Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

«Шахтар» - «Севілья»: історія, яка може повторитися

Донецький «Шахтар» та іспанська «Севілья» не виявили переможця у першому півфінальному матчі Ліги Європи. На «Арені Львів» команди розписали бойові 2:2. Яка з них зіграє у фіналі Ліги Європи, визначить матч у Севільї, який відбудеться наступного четверга, 5 травня.

Матчі «Шахтаря» у єврокубках на «Арені Львів» уже звично збирають дуже солідну глядацьку аудиторію. Півфінал другого за престижністю єврокубку не міг стати винятком. Усі дороги того вечора вели на «Арену Львів» з різних куточків України. Трибуни стадіону прогнозовано заповнили вщент.

Що цікаво, на відміну від попередніх єврокубкових матчів «Шахтаря» на «Арені Львів» глядачі ще до стартового свистка арбітра заспівали «Ще не вмерла України…». Відтак, мурашки по шкірі пробігли не тільки у футболістів, а й у вболівальників.  

Перший тайм матчу, як і увесь матч загалом, для «Шахтаря» можна поділити дві частини. Команда Луческу прокинулася і показала справжній атакувальний футбол після пропущеного голу. Віктор Вітоло уже на 6 хвилині матчу скористався грубою помилкою захисників «Шахтаря», ввірвався у штрафний майданчик і пробив повз Пятова.

При рахунку 1:0 на користь «Севільї» «Шахтарю» настільки вдалося перехопити ініціативу, настільки затиснути суперника на своїй частині поля, що моментами команда з Іспанії виглядала зовсім не тією командою, яку б хотіли бачити вболівальники. Голи Марлоса і Тараса Степаненка перевернули у матчі усе з ніг на голову. Бразильцю асистував Ярослав Ракицький, а українцю – Марлос. Що цікаво, другий гол «Шахтар» забивав тоді, коли вболівальники на «Арені Львів» в унісон знову заспівали «Ще не вмерла України». До слова, під час виконання національного гімну «Шахтар» у єврокубках на «Арені Львів» забивав вперше.

При рахунку 2:1 на користь «Шахтаря» команда Луческу намагалася дотиснути свого суперника. Гірники мали не одну можливість для того, щоб забити у ворота суперника третій гол, а то й четвертий. Гра господарів поля не могла не тішити місцевих вболівальників, «Шахтар» зловив кураж, втім, зробити свою перевагу розгромною не зміг.

Уже ближче до завершення першої 45-хвилинки «Севільї» вдалося «засушити» гру і усі найцікавіші події перенести на другий тайм. Він, до слова, став зовсім іншим, аніж перший, оскільки інціативою у ньому володіли уже гості. Невідомо, що говорив своїй команді Мірча Луческу у перерві, але «Шахтар» у другому таймі віддав інціативу супернику, зробивши ставку на контратаки. Гру «першим номером» «Севілья» прийняла майже одразу. Втім, тривалий час обом командам не вдавалося створити небезпечні моменти.

Зірвався стадіон оваціями на 58 хвилині, коли замість українського легіонера «Севільї» Євгена Коноплянки на поле вийшов Мікаель Крон-Делі. Гра Коноплянки не влаштувала головного тренера іспанців Унаї Емері, проте на післяматчевій прес-конференції він не став критикувати колишнього гравця «Дніпра», сказавши, що буде розраховувати на цього футболіста у наступних матчах. Якщо відверто, то «Коно», як називають Євгена у «Севільї», провів блідий матч, проте після гри в інтерв’ю з українськими журналістами сказав, що його команда на виїзді здобула позитивний для себе результат.

Завдяки кращій грі у середині поля гості зуміли переграти «Шахтар» у другому таймі. Моменти біля воріт Пятова почали виникати регулярно. В одному з епізодів на 75 хвилині матчу «Севілья» таки зрівняла рахунок, однак арбітри гол скасували через офсайд. Втім, футбольна справедливість взяла своє на 82 хвилині, коли за фол Ферейри на Вітоло арбітр з Польщі Шимон Марчиняк вказав на «точку». Гол з пенальті, який провів Кевін Гамейро, і виявися останнім у матчі.  Нападник «Севільї» у цьому сезоні жодного разу не хибив з «точки», не схибив і цього разу. «Шахтар» також претендував на пенальті у другому таймі, проте польський арбітр не побачив гру руками у виконанні іспанців після удару Марлоса.

Що цікаво, до гола з пенальті «Севілья» могла забивати з гри. Героєм «Шахтаря» став центральний захисник Олександр Кучер, який вибив м’яч фактично з порожніх воріт своєї команди.

Перегравши «Шахтар» у другому таймі, «Севілья» добилася на виїзді прийнятного для себе результату. Втім, ні Коноплянка, ні компанія радіти наразі не будуть, адже добре знають, як «Шахтар» грає на виїзді у цьогорічній Лізі Європи. Зрештою, після гри про це на прес-конференції сказав і головний тренер «гірників» Мірча Луческу.

Зважаючи на результативну нічию 2:2 і на те, як «Севілья» грає вдома, фаворитом у цій парі й надалі буде клуб з Іспанії. Втім, завершувати Лігу Європи для «Шахтаря» наразі ніхто не буде. Продовження - 5 травня.

Що цікаво, на післяматчевій прес-конференції, згадуючи протистояння у Кубку УЄФА «Шахтаря» та «Севільї» у сезоні 2006/07, журналісти навіть жартували, що в Іспанії команди зіграють 2:2, а переможний гол, який і виведе «Шахтар» у фінал Ліги Європи, заб’є воротар Андрій Пятов.

Нагадаємо, 8 березня 2007 року в 1/8 фіналу Кубка УЄФА «Шахтар» на виїзді зіграв внічию з іспанцями 2:2. 15 березня у Донецьку «Шахтар» та «Севілья» в основний час розписали також бойову нічию 2:2, а гол, який перевів гру в овертайм, на 94 хвилині забив воротар Палоп, У додатковий час «Севілья» вирвала путівку до чвертьфіналу Кубка УЄФА, і в підсумку стала його володарем, обігравши у серії пенальті у фіналі іспанський «Еспаньйол».

В іншому півфінальному матчі Ліги Європи іспанський «Вільяреал» з рахунком 1:0 обіграв англійський «Ліверпуль».  

Богдан Пастернак, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ