Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Шахи і Львів: фінансовий скандал №2

Понад два місяці тому у Львові завершився матч за світову шахову корону між стриянкою Марією Музичук та китаянкою Хоу Іфань. На кілька тижнів місто перетворилося на шахову столицю світу. Втім, загалом відмінна організація престижного для Львова шахового турніру, на жаль нині, обернулася дріб'язковими фінансовими скандалами.

Через борг FIDE (міжнародна шахова федерація) з боку Української шахової федерації у розмірі 60 тисяч євро наші провідні гросмейстери навіть отримали тимчасову дискваліфікацію і на якийсь час були анульовані рейтинги. ФШУ в особі президента Віктора Капустіна звинуватила у появі боргу Львівську міську раду, натомість там в один голос заявили, що місто усі фінансові зобов’язання виконало. Врешті-решт, коли  FIDE ввело санкції проти України, а саме обнулили рейтинг наших шахістів, міський голова Львова Андрій Садовий у загадковий і досі незрозумілий спосіб таки зміг домовитися з FIDE і рейтинги відновили.

Однак цей фінансовий скандал у масштабній шаховій події для Львова та України не став останнім. Днями ЗМІ поширили інформацію про те, що Львівська ОДА не перерахувала безпосереднім організаторам турніру близько 1,5 мільйона гривень – за надані послуги під час організації та проведення чемпіонату світу з шахів.

Голова Львівської ОДА Олег Синютка, вочевидь, вважаючи, що ціни є завищені, на апаратній нараді 16 травня дав доручення спеціальній комісії, до складу якої увійшли представники Держфінінспекції, Національної поліції, обласної прокуратури та Служби безпеки, у 10-денний термін здійснити перевірку та проаналізувати угоди, які уклала дирекція з проведення шахового турніру. Відтак, на бодай якусь ясність у цій справі громадськість може сподіватись не швидше аніж 25 травня.

Під час апаратної наради Олег Синютка підтвердив борг ЛОДА у розмірі 1,5 млн гривень, однак висловив думку, що ціни на проживання, харчування та оренду залів під час шахового турніру були значно завищені.

«Наскільки мені відомо, ціни по багатьох послугах сильно завищені, подекуди навіть удвічі. Якщо це так, то відповідальні люди, які підписували всі ці угоди, та хочуть з державного чи обласного бюджетів гроші, повинні за це відповісти. Якщо там є справді обгрутовані суми, то, звичайно, тоді кошти треба буде перерахувати» - сказав Олег Синютка.

Наталія Обозненко, директор Дирекції з підготовки та проведення чемпіонату світу з шахів серед жінок у Львові, зазначила, що ЛОДА не надало жодних письмових пояснень, чому вирішило провести перевірку укладених угод у 10-денний термін.

«В угоді FIDE було прописано чимало вимог, серед яких сплата членських внесків. Друга частина вимог – організація самого турніру з бюджетом у 200 тисяч євро, – розповіла Наталя Обозненко. – Зокрема, там було прописано чимало вимог, які ми, як організатори, мали б дотримуватися. У листопаді торік ми подали кошторис на організацію турніру, однак на той час не знали, хто буде усе це фінансувати. Той кошторис, який становив 2 мільйони гривень, 13 листопада був погоджений Олегом Синюткою, який на той час очолював оргкомітет з підготовки та проведення шахового матчу. За таку ж суму у своїй програмі проголосували і міські депутати. Бюджет з організації турніру було поділено навпіл - між міською радою та ЛОДА.

Кошти, які повинні сплатити ЛОДА, є закладені у бюджеті департаменту молоді і спорту. Цільове призначення цих грошей – чемпіонат світу з шахів. Що цікаво, з цього кошторису ми не використали 240 тисяч гривень, оскільки були залучені спонсорські кошти. На решту суму грошей ми уклали угоди з нашими підрядниками. Мені було доведено, що наш кошторис затверджений, і ми можемо працювати.

На підставі відповідних актів та згідно із затвердженим кошторисом влада міста уже давно закрила усі рахунки. Усі наші кошториси ми надали у відділ спорту міської ради, і вони були оприлюднені на сайті. Це абсолютно відкрита інформація.

До слова, у нас нема жодного письмового пояснення від ЛОДА, чому вони проводять перевірку. 22 березня на запит від департаменту спорту ЛОДА та  міністерства молоді та спорту України ми надали усі акти виконаних робіт і договори на організацію турніру, які мала фінансувати ЛОДА. На ім’я Олега Синютки ми писали листи, щоб він зібрав робочу групу, перед якою дирекція з організації турніру могла б прозвітувати за виконану роботу. Звісно, це для того, щоб врешті-решт провести фінансування. В ЛОДА є усі необхідні документи вже понад півтора місяці, а перевірки розпочалися тільки тепер. І це почалося після того, як в процес активно включилися ЗМІ. Дивує, чому раніше до нас не виникало питання, що у нас завищенні суми на ті чи інші послуги… Припустімо, що все то виглядає тепер дорого, то все так само було прописано у листопаді торік. Наш кошторис ніхто не корегував» - сказала Наталя Обозненко.

Богдан Пастернак, Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ