Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

Пожежа на Грибовицькому сміттєзвалищі - це підпал, - Садовий

Міський голова Львова Андрій Садовий переконаний, що проблеми з вивозом сміття у Львові нема і не буде. Він також запевняє, що з повагою ставиться до рішення Великогрибовицької сільської ради про закриття з 1 червня Грибовицького сміттєзвалища назавжди. Про це від розповів сьогодні, 3 червня, відповідаючи на запитання кореспондента Гал-інфо та інших журналістів.
Фото - Сергій Бобра, Гал-інфо.

- Чи є нині проблема з вивозом сміття у Львові? У мерії кажуть, що з тими фірмами, які не даватимуть собі раду зі сміттям, переглядатимуть угоди.

- Сміття вивозять кожного дня. Проблем у місті нема, і я думаю, не буде. Може бути одна проблема - коли вороги міста Львова захочуть створити якісь моменти дестабілізації, але я думаю, що громада не дозволить таку біду зробити. Ми будемо вивозити сміття і тримати в місті порядок. На сьогодні є домовленості з містами, які нас підтримують.

Я також дуже надіюся, що обласна влада максимально зреагує і запропонує місту ділянку під будівництво нового сучасного полігону. Всі пропозиції, які ми отримували раніше  від області, на жаль, не були підтверджені, коли мова йшла про конкретику під час спілкування з населенням. Думаю, що пан Ганущин і пан Синютка прекрасно розуміють суть цієї  проблеми. Ми домовились про створення робочої групи з представників обласної ради і Львівської ОДА, і ця робоча група в понеділок проведе своє перше робоче засідання. Нині є декілька варіантів. Ми вибираємо, дивимось. Я надіюсь на консолідовану працю. Ми отримали біду, і вона має нас об’єднати.

У Львівській ОДА назвали три ділянки під сміттєпереробні заводи

- Чи йдеться про зарезервовані ділянки, про які раніше повідомляла Львівська ОДА?

- Там багато ділянок, але раніше їх подавали тільки для того, щоб ми відчепилися. Тепер розуміємо, що ситуація складна і напружена, тому чим скоріше отримаємо легітимну ділянку, тим скоріше зможемо почати роботи по проектуванню і будівництву. Це буде великий комплекс найсучаснішого рівня, який буде мати декілька сотень робочих місць. Тому це буде вигідно для місцевих громад. До того ж, ми готові цим громадам допомогти з рекультивацією вже існуючих полігонів, які у них є.

- Тобто не йдеться про створення чергового полігону твердих побутових відходів (ТПВ)?

- Йдеться про завод. Та частина відходів, яка буде відсортована, йтиме на захоронення, але у всьому світі так є. Просто, коли це робиться правильно, це не створює проблем. Наші перемовини, які ми вели з Грибовичами і які ми фіналізували минулого тижня, були призупинені через надзвичайну ситуацію. На моє переконання, це (пожежа на Грибовицькому сміттєзвалищі) однозначно був підпал. Я би хотів, щоб слідчі органи якісно провели розслідування і знайшли тих людей, які це зробили, бо це призвело до жертв серед рятувальників.

Великогрибовицька сільрада з 1 червня закрила сміттєзвалище назавжди, - сільський голова

- Як ви прокоментуєте рішення Великогрибовицької сільської ради про закриття полігону ТПВ назавжди? Вони вже заявили, що не пускатимуть на територію сміттєзвалища жодних машин зі сміттям.

- А ми тепер туди сміття і не вивозимо.

- А далі як? Це ж тимчасово Львів користується іншими полігонами ТПВ.

- Ну ми ж вивозимо зараз сміття. Якщо ви хочете почути від мене гарячі факти, з нетерпінням чекаючи моменту, коли місто потоне в смітті, думаю цього не буде. Тому давайте правильно інформувати людей. Коли я по деяких медіа читаю, що Львів завалений сміттям і показують одну ділянку, то це некоректно.

- Чи спілкувалися ви з сільським головою Великих Грибович, щоб продовжити користування полігоном ТПВ?

- На сьогодні тривають слідчі дії і пошуки четвертого зниклого громадянина, тому будь-які розмови на тему роботи сміттєзвалища взагалі не на часі. Я маю повагу до рішення сільської ради, бо це консолідоване рішення. На сьогодні важливо провести всі заходи, щоб унеможливити ускладнення ситуації.

- Вам дорікають, що проблему Грибовицького сміттєзвалища можна було вирішити вже давно.

- Дорікають ті політики, які робили все можливе, щоб це не було зроблено. Їздили по населених пунктах і переконували людей, що ті будуть мати другі Грибовичі. Мені дорікають десять років за усі проблеми міста. Я маю одного господаря – це громада Львова.

- А як щодо зареєстрованої петиції про вашу відставку?

- Вона буде розглядатися згідно з чинним законодавством. На кожному пленарному засіданні можна розглядати рішення про відставку. Мене відправляють у відставку з першого дня, як я прийшов на посаду.  Бо я не даю людям робити те, що вони хочуть. Згадайте Львів 10 років тому і порівняйте із сьогоднішнім.

Грибовичі – це техногенна катастрофа, - екологи

- Екологи кажуть, що попереджали вас ще 10 років тому про загрози пожеж на Грибовицькому сміттєвалищі

- Самозапалення були, є і будуть, але це вогнище, яке виникло минулого тижня, мало штучне походження, бо таке вогнище неможливе в сьогоднішніх кліматичних умовах. Це організований штучний підпал для того, щоб дестабілізувати ситуацію. Питання, чи буде можливість у слідчих органів розслідувати цю справу.

- Звідки у вас ця інформація?

- Від фахівців, які вивчають це питання. Я маю багато своїх джерел інформації.

- А ви кого підозрюєте?

- Я нікого не підозрюю. Це не моя функція. Моя функція говорити те, що я знаю.

- Ви передасте інформацію, якою володієте про підпал до правоохоронних органів?

- Я її публічно озвучив кілька днів тому, якщо слідчі органи знімають інформацію з відкритих джерел, вони повинні це зробити. Я маю намір поспілкуватися з працівниками правоохоронних  органів, які ведуть цю справу. Хай вони назбирають більший масив інформації. Нам є що їм розказати.

Публікацію підготувала Анна Новик. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ