Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

США і ЄС сприятимуть Україні

Довгий шлях українського безвізу в Європу успішно завершився, Україна і НАТО вийшли на новий рівень співпраці, ЄС продовжила підтримку України.

Канада ратифікувала угоду про ЗВТ з Україною, Білий Дім після першого офіційного і вдалого візиту Дональда Трампа за кордон візьметься активніше допомагати Україні, а в Європі врешті усвідомили загрозу від РФ у повній мірі – навіть провели у Празі спеціальний антикремлівський саміт. Москва на початку минулого тижня обурилась через дієвість українських санкцій, а наприкінці – після рішення Києва блокувати пропагандистські ресурси РФ і Придністров'я – отетеріла. США, з огляду на протистояння з РФ, збільшать чисельність своєї армії, а Ізраїль надіслав «чорну мітку» Асаду, соратникові Путіна у злочинах проти людства.

Офіційний безвіз для України

У Страсбурзі урочисто підписали кінцевий документ про скасування візового режиму між Україною та Євросоюзом. Свої підписи під цим рішенням поставили Антоніо Таяні, голова Європейського парламенту, і Кармело Абел, міністр внутрішніх справ та національної безпеки Мальти, яка головує у Раді ЄС. Під час підписання документу були присутні Петро Порошенко, президент України, і Марія Габріель, доповідачка Європарламенту з питання українського безвізу.

Далі залишились формальності: після підписання кінцевого документу його повинні опублікувати не довше, аніж через п'ять днів у віснику Європейського союзу, а через 20 днів після публікації документ набуде юридичної чинності. Зазначимо, безвізовий режим набуде чинності орієнтовно 10-12 червня; він буде стосуватись тільки коротких поїздок і не дає права проживати і працювати в ЄС.

Україна і НАТО – новий рівень співпраці

Іванна Климпуш-Цинцадзе, віце-прем'єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції, повідомила, що Україна переходить на новий рівень взаємодії з НАТО, наслідком якої стане функціональна інтеграція до Північноатлантичного альянсу.

Климпуш-Цинцадзе розповіла: «Ми вважаємо, що тільки глибоке партнерство між Україною і НАТО з чіткою перспективою членства сприятиме стабільності в Україні. Головним завданням для нас зараз є функціональна інтеграція до Північноатлантичного альянсу. Це означає, що ми переходимо на абсолютно новий рівень взаємодії, ми готуємося до спільного оперативного планування, до ситуативної обізнаності, до військових навчань у різних регіонах, насамперед Європи, але і в регіоні Чорного моря».

Нагадаємо, 18 грудня 2014 року Петро Порошенко подав на розгляд Верховної Ради проект закону №1014/3 «Про внесення змін до деяких законів України щодо відмови України від здійснення політики позаблоковості». Комітет Верховної Ради з питань євроінтеграції 19 грудня розглянув проект закону про скасування позаблокового статусу України і підтримав його. Верховна Рада 18 грудня 2014 року підтримала законопроект №1014/3, який передбачає скасування позаблокового статусу України.

Перемовини Меркель із Порошенком: тренди залишились незмінними

У Німеччині, в замку Мезеберг, відбулись переговори канцлерки Німеччини Ангели Меркель із президентом України Петром Порошенком. Раніше анонсували, що це будуть «тривалі і ґрунтовні переговори», а сам президент Порошенко пообіцяв напередодні саміту G7 провести зустрічі з усіма лідерами цих країн.

Під час спільної прес-конференції президент України заявив, що розраховує на демонстрацію єдності країн «Великої сімки» в питанні підтримки України під час саміту, який відбудеться наприкінці травня в Італії. Петро Порошенко також зазначив, що Україна не бачить альтернативи «Мінським угодам» і буде наполягати на їх повному виконанні, а сам Мінський процес необхідно повернути в конструктивне русло. Крім того, президент у черговий раз нагадав, що єдиний шлях припинення війни на Донбасі – політичний процес.

Ангела Меркель заявила, що довгоочікуване перемир'я на Донбасі так і не настало, а «Мінські угоди» практично не виконуються. Також вона зазначила, що важливе місце займає питання взаємодії з новообраним президентом Франції Еммануелем Макроном, оскільки Франція, як відомо, є однією з учасниць переговорів у «Нормандському форматі». Не забула Меркель наголосити, що не перестає приділяти увагу проведенню реформ в Україні. Вона також повідомила, що має намір поділитися з Порошенком підсумками травневих переговорів із Путіним у Сочі. Про що конкретно йдеться – не уточнила.

НАТО підтримала президента України

У НАТО впевнені, що блокування в Україні руских інформаційних сайтів є питанням національної безпеки. А тому указ президента Порошенка про блокування московських пропагандистських ресурсів, які Кремль використовує для гібридної війни, є цілком виправдане.

Раніше Олександр Турчинов, секретар Ради національної безпеки і оборони, повідомив, що блокування доступу до руских соціальних мереж «ВКонтакте», «Однокласники», Yandex і ресурсів Mail.ru не є наступом на свободу слова, а очищенням українського інформаційного простору від московсько-фейкового трясовиння.

Навальний: Україна завдала РФ нищівного економічного удару

Путінський проект – опозиціонер Навальний – висловив переконання, що інтернет-компанії на РФ зазнають серйозних фінансових збитків через блокування їхніх сайтів в Україні. Своє передбачення політик оприлюднив на персональному каналі в мережі YouTube.

Він сказав: «Надійшло питання про блокування сайтів в Україні. Мене це теж безпосередньо зачіпає, тому що я не тільки виступаю проти будь-яких блокувань, а мене і самого блокують. Якщо завдання уряду України у тому, щоби завдати економічної шкоди компаніям РФ, то місія виконана. Це буде великий удар по руским компаніям. Великий і серйозний економічний удар».

Навальний іще висловив думку, що через блокування сайтів кремлівського агресора Україна теж зазнає збитків – репутаційних. Під час різних міжнародних заходів сателіти Кремля будуть критикувати Київ за те, що він обмежує Москву в поширені інсинуацій. А ще московський політик зробив дивний висновок, що не бачив жодного прецеденту, коли блокування чогось призводило до чогось доброго.

По-перше, блокування і роблять для того, щоби комусь добре не було; по-друге, Україна вже якось переживала і далі переживе потуги іноземних прокремлівських маріонеток у їхньому намаганні зашкодити політичному іміджу Києва.

Канада ратифікувала угоду про ЗВТ із Україною

Верхня палата парламенту Канади проголосувала за ратифікацію угоди про зону вільної торгівлі з Україною. Нижня палата парламенту Канади ратифікувала угоду про вільну торгівлю з Україною ще 14 лютого.

Україна і Канада підписали угоду про зону вільної торгівлі 11 липня 2016 року. Канада, в рамках угоди, надасть технічну допомогу для модернізації української промисловості. Угода передбачає асиметричну лібералізацію ринків товарів для захисту національних товаровиробників у різних сферах. Після завершення усіх процедур щодо ратифікації Канада скасує мита на 99,9% українського імпорту, а Україна скасує 86% мита на імпорт товарів із Канади.

Нагадаємо, 11 липня 2016 року під час візиту прем'єр-міністра Канади Джастіна Трюдо в Україну було підписано угоду про створення зони вільної торгівлі між Україною та Канадою. Президент Петро Порошенко підписав закон про ратифікацію Угоди про створення зони вільної торгівлі між Україною та Канадою на початку квітня.

Відомство Клімкіна сприяє фейкалізації

Мар'яна Беца, прес-секретар МЗС, повідомила, що інформація московських ресурсів стосовно претензій Папи Римського до України не відповідає дійсності. Кремлівські пропагандисти поширили фейк від протопопа Данілєвіча (УПЦ-МП), що представники Ватикану начебто розкритикували «церковні закони», які розглядає Верховна Рада, і що Папа Франциск викликав посла України при Ватикані Тетяну Іжевську для висловлення застережень.

Прес-секретар МЗС розповіла: «Ніхто її [Тетяну Іжевську] не викликав. У неї був ряд робочих зустрічей у Державному секретаріаті Ватикану, де обговорювали різні питання внутрішньої і зовнішньої політики. В тому числі під час цих зустрічей обговорювали й ці законопроекти».

Можна тільки уявити, як втішались на Москві, як надувались від радості, наче ропухи, що зуміли змусити МЗС України цілком серйозно спростовувати московську олжу. Кожне таке спростування, кожна така реакція на брехню стане поживним середовищем для цих валдайських організмів. І навпаки – відсутність офіційної реакції Києва на московські інсинуації вельми збентежить кремлівських байкарів, створить для них солідарний когнітивний дисонанс.

Нагадаємо, у Верховній Раді внесли на розгляд закони про дерейдаризацію на території України неканонічної діяльності не благодатних самосвятів із Московської релігійної організації (МРО), яка 1453 року відокремилась від Вселенського Православ'я. А від 1686 року МРО розпочала рейдерське захоплення Київської Церкви з метою викачувати на Москву фінансові пожертви від українських парафіян для Київської митрополії.

Стягнення боргів із «Газпрому»

Павло Петренко, міністр юстиції України, повідомив, що робота над пошуком майна і коштів «Газпрому» з метою примусового стягнення 172 млрд грн почалась із молодечим запалом, вже є й перші позитивні результати. Міністр пообіцяв згодом розповісти детальніше про виявлені та конфісковані активи «Газпрому», зазначивши, що Мін'юст України буде принциповим у питанні «розкуркулення» негласної компанії Путіна.

Павло Петренко наголосив: «Ми виконаємо це рішення суду згідно з чинним законодавством, щоби стягнути з боржника всю суму. Є всі механізми, в тому числі й звернення до інших країн у рамках системи правової допомоги у виконанні даного рішення».

На Москві обурені санкціями України

Кремль врешті публічно визнав дієвість українських економічних санкцій. Москва обурена, що Україна перестає бути для неї фінансовим донором. Опустившись до рівня плінтуса і потоптавши свої духовні скрепи, РФ принизливо поскаржилась Заходові на українські торговельні обмеження.

Максім Орєшкін, керівник Мінекономрозвитку РФ, повідомив, що РФ подала комплексний позов до Світової організації торгівлі, скаржачись на торговельні обмеження, які Київ запровадив із 2014 року. Орєшкін заявив, що скарги скеровані як до органів СОТ із вирішення спорів, так і до уряду України. У відповідь на ремствування Орєшкіна Міжвідомча комісія з питань міжнародної торгівлі України запровадила п'ятирічне антидемпінгове мито на шоколадні вироби з РФ.

Бери вагон, котись додому

Московські пропагандистські ресурси обурено пишуть, що «Федеральній вантажній компанії» вказали в Україні на двері. РЖД потрапила під українські санкції, а тому змушена виводити з України свої вагони. Цей процес займе орієнтовно два тижні.

Всього в Україні знаходиться 6 тисяч вагонів окупанта, а в 2016 році з окупованої території України на Москву вивезли понад 940 тисяч вкрадених тонн кам'яного вугілля антрацитної групи.

Кремлівські маріонетки Придністров'я отетеріли

Інформація про заборону транзиту через Україну продовольчих товарів у так звану «Придністровську Молдавську Республіку» шокувало «владу» прокремлівських терористів. Так, з 20 травня вантажі, які прямують на окуповані території Молдови, будуть пропускати тільки за згодою Національного агентства з безпеки харчових продуктів Молдови. Блокада може обернутися серйозною соціальною катастрофою для території, яку з 1990 року окуповала Москва, оскільки тільки в 2017 році через український порт було доставлено понад 6 тисяч тонн вантажу.

Молдова і Україна почали співпрацю стосовно блокади ПМР ще у 2014 році, а тепер розробили план остаточно встановити кільце блокади до кінця 2017 року і створити молдовсько-українські прикордонні пункти, що дасть можливість контролювати всю ділянку кордону Придністров'я з Україною. Такі заходи посприяють цілковитій прикордонній блокаді території кремлівського анклаву, що спричинить серйозний удар по економіці Придністров'я, орієнтовно на $40 млн, а також без роботи залишить 10% населення ПМР.

Проблему для Ефімія Коваля, самопроголошеного «міністра сільського господарства і природних ресурсів ПМР», посилює загибель практично всього врожаю через весняні заморозки, яких зазнав придністровський регіон. Тепер на Кремлі будуть «чесати репу», як допомогти промосковським маріонеткам і прогодувати 50 тисяч своїх військових терористів, адже московський анклав має тільки два кордони – з Україною і Молдовою, а повітряне сполучення для ПМР Україна касувала раніше.

Блокада ПМР стане сильним аргументом під час переговорів України і РФ, оскільки відповідальність за функціонування окупованої території Молдови цілком несе окупант Путін. Водночас і промосковський президент Молдови Додон несподівано підтримав блокаду і вимагає від Кремля вивести з ПМР окупаційні московські війська.

Кремль хоче арештовувати іноземців

Сергей Миронов, одіозний депутат Думи, розробив законопроект про кримінальну відповідальність на території РФ і за кордоном «за спотворення історії і образу пам'яті ветеранів і учасників Великої Вітчизняної війни». В законотворчому екстазі Миронов наголосив: «Нова законодавча ініціатива буде поширена не тільки на руских, але і на іноземних громадян».

Руский законотворець вважає, що до іноземних громадян необхідно застосовувати такі міри покарання: грошовий штраф, заборону в'їзду на РФ, арешт майна або особистий арешт. Депутат-єдинорос зізнався, що підготувати відповідний законопроект його спонукали події 9 травня в Києві, коли українські патріоти намагались перешкодити проведенню шоу прокремлівського так званого «Безсмертного полку».

Конструктивну думку єдинороса Миронова необхідно імплементувати в усьому світі на законодавчій базі окремих країн. А за «історичний еталон» взяти міжнародно визнані праці Віктора Суворова і співставити їх із московськими історичними фейками. А далі за спотворення історії Другої світової війни поступати з фальсифікаторами відповідно закону Миронова: грошовий штраф, заборону в'їзду в цивілізований світ, арешт майна або особистий арешт, або довічне вислання на Землю Франца-Йосифа.

Безперспективна «Сила Сибіру»

Геологічна служба Міністерства земельних і природних ресурсів Китаю повідомила, що експеримент із видобутку газових гідратів (так званого «горючого льоду», який ззовні схожий на сніг або крихкий лід) із родовища на дні Південно-Китайського моря завершився вдало. Родовище розташоване на глибині 1400 метрів – 1200 метрів від поверхні моря і майже 200 метрів від поверхні дна.

Із газових гідратів китайці зуміли отримати понад 120 тисяч кубометрів газу, який має вміст метану до 99,5%. Китай вважає, що промислове видобування газових гідратів і подальше їх побутове застосування стане «історичним проривом» на ринку видобутку газу. Видобування «горючого льоду» стане такою ж прогресивною подією, як і сланцева революція в США. А в майбутньому відбудуться кардинальні зміни у сфері видобування і застосування енергії.

У прес-релізі на сайті Народного уряду КНР сказано: «Гідрат природного газу є найбагатшим і ефективним альтернативним джерелом енергії. В майбутньому він може зіграти стратегічну роль у розвитку енергетики в усьому світі – замінить традиційний газ і нафту».

Один кубометр «горючого льоду» еквівалентний 160 кубометрам природного газу в газоподібному стані. Якщо на 100 літрах газу автомобіль може проїхати 300 км, то на 100 літрах «горючого льоду – аж 50 тисяч кілометрів. Провідні спеціалісти вважають, що практичне застосування газогідратів суттєво змінить використання енергії, тому що в природі запасів газогідратів набагато більше, аніж ресурсів традиційного газу, і вони будуть дешевшими.

А «Газпром» і далі планує у 2017 році вкласти 157 млрд рублів у фінансування будівництва газопроводу «Сила Сибіру», по якому газ із родовищ Східного Сибіру колись можливо поступатиме до Владивостока. Мрії, що китайці куплятимуть руский газ розбились у дзуськи, як і попередні бажання Кремля отримати від Пекіну інвестиції для будівництва неперспективного газогону.

На РФ гряде руїна

Герман Греф, керівник Сбербанку РФ, приголомшив своїм негативним прогнозом щодо подальшої ситуації на РФ. Під час інтерв'ю для американського телеканалу CNBC головний банкір РФ повідомив, що впродовж найближчих трьох років Кремлю не варто сподіватися на скасування економічних санкцій. У той же самий час, так вважає Греф, руска влада повинна бути готовою до імплементації значно гіршого сценарію. Зокрема, хоча запровадження санкцій було мотивоване причинами економічного характеру, «судячи з усього, також буде братись до уваги й аспект політичний».

«Можна, певною мірою, говорити про тупик. Наразі результатом ситуації є те, що ми, плануючи власну стратегію на три найближчі роки, змушені орієнтуватись на значно гірший сценарій, коли скасування санкцій не відбудеться», – сказав Герман Греф.  Більше того, повідомив Герман Греф, населення РФ поступово адаптується до ситуації, тому неможливо визначити подальше ставлення Кремля до санкцій, або також, що санкції якось вплинуть на трансформацію політичної системи в країні.

Едвінс Шноре: рускі – це як воші

Депутат сейму Латвії Едвінс Шноре написав у своїй статті, що окупація Радянського Союзу зруйнувала економіку Латвії, забруднила навколишнє середовище, русифікувала латишів і сприяла соціальній деградації. Також політик заявив, що «одного разу впустивши руску вошу в шубу, назад зі шуби її вже не прогнати».

Крім цього, латвійський депутат у своїй роботі згадав руских, що живуть на території Латвії. Ці громадяни постійно скаржаться і паплюжать Латвію, але не виїжджають на свою РФ. Шноре написав, що в Латвію постійно прибувають натовпи руских, а їхній язик назвав головною зброєю Кремля у гібридній війні проти країн Балтії.

«Fox News» про тотальну русифікацію підкорених народів

Джулі Рогінскі, телевізійна ведуча «Fox News», розповіла американським телеглядачам про політику насильницької русифікації, яку проводили в Російській імперії та Радянському Союзі. Джулі Рогінскі вважає, що ні громадянам республік СРСР, ні громадянам Варшавського блоку не було жодного сенсу чи потреби вивчати руский язик, якщо б їх силоміць до цього не змушували.

Телеведуча, яка народилась у Москві, розповіла: «Поясню нашим глядачам, що ж таке русифікація. Це політика насильницького впровадження традицій руского побуту і язика серед численних етнічних меншин, які жили в Рускій імперії. А в дослідженні BBC «Русифікація при Сталіні» сказано: «До кінця 30-х років [ХХ ст.] християнство та іслам були заборонені. При цьому етнічні групи зазнавали переслідувань, а русифікацію – насадження руского язика і руских звичаїв – проводили на всій території Радянського Союзу».

А далі акцентувала увагу прихильників «Fox News» на історичному факті: «Не тільки в Радянському Союзі всіх змушували вчити руский язик, сприймати рускій побут, але і в країнах Варшавського договору також. Цих людей змушували вивчати руский язик і виробляли в них зв'язок із традиціями руского побуту. Знаєте, хто про це добре знає? Владімір Путін! Він упродовж значної частини своєї кар'єри жив у Східній Німеччині. Коли я востаннє була в Східному Берліні, коли ще не відбулось об'єднання в єдиний Берлін, там було багато вивісок на рускому язику. Але навіщо німцям були потрібні рускоязичні таблички, якби на них не тиснули політикою русифікації?».

Завершуючи програму в контексті можливого підпорядкування Трампа Путіну, Джулі Рогінскі наголосила: «Звертаючись до наших потенційних господарів із Росії, особливо до Вови з Ленінграда, і скажу – наша демократія сильніша, ніж ви, і ви не переможете!».

Трамп допомагатиме Україні

Джейсон Смарт, американський політолог і директор неурядової організації «For a free Ukraine», переконаний, що президент США Дональд Трамп надасть Україні значно більшу підтримку, ніж його попередник Барак Обама. Для цього існують дві причини: усвідомлення ступеня рускої загрози, а також прагнення «зам'яти» скандали про зв'язки глави Білого Дому з Кремлем.

Джейсон Смарт зазначив, що ФБР розпочало нове розслідування про зв'язки компаній Трампа з РФ, тому він буде робити все, аби практично довести, що протистоїть Кремлю. Адже скандали про минулу співпрацю американського лідера з РФ негативно позначаються на його репутації.

Американський політолог наголосив, що надання зброї, яка вбиватиме руских терористів, дозволить Трампові довести свою проамериканську, проєвропейську і проукраїнську позиції. Саме тому, Україна може розраховувати на значну підтримку США у боротьбі з кремлівською хунтою.

Конгрес США прийняв закон проти Путіна і Рухані

Агентство «Associated Press» повідомило, що члени палати представників Конгресу США схвалили законопроект про накладення санкцій на ті країни або організації, які надають фінансову підтримку режимові Башара Асада. Проект закону вніс Еліот Енгел, конгресмен-демократ від Нью-Йорка.

Законопроект спрямований проти ключових союзників Асада, таких як Росія та Іран, і вимагає від американського президента накладати санкції на країни або компаній, які ведуть справи або надають фінансування сирійському уряду. Документ скерували на розгляд у Сенат, а потім він повинен надійти на підпис президентові Дональду Трампу.

Путін опечалений неконтактом із Трампом

Американське видання «Bloomber» пише, що керівництво РФ дуже засмучене неможливістю налагодити діалог із президентом США Дональдом Трампом. На Кремлі вважають, що скандал із втручанням Москви у президентські вибори в США американці беруть занадто близько до серця. А розслідування, проведене з цього приводу, грають не на руку чинному президентові. А ще в Кремлі вважають, що американці безпідставно гостро реагують на зустріч Трампа з Лавровим.

Отож ситуація, яка склалась, робить для Кремля неможливим вести діалог із Вашингтоном стосовно ключових міжнародних проблем, починаючи з війни у Сирії та завершуючи окупацією території України і відміною антируских санкцій.

У глибокій печалі головний на Кремлі нервово назвав «політичною шизофренією» звинувачення на адресу Трампа про видачу РФ американських секретів. Він заявив про готовність оприлюднити запис переговорів Трампа і Лаврова, наче Білий Дім сам не має аналогічного запису.

Захід усвідомив загрозу Кремля

Прага стала центром міжнародних зусиль із питань протидії кремлівській дезінформації. У чеському Міністерстві внутрішніх справ, який у 2016 році відкрив спеціальний відділ боротьби з дезінформацією, відбувся другий саміт урядовців та експертів, чиє завдання – створити дієву протидію натискам Кремля щодо дестабілізації Заходу. Зустріч експертів відбулась під егідою НАТО і спеціального відділу «Stratcom», створеного для антирускої боротьби.

У тому, що кремлівські «активні заходи» становлять серйозну загрозу для західного світу, вже нікого не потрібно було переконувати. Понад 160 експертів із 27 країн НАТО та запрошені гості з інших держав навели багато прикладів, крім гібридної війни проти України, втручання РФ у внутрішнє життя інших країн – у виборчий процес США, вибори у Франції, британський референдум виходу з ЄС, у голосування Нідерландів щодо Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Едвард Лукас, оглядач журналу «Economist», наголосив, що багато часу було втрачено через те, що Захід довго не хотів визнати наявність загрози з боку РФ та прислухатись до експертів зі Сходу Європи, зокрема українців. Тепер представники української делегації були серед найбільш затребуваних учасників форуму, а дізнатись про український досвід протидії московській дезінформації збиралися численні експерти, журналісти і урядовці.

Трамп і «слід Кремля»

Тема Москви і надалі залишається у фокусі уваги вашингтонської політики і, як наслідок, центральним мотивом у заголовках західних ЗМІ. Незважаючи на спроби Дональда Трампа нівелювати цю тему в порядку денному і позбутись шлейфу «кремлівського сліду», у найближчі місяці цього йому зробити не вдасться. А звільнення керівника ФБР Джеймса Комі, який очолював розслідування щодо зв'язків Майкла Флінна з іноземними урядами (насамперед, із РФ і Туреччиною), президентові США обійшлось дорого.

Видання «New York Times» з'ясувало, що в лютому цього року Дональд Трамп попросив Джеймса Комі припинити розслідування стосовно Майкла Флінна. Ряд експертів потрактували прохання президента США як перешкоджання правосуддю, що може призвести до імпічменту.

Тижневик «New Yorker» проаналізувало шанси Трампа на імпічмент і дійшло висновку, що вони мінімальні. За всю історію США тільки один президент був таким чином відправлений у відставку (Ніксон), ще двоє зазнали імпічменту, але залишились на посаді. Втім, потрібно визнати, що поки президентство Трампа йде врозріз із існуючими нормами. Незважаючи на те, що Трамп заперечує інформацію щодо Майкла Флінна, у ФБР є записи розмов Трампа із Комі.

Заступник генпрокурора США Рід Розенштейн (який, до речі, допоміг Трампові обґрунтувати звільнення Джеймса Комі з правої точки зору) призначив спеціального прокурора для проведення незалежного розслідування стосовно РФ. Ним став Роберт Мюллер, колишній директор ФБР, людина з бездоганною репутацією в Бюро і правоохоронних структурах назагал.

На тлі скандалу зі звільненням керівника ФБР, Трампові також довелося мати справу із шквалом критики після зустрічі з дипломатами Кремля, під час якої президент США, так стверджує видання «Washington Post», поділився секретною інформацією стосовно ІДІЛ.

Представники адміністрації Трампа, зокрема держсекретар Рекс Тіллерсон і радник з питань нацбезпеки Герберт Макмастер, запевнити громадськість, що жодні секретні дані руским не були передані. Однак сам Трамп спростував своїх підлеглих, написавши у соціальній мережі Twitter, що у нього було «абсолютне право» передати інформацію про тероризм і безпеки руским дипломатам.

Видання «The Atlantic» наголосило, що ситуація зі секретною інформацією завдала серйозної шкоди репутації Білого Дому, відносинам США з союзниками (в тому числі з Ізраїлем, чия розвідка передала цю інформацію американцям) і потенційно поставила під загрозу життя розвідників, які працюють в ІДІЛ під прикриттям.

Спеціалізований аналітичний портал «Lawfareblog.org» зазначив, що історія з передачею секретної інформації може мати серйозні наслідки для самого Трампа, оскільки президент, швидше за все, порушив присягу, а також, можливо, вчинив кримінальний злочин.

Путін ошукав Трампа

На шпальтах видання «The Atlantic» триває обговорення зустрічі Трампа із дипломатами РФ Лавровим і Кисляком у Білому Домі, яка спровокувала скандал в американських спецслужбах. Ця зустріч в черговий раз показала, наскільки підступною є стратегія Путіна: співробітництво Москви із Заходом стосовно боротьби з тероризмом використовується як привід для просування інтересів Кремля.

Тактика Кремля безпрограшна, оскільки Путін за роки свого президентства створив собі репутацію фахівця у контртерористичних питаннях. Кожного разу, коли не без сприяння Кремля теракти трапляються на Заході (Ніцца, Берлін, Париж), Путін відразу висловлює співчуття і нав'язує свою допомогу в боротьбі з терористами. Основний меседж Кремля: «Ми знаємо про проблеми тероризму не з чуток і можемо допомогти; ми всі боремося з одним ворогом».

Навіть після різкого охолодження відносин із Заходом через анексію Криму та війну в Україні, Путін зумів успішно маніпулювати цим меседжем – цього разу в Сирії. Після теракту в Ніцці Путін запропонував співпрацю у боротьбі з ІДІЛ французькому президентові Олланду, і незабаром французькі літаки попрямували на Близький Схід. У випадку з Трампом Путіну поталанило подвійно: американський президент абсолютно не в курсі, що з 2014 року контртерористична співпраця з Кремлем – це вулиця з одностороннім рухом, на якій Путін отримує все, що забажає.

Різнополярні погляди у США на Москву

Пол Сондерс, виконавчий директор «Центру національного інтересу», виклав дослідження на шпальтах видання «National Interest» інтерв'ю двох колишніх високопоставлених розвідників, які дають діаметрально протилежні оцінки розслідування стосовно діяльності Москви.

Джеймс Клеппер, колишній керівник національної розвідки, в інтерв'ю для телеканалу CNN заявив, що американські інституції перебувають під впливом Москви – зовнішнім, а адміністрації Трампа – внутрішнім. Зокрема, звільнення Комі він вважає наступом на американську систему стримувань і противаг.

Роберт Гейтс, колишній міністр оборони і екс-керівник ЦРУ, в інтерв'ю телеканалу CBS висловив іншу позицію, зазначивши, що Кремль навряд чи міг шантажувати Майкла Флінна, а звільнення Джеймса Комі, стосовно якого є чимало причин для критики, відбулось невдало. За переконанням Гейтса, Путін вважає, що в 2012 році Захід, по суті, безпосередньо виступив проти його переобрання президентом. Отже, дотримуючись дзеркальної тактики КДБ, він зробив спробу делегітимувати американські вибори.

Пол Сондерс критикує Джеймса Клеппера за нерозуміння того, що звільнення директора ФБР не є наступом на систему стримувань і противаг, і зазначає, що оцінка Роберта Гейтса виглядає менш емоційною і більш прагматичною.

Тональність висловлювань Клеппера демонструє політичне самовдоволення, в той час як конструктивність Гейтса дозволяє побачити глибші проблеми всередині самих США. Виконавчий директор «Центру національного інтересу» Пол Сондерс вважає, що саме такий підхід, більше виважений, доцільно взяти за основу під час висвітлення політичної проблематики американським ЗМІ та експертним інституціям.

Трампогейт

Видання «The Guardian» опублікувало редакційну статтю про американське розслідування стосовно РФ, зазначивши, що призначення Роберта Мюллера спеціальним прокурором (радником) у цій справі може врятувати президентство Дональда Трампа.

Як повідомили у Мін'юсті США, одним із завдань Мюллера стане вивчення «будь-яких зв'язків і взаємодій між руским урядом і особами, які мають відношення до виборчої кампанії президента США Дональда Трампа». Сам факт призначення, незважаючи на постійні запевнення Трампа в тому, що розслідувати нема що, говорить про те, що федеральний уряд США зберігає прихильність етичним нормам і конституційним принципам.

У спеціальних прокурорів доволі широкі повноваження, що дозволить Мюллеру під час розслідування отримувати безперешкодний доступ практично до будь-якої інформації, до будь-яких причетних осіб, включно з президентом. Також Мюллер може пред'явити звинувачення будь-кому, а враховуючи його досвід у ФБР, результат розслідування буде залежати багато в чому від його підходу до справи.

Водночас Конгрес США викликав звільненого Джеймса Комі дати свідчення, і це чергове нагадування про те, що Конгрес також може зіграти важливу роль у розслідуванні. Так, як свого часу, подібне відбулось під час Вотергейту в 1972 – 1974 роках.

Віртуальна Третя світова війна

Американський тижневик «Time» публікував велику статтю про те, як Кремль використовує соціальні мережі у своїй кампанії проти США. Рускі хакери перейшли до нового етапу атак на американські політичні інституції. Згідно з дослідженнями американської контррозвідки, нова схема включає в себе розсилання фішингових повідомлень на твіттер-акаунти користувачів, що працюють в Міністерстві оборони США (понад 10 тисяч акаунтів отримали подібні повідомлення). Клікнувши на посилання, користувач потрапляє на руский сервер. Це дозволяє хакерам отримати доступ до його облікового запису, а також завантажують програму, яка контролює комп'ютер або телефон користувача.

Руска тактика – це найбільш помітна частина інформаційної війни проти демократичних сил по всьому світу. Можливості соціальних мереж (відкритість, анонімність, охоплення) дозволяють Кремлю домагатися того, до чого він завжди прагнув – впливати на громадську думку в США.

Видання «Time» посилається на наявність записів прослуховування, здійснених в травні 2016 року, де руский шпигун повідомив, що ГРУ планує «відплатити Клінтон за операції впливу, які вона проводила в РФ, будучи держсекретаркою». На той момент американські аналітики не зрозуміли контексту цих зізнань.

За інформацією «Time», Кремль також найняв колишнього руского програміста, який пропрацював 10 років у США, і він застосував свій досвід та знання комп'ютерних алгоритмів під час розробки кібератак.

Москва провадить сьогодні операції на всіх соціальних платформах. За оцінкою фахівців АНБ, спецслужби РФ випереджають західних колег в умінні користуватись соціальними мережами для впливу на громадську думку. Втім, у США теж є досвід ангажування соціальних мереж, зокрема, проект «Кубинський твіттер», спрямований на боротьбу з тоталітарними режимами (реалізовувався в 2010 – 2012 роках).

Компанії-творці соціальних мереж починають усвідомлювати свою відповідальність у запобіганні використання своїх платформ для пропаганди і кібервоєн. Так, наприклад, Facebook, Google, Twitter заявили про готовність покращити алгоритми і підвищити заходи безпеки.

Тижневик «Time» зробив висновок, що на сьогодні найкраща опція, яка є в розпорядженні США – це прозорість, тобто заборона на анонімні кампанії в соціальних мережах. А з точки зору боротьби з кремлівською кампанією дезінформації кращим меседжем буде: «Говоріть правду». Меседж правильний, проте глупий. На Москві правди не говорили від початку заснування на Боровицькому пагорбі татаро-монгольської торговельної факторії.

Сирія: Путін невдало протестував Трампа

Авіація США в Сирії завдала ударів по автоколоні терористів Башара Асада поблизу міста Ат-Танф. Американське командування повідомило, що авіаудари були завдані після того, як Москва начебто намагалась переконати терористів Асада не просуватись до міста Ат-Танфу. Насправді в Кремлі ймовірно зумисне скерували проурядові сили Сирії до міста Ат-Танфу, щоби перевірити, чи насправді у Дональда Трампа є «червона лінія». І переконались, що таки є, і що Дональд Трамп, на відміну від свого попередника Обами, не рачкує назад разом із заявленою межею допустимого.

Автоколона асадівських терористів, по якій нанесли удар, демонстративно порушила «зону безпеки» навколо бази, де знаходяться підрозділи американського спецназу і де проходять навчання сирійські опозиціонери. За словами представника сирійської опозиції, напередодні авіаудару асадити вступили в бій з опозиційними формуваннями, які підтримує Вашингтон, на відстані орієнтовно 27 км від бази.

Атака на автоколону стала вже другою, за час президентства Дональда Трампа, силовою акцією США проти формувань, що воюють на боці Башара Асада. У квітні американці піддали ракетному обстрілу авіабазу Шайрат, назвавши це попередженням Асаду. Очевидно, що перше попередження не допомогло.

Авіаудар США біля міста Ат-Танфа відбувся на тлі формальних переговорів у Женеві з питань мирного врегулювання в Сирії, і на наступного дня після того, як палата представників Конгресу США ухвалила законопроект, який передбачає санкції проти союзників Асада – проти РФ та Ірану.

Перший візит Дональда Трампа – і перший великий успіх

Президент США Дональд Трамп прибув зі своїм першим закордонним візитом у Саудівську Аравію, де був удостоєний вищого ордену країни. Дональд Трамп і глава Саудівської Аравії Сальман бен Абдель зустрілись у королівському палаці в Ер-Ріяді. Президента США супроводжували перша леді, а також його дочка зі своїм чоловіком, які займають офіційні посади в адміністрації Білого Дому.

У рамках візиту було підписано ряд угод на загальну суму орієнтовно $360 мільярдів, із яких $110 мільярдів – це військові контракти. Решта $250 мільярдів – «комерційні інвестиції», які призначені для створення сотень тисяч робочих місць у США. Речник Білого Дому Шон Спайсер повідомив, що досягнуті домовленості щодо військових контрактів є найбільшими за всю історію експорту американських озброєнь до однієї країни.

Рабини десакралізували святість суботи

Сайт «Politico» повідомив, з посиланням на представників Білого Дому, що дочка президента США Іванка Трамп та її чоловік і радник президента Джаред Кушнер отримали від рабинів спеціальний дозвіл летіти в суботу із США в Саудівську Аравію. Дональд Трамп відбув у президентське турне по п'яти країнах, включаючи Ізраїль. У момент настання суботи його літак все ще буде перебувати в повітрі.

Нагадаємо, що раніше подружжя Кушнерів, які є членами ортодоксальної єврейської громади, декілька разів із дозволу рабинів порушували святість суботи. Зокрема, Джареда Кушнера викликали на екстрену нараду в одну із субот у жовтні 2016 року в кризовий період передвиборної кампанії Дональда Трампа.

Непереможна бразильська корупція

США чи Україна – не єдині держави, які зазнають перманентних корупційних скандалів. У цьому сумнівному змаганні Бразилія тримає пальму першості. Інформаційне агентство «Reuters» повідомило, що Мішел Темер, президент Бразилії, був викритий у дачі хабара ключовому свідку, в найгучнішій справі про корупцію, в обмін на його мовчання. Джоеслі Батіста, керівник м'ясопереробного гіганта JBS SA, є тим свідком, який дав покази на президента Бразилії.

Президент Мішел Темер намагався перешкоджати дачі показань і колишньому спікеру парламенту Едуардо Куньє, який на даний момент відбуває термін у в'язниці – також за звинуваченням у корупції.

Нагадаємо, що саме Куньє став ініціатором імпічменту та подальшої відставки екс-президента Бразилії Ділми Руссефф у рамках розслідування справи про корупцію в нафтовому гіганті «Petrobras» (мова була про розкрадання орієнтовно $2 млрд із бюджету цієї бразильській державної компанії). Після відставки Ділми Руссефф тимчасово виконуючим обов'язки президента (до чергових виборів, які відбудуться в 2018 році) став віце-президент Мішел Темер. Однак його рейтинг постійно падає, а нові звинувачення у хабарництві потенційно можуть призвести до чергового імпічменту і кримінального покарання.

Війська РФ проти військ США – це як кіннота проти танків

У США пообіцяли піаністові Кремля знищити РФ у разі відкритої війни, оскільки військове забезпечення ЗС РФ не допоможе їм ефективно воювати з американською армією у разі збройного конфлікту. Про це в інтерв'ю для «Радіо Свобода» розповіли Стівен Бланк, професор Військового коледжу сухопутних сил США, і Міхаіл Кофман, науковий співробітник корпорації CNA.

Зокрема, Кофман розповів: «Нещодавно я переглядав виступ очільника Генштабу ЗС РФ. Він дуже чітко показав можливість знищення Росії американськими «Томагавками», яких у нас понад тисячу штук. Наш флот, разом із системами ППО та ПРО, здатний відбити будь-які атаки з боку Російської Федерації, тому Кремлю нема сенсу на щось сподіватись. Чого боїться Москва? Що ми почнемо застосовувати високоточне озброєння, яке маємо у тисячах комплектів. Уся «новітня техніка», яку Кремль демонстрував населенню у рамках військового параду 9 травня, в разі відкритого конфлікту буде знищена кількома авіадуарами. Хвалена руска ПВО «С-400» проти ВВС США – це наче кіннота проти танків».

США збільшать чисельність армії

Більшість американських експертів дійшли висновку, що США не здатні адекватно відповідати сучасним військовим загрозам. Зокрема, такі потенційні суперники як РФ, Північна Корея і навіть «ІГ» можуть ефективно протистояти сухопутним військовим силам Сполучених Штатів. Сьогодні в Америці є актуальною проблема нестачі наземних сил, і це може привести до непередбачуваних наслідків.

Деякі американські фахівці вважають, що недостатню кількість сухопутних сил можна компенсувати високим рівнем військових технологій. Однак експерт Ден Гуре з Лексінгтонського інституту вважає, що в жодному разі не можна робити ставку на технології, оскільки така тенденція створить загрозу національній безпеці держави. Тому в США вирішили збільшити сухопутну армію з 476 тисяч до 540 тисяч солдатів. Таке нарощування сил відповідає оцінкам «The Heritage Foundation» – стратегічного дослідницького інституту США, який, провівши історичний аналіз великих конфліктів, дійшов висновку, що армія США при сучасному озброєнні повинна налічувати понад 500 тисяч військовослужбовців.

Федеріка Могеріні: Росія економічно слабка, а США не мають наміру оплачувати її рахунки

Американський телеканал CNBC повідомив: виступаючи в Йорданії під час Всесвітнього економічного форуму Близького Сходу і Північно-Східної Африки, Федеріка Могеріні – представниця ЄС із закордонних справ і політики безпеки, заявила, що ні РФ, ні США не оплатять «величезний рахунок» за відновлення Сирії. Москва не має коштів для відновлення сирійської інфраструктури, яку знищила бомбардуваннями, а США не мають наміру оплачувати рахунки московського військового полігону в Сирії.

Федеріка Могеріні зазначила: «Якщо подивитися на стан рускої економіки, то неможливо назвати її наддержавою. ВВП РФ сьогодні нижчий, аніж у більшості країн ЄС. Москва дуже багато інвестує в оборонну і військову діяльність, але коли справа стосується економічної потужності – забудьте про це. У мене таке враження, що Вашингтон не планує платити за сирійські рахунки. Я не права?».

Представниця ЄС зробила прозорий натяк, що за путінське свавілля і руйнації в Сирії доведеться заплатити найближчим сирійським сусідам, «коли настане час».

Однак інші учасники форуму наполягли, що без політичної і фінансової взаємодії США і РФ сирійського конфлікту не вирішити. У Кремлі від радості засяяли: нарешті здійсниться путінська мрія. Він сяде з Трампом за стіл перемовин як рівноправний партнер і вершитиме глобальну долю світу.

Йоав Галант: Асада необхідно ліквідувати

Видання «The Jerusalem Post» повідомило, що Йоав Галант, міністр житлового будівництва Ізраїлю, висловив вимогу ліквідувати сирійського диктатора Башара Асада. Виступаючи під час конференції міністр повідомив дані розвідки США, що режим Асада стратив тисячі своїх громадян, а після того спалив їхні тіла з метою приховати сліди злочинів.

«Реальність ситуації в Сирії полягає в тому, що Асад нищить людей за допомогою хімічних атак, а потім вдається до останньої крайності – спалює їхні трупи. Такого ми не бачили впродовж останніх 70 років. Те, що сьогодні відбувається в Сирії – геноцид. Правління Асада є найгіршим із часів нацистської Німеччини на чолі з Гітлером під час Другої світової війни», – наголосив Йоав Галант, посилаючись на часи Голокосту.

Держдепартамент США заявив, що в тюрмі Седнайя, поблизу Дамаска, щодня страчують орієнтовно 50 осіб. Після страти тіла спалюють, щоби «приховати масштаб скоєних злочинів». Держдепартамент опублікував супутникові фото в'язниці, на яких видно будівлю, яка, за твердженнями американців, виконує функцію крематорію.

Ярослав Левків.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ