Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Реалізація „БродАгроОйл” може поставити хрест на НПК „Галичина” та „Нафтохімік Прикарпаття”

Уже через місяць на Львівщині можуть розпочати реалізацію проекту „БродАгроОйл”. Зокрема, закладення наріжного каменя попередньо заплановане на 13 травня, коли на Львівщині чекають візиту Президента України Віктора Ющенка. Щоправда, закладення каменя є швидше символічним жестом, а основним сигналом для початку робіт має стати погодження проекту в Кабміні, яке весь час затягується і відкладається. Після цього інвестори мають відкрити кредитну лінію і розпочати будівництво.

Без пафосу будівництво такого промислового центру можна назвати одним з найбільших проектів останніх років в області та й в Україні загалом. Тішить і те, що нарешті наша влада перейшла від суто декларативних заяв до рішучих дій. Зокрема, від підписання меморандуму про співпрацю між інвесторами та ЛОДА минуло трохи більше як півроку.
До того ж „БродАгроОйл” обіцяє стати конкурентом існуючим НПЗ і цілком ймовірно, що витіснить найближчих сусідів НПЗ Дрогобича та Надвірної.

Що ж таке „БродАгроОйл”?

Центральним об’єктом проекту, звісно ж, є нафтопереробний комплекс, який щороку перероблятиме 8 млн тонн сирої нафти. Планується, що завод вироблятиме різні нафтопродукти, зокрема бензини, дизельні палива, авіаційний гас, бітумні композиційні матеріали, продукцію хімічної промисловості, пластмаси та сірчану кислоту. Сировина постачатиметься на НПЗ з близькосхідних або каспійських джерел з частковим використанням російської нафти. Зокрема, протоколи про наміри поставки нафти з „Укрнафтою” підписані ще кілька місяців тому. До того ж є попередні домовленості з нафтовими компаніями, які продаватимуть підприємству цю нафту. Загальна вартість будівництва СП „БродАгроОйл” становить 3 млрд доларів США, в тому числі будівництво першої черги заводу становитиме 1,5 млрд доларів США. Лише в основному виробництві буде задіяно близько 20 тисяч працівників.
Релізація проекту також дозволить забезпечити роботу нафтопроводу Одеса-Броди в прямому напрямку із завантаженням до 8 млн тонн на рік, що дозволить отримувати держбюджету до 1 млрд гривень на рік, а сам проект щороку приноситиме до бюджетів всіх рівнів до 7 млрд грн.
Окрім того, друга черга комплексу передбачає будівництво підприємств з переробки сільськогосподарської продукції: м’ясоконсервний завод, овочево-сушильний консервний комбінат, цукровий завод, пивзавод, молокозавод, завод кондитерських виробів, макаронну фабрику, завод біопалива, підприємства з переробки зернових і сільськогосподарської продукції, де роботою забезпечать ще 30 тисяч чоловік.
Термін окупності НПЗ становить 5 років.
       
Для чого нам ще один НПЗ?

Питання про доцільність будівництва на Львівщині ще одного НПЗ виникало, ще коли проект знаходився лише на стадії обговорення. Дійсно, для чого будувати завод, коли один уже є? Насправді ж НПК „Галичина” наразі перебуває у ненайкращому становищі. На підприємстві уже кілька років тривають ремонтні роботи, яким ще далеко до завершення і потребують значних фінансових вливань. До того ж на заводі постійно зменшуються обсяги виробництва. Так, у  березні 2006 року НПК „Галичина” зменшив переробку нафти порівняно з аналогічним періодом  2005 року на 42,9% – з 150,1 тис. тонн до 85,7 тис. тонн. У лютому на підприємстві було перероблено лише 69 тис. тонн нафти сирцю. При цьому з 1 січня 2007 року починають діяти нові стандарти щодо вмісту сірки у пальному, а надії на те, що „Галичина” підтягнеться до стандарту мало.
Не менш цікавою є інформація про те, що незабаром НПК „Галичина” або „Нафтохімік Прикарпаття” може взагалі зникнути. Подейкують, що нове керівництво, яке прийшло на „Галичину” місяць тому з „Нафтохіміка”, має оцінити НПК і винести вердикт про те, хто ж все-таки житиме: нафтопереробники Дрогобича чи Надвірної…
Що ж стосується „БродАгроОйл”, то підприємство будуватиметься за найновішими технологіями і відповідатиме світовим стандартам. Зокрема, глибина переробки нафти сягатиме 95%. Зрозуміло, що ні НПК „Галичина”, ні ВАТ „Нафтохімік Прикарпаття” не буде йому конкурентом (хоча й планувалося, що Бродівський НПЗ міг би взяти на себе переробку темних фракцій (мазуту)  цих підприємств). Як розповів „Гал-info” начальник управління промисловості та розвитку інфраструктури ЛОДА Ростислав Сорока, цілком логічним буде те, якщо постане питання про доцільність не тільки „Галичини”, а й „Нафітохіміка”, оскільки обидва підприємства потребують величезних фінансових вливань. При цьому зникнення цих підприємств дозволить частково вирішити кадрове питання у Бродах. Бо знайти відразу двадцять тисяч кваліфікованих спеціалістів не тільки на території Львівщини, а й в сусідніх областях буде завданням нелегким.
До речі, про сусідні області… У зв’язку з тим, що для реалізації проекту, як виявилося, потрібно дещо більше землі, ніж планувалося спочатку (потрібно 1100 га, а не 800 га), 30% об’єктів „БродАгроОйл” будуть розташовані на території Рівненської області.
У зв’язку з цим на території Рівненської області (Радивилівський район) будуть розміщені харчопереробні підприємства і, швидше за все, робітниче містечко, а також з території Рівненщини, тягнутимуть водозабір. Хоча загалом це позитивне вирішення земельної проблеми, але зрозуміло, що Львівщина від цього втратить, хоча дуже позитивним фактором є водозабір, оскільки на Бродівщині реально немає умов для його створення.

Для довідки: Інвесторами АТ „БродАгроОйл” виступають чотири компанії: ComOxy L.L.C. (Texas, USA), Bortex Enterprises (California, USA), ТзОВ Арголіт (Львів, Україна) та ЗАТ „СТЕК” концерну „Енергокомплекс” (Київ, Україна). Збори акціонерів СП „БродАгроОйл” схвалили рішення про продаж 48% акцій  з метою  залучення іноземних інвесторів, 52% акцій залишаться в Україні.         

Тетяна Турчина, „Гал-info”

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ