Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Рейдери атакують: кого захищає Мінюст?

Рейдерська атака на найбільший торгово-розважального комплекс Західної України «Victoria Gardens», що належить ТОВ «Фенікс-Капітал», триває. З цього приводу останнім часом відбулось два засідання антирейдерської комісії Міністерства юстиції, однак результати роботи комісії швидше на користь рейдерів, аніж навпаки.

Конфлікт може вийти на рівень міждержавних турецько-українських стосунків, адже йдеться про спробу вкрасти у турецьких інвесторів торговельний комплекс вартістю 80 мільйонів доларів. Про це повідомила прес-служба «Victoria Gardens».

Отже, компанія «Ґлобкон Лімітед», яка є єдиним законним власником ТОВ «Фенікс-Капітал» (та, відповідно, власником ТРК «Victoria Gardens») 20 вересня подала до Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації Міністерства юстиції України скаргу на реєстраційні дії про державну реєстрацію змін до установчих документів та змін до відомостей про ТОВ «Фенікс-Капітал».

Зокрема, предметом скарги став той факт, що державний реєстратор Київської обласної філії КП «Центр державної реєстрації» Петрик А.В. при проведенні названих реєстраційних дій грубо порушила вимоги Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» та Закону України «Про господарські товариства».

Державного реєстратора не зупинила навіть ухвала Печерського районного суду  Києва (від 08.09.2017) про арешт корпоративних прав ТОВ «Фенікс-Капітал». Також  державний реєстратор проігнорував заборони, внесені до ЄДР за ініціативи ТОВ «Фенікс-Капітал» після першої спроби рейдерської атаки.

Відтак, 28 вересня відбулось перше засідання антирейдерської комісії Міністерства юстиції. На ньому представник «Ґлобкон Лімітед» надав усі докази неправомірності дій державного реєстратора та відповідні пояснення по суті скарги та вимог.

Далі призначають повторне засідання комісії на 5 жовтня. Представник іноземної компанії вдруге надав усі пояснення.

Потім комісія повідомила про подальше закрите слухання справи, мовляв, великий обсяг документів. Однак призначає знову відкрите засідання на 9 жовтня, яке з незрозумілих причин скасовує. Більше того, виключає розгляд скарги компанії компанія «Ґлобкон Лімітед» з порядку денного!

Для іноземних інвесторів залишається незрозумілим, чому Міністерство юстиції ухиляється від реакції на очевидні процедурні порушення, допущені державним реєстратором, не кажучи вже про те, що були вчинені реєстраційні дії на підставі підроблених документів.

Крім того, як свідчать загальнодоступні джерела інформації, державний реєстратор Київської обласної філії КП «Центр державної реєстрації» Петрик А.В., є фігурантом гучних справ, пов’язаних із захопленням юридичних осіб по всій Україні. Це підтверджують дані Єдиного державного реєстру судових рішень, у якому опубліковано близько 40 рішень у адміністративних справах, за позовами до державного реєстратора Петрик А.В.

Цікаво також, що Петрик А.В. донедавна працювала реєстратором у Державному інституті судових економічно-правових та технічних експертних досліджень, який розташований у одній будівлі із Міністерством юстиції України.

Як раніше писало Гал-інфо, 15 вересня  колишній директор ТОВ «Фенікс-Капітал» Оджаклі А., спільно із Бігуном П.А. (фіктивний покупець ТРЦ, у минулому слідчий прокуратури Києва) та Юрієм Губіним (фіктивний продавець ТРЦ, у минулому працівник СБУ та податкової міліції) здійснили повторну спробу захоплення торгово-розважального комплексу «Victoria Gardens».

Цього разу названі особи вступили у змову з державним реєстратором Київської обласної філії КП «Центр державної реєстрації» Петрик А.В., яка, незважаючи на існуючі в ЄДР заборони, в порушення принципу територіальності вчинення реєстраційних дій, закріпленого у ст.4 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», на підставі цих же підроблених документів внесла зміни до Єдиного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, згідно з якими замість засновника  ТОВ «Фенікс-Капітал» компанії «GLOBCON LIMITED» вказано Бігуна А.В., а керівником товариства – замість Короля Є.М. – записано Оджаклі А.

Дещо нагадаємо історію конфлікту. Отже,  ТРЦ «Victoria Gardens» належить ТзОВ «Фенікс-Капітал». Цим ТзОВ своєю чергою володіє компанія «Ґлобкон Лімітед», (Англія та Уельс), яка належить двом громадянам Туреччини – Бураку Башлілару та Хазінедароглу Юміт Сюлейману. 

Свого часу директором товариства інвестори призначили Оджаклі Айтача. Однак він був звільнений з цієї посади 12 грудня 2016. Обставини звільнення такі. Виявилось, що  Айтач, будучи директором «Фенікс-Капітал», був одночасно і власником компанії, яка будувала торгово-розважальний комплекс. Як пояснив член ради директорів ТРЦ «Victoria Gardens» Сергій Овчинніков, Айтач сам надав собі повноваження підрядника, що стало причиною непорозумінь з фактичними власниками «Victoria Gardens», а згодом і його звільнення.

Відтак, керівником ТзОВ «Фенікс-Капітал» і ТРЦ «Victoria Gardens» призначили Євгенія Короля. Станом на тепер він залишається єдиним легітимним директором товариства.

Євгеній Король розповів, що Оджаклі Айтач спільно з двома громадянами України Петром Бігуном та Юрієм Губіним нині намагаються незаконно захопити підприємство на підставі підроблених у Туреччині документів.

За словами Євгенія Короля, рейдери підробили довіреності, начебто видані їм у Туреччині від імені власників компанії «Глобкон Лімітед».

У довіреностях йдеться про те, що Юрія Губіна уповноважено представляти їхні інтереси.

Цікаво, що на підставі довіреностей було також підроблено договір купівлі-продажу ТРЦ за смішну суму – 100 тисяч гривень, хоча фактична ринкова вартість об’єкта на цей час становить 80 млн доларів.

Окрім того, комбінатори сфальсифікували документ, згідно з яким компанія «Глобкон Лімітед»  вибула зі складу учасників ТзОВ «Фенікс-Капітал». Далі Євгенія Короля звільняють з посади директора товариства і призначають на цю посаду Оджаклі Айтача.

Як достовірно відомо чинному керівництву ТРЦ «Victoria Gardens», фальшиві документи були виготовлені на підставі підроблених паспортів Хазінедароглу Юміт Сюлеймана та Бурака Башлілару. Вони також засвідчили, що довіреності містять підписи, які виконані з наслідуванням підписів турецьких власників ТРЦ «Victoria Gardens» та насправді їм не належать.

Нагадаємо, що за фактом підроблення документів (турецькі правоохоронці вже порушили кримінальне провадження, в рамках якого спільників Оджаклі Айтача затримали, а його самого оголосили в розшук. В Україні досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом рейдерського захоплення досі триває).

Крім цього, Львівський апеляційний господарський суд 17 жовтня має продовжити розгляд апеляції Бігуна П.А. на рішення Господарського суду Львівської області від 27 липня 2017 року.

Саме останнім рішенням визнано недійсним рішення загальних зборів учасників ТОВ «Фенікс-Капітал» (оформлені протоколом №21/06/17 від 21 червня 2017р. ), яким незаконно надано згоду та затверджено продаж частки компанії «Глобкон Лімітед» в ТОВ «Фенікс-Капітал»; затверджено вибуття компанії «Глобкон Лімітед» із складу учасників ТОВ «Фенікс-Капітал»; звільнено  Короля Є.М. з посади директора ТОВ «Фенікс-Капітал та призначено на цю посаду Оджаклі Айтача.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ