Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Шахи і Львів: ганьба ціною в 60 тисяч євро

Місяць тому у Львові відбувся матч за світову шахову корону між українкою Марією Музичук та китаянкою Хоу Іфань. Однак, жодна з учасниць турніру досі не отримала своїх призових. Причиною є борг української шахової федерації перед FIDE, який, до того ж, може мати серйозні наслідки для всієї шахової еліти України, включно із забороною нашим шахістам брати участь в міжнародних турнірах.

До історичної для міста події, Матчу за звання чемпіонки світу з шахів між чинною чемпіонкою Марією Музичук та претенденткою на титул Хоу Іфань, Львів готувався з величезним розмахом. Бюджет події - 405 тисяч євро. Однак, після турніру дорахувалися лише 345 тисяч: 100 тисяч євро виділили в Адміністрації президента України, 245 тисяч євро - з львівського міського та обласного бюджетів, а також зі спонсорських коштів. Ще 50 тисяч гривень надійшли з бюджету Міністерства молоді та України.

Через зволікання з фінансуванням матч на якийсь момент навіть опинився під загрозою зриву. Лише за кілька тижнів до початку заходу ухвалили всі необхідні рішення, виділили кошти і перевели подих: знакова шахова подія таки відбудеться у Львові. До речі, за неофіційною інформацією, Федерація шахів України чомусь не хотіла брати відповідальність за проведення матчу, ймовірно, передбачаючи фінансові наслідки, з якими нині стикнулася.

Попри те, що перемогу у матчі з рахунком 6:3 святкувала китаянка, а Марія Музичук була змушена задовольнятися статусом екс-чемпіонки світу, навіть участь у такому турнірі гарантувала кожній з гросмейстерок серйозні гонорари: 120 тисяч євро за перемогу (які і повинна отримати Хоу Іфань) і 80 тисяч євро за участь (вони мали дістатися Марії Музичук)

За інформацією, яку з власних джерел отримало Гал-інфо, своїх премій обидві шахістки наразі не отримали. Причина – Україна не надала Міжнародній шаховій федерації (FIDE) 60 тисяч євро. Із запланованого бюджету матчу за світову шахову корону, а саме з 405 тисяч євро, FIDE отримала від організаторів лише 345 тисяч.

Хто повинен заплатити 60 тисяч євро і які санкції загрожують Україні, якщо кошти не перерахують?

Про те, що українські шахісти можуть бути відсторонені від участі у міжнародних турнірах, які проходять під егідою FIDE, стало відомо ще минулого тижня. Прес-служба Львівської міської ради повідомила, що Федерація шахів України не виплатила  FIDE вищезгаданих 60 тисяч євро за проведення матчу у Львові, а отже, це загрожує нашим спортсменам серйозними санкціями.  

«Нас турбує ця ситуація. Адже зі свого боку місто інвестувало 7,1 млн грн, область — 5,1 млн грн. А Федерація шахів України не вклала жодної гривні. Ми не розуміємо, чому ФШУ досі не виплатила цю суму», — заявив заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

Своєю чергою Федерація шахів України в особі її президента Віктора Капустіна на офіційному сайті опублікувала доволі цікавий лист, у якому повідомила, що джерелом фінансуванням решти 60 000 євро передбачалась Львівська міська рада, а не ФШУ. І це саме ті кошти, які мала отримати в якості призових Марія Музичук.

«Позиція ФШУ є наступною: ініціатори та безпосередні організатори матчу, що надавали свої зобов’язання, мають знайти можливості по врегулюванню цього питання з екс-чемпіонкою світу Марією Музичук у світлі попередніх домовленостей. Зі свого боку ФШУ, як і завжди, докладе зусиль для захисту членів федерації та усіляко сприятиме досягненню консенсусу», - написав у відповідь на звинувачення Андрія Москаленка Віктор Капустін.

За інформацією Гал-інфо, яку підтвердив і лист Віктора Капустіна, сім’ї Марії Музичук запропонували замість призових 60 тисяч євро певні варіанти нерухомості у Львові. Це при тому, що керівники міста обіцяли гросмейстерці квартиру ще за перемогу на чемпіонаті світу у Росії минулого року.

Однак, як стало відомо нашій агенції, представники FIDE на спроби міської влади Львова запевнити, що з призовими Марії Музичук «ми розберемося самі», відповіли досить різко: мовляв якщо ця сума не буде виплачена Міжнародній шаховій федерації найближчим часом, Україна може отримати дуже серйозні санкції. Наразі до Федерації шахів України надійшло лише усне попередження, тепер очікують на офіційний лист. Якщо Україна не розрахується, FIDE уже влітку може не допустити до офіційних змагань наших провідних шахістів, серед яких є і сама Марія Музичук та її рідна сестра Анна. Окрім того, санкції будуть стосуватися і національної чоловічої та жіночих збірних.

Хто правий, а хто ні у даній ситуації, і, що найголовніше, хто повинен оплатити борг перед FIDE, визначалися на робочій нараді у Львівській обласній державній адміністрації учора, 11 квітня. На засідання були запрошені усі зацікавлені сторони, проте, конкретних рішень так і не ухвалили. Фахівці стверджують, що складна фінансова ситуація з можливими неприємними наслідками може дійти й до керівництва держави включно з президентом Петром Порошенком. Ймовірно, рішення про подальші дії прийматимуть в Києві..

Богдан Пастернак, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ