Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Станіслав Ніколаєнко: У нашій освіті є два недоліки – застаріла матеріальна база і недостатній притік інвестицій

У червні в Україні офіційно стартує вступна кампанія – 2007, вже зараз у школах проходять випускні іспити. Хтось для вступу готує знання, а хтось гроші. Чому в Україні ще й досі можна вступити до ВНЗ за хабар, наскільки якісною є вища освіта у нашій державі і як боротися з псевдоосвітою, читайте в ексклюзивному інтерв’ю кореспондента «Гал-info» з міністром освіти та науки України Станіславом Ніколаєнком.
 – Станіславе Миколайовичу, коли в Україні офіційно стартує вступна кампанія у ВНЗ і як проходять випускні іспити у шкільних закладах?
 
– 5 червня у нас 9-ті класи писали диктант з української мови, 6 червня 11-ті класи складали іспит з української мови – переказ з творчим завданням, і до 27 червня середні школи закінчать навчальний рік, а 27-28 червня будуть випускні вечори.
Практично всі учасники зовнішнього тестування отримали сертифікати з оцінками. Ми це робили анонімно, тобто не повідомляли у школи. Кожна дитина на основі цього сертифікату буде приймати рішення, чи вона складатиме іспит з того предмету, з якого вона складала на зовнішньому тестуванні, чи не складатиме. Якщо гарна оцінка, то цього не потрібно робити. Якщо ж учень незадоволений, то він може перескласти цей іспит. Наприклад, учень претендує на золоту медаль і не добрав 1 бал, в такому випадку він може перескласти.
Що ж стосується вступної кампанії, то в національних університетах вона розпочнеться з 6 липня. З 15 липня – у звичайних університетах, а з 22 липня – у технікумах. Всього у цьому році є близько 440 тисяч випускників шкіл, які будуть претендувати на вступ до університетів. У цьому році держзамовлення складатиме близько 150 тисяч у ВНЗ III-IV рівнів акредитації та 200 тис. для ВНЗ I-II рівня. Тобто фактично сьогодні всі обдаровані діти, навіть якщо вони з незаможних сімей, зможуть отримати вищу освіту, але перепустка буде одна – знання, вміння навички і таланти.
  
– Наскільки адаптовані українські випускники шкіл до здачі вступних іспитів через Всеукраїнський центр незалежного оцінювання знань?
 
– Потрібно сказати, що ми другий рік проводимо експеримент. У минулому році кожен десятий складав іспити через зовнішнє тестування, в цьому році – кожен третій. Тобто ми це робимо плавно, для того, аби привчити випускників до цього. Але слід сказати, що ми привчали дітей до таких нововведень, зокрема, були доступними тестові завдання. Ми розуміємо, що це є певна новизна, яка з часом засвоїться. Багато шкіл користувалися частково або повністю тестовими технологіями у навчанні.
Також слід додати, що Львів, Харків і Київ експериментують вже 5 років, тому ми таким нововведенням нікого не здивували. 
 
– Наскільки якісною сьогодні є вища освіта в Україні?
 
– Картина дуже складна. Є якісні університети, менш якісні і неякісні. Невипадково Міністерство освіти і науки закрило, тобто позбавило ліцензії більше 200 навчальних закладів, де процвітала псевдоосвіта. Там не дають знань, там просто торгують дипломами.Отут суспільство, преса і громада повинні говорити: «Ні!». Мене дивує, коли проводиться контрольний зріз знань, і зі 100 чоловік 100 отримують нулі. То як такий навчальний заклад не закрити? А що, продовжувати плодити сірість, викачувати з батьків гроші, які вони заробили за кордоном? Так не можна. У нас є група кращих університетів, зокрема Національний університет ім. Шевченка, Харківська політехніка, Одеський університет, Донецький університет, Львівська політехніка, Львівський університет ім.. І.Франка.
Але є два недоліки у нашій освіті – це застаріла матеріальна база і недостатній притік інвестицій. Якщо ви візьмете 500 кращих університетів світу, ви там не знайдете українських. Тому що один з показників при аналізі того чи іншого університету – це бюджет університету на одного студента. Є бюджети університетів у світі більші, ніж, скажімо, бюджет Львівської області. Йдеться про десятки мільярдів доларів. А, скажімо, українські університети, наприклад, Національний університет ім. Шевченка або Київська політехніка – це 250-300 млн. грн. Але для нас і це великий бюджет. Ми рухаємося вперед. Я працюю 2,5 роки міністром, і ми фінансування освіти збільшили з 18 млрд. гривень до 40  млрд. в цьому році.
 
– Це Ваше найбільше досягнення як міністра освіти?
 
– Я не думаю, що це моє найбільше досягнення. Збільшення фінансування на освіту – це не тільки моє досягнення, але й моїх попередників. Я поставив пріоритет один – Вчитель, Професор, Асистент, Майстер профтехосвіти з великої букви. За три роки, що я є міністром, у нас зарплати виросли майже у три рази. Так, я приклав руку до цього. Не я один, але я в тому числі. У нас сьогодні є доплати за стаж, за класного керівника, за окремі види педадогічної діяльності, за доцента і професора.  
 
– Як Міністерство планує боротися з корупцією у вищій школі?
 
– Проблема корупції у ВНЗ не є проблемою лише Міністерства освіти. Це проблема суспільства. Треба проводити моральні, правові, організаційні заходи. Також фінансово-економічні заходи – йдеться про підвищення зарплати. Потрібно проводити роз’яснювальну роботу із залученням депутатів, громадськості.
 
– Якось Ви сказали, що до 2010 року всі випускники українських вузів отримуватимуть дипломи європейського зразка. Що сьогодні стоїть на заваді цьому?
 
– Ми рухаємося нормально. За 2005-2006 роки ми повністю перевели Україну на вимоги Болонського процесу, на міжнародні вимоги освіти. Залишилося запровадити диплом європейського зразка і додатку до диплому. Він вже розроблений, і я думаю, що у 2010 році студенти отримають такий диплом.
 
– Пане міністре, перейдімо від освіти до політики. Наближаються дострокові парламентські вибори. Як піде на вибори Ваша Соціалістична партія – самостійно чи в блоці. Від чого це залежатиме?
 
– Я думаю, що ми підемо окремою політичною силою. Я можу з вами подискутувати з цього питання, якщо бажаєте. Соціалістична партія України набере приблизно так, як і на минулих виборах. Сьогодні наш рейтинг 3,5%, але ми ще не працювали на вибори. Ні Мороз, ні Семенюк, ні Цушко, ні Ніколаєнко не працювали на вибори. Ми ще не презентували своєї програми. Зрештою, третина людей ще не визначилися, за кого віддасть свої голоси.
 
Розмовляла Ірина КУРІЙ
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ