Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Скоро буде нова війна

З’їзд Народного Союзу Наша Україна закінчився, ледь встигнувши розпочатися. Він тривав рівно 40 хвилин.

 О 10:00 розпочалася офіційна реєстрація делегатів ІІІ з’їзду політичної партії Народний Союз «Наша Україна» та акредитація представників преси. Першим роздавали ряд документних проектів, яке планувало прийняти керівництво партії. Другим, окрім ряду проектних заяв та рішень, роздавали ще й книжку з символічною назвою «Донецька мафія».
 В залі панував гамір. Делегації, які вже встигли зареєструватися, розміщувалися і активно обговорювали те, чого їм слід очікувати від з’їзду цього разу. Передусім всі звернули увагу на те, що на сцені немає стола для президії, а стоїть лише кафедра для виступаючих. Це ноу-хау сподобалося делегатам. Деякі із них жартували, що керівництво партії не хоче виділятися під час сьогоднішнього з’їзду, який носить характер звітно-виборчої конференції, і вирішило розчинитися у залі. «Сьогодні так має бути» -- відповів кореспонденту «Гал-info» вже екс – голова НСНУ Роман Безсмертний на запитання, де ж стіл для президії з’їзду і як розуміти це ноу-хау?
 Ближче до початку з’їзду до палацу культури Київського політехнічного інституту під’їхали представники Секретаріату Президента на чолі з керівником цієї структури Віктором Балогою. Балога відмовлявся давати коментарі і при кожному звертанні журналістів просив зачекати на Президента Ющенка. А ось його заступники ніби навмисне ділилися думками стосовно майбутнього «Нашої України». Віктор Бондар, зайшовши в палац культури КПІ, відразу попрямував до журналістів, які перед початком з’їзду перебували в кулуарах палацу культури.
 «Сьогодні можна чекати того, що знакові політичні особи партії можуть відійти і більше зосередитися на питаннях політичного аналізу. Партія має вийти на якісно новий формат політичної діяльності», -- наголошував Бондар, відповідаючи на питання представників ЗМІ про те, чого слід очікувати від цього з’їзду.
 За декілька хвилин до одинадцятої до палацу культури Київського політехнічного інституту під’їхав кортеж Президента України. Віктор Ющенко, вийшовши з машини і привітавшись з тоді ще головою партії Романом Безсмертним, відразу попрямував у зал засідання, де його чекали делегати з’їзду.
 Об 11:00 за київським часом Роман Безсмертний виходить та оголошує про початок ІІІ з’їзду політичної партії Народний Союз «Наша Україна». Вітає всіх учасників та запрошує до слова почесного голову партії Віктора Ющенка.
 Поки Роман Безсмертний оголошував про початок з’їзду «Нашої України», для нього сталася прикра несподіванка: голова Секретаріату Президента Віктор Балога зайняв місце біля Ющенка, де стояло крісло з написом «Р.Безсмертний». Екс-голова «Нашої України» вирішив не шукати вільного місця, а стояти протягом всього виступу Ющенка.
 Президент виходить до слова. Цього разу йому вистачило лише 40 хвилин для того, аби перевернути все з ніг на голову. Все те, що створювалося так званими «любими друзями» протягом останнього року. 
 Віктор Ющенко розпочав зі слів, що він надзвичайно радий бути в цій залі, яка запросила весь цвіт політичної партії «Наша Україна», і що він прийшов на цей з’їзд з ясними і чіткими почуттями до цієї аудиторії.
 «Ви є талановитими, мудрими людьми, людьми, які багато зробили, але ще більше можуть зробити для нашої країни. Бо ви є розумні, ви є мудрі, ви є демократи, ви налаштовані на європейську інтеграцію України, на демократичний розвиток нашого суспільства і держави, бо ви є патріоти» - ці його слова, як зауважив сам Ющенко, перш за все були адресовані простим членам партії.
 А ось керівництву партії від почесного голови «Нашої України» довелося почути наступне: «Я вважаю, що партія як політичний організм сьогодні переживає серйозну внутрішню кризу. Що відбулося? Після президентських виборів партія не спромоглася виробити головну ідею своєї діяльності, чітку просту і ясну, реалізація якої приносила би успіхи партії і її союзникам. Єдина ідея, яку керівництво партії повторювало як заклинання, була фраза «Ми – партія Президента». Я це знаю. Я це шаную, мої дорогі. Але хочу сказати, що цього замало»
 Висловивши це, Президент вирішив себе поправити і додав, що для того, щоб не було спекуляцій навколо того, де Президент по відношенню до партії “Наша Україна”, він хоче сказати одну фразу: «Я завжди був з цією партією, є, і буду. І це свідома відповідь на свою позицію»
 Ще одна проблема партії – її розбудова адміністративним чином «зверху до низу», відзначив Президент. Як наслідок, у деяких областях партійні організації існують лише на папері. «Я не хочу, щоб партія перетворилася в закрите акціонерне товариство, де основні акціонери можуть монопольно вирішувати, що потрібно партії, а насправді вирішувати власні інтереси або інтереси, близькі до власних», – сказав В. Ющенко.
 «Сила полягає в тому, щоб ми щиро і публічно навчилися говорити і про успіхи партії, і про проблеми в її роботі. І це, й багато чого іншого відобразилося на тому, що якщо взяти останні три квартали, в нас серйозно постраждав авторитет партії і її популярність. Ми це виправимо, але це правда», -- наголосив Президент, намагаючись зловити погляди тих осіб, які сиділи на перших рядах. Та окрім Безсмертного йому так і не вдавалося подивитися нікому в очі. 
 Почесний голова партії зауважив, що головну відповідальність за такий стан справ в НСНУ несуть керівні органи партії та функціонери, обрані на попередньому з’їзді. Мова йде про раду партії, виконком і особливо президію. «Переконаний, наш з’їзд повинен дати оцінку всім посадовим особам, які керували партією», – сказав Ющенко, вкотре зриваючи оплески залу.
 Резюмуючи все собою сказане, Ющенко наголосив, що розраховує на те, що його почули і що його позиція буде не просто почута, а й буде врахована.
 «Я розумію, що на ряд цих речей немає готових відповідей до сьогодні. Потрібно провести відповідну підготовчу роботу. І для того, щоб такі відповіді були знайдені, моя пропозиція була б такою. Досягти домовленості на сьогоднішньому з’їзді, розбити його на дві частини, провести з’їзд у два етапи. На сьогоднішній частині зробити робочі групи, які б дали змогу дати відповіді на ті виклики, які постали перед політичною силою, в тому числі у формуванні органів і в процедурі, і в статутних документах тощо. На другій частині з’їзду ці пропозиції розглянути, прийняти і схвалити» -- наголосив Президент, додавши, що зала не є завжди оптимальним варіантом формування робочих документів.
 11:40. «Хай щастить вам!» -- закінчує Ющенко свій виступ і іде в зал, який не розуміє, що ж буде далі.
 Перший, хто зорієнтувався був той же Роман Безсмертний, котрий, вийшовши на трибуну, оголосив про перерву на три тижні у роботі з’їзду. Після цього Безсмертний прямує до виходу. Перебуваючи вже на вулиці, екс-голова «Нашої України» Роман Безсмертний заявляє, що віднині фактично він втратив свої повноваження. «З моменту проведення звітно-виборчого з'їзду всі керівні органи "Нашої України" втрачають свої повноваження. Тому немає сенсу подавати у відставку будь-яким керівним органам партії», -- додав Безсмертний
 Натомість ряд делегацій з’їзду не бажали миритися з рішенням того ж партійного керівництва і вимагали продовження та звіту керівництва. Роз'їхатися по домівках їх умовив лише Микола Катеринчук, ім'я якого стоячи вигукував зал з моменту оголошення про закриття з’їзду.
 Аналізуючи перипетії з’їзду НСНУ, можна зробити висновок, що Президент Ющенко все ж таки хоче мати потужну політичну структуру, на яку можна було би опертися. І швидше за все це тільки початок. Після звільнення Рибачука та призначення на його місце того ж таки Балоги, який буцімто вміє говорити з «донецькими» зрозумілою їм мовою, та звільнення Ірини Геращенко та призначення більш професійної Ірини Ванникової. Одним словом, Ющенко усвідомив, що йому потрібні професіонали та люди не тільки слова, а й діла.
 З’їзд «Нашої України» також засвідчив, що у почесного голови партії Віктора Ющенка дуже серйозні наміри. Він вирішив самостійно посунути з керівних органів партії своїх «любих друзів» і тим самим поставити крапку у боротьбі за владу у «Нашій Україні». Позаяк він хоче бачити свою партію діючою і потужною, а не партію -- «хамелеона».  
  Щодо майбутнього «Нашої України», то швидше за все партією зараз займатимуться на вул. Банковій, оскільки такі особи, як Арсеній Яценюк та Віктор Бондар так просто не вступали би у цю політичну структуру. На  підтвердження цього можна навести і слова голови Секретаріату Президента Віктора Балоги, котрий в перед день з’їзду в прямому ефірі телеканалу 1+1 заявив, що розглядається варіант оновлення керівництва «Нашої України» новими, молодими професіоналами.
 Звичайно, можна припустити, що в таких умовах Ющенку простіше було би зробити все трошки інакше – просто взятися за створення нової партії, а не братися за реанімацію колись легендарного, а зараз майже знищеного бренду. Та з іншого боку, не відомо чи новий бренд зможе зайняти нішу «Нашої України».
 Президент Ющенко зробив свої ставки. Виграшний цей бренд буде чи ні, покаже час.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ