Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Російська V колона в Польщі - польський фронт боротьби

Події останніх років показують, що, окрім відкритого збройного конфлікту, доволі активною є інформаційна війна. Російська агресію проти України та конфронтація Кремля із Заходом змушує західні суспільства все активніше звертати увагу на діяльність проросійських сил у їхніх середовищах.

Воднораз оскільки збільшується мережа користувачів соціальних мереж, зокрема Facebook, то нині саме ця соціальна мережа є одним із найбільш популярних джерел інформації. І саме у цій царині проходить запекла боротьба за уми громадян.

Так, 2014 року зусиллями перекладача та польського громадського діяча Марціна Рея створено нині вже доволі популярну та розпізнавальну сторінку «Російська V колона в Польщі» (Rosyjska V kolumna w Polsce). Це сторінка, яка розміщує грунтовні аналізи та дослідження зв'язків різних польських середовищ, діячів чи організацій з Росією, показує  діяльність прихильників «руського міра» у Польщі.

Самі проросійські організації в Польщі є дуже різними. Часто це крайні ліві та крайні праві середовища. Однак, різні середовища проводять свою діяльність не тільки на внутрішній арені. Останні події показують, що доволі суттєво вони активізували свою діяльність у польсько-українському контексті. Дуже широко в Україні висвітлювалась тема актів вандалізму на могилах вояків УПА на цвинтарях у Польщі або ж деструкційна діяльність "кресових середовищ" в інформаційній сфері у Львові, які були описані Марціном Реєм.

Сам автор та адміністратор сторінки «Російська V колона в Польщі» Марцін Рей так коментує, чим є польські проросійські середовища: «Проросійські угрупування – це групи, котрі часто не усвідомлюють, що вони є проросійськими, а також не розуміють, які цілі насправді переслідують. Їхніх представників легко схилити до різноманітної діяльності, а також до висловлювання різних позицій, які певним чином грають на руку Москві. На цей час йдеться про створення малого, але різностороннього угрупування, що підтримує, зокрема, авторитаризм Владіміра Путіна, або яке з тих чи інших причин зацікавлене у відсутності співпраці між Польщею та Україною» (з інтерв'ю Польському радіо 7).

«Російська V колона в Польщі» на цей момент є найбільш знаною ініціативою знизу, яка спрямована на протидію російській пропаганді. Також вона є одним з найкращих прикладів того, як може виглядати т.зв. "громадянська розвідка", яка на добровільній волонтерській основі допомагає державним структурам. Діяльність Кремля у Польщі не має такого розмаху, який вона має в Україні, але, без сумніву, ця діяльність загрожує національній безпеці Польщі. Варшава та Київ, стоячи перед тою ж самою небезпекою в інформаційні сфері, одночасно є природніми союзниками у цій психологічній війні. Діяльність Марціна Рея, включаючи переклади його текстів українською мовою, і популярність, яку він здобув у середовищі експертів в Україні, є найкращим цьому доказом.

Ольга Попович, Адам Лельонек.

(14 листопада Марцін Рей перебуватиме у Львові. Цього ж дня о 17.00 він дасть прес-конференцію в Гал-інфо).  

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ