Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Соціалісти хочуть заборонити Ющенку ветувати закони

Учора у стінах парламенту зареєстровано законопроект про внесення змін до Закону «Про Конституційний суд», який позбавляє Президента Віктора Ющенка прав оскаржувати та призупиняти акти Кабміну. Це можна розглядати як другий етап позбавлення повноважень глави держави антикризовою коаліцією. Першим таким етапом є підписаний головою Верховної Ради Олександром Морозом Закон «Про Кабінет Міністрів України», який сьогодні планують надрукувати у «Голосі України» і який, на думку багатьох політологів, узурпує владу представниками антикризової коаліції у парламенті.
Варто відзначити, що співавтором законопроекту про зміни до закону про Конституційний суд є соціаліст Іван Бокий. Отож, соціалісти не лише демонструють вірність антикризовій коаліції, а й продовжують працювати у подальшому перетворенні України в парламентську республіку, в якій Президент буде мати повноважень не більше, ніж англійська королева. У пояснювальній записці до проекту закону зазначається, що він розроблений „з метою вдосконалення правового регулювання діяльності Конституційного Суду України” та для уточнення меж його повноважень. А необхідність внесення змін до діючого закону парламентарі пояснюють прогалинами у законодавстві, яких необхідно позбутися. 
Згідно із запропонованим законопроектом соціалістів, серед завдань, які покликаний розв'язати цей закон: унормування порядок встановлення Конституційним судом відповідності (невідповідності) законопроекту про внесення змін до Конституції України вимогам статей 157 і 158 Конституції України; визначення строку для прийняття Конституційним судом України певних рішень; визначення форми і змісту звернення Верховної Ради України про дачу висновку Конституційним судом України щодо додержання конституційної процедури розслідування і розгляду справи про усунення Президента України з поста в порядку імпічменту, строків відкриття конституційного провадження за цією процедурою тощо. 
Проект закону також пропонує дещо обмежити право Президента Віктора Ющенка оскаржувати та призупиняти акти Кабінету міністрів.
Коментуючи цей законопроект, політолог Олесь Доній сказав «Гал-info», що він може посприяти зосередженню влади в Україні в руках однієї партії, зрозуміло, Партії регіонів. «У демократичних країнах світу парламентська модель управління не призводить до узурпації влади, проте в Україні зараз точиться боротьба між моделями управління влади в державі. Наразі не можна говорити, що ця боротьба призводить до узурпації влади в руках однієї політичної сили. Однак даний законопроект у випадку його прийняття сприятиме зосередженню влади у руках Партії регіонів під виглядом демократизації ситуації в державі», – сказав Олесь Доній.
Він також зазначив, що сьогодні потрібно проводити більш широку дискусію і знаходити баланс противаг у повноваженнях владних інститутів. Мовляв, зараз боротьба за повноваження у верхах свідчить не стільки про узурпацію влади, скільки про підсилення впливу певної політичної сили. Але цей законопроект може змінити ситуацію. Адже мета соціалістів зрозуміла – підсилити союзників по антикризовій коаліції – Партію регіонів.  
Водночас президент Центру соціальних досліджень «Софія» Андрій Єрмолаєв у коментарі «Гал-info» висловив переконання, що «на даний момент ніхто у нікого не забирав повноважень». І у так званому розподілі повноважень, на думку Андрія Єрмолаєва, є велика доля спекуляції. «Конституцію України, як відомо, цього року не змінювали, тому не можна говорити, що відбувся перерозподіл владних повноважень. Закони України не відбирають повноваження у однієї гілки влади і надають їх іншій, а лише створюють досконалий прозорий механізм процедури по розподілу виконання повноважень між гілками влади. Тому не можна говорити, що на даний час в Україні є узурпація влади», – сказав Андрій Єрмолаєв.    
Політолог Костянтин Бондаренко у коментарі нашій агенції зізнався, що особисто не бачив запропонованого Соціалістичною партією законопроекту щодо внесення змін у Закон «Про Конституційний суд», тому не може його коментувати. Водночас він сказав: «Багато хто говорить, що сьогодні відбувається узурпація влади представниками антикризової коаліції при прийнятті закону про Кабмін. Насправді це не так, оскільки цей закон лише окреслює повноваження гілок влади і створює певний прозорий механізм виконання цих повноважень. Особисто я є прихильником того, що голова держави не може бути гарантом Конституції України. Він повинен бути поставлений у конституційні рамки, а гарантом Конституції повинен виступати лише Конституційний суд України», – сказав Костянтин Бондаренко.
Натомість народний депутат Ярослав Кендзьор, коментуючи цей законопроект, сказав, що зараз від так званої антикризової коаліції, незалежно чи від соціалістів, чи комуністів, чи Партії регіонів реєструються найбезграмотніші законопроекти, які мають на меті узурпувати владу і забрати повноваження у глави держави. «Коли спостерігати і аналізувати усі останні дії так званої антикризової коаліції та їхні законодавчі ініціативи, то складається враження, що вони мають на меті зліквідувати державу Україну як таку. Антикризова коаліція хотіла б взагалі відмовитись від Конституції України і правити державою «по поняттях», так, як вони звикли це робити багато років. Варто згадати законопроект регіонала Юрія Мірошниченка, який запропонував ліквідувати РНБО, закон «Про Кабінет Міністрів України», який відбирає у Президента Віктора Ющенка його ж повноваження, які закріплені за ним основним законом держави. Це ж стосується і законопроекту про внесення змін у Закон «Про Конституційний суд», який є абсурдним. Можу пригадати ще розгляд у парламенті закону, який передбачав заборону Конституційному суду проводити розгляд справи про перегляд конституційної реформи. Це також знаковий закон, оскільки він забороняє суб’єктам конституційного права звертатись у суд щодо перегляду конституційності Конституційної реформи. Хочу сказати, що аналогічна робота проводиться як антикризовою коаліцією, так і її двійником — Кабінетом Міністрів України, які хочуть, повторююсь, зліквідувати українську державу як таку», – сказав Ярослав Кендзьор. 
 
Олег ДОВГАНИК
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ