і Вучича стало відомо, що на безоплатній основі Сербії будуть передані не тільки шість Мігів-29, а також 30 танків Т-72С і 30 БРДМ-2. До кінця 2018 року РФ взяла на себе зобов'язання передати Белградові два дивізіони ЗРК «Бук».

У США заявили, що Асад їм уже не цікавий

Ніккі Хейлі, представниця США в ООН, заявила, що дипломатична політика Сполучених Штатів щодо Сирії більше не зосереджена на питанні відставки диктатора Башара Асада. Адміністрація Дональда Трампа взяла за пріоритет боротьбу з терористами із «ІДІЛ» та «Аль-Каїди». У Кремлі торжествують.

За день до цієї заяви Ніккі Хейлі, під час виступу на засіданні ООН, звинуватила РФ, Іран і режим Асада у військових злочинах у Сирії. Вона також заявила, що США підтримують очолювані ООН мирні переговори щодо Сирії, що Сирія не може більше бути «безпечним притулком для терористів», а ще важливо, щобт Сирію залишила збройні угрупування, які підтримує Іран, а фактично – Кремль.

Сенатори Джон Маккейн і Ліндсі Ґрем засудили очевидну зміну політики США щодо Сирії. Маккейн і Ґрем в окремих заявах від 30 березня назвали нову позицію адміністрації Трампа «саморуйнівною» і «серйозною помилкою».

Вашингтон звинуватив Путіна у втручанні в американські вибори

Марк Ворнер, заступник голови комітету Сенату США з питань розвідки, під час публічних слухань звинуватив керівництво РФ і Путіна персонально у втручанні в процес виборів американського президента 2016 року.

Зокрема, Ворнер повідомив, що канали державної пропаганди РФ, такі як «Russia Today», своїми негативними новинами нашкодили виборчій кампанії кандидата від Демократичної партії Гілларі Клінтон. Марк Ворнер заявив: «Президент РФ Путін розпорядився побудувати ретельну і цілеспрямовану інформаційну кампанію, щоби спотворити результати наших виборів».

Водночас Річард Барр, голова Сенату США з питань розвідки, зазначив, що відомство має у розпорядженні понад 1000 документів про кібератаки під час виборчої кампанії у США. Передбачається, що на вивчення всіх отриманих документів буде затрачено ще кілька тижнів.

Під час IV Міжнародного арктичного форуму Путін наполегливо набивався у дружбу зі США. Він заявив: «Ми сприймаємо і ставимося до Сполучених Штатів як до великої держави, з якою ми хочемо налагодити дуже добрі партнерські стосунки. Все інше – брехня і вигадки щодо Росії, і провокації. Все це використовується для внутрішньополітичного американського порядку денного». І далі нахвалявся, що опитування громадської думки у США вказують на те, що в країні є «дуже багато друзів» Москви.

Клінт Воттс: Ідіть по слідах руских трупів

Том Батчелор, журналіст видання «The Independent», пише: «Американським сенаторам, які перевіряють можливі зв'язки між Росією і командою Трампа, порадили «йти по слідах трупів» під час пошуку доказів, які викривали б втручання Кремля у президентські вибори США 2016 року».

Клінт Воттс, експерт Інституту національної безпеки, виступаючи в комітеті у справах розвідки Сенату США повідомив, що за останні три місяці було вбито кілька руских, пов'язаних із розслідуванням дій Кремля у сфері дезінформації. Вбивства були скоєні не тільки в РФ, а також і на території західних країн.

Коли сенатор-республіканець Джеймс Лэнкфорд запитав, чому «цього разу на наших виборах передбачувана тактика Путіна спрацювала істотно більшою мірою», Воттс відповів: причина в тому, що «головнокомандувач (президент Трамп) іноді застосовував проти своїх супротивників кремлівські концепти». Наводячи приклади, Воттс заявив, що Трамп «посилався на недостовірні новини про теракти, яких насправді ніколи не було. Він виступав із твердженнями про підтасовування під час голосування, говорив, що президент Обама і конгресмен Круз не мають американського громадянства тощо».

Клінт Воттс зазначив: «Путін формально правий, коли говорить, що не впливав на політичні дискусії в США. Він просто демонструє свою позицію. Але поки ми чітко не з'ясуємо факти і не спростуємо вигадки у своїй власній країні, над нами буде тяжіти велика проблема. Путін може розвалити демократії зі середини, якщо досягне дві головні мети: одна – розвал Європейського Союзу, а друга – розпад НАТО».

Водночас Путін вкотре заперечив вище зазначені звинувачення. На запитання західних журналістів, чи РФ таки втручалась у вибори США, він сказав: «Читайте по губах – ноу!».

США пригрозили Кремлеві за його мілітаризацію

Джим Меттіс, керівник Пентагону, повідомив, що США можуть швидко відповісти на порушення РФ «Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності» (РСМД) від 1987 року. Меттіс зазначив, що на даний момент США радяться з цього питання зі союзниками по НАТО. США звинуватили РФ у розробці та розгортанні крилатих ракет наземного базування, які становлять ризик для більшості американських військових баз у Європі. Кремль традиційно заперечує звинувачення в порушення «Договору про РСМД».

Майк Феллон, британський міністр оборони, підтвердив, що порушення «Договору про РСМД» обговорюється, і зазначив, що цю тему необхідно розглянути в НАТО. Він сказав: «Ми розраховуємо на більш конструктивну відповідь з боку Сполучених Штатів і вважаємо, що нам необхідно застосувати відповідні заходи не тільки на рівні США, але і НАТО в цілому, коли ми підтвердимо ці порушення. Однак у США цими питаннями, як правило, займається Державний департамент».

Генерал Кертіс Скапаротті, командувач Європейського контингенту збройних сил США, виступаючи перед Конгресом також наголосив, що США повинні адекватно відповісти на порушення Кремля стосовно умов «Договору про РСМД», але також зазначив, що це питання належить безпосередньо до компетенції Білого Дому, тобто є прерогативою Дональда Трампа.

Забруднені об Кремль

У США продовжує розвиватись історія про контакти колишніх і теперішніх представників адміністрації Дональда Трампа з Кремлем. Джаред Кушнер, радник президента США і його зять, розсудливо погодився добровільно дати свідчення комісії з питань розвідки Сенату США, яка провадить розслідування стосовно впливу Кремля на американські політичні процеси. З'ясувалось, що в 2016 році Джаред Кушнер мав необережність зустрітися у Вашингтоні з послом РФ Сергеєм Кісляком, який є офіцером зовнішньої розвідки РФ, та із головою Зовнішекономбанку Сергеєм Горьковим.

Видання «Wall Street Journal» повідомило, що Майкл Флінн, колишній радник Трампа з питань національної безпеки, який у лютому подав у відставку за свої зв'язки із РФ, заявив, що готовий дати свідчення ФБР, а також і комітетам з питань розвідки обох палат Конгресу, в обмін на захист від судового переслідування. Як зазначило видання «Independent», раніше Майл Флінн наголошував, що подібне клопотання про захист від судового переслідування автоматично означає, що людина скоїла злочин.

Комітеті з питань розвідки Сенату США не погодився на пропозицію Майкла Флінна надати йому імунітет в обмін на свідчення у справі щодо втручання РФ в американські вибори. У Комітеті адвокатові Флінна Роберту Кельнеру повідомили, що обговорення можливості надання його клієнтові імунітету від переслідування «вкрай передчасне», і таке питання «у даний момент не розглядається». Високопоставлений представник Конгресу заявив, що адвокат Роберт Кельнер також подав пропозицію і в Міністерство юстиції, що його клієнт дасть свідчення в обмін на імунітет від «недобросовісного судового переслідування».

Стало відомо, що Майкл Флінн приховав у своїй декларації, що отримав $67 тисяч від трьох джерел РФ.

Президент Дональд Трамп, у свою чергу, на своїй сторінці соціальної мережі Twitter прокоментував ситуацію з Майклом Флінном, назвавши її «полюванням на відьом» із боку Демократичної партії. Ґрунтовне свідчення Майкла Флінна може стати підставою для ініціювання імпічменту Дональда Трампа.

У Трампа нема місця для Путіна

Перебуваючи в Архангельську, Путін відверто й принизливо посилав сигнали для Трампа про двосторонній контакт, щоби він відбувся раніше, аніж зустріч президента США із президентом України. Путін благав: «Гельсінкі – дуже підходящий майданчик для організації подібних заходів. Якщо ні, тоді в рамках звичайних зустрічей подібного роду, думаю під час «двадцятки» (форум G20, який відбудеться в Німеччині в липні 2017 року), що така зустріч може відбутися».

Майкл Антон, заступник помічника президента США з питань національної безпеки, повідомив, що в Овальному кабінеті не обговорювалась можливість дострокової зустрічі Дональда Трампа з Путіним. Орієнтиром такої зустрічі є липневий саміт у Німеччині. Втім і під час форуму G20 переговори Трампа і Путіна віч-на-віч, як наполягають у Кремлі, ще не заплановані і не гарантовані.

За два з половиною місяці, відколи Трамп став президентом США, він провів зустрічі з канцлером Німеччини Ангелою Меркель і британською прем'єром Терезою Мей, з прем'єром Канади Джастіном Трюдо і японським Сіндзо Абе. Також на 6 квітня заплановано переговори американського лідера з головою КНР Сі Цзіньпіном. На цей же день запросили Александра Лукашенка прибути з візитом у Канзас-Сіті. Із президентом України зустріч Дональда Трампа запланована на 25-27 травня.

Зустріч із Путіним у планах адміністрації президента США ще не передбачена, навіть незважаючи на ймовірний факт, що у Путіна є задокументований компромат на Дональда Трампа.

Перед поїздкою Александра Лукашенка у Канзас-Сіті для участі 6 квітня у церемонії з нагоди 100 річниці вступу США у Першу світову війну, Путін 3 квітня проведе з Лукашенком у Санкт-Петербурзі відповідний інструктаж.

Холопська ментальність населення РФ

Згідно з останні опитуванням «Левада-центру», найбільший відсоток населення РФ стурбований проблемою зростання цін (77%), схвалення путінської агресії проти України сьогодні підтримує вже тільки 9%, а найменше руских хвилює обмеження їхніх громадянських свобод – зі 100% тільки 2%. Наведенні статистичні дані вказують на поширення загальноруского депресивного стану внаслідок зростання тотального зубожіння. На питання опитувальника «Які з перелічених проблем вас турбують найбільше?», відповіді розташувались у такому відсотковому ранжуванні результатів у порівнянні із груднем 2016 року.

Питання

Раніше, %

Тепер, %

Обмеження громадянських прав і демократичних свобод (свободи слова, друку)

4

2

Неможливість домогтись правди в суді

7

4

Грубість, жорстокість працівників поліції

9

5

Погіршення міжнаціональних відносин, зростання націоналізму

9

6

Засилля, свавілля чиновників

17

8

Зростання числа кримінальних злочинів

27

8

Санкції Заходу проти Росії

15

8

Загроза терористичних актів там, де живете

18

8

Слабкість державної влади

15

8

Наплив приїжджих, мігрантів

17

9

Війна в Україні

28

9

Затримки заробітної плати, пенсій, соціальної допомоги

3

10

Падіння курсу рубля/ знецінення грошей

31

12

Погіршення стану навколишнього середовища

25

13

Зростання недоступності вищої освіти

29

14

Зростання наркоманії

28

14

Недоступність багатьох видів медичного обслуговування

29

15

Криза культури і моральності суспільства

30

16

Корупція, хабарництво

37

21

Різке розшарування на багатих і бідних, несправедливий розподіл доходів

28

35

Криза в економіці, поганий стан промисловості і сільського господарства

22

37

Зростання безробіття

35

57

Бідність, зубожіння більшості населення

56

58

Зростання соціальних цін

48

77

«Свисток» від Путіна, або суть бунту Навального

Минулого тижня головною кремлівською темою у західних ЗМІ стали протести 26 березня на території РФ. Видання «Bloomberg View» наївно переконане, що Путіну варто остерігатись нового покоління протестувальників.

Відмовившись від проектів, подібно молодіжному громадсько-політичному рухові «Наші», які свого часу створювали соціальні ліфти для молоді, Кремль втратив зв'язок із підростаючим поколінням, яке сьогодні не дивиться телевізор. «Це була величезна помилка», – вважає Леонід Бершидський, дистанційний аналітик «Bloomberg View» політичних процесів на РФ.

Бершидський пише: «Нове покоління вважалось політично пасивним, але виявилось, що це не так. Розслідування Алексея Навального, спеціально «заточене під молодь», змогло безпосередньо донести до цільової аудиторії меседж про корупцію у владі. Отож підлітки, які вийшли на вулиці 26 березня і побачили реакцію влади, із великим ступенем ймовірності стануть швидше опозиціонерами, ніж лоялістами».

Насправді у Кремлі не такі вузьколобі, щоби відмовитись від контролю на молоддю. Сурков і Якименко як курували молодіжний сектор, так іще пильніше його курують сьогодні, у такий непростий для Путіна час.

У паротязі, коли атмосферний тиск зростає до критичної величини, машиніст відкриває клапан і гудить. Так відбулось і під час протестної акції Навального, режисованого із Кремля, який закликав молодь вийти на вулиці. Найбільш активних і нелояльних до Путіна затримали, ідентифікували, описали і профілактикували. Тільки дуже довірливі особи повірять, що протести були стихійними, а не дозованими і контрольованими. Як і сама першопричина протестів – фільм «Він вам не Дімон». Тільки простаки повірять, які не здогадуються про кошторис «розслідування», що це проект Навального, а не Суркова.

У сухому підсумку маємо:

▪ Дмітрій Медведєв, на якого робили ставку західні недалекоглядні прагматики, як антитезу Путіну, політично розчавлений;

▪ Дмітрій Медведєв «повис у повітрі», кожної хвилини Путін може поставити крапку на його кар'єрі, якщо вирішить, що Медведєв прогинається недостатньо шанобливо;

▪ на зміну Медведєву однозначно буде призначений виразно антизахідний чиновник;

▪ форма організації протесту через соціальні мережі доступна для молодшого покоління, а тому обмежено-перспективна для заохочення до протестів широких мас населення. Це у Кремлі врахували;

▪ молоді контрольовано дозволили викинути адреналін, а «особливо буйних» взяли під щільний контроль.

▪ Навальний і решту опозиційної компанії «бунтують» виключно по «свистку» кремлівської кліки. Своє «ручне управління» Навальний, Ходорковський і компанія підтвердили 2 квітня, коли дистанціонувались від невеличкої хвилі і справді стихійних протестувальників, зорганізованих через соціальні мережі.

Єдиний бенефіціар від бунтівних акцій Навального – Путін. Він лукаво усміхається, поки західні аналітики та різні експерти гадають на кофейній гущі про його скоре падіння. Крах Путіна і його кремлівської кліки настане тоді, коли Космічний Інтелект вирішить, що настав час згасити свічу його сатрапії.

Звичайний рашизм

Прес-секретар Путіна прокоментував для ЗМІ офіційну позицію Кремля щодо так званих антикорупційних маршів по всій Московії. Він розповів, що антикорупційне розслідування Навального є черговим популістським шантажем діючої влади. «Рупор Кремля» наголосив, що всі держслужбовці РФ щороку «декларують все своє майно, яке потім ретельно перевіряють спецслужби», і тільки вони «мають право говорити про ті або інші порушення з боку чиновників різних рангів».

Відповідаючи на питання про численні затримання під час антикорупційних протестів дітей і жінок, Пєсков назвав це «звичайною практикою в РФ». Він сказав: «У Москві на Тверській був незаконний протест, про який не знала влада столиці, а тому цілком законно була застосована сила до особливо буйних протестувальників». Жінок і дітей силовики РФ віднесли до категорії «особливо буйних».

Влада РФ неспроможна еволюціонувати

Юлій Нисневич, професор департаменту політичної науки НДУ «Вища школа економіки», експерт у сфері протидії корупції в РФ і член правління Центру антикорупційних досліджень та ініціатив Трансперенсі Інтернешнл-Росія, повідомив, що на Московії не готові до суспільних перетворень, а кремлівське керівництво ніколи добровільно не позбудеться своїх посад.

Корумпована влада у Кремлі передається із покоління у покоління, від Леніна-Сталіна до Брежнєва і до Путіна. Експерт пише: «Влада не трансформується. Ви сподіваєтесь, що люди, які отримують величезні особисті привілеї, я так м'яко скажу, перебуваючи при владі, завтра скажуть: «Ми – білі і пухнасті, візьмемо і підемо»? Не буде цього, це неможливо. Влада у великій кількості втягла в свою систему всю радянську корумповану номенклатуру. І на цьому розвивалася і сьогодні тримається».

Закостеніла радянська система розпалась, бо не була еластичною до світових тенденцій. Те саме відбудеться із деспотією Путіна, відбудеться прискорено, тобто у значно коротший історичний відтинок. Експерт Юлій Нисневич констатував, що Путін і вся кремлівська кліка нездатні до трансформації, проте не пояснив причину такої системної закостенілості.

Ярослав Левків.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ