Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Самбірська медицина потребує хірургічного втручання

Уже став загальновідомим факт, що борг із зарплати в закладах охорони здоров’я Львівщини сягає 65 млн грн. (із розрахунку до кінця року), але мало хто знає, що 35 млн грн із цієї суми припадає на медицину Самбірського району, яка фінансується спільно бюджетами міста Самбора та району. Медична мережа Самбірщини одна із найбільших в області, налічує 82 медичні заклади.

У тому числі 47 – в об’єднаних територіальних громадах (ОТГ). На 105 тис. населення є 58 (у 2014 році було  70) ліжкомісць, 1 504 штатні одиниці , з яких 304 – лікарський персонал, 681 посада молодшого спеціаліст з медичною освітою, 309 – без медичної освіти,208 – інший персоналу. Працює  майже 400 пенсіонерів. Щоб залатати боргову діру потрібно скоротити приблизно 300 посад, або близько 400 осіб.

Реформування Самбірської центральної районної лікарні розпочалося у 2015 році із незалежного аудиту з метою розмежувати первинну і вторинну медицини. За результатами аудиту було розроблено дорожню карту реорганізації закладів охорони здоров’я.

У коментарі для Гал-інфо заступник голови Самбірської районної ради, голова райради минулого скликання, дитячий хірург за фахом, науковець Андрій Бобак розповів, що на початку 2015 року борги Самбірської медицини сягали 12,7 млн грн. Рішенням сесії районної ради було затверджено дорожню карту оптимізації закладів охорони здоров’я та план економії коштів – вироблені на основі даних незалежними аудитом. Заходи дорожньої карти практично було виконано, і це дало змогу в наприкінці року отримати додаткову стабілізаційну субвенцію.

Зокрема, Ралівська дільнична лікарня була реформована у амбулаторію загальної практики сімейної медицини(АЗПСМ).

Районна лікарня у Дублянах стала АЗПСМ та лікарнею відновного лікування. На базі пульмонологічного відділення Дублянської районної лікарні в Городищі у 2016 році було створено комунальне підприємство Самбірської районної ради "Хоспіс".

Цього року було прийнято рішення сесії районної ради про передачу наркологічного і психіатричного відділень у Міжгайцях на баланс обласного бюджету. Рішення профільної комісії Львівської обласної ради було позитивним.

Також цьогоріч рішенням Бісковицької окремої територіальної громади(ОТГ) Бісковицьку дільничну лікарню реорганізовано у АЗПСМ.

За умови створення Рудківської ОТГ, буде збережена Рудківська районна лікарня з хірургічним профілем. При цьому з плюсовим фінансування у 6 млн грн.

Готовий проект рішення Самбірської районної ради про створення Центру первинної медико-санітарної допомоги, як органу управління закладами охорони здоров’я . Однак нема ясності щодо джерел фінансування на 2017 рік.

Натомість безпосередньо у Самборі реально реформ іще не відбулося. Андрій Бобак пропонує таки план дій. Міську дитячу лікарню слід реформувати у перинатальний центр. Охорона материнства і дитинства має бути збережена однозначно. Перинатальний центр забезпечить надання вторинної медичної допомоги, дасть змогу зберегти кваліфіковані кадри та ефективно використовувати кошти і є однією із умов створення госпітального округу.

На базі Центральної районної лікарні(ЦРЛ) бажано створити лікарню інтенсивної терапії, що дасть змогу забезпечити спеціалізацію закладів вторинної медицини і зберегти кваліфіковані кадри.

На базі дитячої та дорослої поліклінік потрібно створити 2 АЗПСМ.

Інфекційна лікарня має бути збережена як стратегічний об’єкт на випадок епідеміологічних ситуацій. Туберкульозний  диспансер фінансується із обласного бюджету.

Стоматологічна поліклініка відстояла своє право на існування в суді, а на базі вузлової залізничної лікарні також можна створити АЗПСМ.

На завершення. Фінансова скрута у самбірській медицині формувалася не один рік і потребує кардинальних(хірургічних) рішень. Мабуть, без скорочення кадрів не обійтися, але тут має бути виважений, можливо, навіть індивідуальний підхід. Лікарів вищої категорії та вузької спеціалізації скорочувати потрібно в останню чергу, запевняє Андрій Бобак. Натомість потрібно працювати над скороченням господарських працівників.  

Також індивідуального підходу потребують лікарі пенсійного віку. Закон на їхньому боці та й пенсіонер, пенсіонеру не рівня. Потрібно застосовувати індивідуальний підхід.

Знову ж таки, сьогоднішній непідйомний для самбірської медицини борг має кілька очевидних складових. Медицина фінансується із розрахунку на одного жителя району, а приросту населення нема, відтак, нема фундаменту для збільшення фінансування. Далі. У районів створено 8 ОТГ, які повинні перераховувати 70% медичної субвенції на потреби вторинної медицини, яка надається спеціалізованими медичними закладами, що не ввійшли до складу ОТГ і залишились на утриманні районного бюджету. Водночас представники ОТГ запевнили коресподента Гал-інфо, що готові платити за конкретного хворого і. відповідно, не готові одночасно перерахувати всі 70% медичної субвенції наперед.

Водночас Андрій Бобак вважає, що таке поняття як «одне ліжко-місце на 10 тис. населення» – це вчорашній день. У якомусь відділенні бракує місця для хворих, а в іншому – справді стоять порожні ліжка. Потрібно надавати сучасні медичні послуги, які затребувані. На його думку, майбутнє медицина за максимальною автономізацією закладів охорони здоров`я. Місцевому керівнику видніше? які і скільки ліжкомісць потрібні його медичному закладу.

Йосип Маланяк.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ