Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Надзвичайні події

Своєю смертю рятувальники відкрили людям очі на дві проблеми

Трагічна загибель трьох рятувальників на Грибовицькому сміттєзвалищі привернула увагу громадськості одразу до двох проблем. Перша – це реальна загроза сміттєзвалища, яке вже давно слід було закрити та рекультивувати. Друга – абсолютна незабезпеченість рятувальників захисним екіпіруванням. Вступаючи у боротьбу зі стихією чи то з техногенною катастрофою, рятувальники виявляються повністю беззахисними.

Старша сестра 29- річного капітана служби цивільного захисту, начальника ДПРП-48 м. Рава-Руська Юрія Рудого Інна розповіла Гал-інфо, що її молодший братик завжди мріяв бути рятувальником і допомагати людям.

На третій день після смерті пожежників у Львові знайшли 40 млн євро для рекультивації сміттєзвалища

Про свого брата пані Інна розказує з теплотою, адже через різницю у віці завжди сприймала його як дитину: «Юрчик був таким сонячним дитям».

«На жаль, він завжди мріяв бути пожежником. Він свідомо обирав свій шлях. Мав дві крайності.  То наче дитина міг стрибати на батуті зі своїми дітками, то самовіддано біг рятувати людей. Коли пожежа, то він перший хапав рукав і летів. Часом йому казали, що ось-ось палаючий будинок завалиться, а він лише відказував, що як погасить його, то не завалиться. Ми знаємо, що в нього за час роботи було багато ризикових моментів, але він завжди виконував свій обов’язок, навіть незважаючи на небезпеку. Він був настільки відважним, як і безпосереднім. Юрко ніколи не відступав. Він жив цим, жив своїм обов’язком!», - розповіла пані Інна.

ЮРІЙ РУДИЙ. Фото з Facebook Антон Крук.

За її словами, Юрій завжди відповідально ставився до своїх обов’язків, і виконання наказу для нього було найголовнішим пріоритетом.

«Не послухати наказу він не міг. Люди почали казати, мовляв, нащо вони туди лізли. Він виконував свій обов’язок. Так, це ненормально, за яких обставин їх туди відправило керівництво, але не послухати він не міг. Він не міг залишити це просто так», - розповіла пані Інна.

Вона зазначила, що Юрій Рудий, як і ще один загиблий рятувальник Андрій Вненкевич, постійно говорили про погане забезпечення пожежників-рятувальників.

31 травня пожежники Львівщини пікетуватимуть Львівську облраду

«Андрійкові (Вненкевичу, - ред.) так само начальство забороняло навіть під загрозою, що їх звільнять, виходити на якісь акції чи влаштовувати пікети, щоб привернути увагу до забезпечення в ДСНС. Коли їх знайшли на тому сміттєзвалищі, вони були лише у футболочках, не маючи на собі навіть распіратора, про що можна говорити? До них в частину, у Раву-Руську, мав приїхати новенький «Мерседес» з усім устаткуванням, а приїхав старий іржавий КамАЗ. Форма, одяг, усе було куплено за власні кошти. Про що казати, коли вони навіть прапори собі на вежу купували за власні кошти. Яке там могло бути забезпечення? Я знаю, бо я особисто купувала це все їм», - зазначила пані Інна.

Додамо, як повідомляло Гал-інфо, екологи закликають керівництво ДСНС не ризикувати людьми і пояснюють, що так проводити рятувальну операцію – це вкрай загрозливо.

Зокрема, еколог 1-ї категорії «Екологія-Право-Людина» Алла Войціховська сказала: «Ми повторюємо помилки Чорнобильської катастрофи, коли ціною людських життів намагаємось ліквідувати наслідки техногенної катастрофи. Через те, що рятувальники не мають спеціального спорядження, ми матимемо тепер хронічно хворих. Ніяких распіраторних масок. Мають бути тільки протигази. Сторонніх людей взагалі не можна допускати на місце трагедії. Через горіння в атмосферу викидаються хімікати, які руйнують нирки та печінку. Маски просіюють домішки, але від продуктів горіння не захистять. Найбільша шкода завдана атмосферному повітрю».

За словами пані Інни, трагічну смерть рятувальників не можна так залишити, і винні мусять бути покарані.

Додамо, що у Юрія Рудого сиротами залишилося дві маленькі донечки - Магдалинка (3 роки) та Світланка (2 місяці).

Сестра загиблого сподівається, що смерть її молодшого брата не буде марною, що рятувальники своїми трагічними смертями на Грибовицькому сміттєзвалищі привернуть увагу суспільства до вкрай поганого забезпечення особового складу.

Нагадаємо, як повідомляло Гал-інфо, 31 травня о 12.00 перед приміщенням Львівської обласної ради бійці пожежно-рятувальної служби Львівщини збиралися розпочати акцію протесту. Основна її вимога мала бути – проведення реформ у службі та скасування контрактної служби в ДСНС. Однак, 30 травня, після гасіння пожежі на Грибовицькому сміттєзвалищі стався обвал сміття, внаслідок якого трагічно загинули три рятувальники. Доля еколога з ЛКП «Збиранка», який також міг стати жертвою сміттєвої лавини, досі невідома.

31 травня на Грибовицькому сміттєзвалищі були виявлені тіла трьох рятувальників: Богдана Юнка, сержанта ДПРЧ-17 м. Жовква, 27 років; Юрія Рудого, начальника ДПРП-48 м. Рава-Руська, 29 років; Андрія Вненкевича, начальника караулу ДПРЧ-17 м. Жовква, 32 роки.

Родинам загиблих можна допомогти:

1. для родини ЮРІЯ РУДОГО:
6706 3500 0798 7178, отримувач - Руда Олеся Василівна.
2. для родини АНДРІЯ ВНЕНКЕВИЧА:
5168 7556 2897 7445, отримувач - Вненкевич Анна.
3. для родини БОГДАНА ЮНКО:
4149 4978 4924 5826, отримувач - Юнко Богдан Юрійович.
Усі картки Приватбанк.

Підготувала Анна Новик.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ