Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка  |  Cуспільство

Путін готує імпічмент для Трампа

Головними подіями минулого тижня стало формальне визнання в ЄС, що Україна – це Європа, зустрічі президента США із представниками України і РФ, вступ Еммануеля Макрона на посаду президента Франції, укладення історичного торговельного договору між США і Китаєм, а також рішення країн світу об'єднатись у протистоянні ймовірно міжнародній кремлівській кіберзлочинності.

Спеціалістка-путінолог Кондоліза Райс розповіла про давно відомі речі – про підступність і мстивість кремлівського ватажка. Путін відчайдушно намагається нав'язати всьому світові кремлівську політико-економічну домінанту засобами психологічного тиску і мілітарних погроз, проте він уже програв «Другу холодну війну», потрапивши у кримсько-донбаську пастку. Тим часом міжнародне рейтингове агентство «Standard & Poor’s» передбачає, що в Україні все буде гаразд, а велика прес-конференція президента України налаштувала на складний, однак перспективний розвиток внутрішньоукраїнського життя.

Рада ЄС затвердила безвіз для України

Минулого тижня Рада ЄС остаточно затвердила рішення про надання безвізового режиму громадянам України. У законодавчому акті ЄС сказано про «звільнення від віз громадян ЄС під час поїздок в Україну, а українських власників біометричних паспортів – під час поїздок до ЄС». Відповідне рішення ухвалили у Брюсселі, а далі це питання буде винесене для технічного затвердження під час засідання непрофільної Ради ЄС – з питань сільського господарства та рибальства, що пришвидшить процедуру. Зокрема, безвізовий режим для громадян Грузії розглядали міністри з питань енергетики країн ЄС, а для громадян Молдови – міністри транспорту ЄС.

Президент Петро Порошенко повідомив, що також і понад 35 країн Латинської Америки та Азії, в яких є угоди з ЄС про безвізовий режим, автоматично будуть надавати українцям право подорожувати до Латинської Америки і Азії без отримання віз.

День європейського вибору в Україні

День Європи в Україні прийнято відзначати не 9 травня, як в усьому цивілізованому світі, а в третю суботу травня на підставі указу №339 президента Кучми від 19 квітня 2003 року. Проте цього року президент Петро Порошенко вирішив посунути дату святкування Дня Європи з двох причин: надання Україні безвізу і проведення конкурсу Євробачення.

Під час великої прес-конференції з нагоди відзначення Дня Європи, президент України наголосив: «У ці дні Європа та Європейський Союз на вустах і в думках практично у кожного українця. В останні тижні Україна жила святом Євробачення, гостинно приймаючи десятки тисяч гостей із усіх закутків європейського континенту. Ми вийшли на фінішну пряму багаторічного безвізового марафону. Успішно і вільно торгуємо з Євросоюзом. Солідарним і єдиним фронтом стоїмо на варті світового правопорядку та протидії російській агресії проти вільних демократичних європейських народів. Зі святом Європи тебе, величний український європейський народе!»

Відповідаючи на питання журналістів, Петро Порошенко детально відповів на питання про угоду асоціації Україна-ЄС, про безвізовий режим, про вибори президента України та депутатську недоторканість, про ситуацію на Донбасі, про блокаду ОРДЛО, а також про відставку Гонтаревої і банківську систему, про е-декларування, Януковича, Путіна та інші актуальні для України теми.

Пенсійна реформа уряду Гройсмана

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман повідомив, що урядовий проект пенсійної реформи передбачатиме для отримання пенсії підвищення мінімального страхового стажу до 25 років. Уряд має намір презентувати остаточний проект пенсійної реформи до кінця травня. Крім того, прем'єр-міністр Гройсман повідомив, що в разі неприйняття пенсійної реформи, яка передбачає підвищення пенсій із 1 жовтня і збереження діючого пенсійного віку, він готовий подати у відставку.

Раніше в уряді повідомили, що українці, які працюють за кордоном, можуть онлайн відраховувати внески до Пенсійного фонду, щоб у майбутньому отримувати пенсію в Україні.

ЄС фінансує українські реформи

Угоду про фінансування програми Євросоюзу «Підтримка комплексної реформи державного управління в Україні» підписали наприкінці 2016 року в Брюсселі у рамках засідання Ради асоціації Україна-ЄС. Ця фінансова програма передбачає надання Україні 104 млн євро до 2020 року. Станом на сьогодні поступив перший транш, обсягом у 10 млн євро. В ЄС відзначили позитивне просування реформи в українському державному секторі, а також початок масштабного реформування структури міністерств.

Позитивна динаміка України

«Standard & Poor’s», міжнародне рейтингове агентство, підтвердило позитивні рейтинги України, надавши економічний прогноз – «Стабільний». Аналітики S&P відзначили, що підтвердження рейтингів відображає покращення макроекономічних показників України. Зокрема, агентство прогнозує таке зростання українського ВВП: у 2017 році – на 1,9%, у 2018 році – на 2,8%, у 2019 році – на 3%, у 2020 році – на 3,2%.

Бензин, прощавай!

Офіційні дилери автомобільного концерну «Renault» готуються в Україні до продаж своїх електричних автомобілів, отож почали працювати над розширенням мережі зарядної інфраструктури. Компанія «Renault» уже встановила три безкоштовні зарядні станції для електрокарів – у Києві, Львові та Одесі. Ці автомобільні зарядні станції підключили до партнерської мережі «Tesla Club Ukraine». Станом на сьогодні в Україні поки що налічують 86 автомобільних зарядних станцій. Можна не сумніватись, що із розширенням мережі автоелектрозарядок на ринок України прийдуть інші виробники електрокарів, що позитивно позначиться на спаданні вартості електромобілів та екології.

Держави G7 об'єднали зусилля для боротьби з кібертероризмом

Інформаційне агентство «Reuters» повідомило, що міністри фінансів і очільники центральних банків держав G7 приєднаються до об'єднаних зусиль світової спільноти для боротьби із загрозою міжнародного кібертероризму. Напередодні саміту країн G7 міністри фінансів і банкіри провели переговори в італійському місті Барі.

Учасники зустрічі вирішили спільно використовувати методи для швидкого виявлення будь-яких недоліків у міжнародній фінансовій системі і застосовувати ефективні технічні заходи для оцінки кібербезпеки між окремими фінансовими фірмами на галузевому рівні. П'єр Карло Падоана, міністр фінансів Італії, зазначив, що зустріч була дещо запізнілою, проте перспективною.

У мережі з'явилась інтерактивна карта світу, яка демонструє географічне поширення зараження небезпечним комп'ютерним вірусом. Зараження досягло комп'ютерних систем Великобританії, Іспанії, Італії, Німеччини, України, Португалії, Туреччини, Казахстану, Індонезії, В'єтнаму, Японії, Філіппін та інших країн.

Видання «The Telegraph» повідомило, що поширювачі вірусу, який заблокував файли орієнтовно 200 тисяч комп'ютерів у 150 країнах світу, ймовірно пов'язані з Кремлем. Організація «Shadow Brokers» заявила у квітні, що викрала «кібер-зброю» в американської розвідки, яка дає доступ до всіх комп'ютерів за допомогою Microsoft Windows. Інцидент із новим вірусом для програмного забезпечення може бути пов'язаний із помстою Кремля за авіаудари США по Сирії.

Щоби відвернути увагу від РФ, агентство ТАСС повідомило, що атака хакерів на рускі банки не дала результатів. Проте агентство не надало доказів, що такі атаки на фінансові установи РФ із вимогами викупу взагалі відбулись.

Макрон – президент Франції

Діючий президент Франсуа Олланд, згідно французького церемоніалу, зустрів свого наступника перед входом до Єлисейського палацу. Далі вони увійшли в президентську резиденцію, де Олланд передав Макрону коди від ядерної зброї та досьє з державними таємницями.

Під час входження на посаду Еммануель Макрон виголосив коротку промову стосовно своєї президентської стратегії. Він сказав: «Нам потрібна більш ефективна Європа, більш демократична, більш дипломатична, оскільки вона є інструментом нашої влади і нашого суверенітету. Я буду працювати над цим. Настав час для політичного злету Франції. Світ чекає від нас, що ми будемо сильними і проникливими».

Емманюель Макрон призначить прем’єр-міністра Франції в понеділок і того ж дня здійснить свій перший закордонний візит у Німеччину. А наступного дня він представить новий кабінет міністрів.

На польську бундючність Макрона не взяти

Кшиштоф Щерський, очільник канцелярії президента Польщі, повідомив, що новообраний президент Франції Еммануель Макрон і президент Польщі Анджей Дуда домовились про першу зустріч у рамках майбутнього саміту НАТО, який відбудеться 25 травня в Брюсселі.

Телефонна розмова, яка відбулась на прохання польської сторони, тривала з новообраним французьким президентом орієнтовно десять хвилин. Лідери домовились, що Еммануель Макрон візьме на себе роль господаря саміту країн «Веймарського трикутника» (Німеччина, Польща, Франція) у найближчий термін, зручний для представників трьох країн.

«Веймарський трикутник» або «Комітет підтримки французько-німецько-польського співробітництва» створили у 1991 році під час зустрічі міністрів закордонних справ Франції, Німеччини і Польщі. Це був жест підтримки становлення нової польської державності з боку провідних європейських країн. Ця підтримка мала за мету допомогти Польщі позбутись пострадянського політичного рудименту й стати цивілізованою європейською країною. Як бачимо, європейські сподівання на Польщу не виправдались.

Політичний експерт Євген Магда зазначив: «Перемога Еммануеля Макрона стала гарною новиною для прихильників єдиної Європи, і поганою – для євроскептиків. Передвиборчі випади Макрона на адресу польської влади перебувають у рамках тренду відносин між Брюсселем і Варшавою. Вважаю, що говорити про фатальне погіршення відносин у рамках «Веймарського трикутника» ще рано, багато що буде залежати від посади нового керівника французького МЗС».

Нагадаємо, під час передвиборчої кампанії на посаду президента Франції Еммануель Макрон заявив, що запровадить санкції стосовно Польщі, а також назвав Ярослава Качинського, очільника польської партії «PiS», союзником Марін Ле Пен і Путіна. Польський МЗС обурено заявив, що оціночне судження Еммануеля Макрона – це антипольский популізм.

Не бачачи жодної реакції Макрона на польську політичну бундючність, у Варшаві вирішили, що треба самим телефонувати Макрону і пояснити свою егоїстично-етнічну позицію. А ще на вулиці Вєйській, перед зустріччю представників «Веймарського трикутника», вирішили позбутись Кшиштофа Щерського і призначили нового проєвропейського держсекретаря канцелярії президента Польщі – Кшиштофа Лапінського.

Партія Меркель – у політичному фаворі

У Німеччині 14 травня відбулись вибори до земельного парламенту (ландтагу) федеральної землі Північний Рейн – Вестфалія. У цій густонаселеній частині ФРН партія канцлерки Ангели Меркель набрала 33% голосів, а перед тим домінуюча Соціал-демократична партія – 31,2 відсотка.

Ще меншу підтримку виборців отримали Ліберальна ВДП – 12,6%, «Союз-90/Зелені» – 6,4%, Ліва партія – 4,9%, правопопулістська «Альтернативи для Німеччини» – 7,4%, Партія піратів – 1%. Інші партії набирали солідарно 3,5 відсотка. За результатами поточних виборів у федеральному парламенті може відбутись зміна нинішньої коаліції, в яку входили представники СДПН і «Союз-90/Зелені».

Мартін Шульц, лідер соціал-демократів, зазначив, що перемога у федеральній землі Північний Рейн – Вестфалія забезпечила б йому посаду канцлера Німеччини. Однак перемога партії Меркель дає їй значну перевагу і шанс бути обраною на посаду канцлера Німеччини у четвертий раз поспіль.

Трамп і Клімікін проконсультувались

Президент США Дональд Трамп і глава МЗС України Павло Клімкін провели У Білому Домі результативну консультацію. Представники МЗС України назвали цей візит «величезним успіхом української дипломатії». Під час зустрічі йшлося про незмінну позицію адміністрації президента США у питанні підтримки територіальної цілісності та суверенітету України та її протидії рускій агресії.

Мар’яна Беца, речниця Міністерства закордонних справ України, повідомила, що США чітко усвідомлюють загрозу, яку становить агресія РФ для України. Про це Мар’яна Беца заявила за результатами зустрічі глави МЗС України Павла Клімкіна з вищим керівництвом США. Речниця зазначила: «Це був дуже важливий візит, а найбільш важливими були зустрічі з вищим керівництвом США. Для української дипломатії є великим успіхом, що президент США Дональд Трамп прийняв у Білому Домі міністра закордонних справ України Павла Клімкіна, а також його прийняв і віце-президент США. Сторони обговорили подальшу підтримку України з боку США в ситуації на Донбасі».

Коментуючи зустріч Дональда Трампа з Лавровим, речниця МЗС України повідомила: «Було чітко зазначено, що Мінські угоди мають бути обов’язково виконані рускою стороною, що РФ несе відповідальність за їхнє виконання, і санкції не будуть зняті доти, доки РФ не виконає всі пункти Мінських домовленостей».

На Москві зухвало відповіли Трампу

Президенту США, який поклав відповідальність на Путіна за виконання Мінських угод щодо врегулювання ситуації на Донбасі, у Кремлі наголосили, що рускі не є стороною конфлікту і домовленостей у Мінську.

Офіційний язик Кремля Песков заявив, що президент Трамп або неграмотний, або не вміє уважно читати. У «Мінську-2», зазначив Песков, «чорним по білому написано, хто і які умови повинен виконувати. Тут нема місця для довільних трактувань тексту цих Мінських домовленостей. Це досить лаконічний короткий текст, який не може викликати різночитання».

Багатоходівки Путіна і Трампа

У Білому Домі не сподівались, що Кремль віроломно дозволить інформагентству ТАСС оприлюднити фото зі зустрічі Дональда Трампа і Лаврова. Один із чиновників адміністрації президента США сказав: «Вони нас обдурили. У тому і вся суть проблем із рускими – вони всім брешуть».

Маша Захарова, неоднозначний голос МЗС РФ, заперечила повідомлення телеканалу CNN, що Білий Дім звинуватив руску делегацію в обмані через публікацію фотографій зі зустрічі президента США Дональда Трампа з міністром Лавровим. Маша Захарова брехала в увесь дипломатичний рот: «Формат зйомки не припускав засекречення фотографій. Американська сторона не зверталась з проханням не публікувати фотографії. Якби ці фото не опублікував ТАСС, то вони незабаром потрапили б у Конгрес, Сенат, а звідти – на той же CNN. Або на спецвимогу телеканал CNN представив би ці фото як доказ секретної змови руських із Трампом. Були би спотворені (sic!) дата і обставини зустрічі, і американську громадськість знову б ошукали».

Нагадаємо, що візит Лаврова у Білий Дім став першим від 2013 року, відколи адміністрація Обами категорично відмовляла йому в аудієнції в Овальному кабінеті. Колишній співробітник адміністрації Барака Обами розповів для ЗМІ: «Впродовж останніх років рускі спочатку наполягали, а потім благали про прийом в Овальному кабінеті. А ми послідовно їм відмовляли».

Аж ось 10 травня Дональд Трамп відмінив усталену традицію Барака Обами і прийняв Лаврова саме в Овальному кабінеті. Це сталось через кілька годин після того, як Трамп відправив у відставку директора ФБР, який керував розслідуванням його можливої змови з Кремлем.

Дружній візит Лаврова у Білий Дім, фотосесія Дональда Трампа, Лаврова і руского посла у США Кисляка, фахового розвідника, відбулись на уклінне прохання Путіна під час останньої телефонної розмови з Трампом, щоби підняти міжнародний авторитет Кремля. Представник адміністрації Трампа так і сказав американським ЗМІ: «Президент вирішив прийняти його (Лаврова), тому що Путін про це його дуже попросив. Путін, під час їхньої останньої розмови, просив конкретно про саме цей візит».

Перебуваючи в Овальному кабінеті, Лавров не тільки сяяв своєю візитною усмішкою, але й зухвало глузував із приводу політичних труднощів американської сторони. Стоячи поруч із держсекретарем США Рексом Тіллерсоном, Лавров «включив ваньку-встаньку» і заявив, що нічого не чув про звільнення Джеймса Комі. Американські аналітики вважають, що Лавров зробив те, що завжди прагнув зробити – глузливо висміяти США у політичному «серці» американської країни.

Перебуваючи після «Холодної війни» на посаді міністра закордонних справ РФ довше всіх інших міністрів, Лавров разом із Путіним ще з 2004 року цілеспрямовано працює заради досягнення єдиної мети – знову зробити Москву політично великою. А якщо він зможе зробити це за рахунок і на шкоду Вашингтона – тим краще. Отже, для Путіна візит Лаврова у Білий Дім став чимось більшим, аніж дивна сцена у вашингтонському політичному театрі, де посланці Кремля виконували майже німі ролі. Це був момент реабілітації і помсти Обамі, а також намагання довести, що кремлівська політична ставка на Трампа, після довгих років напруженості з Обамою і Бушем, може принести Москві дивіденди.

Проте багатоходівки Кремля можуть зіграти з Путіним поганий жарт. Дональд Трамп не такий простак, яким виглядає: він навмисно не допустив на зустріч американську пресу й дозволив, щоби Путін його «підставив» із фотографіями. Тепер недалекоглядному вожакові Кремля доведеться за це заплатити – відцуратись від Башара Асада, від Кім Чен Ина, відмовитись від агресії в Україні. Отже, ще більше погіршити своє політичне реноме, вже й так достатньо спаплюжене.

Ординська Московія програла європейському Заходу

Андрій Зубов, історик РФ, проаналізувавши зустріч у Білому Домі президента США з Лавровим, дійшов висновку, що «Друга холодна війна», яку Путін розв'язав окупацією Криму і війною на Донбасі, увійшла в свою останню фазу. І завершується вона, як і перша, цілковитою поразкою тієї частини СРСР, яку Путін зберіг під «священним ім'ям Російська Федерація» – це його вислів після терористично-кремлівського акту в Беслані. Науковець переконаний, що підсумкова заява Білого Дому про результати переговорів із Лавровим не залишає жодних сумнівів, що Путін остаточно програв протистояння зі Заходом.

Андрій Зубов пише: «Кремль, який боїться соціальних наслідків економічних санкцій і революційного вибуху, перестає грати смішну роль другорядної наддержави. Мабуть, він погодиться на умови Трампа. Для самого президента США зараз важливо показати американцям, що саме він може приборкати Путіна і поставити його на місце. Зробити те, що не вдалось Баракові Обамі. Для Дональда Трампа це особливо важливо в контексті звинувачень його і його команди у зв'язках із КДБ та ФСБ. Конгрес США сприйме Трампа, як переможця Путіна, але посприяє імпічментові Трампа, якщо вбачатиме в ньому кремлівського угодовця».

Науковця Зубова можна доповнити історичною парадигмою, що саме в Україні Московія зазнала фатального фіаско. На берегах Дніпра розбилась ущент кремлівсько-опрична модель управління територією, що й зумовлює на Кремлі зоологічну лють. Україна для Путіна – це наче Нормандія для Гітлера. Кремль зробив ставку на Тимошенко – і програв, зробив ставку на Януковича – і програв, зробив ставку на силовий варіант – і знову потрапив у політичну безвихідь.

Із відчаю на Москві пригрозили Трампові

Після успішного, як вважають на Москві, вояжу Лаврова у Вашингтон, в оточенні Путіна піднеслись на дусі й взялись погрожувати США у відповідь на минулорічне закриття руских дипломатичних дач у США. Юрій Ушаков, зовнішньополітичний радник Кремля, нагадав, що Москва не стала відразу відповідати на цей вчинок Вашингтона, але наголосив, що «принцип взаємності в дипломатії ще ніхто не скасував». Однак скільки часу Кремль буде чекати на залагодження цього питання і якою саме може бути симетрична відповідь Москви, Ушаков не уточнив.

Відомо, що Барак Обама наприкінці свого терміну наказав закрити низку будівель у штатах Нью-Йорк і Меріленд, які рускі дипломати офіційно використовували для відпочинкового призначення. Також Обама виставив зі США 35 кремлівських шпигунів, які працювали під прикриттям дипломатичного відомства РФ. Тоді всіх здивувала реакція Путіна, який заявив, що Москва не буде вдаватися до заходів у відповідь. У Кремлі сподівались на швидке і радикальне покращення відносин при новому президенті США, але цього так і не сталось.

У податкових деклараціях Трампа знайшли дві угоди з РФ

У лютому цього року газета «The New York Times», посилаючись на анонімні джерела, повідомила про зв'язки передвиборчого штабу Трампа з представниками керівництва РФ. За словами джерел видання, ці контакти тривали впродовж року. Прес-секретар Путіна підтвердив, що представники штабу Трампа спілкувались із рускими чиновниками і назвав ці контакти «робочими».

У податкових деклараціях президента США Дональда Трампа знайшли два випадки надходження грошей із РФ за останні 10 років. Про це повідомило інформаційне агентство «Associated Press» із посиланням на адвокатів президента США. В «Associated Press» зазначили, що адвокати Дональда Трампа не надали податкові декларації президента США для вивчення, отож перевірити цю інформацію неможливо. А в інтерв'ю для телеканалу NBC президент США сказав, що у нього не було ні ділових зв'язків із РФ, ні власності у цій країні.

У першому випадку мова йде про угоду Дональда Трампа і мільярдера Дмітрія Ріболовлєва в 2008 році. Тоді руский бізнесмен за $95 мільйонів придбав у Трампа його особняк у Палм-Біч. Дональд Трамп раніше розповів про цю операцію. За його словами, покупець «просто виявився з Росії», а він сам із ним не зустрічався.

Другим випадком став контракт на проведення конкурсу «Міс Всесвіт» у 2013 році. Тоді основний власник «Crocus Group» Арас Агаларов виплатив фірмі Трампа $14 мільйонів.

Угоди Трампа з Ріболовлєвим і Агаларовим раніше згадували в публікації видання «Finacial Times». У статті також йшла мова, що впродовж 2000 років покупці з РФ придбали нерухомість, пов'язану з Трампом, на сотні мільйонів доларів. Однак у «Trump Organization» заперечили, що рускі витратили на девелоперські проекти компанії більше, аніж представники інших країн.

Остерігайсь Трампа, який усміхається

Після зустрічі в Овальному кабінеті Дональда Трампа і Лаврова, фотосесії, усмішок і потисків рук, Герберт Макмастер, радник президента США з питань національної безпеки, повідомив, що Президент США буде «протистояти руйнівній поведінці Кремля у Сирії та Україні, але сподівається на співпрацю з Москвою у вирішенні глобальних проблем».

Герберт Макмастер наголосив, що «Дональд Трамп чітко дав зрозуміти свої наміри. Ми розглядаємо спілкування з представниками РФ, які здійснює держсекретар Рекс Тіллерсон, коротку зустріч президента з главою МЗС РФ і телефонні переговори з лідером РФ як спілкування, а не як прийняття рішень».

Вашингтон також регулярно звинувачує Кремль у підтримці сирійського диктатора Башара Асада. У Москві наголошують, що їхня військова операція спрямована проти терористів і проводиться з санкції офіційного Дамаска. Водночас Київ, США і ЄС неодноразово звинувачували Кремль у втручанні у справи України. Москва це заперечує і називає подібні звинувачення неприйнятними.

США будуть блокувати «Північний потік»

Неприємний сюрприз для Путіна після тріумфального дефіле Лаврова по паркету Овального кабінету: адміністрація Дональда Трампа взялась переконати уряд Данії, щоби той відмовився від попередньої згоди на прокладення кремлівського газопроводу «Nord Stream 2» у своїх територіальних водах. Ті ж заходи США провели у Швеції, а також найближчим часом проведуть переговори, щоби заблокувати аналогічний німецько-руский газовий проект.

Робін Дунніґан, представниця секретаріату в справах співробітництва у галузі енергетики Державного департаменту США, повідомила, що кремлівський проект «Nord Stream 2» недоцільний, оскільки є багато інших можливостей для постачання газу до Європейського Союзу. А ще проект Москви суперечить енергетичній політиці ЄС.

Представниця США є активною у переговорному процесі, адже у США вважають, що провідні країни НАТО, наприклад, Німеччина, надто залежні від руского газу. Путін використовує газ як важіль політичного впливу і може в будь-який момент припинити його постачання в ЄС, якщо вирішить за доцільне. Така можлива небезпека зумовлює стурбованість США, особливо у теперішній неоднозначній політичній ситуації.

Не тільки Польща і країни Балтії, а й Данія і Швеція також занепокоєні реалізацією проекту «Nord Stream 2» та демонстративним нарощенням присутністю руских у регіоні Балтійського моря. Робін Дунніґан з'ясувала, що Кремль непрямо погрожує вдатись до мілітарного вирішення питання прокладання нового газопроводу, якщо країни Балтійського ареалу будуть заперечувати цей проект. Представниця США вважає, що у переговорах, які стосуються гарантій безпеки державам, що побоюються рускої агресії, ініціативу повинен взяти Брюссель.

Раніше ЗМІ повідомили, що частина комісарів ЄС, серед яких наприклад, Марош Шефчович, вважають, що правила, які стосуються конкуренції, повинні бути також застосовані й у випадку нового газопроводу. Водночас Єврокомісія у листі до міністрів із питань енергетики Швеції і Данії зазначила, що нема юридичних механізмів, аби заборонити реалізацію проекту «Nord Stream 2», що вказує на відсутність єдиної енергетичної позиції в ЄС через політичний тиск німецько-руского лоббі.

Трамп і Цзіньпін: Володя, будуй газогони

Інформаційне агентство ВВС повідомило, що наприкінці минулого тижня стало відомо про укладену велику угоди між США і Китаєм, яку в минулому місяці підписали Сі Цзіньпін і Дональд Трамп, коли американські «Томагавки» падали на путінського васала Башара Асада.

Американсько-китайська торговельна угода має 10 пунктів, серед яких і пункт про купівлю американського скрапленого газу. Поки невідомо, які обсяги газу буде імпортувати Китай, оскільки всі деталі цієї угоди обговорюються окремо, щоби врахувати інтереси постачальника і покупця. Пекін готовий відкрити для США всі ринки в рамках плану з переформатування торговельних відносин між державами.

Китайська та американська сторони домовилися і щодо відкриття ринку Китаю для рейтингових компаній США, а також операторів кредитних карт. Вашингтон погодився, щоб і китайські банки зайшли на ринок США. Крім цього, Китай відновить імпорт американської яловичини, а китайські виробники зможуть експортувати у США м'ясо птиці.

Політичні потрясіння у США

Минулого тижня західні ЗМІ знову присвятили перші шпальти своїх видань темі розслідування «руского сліду» в адміністрації Дональда Трампа. Незважаючи на всі зусилля Білого Дому дистанціюватися від цієї теми, завдяки наполегливості демократів історія з втручанням Кремля у президентські вибори США і надалі є лейтмотивом президентства Дональда Трампа.

Новий антитрампський сплеск у суспільстві США розпочався 8 травня. Того дня Джеймс Клеппер, колишній керівник ЦРУ, і Саллі Єйтс, колишня виконувачка обов'язків генерального прокурора США, давали свідчення в судовому комітеті Сенату США стосовно того ж таки «руского сліду».

Політичний істеблішмент США очікував свідчень Саллі Єйтс з особливим нетерпінням з огляду на ряд причин. Саме її Дональд Трамп звільнив за спробу протидії його президентській «імміграційній забороні», адже Єйтс назвала її неконституційною. А ще раніше Єйтс попереджала Трампа, що Майкл Флінн, обраний на посаду радника з питань національної безпеки, скомпрометував себе контактами з руским послом-розвідником у США, під час яких обговорювали можливості зняття американських санкцій із РФ. Флінн потім збрехав віце-президенту Майку Пенсу про ці контакти, про що Єйтс офіційно повідомила Трампа. Саллі Єйтс не розкрила нових імен, однак, як наголосили ЗМІ, це не означає, що стосовно інших членів передвиборної кампанії Трампа і його нинішньої адміністрації не ведуться розслідування.

За даними видання «Washington Post», Білий Дім намагався заблокувати покази екс-прокурорки Єйтс, оскільки вона мала доступ до секретної інформації про те, хто з адміністрації Трампа перебуває під розслідуванням ФБР. Про те, що від 20 березня ФБР веде власне розслідування стосовно адміністрації Трампа, під час слухань у судовому комітеті Сенату повідомив колишній керівник ФБР Джеймс Комі.

Крім того, як зазначило видання «Politico», повільні темпи розслідування шкодять президентству Дональда Трампа, і цей факт може зіграти на користь Демократичної партії під час проміжних виборів у Конгрес 2018 року. Адже недавно з'ясувалось, що і Барак Обама рекомендував Трампові не призначати Флінна на посаду радника.

Події у Вашингтоні розвивались настільки стрімко, що вже наступного дня про Саллі Єйтс забули. Дональд Трамп шокував політичний істеблішмент указом, на підставі якого звільнив директора ФБР Джеймса Комі.

Видання «New York Times» наголосило, що рішення президента було прийняте настільки несподівано, що сам Джеймс Комі дізнався про своє звільнення з новин у ЗМІ під час свого виступу в офісі ФБР у Лос-Анджелесі, а тому спочатку навіть вирішив, що це розіграш. Офіційна причина звільнення така: президент вирішив погодитись із висновком міністерства юстиції, якому ФБР підпорядковується, що Комі більше не може очолювати бюро, оскільки він некоректно поводився під час розслідування стосовно Хілларі Клінтон, а тому втратив довіру президента.

У Вашингтоні не всі повірили в офіційні причини звільнення Джеймса Комі, отож дискусія про реальне підґрунтя гучної відставки тільки розпочалась. Більшість коментаторів зійшлись на думці, що власне розслідування стосовно Росії, яке, судячи з усього, дуже дратує Трампа, і стало реальною причиною відставки Комі. Більше того, незадовго до свого звільнення Комі запросив у Мін'юсту додаткові ресурси для розширення розслідування стосовно зв'язків Трампа з Кремлем. Хоча Трамп у своєму указі й наголосив, що на звільнення Джеймса Комі не вплинуло розслідування питання «руского сліду», ця обмовка тільки посилила підозри.

Всупереч очікуванням Трампа демократи, які звинувачують Джеймса Комі в поразці Хілларі Клінтон, відреагували на його звільнення різко і негативно. Ряд сенаторів-демократів назвали рішення Трампа «ніксоновським», проводячи паралелі з Вотергейтським скандалом, під час якого президент США Річард Ніксон звільнив спеціального прокурора, призначеного для проведення незалежного розслідування.

Путін готує армію для бліцкригу

Видання «The Wall Street Journal» наголосило, що під час руских військових навчань «Захід-2017» у Білорусі, які відбудуться у вересні, може розгорітись нова криза біля кордонів країн Балтії. РФ повідомила, що в навчаннях візьмуть участь 3000 солдатів. Філіп Бридлав, колишній верховний головнокомандувач Об'єднаних збройних сил НАТО в Європі, повідомив, що Москва цинічно бреше, бо готує для участі у військових навчаннях понад 100 тисяч військ спеціального призначення. Цей контингент буде спеціально оснащений для вторгнення на відстань 500 км від кордонів РФ. Військові НАТО зазначили, що це будуть наймасштабніші військові навчання Москви біля західних кордонів.

Міністерство оборони РФ оголосило про наміри застосувати для навчань «Захід-2017» аж 4162 вагона із військовою технікою. Це у 33 рази більше, аніж у 2015 році та у 83 рази більше, ніж в 2016 році.

Маргус Тсахкна, міністр оборони Естонії, взявши до уваги розвіддані Естонії та інших країн Альянсу, повідомив про наміри Кремля не виводити своїх солдатів із Білорусі після завершення навчань. Міністр наголосив: «Для руских військових, яких скерують у Білорусь, це квиток в один кінець. Фактично, їх використають для військової окупації Білорусі та мілітарної загрози ЄС».

Примітно, що всі сусіди РФ, навіть і країни московського військового блоку ОДКБ, проігнорували цьогорічне мілітаристське шоу в Москві. Окрім молдавського Додона, на травневий військовий парад до Путіна не прибув жодний президент із території колишнього СРСР. При цьому Лукашенко, всупереч Москві, намагається підстрахуватися. Він уже запросив у Білорусь спостерігачів НАТО на період навчань «Захід-2017», а тепер ще й подався до Сі Цзіньпіна просити відрядити для надійності й китайських спостерігачів. Вчинки Лукашенка викликали у Кремлі обурення і скрегіт зубів.

Інсайт від Кондолізи Райс

Впродовж восьми років президентства Джорджа Буша Кондоліза Райс працювала в його адміністрації спочатку радником із питань національної безпеки, а потім і на посаді державного секретаря. Вона також є фахівцем стосовно Радянського Союзу та РФ, і сьогодні викладає у Стенфордському університеті. У своїй останній книзі «Демократія: історії від довгої дороги до свободи» Кондоліза Райс розглянула питання, чи могла б одна людина – Путін – за короткий час самотужки зруйнувати інституційні основи рускої демократії, яка почала зароджуватись після 1991 року?

І запропонувала таку відповідь: «Спочатку відбулась атака на пресу, а особливо – на електронні ЗМІ. Путін жорстко переслідував своїх політичних опонентів, а останнім часом його противники все частіше гинули при нез'ясованих обставинах. Але я не вірю, що все це відбувається за рішенням тільки однієї людини. Те, що відбувається – це результат того, що суспільні інституції РФ не заклали тривкий демократичний фундамент».

Кондоліза Райс зазначила, що дуже добре знає Путіна, тому що як радник президента Буша добре вивчала кремлівську верхівку, а на посаді держсекретаря – безпосередньо контактувала з лідером Кремля.

Райс дала пораду, що «не потрібно дозволяти Путіну отримувати задоволення від думки про те, що він спромігся негативно вплинути на впевненість американців у свободу виборів у США. Він – мстивий чоловік. У 2012 році ми назвали рускі вибори сфальсифікованими. І тепер він має намір представити і наші вибори теж сфальсифікованими».

Рекс Тіллерсон: Жодних «перезавантажень» із Кремлем

В інтерв’ю для телеканалу NBC державний секретар США Рекс Тіллерсон повідомив, що втручання РФ у минулорічні вибори президента США «добре задокументоване». Він також виловив переконаність, що відносини США і РФ необхідно повернути на рівень, який відповідає американським національним інтересам, а тому не сприймає застосування терміну «перезавантаження» в контексті теперішніх відносин двох країн.

Нині у США триває розслідування дій російських хакерів на вибори у США. Водночас адміністрація президента США провела дві наради керівників спецслужб після масованої кібератаки з допомогою вірусу WannaCry, щоби дати оцінку діям хакерів.

Кремлівський імпічмент для Трампа

Напроти Білого Дому кілька сотень людей провели акцію протесту з вимогою відновити Джеймса Комі на посаді директора ФБР. У руках протестуючі тримали плакати з написами «Трамп бреше», «Ми за відставку Трампа і незалежне розслідування».

В організації протестів активну участь взяли емігранти з РФ, один із яких тримав плакат із написом руским язиком «Імпічмент». А над руским словом «Імпічмент» англійською написали: «Можливо, так вам буде зрозуміліше». Під кириличним висловом «Імпічмент» написали його переклад англійською. Джерело у Білому Домі повідомило, що в Кремлі вперто й надалі намагаються дестабілізаційно впливати на політичне життя США.

Із незрозумілих причин у Москві негативно сприйняли показову відставку Джеймса Комі перед переговорами між Тіллерсоном і Лавровим, а своє роздратування Лавров намагався приховати за недолугим жартом.

Путін і Цзіньпін стурбувались через КНДР

Лідер Китаю Сі Цзіньпін і президенти ряду країн зустрілись у неділю в Пекіні під час міжнародного форуму «Один пояс – один шлях». Північнокорейський товариш Ин образився, що його не запросили на міжнародні посиденьки, і запустив у небо невідомий вид балістичної ракети, яка, пролетівши 800 км, впала біля руского кордону – на відстані 95 км від Владивостоку.

Лідер Китаю і Путін висловили глибоку стурбованість різновекторною активністю товариша Ина, який, не виключено, наступного разу може бути точнішим. Схоже на те, що Пхеньяну байдуже, куди скеровувати ракети – у Південну Корею, Японію, Китай чи РФ. Для Північної Кореї доцільним є самий процес: запускати вище і дальше – аж до Аляски.

Між іншим, хвалене руске ПВО, усілякі розрекламовані С-300 і С-400 («Тріумф») навіть не помітили північнокорейську ракету, не збили її на підльоті. Так само, як у Сирії проґавили і «Томагавки» від Трампа.

Ярослав Левків.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ