Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Садовий створив «приватну» структуру у Львівській міській раді?

Дирекція з організації святкування 750-річчя Львова, яка повністю перебрала на себе організацію, висвітлення та проведення урочистостей, пов’язаних із святкуванням ювілею міста, як запевнив «Гал-info» Андрій Садовий, де-юре жодного відношення до Львівської міськради не має. «Це громадська організація, заснована громадянами Львова з їхньої особистої ініціативи, — пояснив голова міста. — Поряд з тим, я дуже задоволений її роботою, і деяким людям з дирекції готовий запропонувати посади в міській раді».

 Досить сумнівним видається те, що міський голова доручив організацію свята, від якого напряму залежала думка української та світової політичної еліти не тільки про Львів, але насамперед про нього особисто якійсь громадській організації, що жодного відношення до мерії немає. Якщо навіть і так, то чому обрали громадську організацію, яка була створена спеціально під святкування, а не, скажімо, якусь давно існуючу і знану у Львові громадську організацію? Чому не провели відкритий та прозорий конкурс на визначення ГО, яка взяла б на себе організацію свята? Запитань, на які поки що ніхто не дав відповіді, залишається досить багато... А може, пояснення слід шукати у тому, що громадська організація «Дирекція зі святкування 750-річчя Львова» утворена із колишніх працівників газети «Поступ» — екс-дитини Садового, як він сам любив її називати, а очолила дирекцію колишній керівник рекламного відділу «Поступу», кума Андрія Івановича Ксенія Курилишин... Щоправда, працюють вони всі, за словами Ксені Курилишин, звичайно ж, на «благодійних засадах», і лише керівник дирекції отримує заробітну плату з фонду ГО.
 Свій офіс Дирекція розмістила у Львівській міській раді, зайнявши 410 та 412 кімнати Ратуші. Втім, міський голова жодних зловживань у цьому з боку місцевої влади не вбачає.
 «У приміщенні Львівської міської ради знаходяться й інші громадські організації, і нічого поганого я в цьому не бачу», — наголосив Андрій Садовий.
 Й справді, «Дирекція з організації святкування 750-річчя Львова» — не єдина громадська організація, яка «обжилася» у приміщенні Ратуші. Щоправда, міський голова дещо злукавив, сказавши, що в мерії мають офіси й інші ГО. Насправді є ще лише одна громадська організація, яка має офіс в міськраді, — «Всеукраїнська спілка ветеранів». Проте кабінет на площі Ринок, 1 вона отримала зовсім не через доброту міських чиновників.
 «В адміністративній будівлі Львівської міської ради на правах безкоштовного найму орендує приміщення «Всеукраїнська спілка ветеранів», яка займає 116 кімнату. Закон України про ветеранські організації передбачає, що міська влада зобов’язана надати ветеранським організаціям приміщення на правах безкоштовного найму. Що ж стосується інших громадських організацій, то про них у законодавстві нічого не сказано. В нас нема куди розмістити й свої служби, а не те, щоб надавати приміщення ще якимось ГО», — пояснила «Гал-info» начальник організаційно-інформаційного відділу Львівської міської ради Наталія Залужна.
 Попри те, що в міськраді розпорядженням міського голови був створений оргкомітет з організації святкування, дирекція, очолювана пані Курилишин, у проведенні свята відіграла значно важливішу роль. Всі основні заходи в рамках урочистостей, як от концерт Горана Бреговіча, світлове шоу Руслани та Герта Гофа, організовувала саме вона. Й хоча, як стверджуються міські чиновники, на святкування 750-річчя Львова з міського бюджету не пішло жодної копійки, вже наступного тижня після свята, яке відбувалося 30 вересня – 1 жовтня, як міські депутати, так і деякі із спонсорів святкових акцій зажадали детального звіту щодо використання коштів на організацію 750-літнього ювілею Львова. І тут... стало дуже в пригоді те, що «Дирекція з організації святкування 750-річчя Львова» — це незалежна громадська організація, яка нікому не зобов’язана ні за що звітувати, а тим більше депутатам Львівської міської ради.
 Щоправда, як зазначила «Гал-info» Ксеня Курилишин, вона не може наразі сказати, чи звітуватиме щодо використання коштів на святкування 750-річчя Львова на сесії ЛМР. «Я не готова зараз сказати, чи буде звіт перед депутатами. Однак відповідь на запитання, куди і чиї кошти пішли, ви незабаром, думаю, почуєте. Ми плануємо скликати прес-конференцію з цього питання», — пояснила керівник «Дирекції з організації святкування 750-річчя Львова».
 Якщо пані Курилишин ще вагається, то пан Садовий переконаний, що в міських народних обранців немає жодних юридичних підстав вимагати фінансового звіту від ГО «Дирекція з організації святкування 750-річчя Львова».
 «До святкування 750-річчя долучилося багато громадських організацій. Звичайно, вимагати звіту на сесії міської ради за їхню діяльність депутати не мають жодного права, але оскільки ми живемо у демократичному суспільстві, буде цілком нормально, якщо ці громадські організації розкажуть, хто і яким чином допоміг в організації святкування ювілею Львова, громаді нашого міста. На сесії ж звітуватиме оргкомітет з організації святкування, утворений розпорядженням міського голови», — говорить Андрій Садовий.
 750-річний ювілей Львова вже давно відсвяткували, а Дирекція з організації свята, як це було б логічно, не самоліквідувалася. Як пояснила пані Курилишин, поки що Дирекція підводить підсумки святкування, а як буде далі, час покаже. Щоправда, як стало відомо «Гал-info», розформовувати її скоріш за все ніхто і не буде. Зрештою, це ж громадська організація і міська влада до неї, як запевняє сам же Садовий, жодного стосунку не має. То чи не створив голова міста в Ратуші «приватну» структуру «під себе»? Цілком очевидно, що через такі громадські організації мерії вигідно співпрацювати з бізнесменами: за використання спонсорських коштів міська рада не відповідає, водночас справи робляться, а славу від цього отримує міський голова. Бізнесмени ж досить радо погоджуються фінансувати починання чиновників мерії, адже розраховують на потужне лобі перед міським головою. Яскравим свідченням цього є ситуація із гіпермаркетом «Епіцентр», коли навіть запрошення на відкриття гіпермаркету відсилали у конвертах від міськради.

Оксана Лабойко, „Гал-іnfо”

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ