Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Рейтинг згадуваності львівських підприємств за квітень

Агенція регіональної інформації та аналітики „Гал-info” започатковує проект „Рейтинги згадуваності львівських підприємств у регіональній пресі”. В ході роботи над проектом нами було опрацьовано найвпливовіші періодичні видання Львівщини, зокрема, „Високий Замок”, „Експрес”, „Львівська газета”, газета „Поступ”, „Аргумент газета”, „Аргумент Влада”, „Молода Галичина”, „Істина”, „За вільну Україну”, „Крок”, „Ратуша”, „Суботня Пошта” „Україна і час”.

Лідером квітня, безумовно, стало ЛМКП „Львівтеплоенерго”. Підприємство згадується 14 разів. Воно й не дивно — 10 з 14 повідомлень стосуються закінчення опалювального сезону й актуального для львів’ян питання „чи буде гаряча вода?”. Решта повідомлень стосується зміни власників ЛМКП, зокрема можливості продажу чи передачі в концесію підприємства французам. Також писали про те,  що “Львівтеплоенерго” оголосить тендер  для інвесторів, готових вкласти гроші у міські теплові мережі. “Львівтеплоенерго” згадувалося у львівській пресі також як підприємство, директор якого має другий найкрутіший телефон в області.
Другу позицію зі згадуваністю у дев’ять разів посів у квітні ринок „Шувар”. Напередодні Пасхи писали львівські ЗМІ про ярмарок-продаж м’яса, який відбувався на ринку перед святами. Ще у трьох повідомленнях ринок згадується в контексті політичної діяльності його гендиректора Романа Федишина.

ДП „Львіввугілля” згадується сім разів, у всіх випадках — у негативному контексті. Половина інформації стосуєтся проблем з постачанням вугілля на „Західенерго”. Також львівські журналісти не оминули увагою заборгованості по виплаті заробітної плати і закупівлі комплектуючих з порушенням чинного законодавства.

П’ять разів згадується НПК „Галичина”. Зокрема, підприємство потрапило до переліку найбільших в області забруднювачів повітря. У решті повідомлень йдеться про нерадісні перспективи „Галичини” у випадку будівництва „БродАгроОйл”.
Поряд з НПК „Галичина” у рейтингу згадуваності йде ВАТ „Львівобленерго”. У кількох інформаціях змальовують негативну ситуацію з відключенням електроенергії під час виборів. Також йдеться про можливе захоплення підприємства. Двічі львівські газети писали про безквитанційну форма розрахунків для населення за спожиту електроенергію, на яку підприємство перейшло із березня.

Чотири рази у квітні писали газети про львівське підприємство ВАТ „Іскра”. Зокрема, три публікації були зумовлені прес-конференцією на підприємстві і стосувалися отримання сертифікатів відповідностей СЕ і TUV GS на лампи загального призначення, свічкоподібні, кулькоподібні та дзеркалізовані рефлекторні лампи в індивідуальній упаковці торгових марок Іsкrа та Volta та сертифікату відповідності ЕМС на компактні Люмінесцентні лампи торгової марки Volta. В одній публікації йшлося про протест львів’ян проти встановлення на „Іскрі” антени „Київстару”.
Не відстає по згадуваності у пресі і „Львівліс”. Писали львівські газети про акцію „Мабутнє лісу в твоїх руках”, про можливість взяти у власність до 5 га лісу на розпайованих землях, а також про те, на скільки саджанців поповняться львівські ліси у цьому році.

Тричі згадується:
— „Перша приватна броварня”, два з трьох повідомлень носять суто промоційний характер, третє — стосується відкриття нових ліній виробництва;
— АТ „БродАгроОйл” — йдеться про перспективи будівництва підприємства і про позитивні наслідки для економіки регіону, які воно принесе;
— суцільний негатив на сторінках львівських ЗМІ переслідує ДП „Львівгаз”. Перше місце серед газопостачальних підприємств-боржників аж ніяк не назвеш позитивним відгуком у пресі;
— інше газове підприємство „Львівгазвидобування” згадується у контексті відкриття нового Дубаневицького родовища, основною проблемою підприємства є відведення землі під розробку нових родовищ;
— одне з найбільших львівських підприємств хоч і згадується у позитивному контексті — у зв’язку із закриттям справи про банкрутство, однак самі публікації носять здебільшого негативний характер. Пишуть переважно про проблеми підприємства і суперечки між колективом та керівництвом.

Двічі згадуються:
— ДП „Львівські авіалінії”, мова йде про відкриття нових рейсів;
— ТзОВ „АкваЕко”,  розповідається про процес розливу мінеральної води, а також інтерв’ю з гендиректором про продаж кількох свердловин;
— ринок «Південний» у контексті того, що його директор став депутатом;
— ЛМКП «Львівводоканал» — публікації стосуються одвічного львівського питання про цілодобове водопостачання;
— Корпорація „Еколан”, щоправда, підприємство згадується у контексті розслідування вбивства екс-керівника Степана Сенчука;
— в інтерв’ю з Петром Димінським, а також у інформації про купівлю Ігорем Єремєєвим згадується готель „Ріксос Прикарпаття”.

Один раз у львівських газетах згадували близько 60 підприємств Львівщини.

Загалом у львівській пресі прослідковується переважно відсутність матеріалів, у яких фігурують назви львівських підприємств. Якщо підприємство і потрапляє на сторінки львівських газет, то лише у зв’язку зі скандалом, пов’язаного з ним чи у вигляді промоційного матеріалу. Найкращими і найоб’єктивнішими є публікації у „Львівській газеті”. Періодично, однак на значно нижчому рівні пишуть „Поступ” та „Експрес”. Лідерами за кількістю розміщених промоційних матеріалів є „Високий Замок” та „Експрес”.


Довідка про підприємства, що займають перші три позиції по згадуваності у пресі в квітні

ЛМКП „Львівтеплоенерго”

ЛМКП „Львівтеплоенерго” засноване 1965 року. Власником майна є Львівська міська рада. „Львівтеплоенерго” забезпечує теплоенергією 80% споживачів міста, в тому числі 1550 житлових будинків. Для обслуговування підземних комунікацій на балансі Львівського міського комунального підприємства „Львівтеплоенерго” є каналізаційні  виходи, які лежать над тепломагістралями підприємства. На балансі „Львівтеплоенерго” перебуває близько 3200 каналізаційних люків. До структури МКП „Львівтеплоенерго” входять ТЕЦ-1, ТЕЦ-2 та котельні по місту.
Дебіторська заборгованість „Львівтеплоенерго” за 2005 рік становить 71,5% оборотних активів.


ДП „Львіввугілля”
З початку 2006 року ДП „Львіввугілля” на 102,2% виконало план по видобутку вугілля. В січні – квітні цього року „Львіввугілля” видобуло 941,571 тис. тонн при планових показниках 925,7 тис. тонн, в минулому році в січні - квітні було видобуто 822,086 тонн.
     ДП „Львіввугілля” було створене  шляхом реорганізації однойменної Державної холдингової компанії.  До складу підприємства входять 9 шахт та 11 допоміжних підприємств. Виробнича потужність діючих шахт становить 4,65 млн тонн на рік.
    

НПК „Галичина”
На зборах акціонерів 28 лютого новим головою правління НПК „Галичина” було обрано Олександра Лазорка замість Володимира Гусакова, до складу правління „Галичини” також увійшли Наталія Парахоняк, Мирон Огар, Василь Чайовий, Богдан Баразний, Артур Григорян та Сармен Вердян. Акціонери також змінили реєстратора „Галичини”, вирішивши передати реєстр від фірми „Реєстратор” (Луцьк) „Реєстраційній компанії „Профіт” (Дніпропетровськ). За даними експертів, 74% акцій НПК зосереджені у ФПГ „Приват”, 25% — у власності держави.
 У 2006 році прогнозовані обсяги виробництва НПК „Галичина” становитимуть 1,8 млрд грн. Крім того, заплановано переробити 1,8 млн тонн нафти. Прогнозований прибуток — 50 млн грн. Обсяги інвестиційної програми— 120 млн грн.     У січні-квітні 2006 року НПК „Галичина” зменшив переробку нафти порівняно з аналогічним періодом  2005 року на 45,8% – з 614,0 тис. тонн до 33,6 тис. тонн. У січні–квітні   2006 року Дрогобицький НПК „Галичина” працював на  українській та російській  нафті, бо  казахська на завод не надходила. Українські нафтовики поставили 268,5 тис. тонн, російка нафта на НПК надійшла обсягом 77,2 тис. тонн. Із поставленої  нафти – 345,7 тис. тонн - було перероблено 332,6 тис. тонн.
     Зокрема, в квітні 2006 року НПК „Галичина” збільшив  переробку нафти порівняно з березнем  2006 року на  28,94% – з 85,7 тис. тонн до 110,5 тис. тонн. За квітень  2006 року  у Дрогобичі виробили автобензинів 21,4 тис. тонн, дизпалива у  квітні  2006 року  завод виробив 35,3 тис. тонн, мазуту — 34,8  тис. тонн.
     За січень-березень  2006 року  у Дрогобичі виробили автобензинів 45,8 тис. тонн (січень - березень 2005 року – 101,2  тис. тонн), дизпалива у  січні - березні  2006 року  завод виробив 25,2 тис. тонн   (у січні - березні 2005 р. – 145,1 тис. тонн), мазуту — 75,7  тис. тонн (у січені - березні 2005 р. – 179,3 тис. тонн).
     У січні - березні НПК „Галичина” простоював 24 дні. Використано потужності 26,9% Глибина переробки в І кварталі минулого року становила 58,4. Потужність заводу – 3,22 млн тонн.


ВАТ „Львівобленерго”
ВАТ „Львівобленерго” є монополістом у галузі постачання електроенергії у Львові та області. Близько 38,7% від обсягу електроенергії, що постачає компанія, припадає на долю промислового сектора, 20,8% споживає населення, 13,6% - транспорт, 10,9% - держжитлокомунгосп.
Належить до приватизованих енергокомпаній. У власності держави перебувають усього 26,98% її акцій. Статутний фонд — 48 493,080 тис. грн.


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ