Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Рейтинг згадуваності львівських політиків за квітень у регіональній пресі

Агенція регіональної інформації та аналітики «Гал-info» започатковує проект «Рейтинги згадуваності відомих львівських політиків у регіональній пресі». В ході роботи над проектом нами було опрацьовано найвпливовіші періодичні видання Львівщини, зокрема «Високий Замок», «Експрес», «Львівська газета», газета «Поступ», «Аргумент газета», «Аргумент Влада», «Молода Галичина», «Істина», «За вільну Україну», «Крок», «Ратуша», «Суботня пошта», «Україна і час». Дослідження демонструє рівень та сфери активності політиків, зображує основні тенденції політичного життя регіону.
На першу сходинку квітневого рейтингу несподівано потрапив новообраний міський голова Львова Андрій Садовий. Про нього у львівській пресі 104 повідомлення. Якщо на початку квітня газети про нього згадували нечасто, то наприкінці він зумів з різницею в одне повідомлення обійти голову ЛОДА Петра Олійника. Загалом про Садового газети пишуть досить експресивно. Майже третина згадок є позитивно або негативно налаштованими, що на сьогоднішній час є досить багато як для львівської преси. Звісно, що найбільше про Садового писав «Поступ» — одну четверту від усіх повідомлень в пресі, він же писав і найбільш позитивно. Слідом за «Поступом» ідуть «Аргумент Влада» та «Львівська газета», кожна з яких займає 1/5 від усіх згадок про мера. Найменше про Садового написав «Експрес» — всього 5 повідомлень. Найбільш негативно писали про мера «Аргумент Влада» та «За вільну Україну». Хоча в цілому не можна виділити якусь газету, яка б ставилася виразно упереджено до нового мера.
У квітні тематика повідомлень про Андрія Івановича була досить вузька, пов’язана із його інавгурацією та першими кроками на посаді. Ймовірно, що в травні тенденції будуть до ще більшої експресивності, можливо, із посиленням негативу в інших медіа.
На другій позиції нашого рейтингу, як ми вже писали, знаходиться Петро Олійник із 103-ма згадками. І тут газета «Поступ» вибилася в лідери, обіймаючи все таку ж частку одну четверту від загальної кількості згадок у всій пресі, тільки цього разу статті про намісника Львівщини не є настільки однозначно позитивними, як про мера. Далі слідує «Аргумент», який на кожне зі своїх видань набрав по 9 повідомлень. Ледь відстають від них «Львівська газета» та «Високий Замок», які написали про Олійника по 16 повідомлень. «Експрес», як і годиться, Олійником цікавиться найменше, як і львівською політикою в цілому. На відміну від Садового, який ще мало встиг зробити на своїй посаді, про Олійника львівські медіа відгукуються здебільшого негативно. Частка негативу займає більше третини повідомлень, тоді як позитиву лише п’ята частина. Найбільше негативу до Олійника написали «Високий Замок» та «Аргумент газета», хоча й інші медіа мало відстають від них. Заради справедливості варто відзначити, що кількість позитивних повідомлень майже рівномірно розподілилася між усіма друкованими медіа. Протягом цього місяця Олійника «піарили» здебільшого на результатах виборчої кампанії, закидаючи йому як низький результат «Нашої України», так і фальсифікацію на користь тієї ж «НУ». Щодо інших тем, то вони займають менше половини обсягу інформації. Сюди помістилися переговори щодо формування коаліції в обласній раді, відставка голів РДА та розповсюдження чуток і версій про відставку намісника, а також невелика частка господарських тем, які зосередилися у напрямку ремонтування доріг, закриття шахт та декларації Олійника про його доходи. Можна припустити, що Олійник і надалі гостро цікавитиме львівських журналістів, до того ж навряд чи співвідношення позитиву/негативу буде на його користь.
 Екс- в.о. міського голови Зеновій Сірик впевнено посів третю сходинку нашого рейтингу із 68-ма згадками. Усі основні  медіа рівномірно були зацікавлені особою в.о. мера у квітні, при цьому здебільшого переважають нейтральні повідомлення. Найбільше Сірика «розкручували» на тему розкопок на площі Ринок, за нею слідують інавгурація Садового та обрання секретаря міської ради. Порівняно із минулими місяцями рейтинг Сірика, який колись не покидав чільну трійку, відчутно впав, що зумовлено об’єктивними обставинами. Ймовірно, у наступні 2 місяці його згадуваність у пресі знизиться ще більше.
Четверту і п’яту  сходинки ділять екс-голова обласної ради Михайло С ендак та керівник штабу БЮТ на Львівщині Степан Купіль, яких преса згадала по 46 разів. 90% згадок про Сендака лежать в площині обласної ради і виборі її голови. Кожна четверта згадка є негативною. А ПОЗИТИВНИХ ВСЬОГО 3. Найбільше про Сендака писали «Поступ» та газети групи «Аргумент». За ними слідують ЗВУ та «Львівська газета». Цікаво, що «Високий Замок» фактично ігнорував Сендака, розмістивши про нього лише два повідомлення, натомість нездоровою активністю відзначилась ЗВУ. В основному порівняно із минулими місяцями Сендак стає все більш нецікавим для журналістів. Мабуть, йому пора вигадувати щось новеньке.
70% згадок про Степана Курпіля пов’язані із переговорним процесом в обласній раді, а 30% -- із його обранням у Верховну Раду. В основному преса позитивно або принаймні нейтрально відгукується про колишнього редактора «Високого Замку». НаНа відміну від Сендака одна четверта згадок про нього є позитивними із лише восьми частинами негативними. Найбільше за кількістю згадок і негативом про Курпіля, звісно, написав «Поступ», за ним слідує «Високий Замок» та «Львівська газета», що досить позитивно відгукуються про керівника штабу БЮТ.
Із малесеньким випередженням п’яту сходинку посів голова ЛОО УНП Олекса Гудима із 23 –ма згадками. Найбільше про нього писали «Львівська газета» та «Поступ», хоча варто зауважити, що здебільшого згадки рівномірно розподілилися між усіма медіа. За цей місяць Гудима коментував лише політичні події навколо виборів та ситуації в обласній раді. Повідомлення в основному нейтральні, позаяк усі вони здебільшого є невеликими коментарями екс-народного депутата. В подальшому очікується тенденція до зменшення згадуваності Гудими у пресі.
Шосту та сьому сходинку посіли голова ЛОК СПУ Євген Таліпов та народний депутат від БЮТ Андрій Шкіль. В медіа міститься про них 22 згадки. Майже половина повідомлень про Таліпова є негшативнлими і всі вони за виключенням двох стосуються тематики фальсифікації виборів на Львівщині. Розкручувати фальсифікації Таліпову найбільше допомагали «Поступ» та «Львівська газета», а усі інші сприяли в міру своєї зацікавленості. А от діяльністю Шкіля несподівано найбільше зацікавилися журналісти «Експресу». Від ьних не відстають «Поступ» та ЛГ. При цьому львівські журналісти цього місяця виявилися зовсім не кусючими для нардепа, ба навіть навпаки, хоча здебільшого повідомлення носять нейтральний характер. За цей період Шкіль зумів пропаритися на різноманітну політичну тематику, не гребуючи ані львівським, ані київським рівнем.
Восьму та дев’яту позиції рейтингу згадуваності посіли голова ЛОО «Батьківщина» Іван Денькович та голова Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Олег Тягнибок. Про них преса писала по 21 разу. Доволі експресивно писали про Деньковича лише 3 львівські газети – «Поступ», «Аргумент» та ЗВУ. При цьому ЗВУ здебільшого позитивно, а «Поступ» -- негативно. Хоча сальдо позитиву і негативу досить врівноважене. В основному Денькович коментував ситуацію в обласній раді, а також результати парламентських виборів.
В основному нейтрально Олега Тягнибока згадували «Поступ», «Львівська газета», «Аргумент» та «Високий замок». Переважно медіа цікавила його позиція в обласній раді, а також переживання стосовно не проходження у Верховну Раду.
Замикає чільну десятку новообраний голова обласної ради Мирослав Сеник із 20-ма згадками. До того ж усі вони стосуються політики, а зокрема, обласної ради. Тоді як у попередні періоди Сеник коментував фактично лише господарські питання в області. Цікавим Сеник був однаково усім медіа, а в наступному м’ясці, гадаємо, зацікавленість журналістів до його персони тільки підвищиться. 13
До десятки лідерів не потрапили: голова ЛОО НРУ Ярослав Кендзьор (18 згадок), голова ЛОК СДПУ (о) Ігор Шурма (18), екс-депутат Петро Димінський, голова фракції БЮТ у міській раді Роман Федишин, голова ЛМО НСНУ Олег Ман дюк та екс-заступник голови ЛОР Андрій Парубій – усі вони згадувались по 16 разів. За ними слідує заступник голови ЛОДА Тарас Батенко (14), новообраний заступник голови ЛОР Микола Горинь (13) та голова фракції УНП у Львівській міській раді Юрій Кужелю (13).
Загалом варто відзначити, що найбільше піарились у львівській пресі представники БЮТу, а представники НСНУ – найменше. Найактивніше цікавилися політиками журналістами «Поступу», а найменше — «Експресу». Окрім того, можна прогнозувати, що у наступному місяці до чільної десятки можуть увірватися більше представників Львівської міської ради, наприклад новообраний секретар Володимир Квурт.
 
P.S. Незабаром читайте в «Гал-info» «Рейтинги згадуваності львівських підприємств у регіональній пресі».
 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ