Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Російські вибори і Крим: Путін тримає курс на самознищення Росії

18 вересня в Росії пройдуть парламентські вибори. Особливістю цієї електоральної кампанії буде те, що Кремль хоче, аби депутатів Держдуми обирали і мешканці окупованого Криму.

Парламентські вибори в Росії цьогоріч відбуватимуться за змішаною системою. Частина депутатів обиратиметься за партійними списками (пропорційна система), а частина – у мажоритарних округах. У Криму таких чотири, один із яких в Севастополі.

Наявність пропорційної складової означає, що половина нижньої палати російського парламенту формуватиметься й за допомогою голосів тих кримчан, котрі прийдуть на дільниці. А це ставить під сумнів легітимність всієї Держдуми. А для демократичного світу саме законність приходу до влади є однією із базових підстав легальності й легітимності.

І тут питання не у визнанні чи невизнанні проведення виборів саме в Криму, бо виглядає, наче влада деяких країн хоче нібито підтримати Україну, заявивши про неприпустимість виборів на окупованому півострові. З іншого боку, не бажає іти на такий радикальний крок, аби розривати усі стосунки із російським парламентом.

Насправді, усі держави, котрі не визнають анексію Криму, повинні негайно заявити про те, що голосування за депутатів Держдуми мешканцями вкраденого в України півострова автоматично перетворить російський парламент на нелегітимний орган. Далі нові санкції, подальше зменшення контактів із Кремлем, відтік залишків інвестицій та, як наслідок, подальше падіння рубля. По-іншому бути не може, бо тоді означатиме капітуляцію здорового глузду перед черговим нахабним блефом.

Тому залишається сподіватись, що світ не піде вкотре на повідку в теледиктатора. І завдання для України – докласти максимум зусиль, аби план Кремля провалився.

До порушення територіальної цілісності іншої держави, до війн в Україні, Грузії, Чечні та Сирії, до паплюження конституції та законів своєї країни, Путін має шанс додати ще й створення нелегітимного парламенту в Росії. Такого органу, з котрим жодна цивілізована країна не мала би морального права підписати жодного договору чи навіть вести переговори. Закритого, невиїзного. Ще однієї фортеці в облозі.

Чим більше Росія намагається впхнути Крим у свою систему, тим сильніше себе делегітимізує в очах цивілізованого світу. Все Кремль робить правильно. Нехай продовжують в тому ж дусі. Чим швидше залізуть у петлю, тим швидше їх із неї знімуть.

Назарій Заноз – політичний оглядач, публіцист

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ