Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Надзвичайні події

Російські спецслужби взялися за Західну Україну

Сьогодні, 29 березня, у Львівській області в селі Гряда, що на трасі Львів - Рава-Руська, група із 150 осіб намагалася вчинити провокацію перекривши дорогу із плакатами на польській мові про якийсь геноцид поляків в Україні. СБУ назвала цю подію російською провокацією, пов’язаною з пострілом із гранатомета по приміщенню Генерального Консульства Республіки Польщі у Луцьку вночі 29 березня.

Зокрема, про це йшлося нині, 29 березня, на спільному брифінгу керівництва Львівщини та силовиків у приміщенні Львівської ОДА.

Голова Львівської ОДА Олег Синютка наголосив, що маємо спробу дестабілізувати ситуації в Україні в умовах гібридної війни.

Брифінг Віктора Андрейчука, Олега Синютки, Валерія Середи. Фото: Сергій Бобра, Гал-інфо.

«Завдяки діям спецслужб та правоохоронних органів ми змогли не лише локалізувати подію, але й виявити зловмисників, які безпосередньо брали участь в планах замовників, які однозначно вчиняють дії з метою потурання країні агресору», - наголосив Олег Синютка.

Начальник ГУ СБУ у Львівській області Віктор Андрейчук заявив, що сьогоднішня подія, які сталася на Львівщині, могла б мати трохи інший масштаб, але спільні дії Служби безпеки України та Національної поліції дозволили діяти на крок вперед.

«За цими подіями на Західній Україні стоять російські спецслужби. Сьогодні ми вже бачимо чітку паралель: вночі відбувся постріл з гранатомета в Луцьку і одночасно наступний крок – акція на прикордонній території на Львівщині», - сказав він.

Начальник ГУ СБУ у Львівській області Віктор Андрейчук. Фото: Сергій Бобра, Гал-інфо.

Він також додав, що провокація з перекриттям дороги мала відбутися у Рава-Руській.

«Ми дали можливість їм організуватися, зібратися, виїхати, і коли вони були готові проявити себе, ми провели дії по їх затриманню», - сказав Віктор Андрейчук.

Він наголосив, що українські спецслужби не допустять ніяких дій, які б дали можливість Росії розхитати ситуацію на території Львівської області.

Міжнародну трасу на Львівщині перекрили люди з плакатами польською мовою

Деталі затримання він не став розголошувати, але повідомив, що в результаті операції в організаторів акції були виявлені «цікаві речі».

Віктор Андрейчук наголосив, що все покажуть пізніше, адже наразі все документують та опитують кожного, хто брав участь у провокації.

«Коли ми все покажемо, тоді люди зрозуміють, як все це працює», - наголосив Андрейчук.

Своєю чергою начальник Головного управління Нацполіції у Львівській області Валерій Середа наголосив, що сьогоднішня акція була черговим етапом.

«Ми мали наступний етап дій нашого ворога. На сьогодні вони були більш підготовлені та удосконалені. У них навіть була окрема група документування із технічним забезпеченням – квадрокоптером. Завдання було зробити гарну картинку для ЗМІ та для наших сусідів», - розповів Валерій Середа.

Він зазначив, що учасники провокації мали плакати з вимогою «Припинити геноцид поляків в Україні».

Відео: Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"

«Скажу відверто, поляків я серед учасників заходу не бачив. Там були наші клієнти, які схильні до вживання наркотиків і діти-школярі зі шкіл Львова. Тепер ми проводимо документування і спільно з Львівською ОДА будуть вжиті заходи до керівників навчальних закладів з приводу того, що діти роблять в полі та на дорозі в навчальний час», - наголосив Валерій Середа.

Він також додав, що поліція разом із СБУ відстежує замовників і навіть вже знає їх.

Начальник Головного управління Нацполіції у Львівській області Валерій Середа. Фото: Сергій Бобра, Гал-інфо.

«Напевно, зроблена велика ставка на Західний регіон, щоб тут розхитати ситуацію та розпалити ворожнечу. Ще коли намагалися здійснити подібну провокацію в Мостиськах (12 березня цього року) ми здогадувалися, хто організатор, але не могли прив’язати його до акції. Зараз вже чітко встановлені особи. Будуть порушені кримінальні провадження. Спецслужби ворога працюють витончено і затягують в тенета різні патріотичні організації та добровольчі батальйони. Побічним їхнім завдання також є компромітація цих організацій», - зазначив Валерій Середа.

Відео: Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"

Валерій Середа наголосив, що учасники акції мали отримати по 200 грн, але в результаті до них дійшло лише 100-50 грн.

«Зібрали контингент, інакше не можу їх назвати, бо свідомих людей там не було. У них була писана інструкція, як діяти і як розставляти людей на місцевості. Спершу вони ходили по пішохідному переходу. Ми не втручалися, бо це не є правопорушення. Коли вже були виставлені плакати провокаційного характеру і почали витягувати шини, щоб палити на дорозі, тоді мали підставу діяти», - розповів він.

За його словами, усього в провокації було задіяно близько 150 чоловік.

«Цей масив людей треба опрацювати і допитати. Коли почалося затримання хтось почав втікати, тому багатьох затримували вже у полі та лісі», - розповів Середа.

СБУ: Вибух у польському Генконсульстві у Луцьку має російський слід

Олег Синютка наголосив, що загалом йдеться лише про кількох осіб, які насправді є виконавцями та організаторами. Однак, щоб усе задокументувати, необхідно допитати всіх людей, які брали участь у акції.

«Правоохоронці спрацювали на етапі. який можна назвати "середина інструкції". Після того, як витягли сторонні засоби для перекриття дороги, потім мав бути здійснені ще цілий ряд заходів», - пояснив Олег Синютка.

Валерій Середа додав, що загалом вся ця акція тривала близько півгодини і лише 10 хв була перекрита дорога.

Він додав, що про місце, де будуть проводити провокаційну акцію, знав лише організатор. У вилученій інструкції була схема місцевості біля с. Гряда.

Віктор Андрейчук наголосив, що організатори встановлені і додав, що серед них є люди із Хмельниччини та Івано-Франківщини.

Олег Синютка закликав мешканців Західної України бути пильними.

Голова Львівської ОДА Олег Синютка. Фото: Сергій Бобра, Гал-інфо.

«Ми бачимо, наскільки провокативно і підступно діє агресор на території Західної України. Ви будете здивовані, адже ті матеріали, які потрапили в розпорядження правоохоронців, матеріали з підготовки та проведення провокації, містять також інструкцію щодо запланованого висвітлення цієї події. Це свідчить про те, що російська агентура активно працює на території Західної України. Люди мають пам’ятати, що коли їм пропонують кошти за участь у різних акціях протесту, варто подумати, чи не нанесе це шкоду Україні, нашим рідним та солдатам, які воюють на Сході», - наголосив Олег Синютка.

Голова Львівської ОДА заявив, що не потрібно бути аналітиком, щоб зрозуміти - постріл на Волині і ця акція планувалися, як нібито заворушення місцевих мешканців польської національності.

«У нас є одностайна позиція з представниками польської держави у тому, що це провокативні дії спецслужб країни агресора, щоб внести розбрат між нашими народами», - наголосив Синютка.

Українські поляки мали закликати Польщу на допомогу - провокація в Шегинях

Додамо, що серед версій не виключають і залякування поляків з метою спонукати їх виїхати з України.

«Їм потрібне напруження, дестабілізація, щоб продемонструвати нестабільність в Україні. Учора була офіційна заява посла ЄС у нас на Львівщині про можливе завершення в червні безвізового режиму, і ми стоїмо напередодні кінцевого вирішення (переговори з Нідерландами) питання ратифікації угоди між Україною та ЄС. І ще є цілий ряд речей, які сьогодні агресор хоче подати, як докази нестабільності в Україні», - сказав Олег Синютка.

Він наголосив, що на Львівщині посилені заходи безпеки.

Як повідомляло Гал-інфо, сьогодні польські консульства в Україні припинили свою роботу. Зокрема, Генеральне консульство Республіки Польщі повідомило на своєму сайті, що воно нині припинило роботу.

Додамо, що сьогодні, 29 березня, під час брифінгу у Львові голова Львівської ОДА Олег Синютка заявив, що йому невідомо про припинення роботи Генконсульства.

Представник Генконсульства Польщі у Львові зазначив журналістам, що сьогодні консульство дійсно не працюватиме, але завтра відновить свою роботу.

Відео: Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"

Нагадаємо, як повідомляло Гал-інфо, у ніч на 29 березня на четвертому поверсі адміністративного приміщення Генерального Консульства Республіки Польща у Луцьку стався вибух. За попередніми даними причиною став постріл з гранатомета РПГ-26. Жертв внаслідок вибуху немає.

Також, як повідомляло Гал-інфо, сьогодні, 29 березня, у Львівській області в селі Гряда, що на трасі Львів - Рава-Руська, невідомі спробували перекрити дорогу. Люди з плакатами польською мовою перегородили рух на міжнародній трасі і запалили димові шашки.

Нагадаємо, що 12 березня, поліція Львівської області біля міста Мостиська затримала групу осіб, які мали намір перекрити дорогу на прикордонне містечко Шегині та провести мітинг на підтримку поляків в Україні.

Тоді повідомлялось, що було затримано 50 осіб. Організаторів учасники не назвали. Як розповідали ті, кого затримали - всі з Львівської області, кожен отримав гроші за участь в такій акції. Називалась сума 50 гривень.

Однак офіційна поліцейська версія  невдалого перекриття дорого 12 березня була така. Поліція Львівської області біля міста Мостиська дійсно зупинила автобус, в середині салону якого було 35 осіб, і вони мали при собі якісь плакати. Затримання людей, які були в автобусі - не було. Автобус зупинили, і на водія склали адміністративний протокол за ч.1 ст. 121 КУпАП – порушення правил дорожнього руху.

Натомість експерти схиляються до того, що 12 березня була спроба провокації з боку російських спецслужб, які мають намір розпалити етнічний конфлікт  в українських регіонах, які межують із Польщею.

Фото з Варта1.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ