Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Сміттєвий меморандум – гроші громади на вітер

Розмова з директором компанії "ГрінКо Захід" (ТзОВ "Захід ресурс плюс”) Олександром Залєвським.

Пане Олександре, «ГрінКо Захід» розпочала заготівлю та сортування вручну вторинної сировини на «Львівсільмаші». Це означає, що ви втратили надію на запуск механізованої сортувальної лінії?

Насправді, нашій компанії перешкоджають навіть у тому, щоб заготовляти та сортувати вручну сировину в цеху, який ми орендуємо на «Сільмаші». І це попри те, що дві чи три фірми ведуть аналогічну діяльність в сусідніх приміщеннях.

Хто і чому перешкоджає?

Цікаве запитання, на яке вже  півроку шукаю відповідь. Громадські активісти, які вже кілька місяців чатують на «Сільмаші», де-факто шкодять перш за все громаді Львова, бо не дають цивілізовано вирішити проблему сортування і вивезення сміття з міста.

Львів'янам не подобаються гори сміття під їхніми домівками. Якщо так, то чому вони не сортують сміття і перешкоджають підприємцям легально це робити? Ніхто за них цього робити не буде.  Впровадження системи сортування ТПВ є  вимогою закону, яка невідомо з яких причин у Львові не виконується, починаючи з 2010 року. 

Натомість після трагедії в Грибовичах створено штучний міф про нібито екологічну небезпеку сортування сміття, а всі спроби налагодити цей процес активно блокуються окремим гіперактивними представниками громади Львова.

Реально ж вся ця ситуація грає виключно на руку тіньовому сміттєвому бізнесу,  представники якого сьогодні отримують надприбутки на нелегальному сортуванні сміття. Про останнє вголос вже говорять представники вищої влади області і правоохоронці.  Сотні мільйони гривень львів'ян за цей рік перекочували в кишені спритних ділків, а Львів, натоміть, ні на крок не наблизився до вирішення сміттєвої проблеми.

Підписано меморандум про вивіз сміття зі Львова. Ви не вважаєте це кроком в правильному напрямку?

Меморандум - це тимчасове рішення, в якому жодного слова не сказано про сортування сміття, яке не враховує екологічне законодавство, а отже де-факто він не буде працювати.  

Судіть самі. Львів, згідно зі сміттєвим меморандумом,  взяв на себе зобов’язання сплатити протягом двох років 140 млн грн за вивіз та захоронення сміття на сміттєзвалища в районах області. Досвід роботи сміттєсортувальної лінії в місті Золочеві засвідчує, що механічне сортування дозволяє на 50% зменшити об’єми відходів, що йдуть на захоронення. Тобто, якщо б у Львові діяла система сортування, яка передбачає сортування  сміття населенням, а потім глибинне сортування на механізованих лініях, то місто за цю послугу заплатило би приблизно вдвічі мешу суму, тобто лише 70-80 млн грн. Але Львів багате місто, його керівництво не шкодує викидати гроші на вітер.

Але ж за ці гроші  районні міста закуплять техніку, в тому числі сортувальні машини, що в цьому поганого?

Встановлення чотирьох сортувальних машин на полігонах в районах області не вирішить проблеми сортування сміття в самому Львові. Це знову  - гроші на вітер. Якщо б сміття відсортовувалось на межі Львова, в шести районах, як це планувалось, то на захоронення вивозили б вдвічі менші об’єми.

З іншого боку, така модель означає збільшення видатків на перевезення, тобто в майбутньому саме за рахунок цієї нераціональної складової зростуть тарифи для населення на вивіз сміття. Ефекту ж від цього зростання знову ніхто не відчує: ні перевізники, ні населення.

Тим районам області, які встановлять сортувальні лінії, насправді, не вигідно буде приймати львівське сміття, яке перед вивозом нелегально сортується вручну.  Знову ж таки, директор сортувальної лінії в Золочеві розповідав, що з одної машини львівського сміття вони зібрали лише 25 пет-пляшок в процесі переробки. Тобто хтось всю пляшку вже відсортував, а те, що прибуло в Золочів, годилося лише для захоронення.

Що ж робити?

Запроваджувати чіткі і зрозумілі правила для всіх учасників ринку ТПВ у Львові та області. Для цього треба ухвалити міську і обласну програми поводження з ТПВ, які перш за все передбачають впровадження сучасної системи збору і сортування сміття, а також гарантії для інвесторів з будівництва сміттєпереробних заводів. Остання тема  - будівництво такого заводу - це історія не одного і не двох років.

В Україні з 2010 року діє норма закону про обов’язкове сортування сміття, яка не виконується у Львові, і ніхто за це не несе жодної відповідальності. Ця норма вимагає, щоб сміття сортувало усе населення. У Львові, за різними даними, лише 10-12%  мешканців регулярно це робить.

Закон також вимагає поглибленого сортування сміття на сміттєсортувальних лініях для того, щоб максимально зменшити об’єми ТПВ, що йдуть на захоронення. Саме таку лінію наша компанія встановила на «Сільмаші», але хтось дуже не хоче, щоб вона працювала. Тому коли я чую про те, що влада і область зацікавлені у вирішення сміттєвої проблеми, про те, який чудовий інвестиційний клімат створено на Львівщині, я вже не вірю цьому. Місцева влада немає ні волі, ні бажання, ні вміння цього зробити. Вона не йде на діалог з окремими надто активними представниками громади Львова. Останні ж впевнені в своїй безкарності і продовжують шкодити всім. 

З 1 січня 2018 року Законом «Про відходи» заборонено вивозити несортовані відходи для захоронення на полігони. Хтось хоч раз чув від влади Львова та області про план, як місто і область готуються до часу Х? Саме тому сміттєвий меморандум, який влада видає як своє велике досягнення, це є банальне нехтування вимог українського законодавства.  Хоч, як на мене, це -  злочин перед громадою.

Де інтерес і яка роль бізнесу у створені системи сортування, адже в Україні досі нема тарифу на сортування? 

Про відсутність тарифу – це правда, але я сподіваюсь, що Національна концепція поводження з ТПВ буде ухвалена парламентом найближчим часом і такий тариф з’явиться. 

Насправді, сортування сміття – це бізнес і на ньому можна заробляти навіть за умови відсутності такого тарифу. Однак це треба робити легально, дотримуючись усіх нормативів і вимог, а також сплачуючи податки.

Тариф на сортування потрібен, в першу чергу, не бізнесменам, а громаді,  мешканцям. Адже він буде спрямований підприємцями на вдосконалення технології сортування, більш глибинну переробку відходів, на те, щоб постійно зменшувати об’єми, які відправляються на захоронення. Тобто йдеться про збереження природи. За це необхідно платити і так робиться у всьому світі.

Наприклад, ще недавно скло сортувалось на дві фракції: прозоре і кольорове. Сьогодні воно сортується на 5-6 фракцій, по кольорах. Органіка нині у нас захоронюється, а в інших країнах – це елемент технологій зеленої енергетики. Щоб всі ці технології запровадити у Львові, ресурсу підприємців не вистачить. Повинні допомагати громада, сплачуючи тариф на сортування, і влада – реалізуючи різноманітні програми вдосконалення методик і технології сортування.

А сьогодні у Львові все навпаки. Бізнес, як-от ми, компанія «ГрінКо Захід»,  сьогодні вкладає гроші в налагодження системи сортування, а громада і влада дружньо заважають це робити.

Все ж таки, чи запрацює сортування лінія «ГрінКо Захід»?   

Вручну чи механічно ми будемо збирати і сортувати ТПВ у Львові.

Я вірю в те, що львів'яни - патріоти свого міста, а тому врешті-решт усе з’ясують і підтримають тих, хто пропонує реальні кроки до розв'язання сміттєвої проблеми, а не займається болтологією.

Маючи значний досвід роботи в сфері сортування і вивозу ТПВ, ми не обіцяємо нереальні проекти, не балакаємо багато про стратегії,  а діємо вже зараз суто в законодавчому полі України. Останнє ж чітко говорить про те, що сортувати відходи - це обов'язок, а не примха чи розважальний квест, як це все подається у Львові. 

Останній місяць ми намагались налагодити партнерський діалог з радикально налаштованою частиною громади Рясного, надали громадськості доступ до всіх наших документів і дозволів. Сподіваємось, що вдалось переконати більшість представників громадськості у відкритості наших намірів і прозорості наших дій.

Однак залишилась радикально налаштована меншість, яка нічого не хоче чути і продовжує блокувати нашу роботу, в тому числі запуск сортувальної лінії. Прикро те, що саме громадські активісти постійно вдаються до порушення закону, перешкоджаючи нам в нашій підприємницькій діяльності. Тому ми звернулись до правоохоронних органів і чекаємо на адекватну реакцію.

Якщо наша робота буде розблокована, ми в співпраці з іншими підприємцями і громадськими організаціями,  повернемось до ідеї створення системи сортування, збору та вивозу сміття у Шевченківському районі: встановимо контейнери для роздільного збору сміття, проведемо соціальну роз'яснювальну кампанію по сортуванню. Разом з громадою  зробимо так, що це буде самий чистий і охайний район Львова.

П.М.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ