Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Садовий та Зубко винесли сміття з хати

21 червня у Львові відбулася нарада за участі віце-прем'єр-міністр України Геннадія Зубка щодо порятунку міста від твердих побутових відходів, які повсюди гниють великими купами. На нараді також були присутні очільники області та мери міст Львівщини. Був і міський голова Львова Андрій Садовий.

Фото - прес-служба Львівської ОДА.

Напруга відчувалася від самого початку. Ще під час привітання Геннадій Зубко з іронією в голосі назвав Андрія Садового «потерпілою стороною».

«Львів має потужну креативну громаду, яка потребує допомоги. Ми зібралися, щоб розробити ряд першочергових дій. Маємо зрозуміти, скільки нам необхідно техніки  для вивезення сміття. Без мерів міст Львівщини вирішити проблему буде складно», - сказав Геннадій Зубко.

Він також наголосив, що проблема львівського сміття дає ґрунт для критики ідеї децентралізації.

«Не буду розказувати, скільки у кого є на рахунках. Ми всі це знаємо. Нам потрібно зробити все, щоб ми не давали підґрунтя для критиків децентралізації. Децентралізація – це не лише більша фінансова самостійність, але ще й відповідальність», - сказав віце-прем'єр-міністр.

Як зазначив віце-прем'єр-міністр, на нараді мали б обговорити короткостроковий план дій та вирішити, де буде тимчасовий полігон.

Він наголосив, що в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун запевнила – підстав для введення у Львові надзвичайного стану нема, але через високу температуру повітря є ризик для здоров'я львів’ян.

Фото з ФБ Наталки Волосацької.

Спеціально до проведення наради підготували карту Львова, на якій позначили місця переповнених сміттєвих майданчиків.

«У Львові найбільше потерпають Сихівський, Шевченківський, Франківський райони, бо просто є неорганізована робота. Дивує, що в центральній частині міста проблем нема, центр чистий, а усі інші – потерпають. Меморандум виконується, хоч це дається непросто, люди мають розуміти, як довго будуть приймати сміття зі Львова. Є питання щодо розрахунку міста з місцевими громадами, які приймають сміття», - сказав Геннадій Зубко.

Фото - прес-служба Львівської ОДА.

Після короткого огляду порядку денного віце-прем'єр-міністр перейшов до політичної складової львівського сміття.

«Давайте приберемо політику, припиніть міряти рейтинги і використовувати львів’ян», - сказав Геннадій Зубко.

Після цього слово надали міському голові Львова Андрію Садовому. Він розповів, що ситуація у місті є критичною: «На сьогодні переповненими є 473 майданчики. З шести компаній перевізників три не мають куди возити. На майданчиках накопичилося 5,8 тис. тонн сміття, ще 5,5 тис. тонн - на перевантажувальній станції і більше однієї тисячі тонн стоять на машинах, які просто нема куди скерувати. Загалом на сьогодні у Львові накопичилося 11 910 тон сміття. Ця цифра критично велика, але якщо полігони відкриють, то ми свої зобов’язання виконаємо».

Він розповів, що згідно з підписаним меморандумом Львів має можливість щодня вивозити 30 тонн у Буськ, 6 тонн - у Жидачів, 40 тонн - у Новояворівськ, 10 тонн - у Червоноград.

«Зараз почав приймати Стрий, а це 80 тонн. Вони перший раз прийняли сміття. Дай Бог, прийме і Миколаїв. Можливо, Дрогобич і Самбір трохи відкриються. Але об’єми не сумісні. Щодня Львів продукує 600 тонн сміття. Я собі не уявляю, як вирішити це питання без ділянки для резервного полігону і про таку ділянку Львів просить вже 26 років. Ми маємо обладнання для пресування та брикетування сміття, але пресувальна станція заблокована вже більше як півроку. Кошти на вивіз ми маємо, але куди везти? Це треба робити вже сьогодні», - заявив Андрій Садовий.

Геннадій Зубко звернувся до Андрія Садового: «Щоб запрацював у повній силі меморандум, треба спілкуватися з людьми. Листи і живе спілкування – це різні речі. Вам потрібно самостійно приїхати до людей. Як надовго потрібно домовлятися з мерами?»

«На два роки», - відповів Садовий.

«Будівництво тимчасового полігону має мати якийсь сенс, громади не повинні після цих двох років залишитися сам на сам з проблемою. Мерам міст також не просто, адже у них також є активісти, які проти», - відповів Геннадій Зубко.

«У мене прекрасні стосунки з мерами. Однак є реальні можливості того чи іншого полігону і більше туди просто не впхати. Треба домовлятися з іншими областями. Якщо ви приїхали допомогти, то давайте переходити до питання, як вивозити і куди», - сказав Андрій Садовий.

Натомість віце-прем'єр-міністр відповів: «Ми проводимо децентралізацію. Як ми можемо змусити іншу область, щоб вона приймала сміття зі Львова? Невже ви думаєте, що можна ось так просто сказати приймайте і все!».

Фото - Прес-служби Львівської міської ради.

Садовий наголосив, що раніше Львів працював з приватними полігонами, які дуже виручали місто, але з ними робота виявилася короткою.

«Дуже швидко закінчилася наша плідна співпраця. Приїхали правоохоронці і вилучили усю документацію, доходило до погроз власникам полігонів. Шантаж і залякування. Після приїзду прем’єр-міністра Гройсмана (до Львова), п’ять місяців тому, ситуація лише погіршилась. У нас такого ще не було, як зараз», - сказав Садовий.

Після цього віце-прем'єр-міністр закликав його не переходити на політичні питання.

«Я не бачу блокади. Якщо ви маєте факти блокування, то передавайте їх у Генпрокуратуру. Ви не чуєте, що треба просто спілкуватися з людьми? Від вас потрібно одне – встати і зробити. На якій із сесій місцевих рад ви були?», - запитав Зубко.

«Я постійно їжджу у міста», - сказав Садовий.

«Перестаньте гратися в політику», - сказав Зубко.

«Ви ж почали», - відповів Садовий.

«Ще раз кажу – передайте усі документи про блокування вивозу сміття у Генпрокуратуру, і я буду сам ініціювати, щоб це розслідування рухалося вперед», - заявив віце-прем'єр-міністр.

Після цього слово отримали й мери інших міст Львівщини.

Фото - прес-служба Львівської ОДА.

Міський голова Червонограду Андрій Залівський розповів, що їхній полігон для ТПВ розміщений у межах міста.

«Чому у нас можна розміщати полігон у межах міста, а у Львові – ні? Чим не підходить ділянка поблизу ТЕЦ-2 як тимчасова для полігону. У нас не було блокування лише тому, що ми говорили з людьми», - сказав Андрій Залівський.

Міський голова Дрогобича сказав, що люди хочуть гарантій того, що їх не обманять, якщо вони прийматимуть сміття зі Львова. Міський голова Самбора Юрій Гамар  заявив, що громада готова втретє надати допомогу Львову, але має бути фіксована дата, коли це закінчиться. Також він нагадав про ресурси полігону та брак техніки.

Міський голова Мостиськ Сергій Сторожук заявив, що на рівні області цю проблему розв’язати неможливо. Він закликав створити штаб за участі віце-прем'єр-міністра, розробити дорожню карту виходу із кризи та розписати полігони, які прийматимуть сміття.

Геннадій Зубко підсумував: «Ми усі патріотично налаштовані. Є деякі образи на певні голосування, але треба прибрати політику».

Після цього до слова запросили голову Львівської ОДА Олега Синютку. Він нагадав, що вже тричі доводилося очищати Львів від сміття і тоді мери міст пішли на зустріч.

«Потрібно забрати проблему з політичної площини. Я знаю іншу сторону цієї медалі. Слово «блокада» було введено в політичний обіг зі Сходу України. Наведіть приклади блокади. Їх нема. Ще одна риторика – меморандум не працює. Як же ви вивозите сміття до цих міст, якщо він не працює? Треба забрати брехню з інформаційного простору. Не треба використовувати цю тему на догоду своїм політичним амбіціям», - сказав Олег Синютка.

Фото - прес-служба Львівської обласної ради.

Тут від дорікнув, що за прийом львівського сміття не голосували фракції «Самопоміч» у Червонограді та у Миколаєві.

«Інші політичні сили не розуміють, чому на їхніх горбах хтось намагається пролізти у рай. Треба все робити згідно із законодавством, розпочати системний вивіз ТПВ зі Львова. Історії про те, що вивезення сміття зупинено... Може у Львові відбувається перерозподіл ринку перевезення? Складається таке враження, що хтось намагається розчистити його для двох компаній – приватної та комунальної (натяк на ЛКП «Львівспецкомунтранс» та фірму «Грінера», - ред.)», - сказав Олег Синютка.

Він також закликав припинити спекулювати темою інвестицій та темою іноземних компаній.

«Потрібно припинити всі ці речі з голодуванням. Нардепи можуть робити що завгодно. Я звертаюсь до двох молодих людей. Неприпустимо, щоб голодували люди на території Львова. Цим людям нема чого втрачати своє здоров’я», - сказав Олег Синютка.

Голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин також заявив, що одноразовий вивіз сміття з такими об’ємами важко сумістити.

«Не даємо собі раду. Поможіть і цього разу всією Україною!», - сказав Олександр Ганущин.

У підсумку віце-прем'єр-міністр Геннадій Зубко заявив, що в першу чергу потрібно вивезти сміття з майданчиків, де є пере накопичення. За його словами, для цього потрібно 600 рейсів. Він зазначив, що питанням очищення Львова буде займатися профільний департамент Львівської ОДА.

Натомість Олег Синютка заявив, що не хоче бути заручником: «Потім знову в ефірах телеканалів розказуватимуть, що «за помахом чарівної палички» Львів очистили від сміття».

«Хтось працює так, а хтось медійно», - сказав Зубко.

В розмову втрутився Андрій Садовий: «Я вибачаюсь, але може ми повернемося до нашого питання?».

«На жаль, не у всіх є своя камера, тому говоримо поки є нагода», - відповів Синютка.

Отже у підсумку віце-прем'єр-міністр Геннадій Зубко запропонував зробити тимчасовий полігон ТПВ на ділянці біля ТЕЦ-2. Також він заявив про укладання довгострокових договорів для прийому сміття зі Львова та про потребу долучити інші області до допомоги Львову.

«Два роки потрібно на вирішення цієї ситуації», - сказав Зубко.

Натомість Андрій Садовий заявив, що біля ТЕЦ-2 нема землі під полігон ТПВ.

«Можливо, варто долучити до обговорення експертне середовище?», - сказав Садовий.

«Добре, маємо експерта, мого заступника. Ви добре відгукувались про його роботу», - сказав Геннадій Зубко.

Фото - прес-служба Львівської ОДА.

Заступник віце-прем'єр-мініста Едуард Кругляк заявив, що ділянка біля ТЕЦ -2  дозволяє облаштувати там тимчасовий полігон.

Садовий продовжив наполягати на обговоренні в експертному полі.

Своєю чергою Геннадій Зубко заявив, що мер Львова не має бажання вирішити це питання.

Після наради відбувся брифінг на якому віце-прем'єр-міністр ще  кілька разів закликав вивести питання львівського сміття з політичної площини. Однак точної відповіді щодо того, коли і куди вивезуть сміття, він так і не назвав. Щонайменше для очищення Львова знадобиться два тижні.

Своєю чергою Андрій Садовий вкотре повторив тезу про сміттєву блокаду, а сьогоднішню нараду назвав «шоу».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ