Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

СОТ чекатиме три тижні

Протягом трьох тижнів українські парламентарі мають прийняти необхідні для вступу до СОТ законопроекти. У протилежному випадку Україні доведеться продовжити переговори з СОТ вже наступного року. Про це повідомили «Экономические известия», посилаючись на інформацію представника України при штаб-квартирі СОТ у Женеві Володимира Балути.

 За словами Балути, у п’ятницю в Женеві відбулися переговори, під час яких узгоджувалися графіки та умови оформлення членства України в СОТ. Гальмує цей процес прийняття пакету з 20-ти законопроектів парламентом і підписання Україною двосторонніх протоколів з Киргизією і Тайванем. Представники СОТ виділили законопроекти, які потрібно прийняти якнайшвидше, — про ПДВ для аграріїв, про молоко і м'ясо, про підтримку АПК, про експортні ставки на брухт чорних і кольорових металів та на живу худобу й шкіряну сировину, про скасування вікових обмежень при імпорті автомобілів і про ветеринарію. Перед Україною поставлена умова в найближчі три тижні прийняти весь цей пакет законопроектів. Якщо це відбудеться, то 18 грудня в Женеві відбудеться офіційне засідання робочої групи, на якому можуть прийняти підсумковий звіт, що фіксує зобов'язання нашої країни перед СОТ.
 За словами Балути, якщо Україна запізниться із прийняттям законів у листопаді, то оформлення членства пересунеться з весни-літа на кінець 2007 року. «У такому разі ми ризикуємо вступати на жорсткіших умовах. Швидше за все, наприкінці 2007 р. відбудеться зустріч країн СОТ, на якій буде прийнято низку нових принципів міжнародної торгівлі. Якщо ми вступимо до СОТ вже до весни чи літа, ми зможемо брати участь у зустрічі на рівних умовах. Якщо ж ні, доведеться, наприклад, скоротити вже узгоджений обсяг державної підтримки АПК», - говорить Балута.
 Водночас спікер парламенту Олександр Мороз заявив про те, що доручив керівникам профільних парламентських комітетів на чергових засіданнях комітетів у середу, 1 листопада, розглянути законопроекти з питань забезпечення вступу України до Світової організації торгівлі для внесення їх на розгляд Верховної Ради України у максимально стислий термін. За словами Мороза, розгляд сотівських законопроектів заплановано на четвер, а в переддень, у середу, відбудуться парламентські слухання щодо стану підготовки України до вступу в СОТ.
 Втім, багато народних обранців сумніваються, що сотівські законопроекти таки будуть прийняті. За словами народного депутата, члена фракції БЮТ Валерія Чичкова, більшість законопроектів, пов’язаних зі вступом України до СОТ навіть не почали розглядатися в комітетах ВР. «Законопроекти ще не пройшли розгляду в комітетах, не має жодних практичних розрахунків, моніторингу та прогнозів того, що буде, якщо ці законопроекти вступлять в дію. Крім того, час не на нашому боці - цей тиждень сесійний, наступний в комітетах, потім знову – сесійний, за два тижні прийняти 20 законопроектів не можливо», - сказав у коментарі «Гал-info» Чичков. 
 Найбільший противник вступу України до СОТ Партія регіонів заявила про те, що голосуватиме за ці проекти, якщо в них будуть збережені інтереси національного виробника. «Будемо голосувати «за», але лише з врахуванням позиції відстоювання інтересів національного виробника. Це стосується, насамперед, законів, що регулюють діяльність АПК та квотування імпорту автомобілів, інше. Ми лише кілька днів тому отримали ці законопроекти, і наразі я ще не встигла з ними ознайомитися. Голосуватимемо, думаю одностайно», - сказала в коментарі  «Гал-info» народний депутат від Партії регіонів Ганна Герман.
 Одностайно «за» голосуватимуть за сотівські законопроекти нашоукраїнці. «Будемо голосувати за законопроекти необхідні для вступу в СОТ. Маю надію, що встигнемо. Все гальмують депутати-регіонали, які лобіюють інтереси конкретних донецьких олігархічних груп, що контролюють як АПК, так і промисловість, зокрема автовиробництво в Східному регіоні. Вони там монополісти і не хочуть пускати будь-кого іншого в регіон, але заради якості необхідна конкуренція - від цього Україна лише виграє», - каже в коментарі «Гал-info» „нашоукраїнець” Антон Ружицький.


Валентин Концевич, «Гал-info»

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ