Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Степан Курпіль: Ми будемо ініціювати створення нової Конституції

На нещодавньому з‘їзді депутатів усіх рівнів БЮТ Юлія Тимошенко зробила низку резонансних заяв, найголовнішою з яких була ініціатива створення нової Конституції. Вперше на з‘їзді, як член блоку, була присутня Партія „Реформи і порядок”, також розглядалися проблеми відвідуваності сесій місцевих рад БЮТівцями. До найзлісніших депутатів-прогульників будуть застосовуватись різноманітні засоби впливу, аж до виключення із фракції і позбавлення депутатського мандата. Водночас БЮТ наголошує на своїй самодостатності, тобто, перш за все, він розраховуватиме на свої сили і шукатиме шляхи майбутнього розвитку України. Про це та інше народний депутат, член фракції БЮТ Степан Курпіль розповів в інтерв’ю «Гал-info».
– Якою була  мета скликання з‘їзду депутатів усіх рівнів БЮТ?
 
– Насамперед ми обговорювали проблеми суспільно-політичної ситуації в країні і можливі перспективи розвитку політичних сил, зокрема, Блоку Юлії Тимошенко. Також на з‘їзді вперше була присутньою, як член нашого блоку, Партія „Реформи і порядок”. Не виключено, що до нашого блоку приєднаються ще й інші сили. Основним завданням з’їзду, мабуть, було намалювати певну перспективу, щоби дати якусь надію нашому суспільству, що політики не сплять і що вони думають над вдосконаленням влади в Україні. Зокрема, нами було запропоновано ідею створення нової Конституції, яку би написали фахівці, незалежні від політичних сил і які би зробили Конституцію такою, щоби вона була на віки. Як, до прикладу, Конституція США, яку не потрібно було би міняти кожних, скажімо, 5 років. Наша політична сила готова підтримати такий проект, можливо, навіть створити для цього якусь конституційну асамблею. В будь-якому разі ми це питання порушили і вважаємо його актуальним, оскільки зараз ми маємо певний правовий колапс, коли відбувається зміна у вищих ешелонах влади через недосконалість Конституції, зокрема через те, що вона приймалась поспіхом, в пакеті з іншими документами, законодавчими актами. Ще одна важлива річ – це завдання для місцевих партійних організацій, для депутатських фракцій в радах, для керівників на місцях, які представляють БЮТ, аби вони, власне, своєю працею довели, що вміють працювати, можуть працювати і на конкретних прикладах переконували людей, що БЮТ є тією силою, яка здатна забезпечити людям гідне життя після приходу до влади.
 
– У Львівській обласній раді БЮТівці мають проблему з відвідуваністю сесій. Чи розглядалася проблема відвідуваності на з‘їзді? Чи будуть до прогульників застосовуватись якісь санкції?
 
– Позиція лідерів нашого блоку завжди була такою, що для депутатів Верховної Ради відвідування сесій – це робота. Такою ж роботою це є і для депутатів місцевих рад. Хоча вони працюють на громадських засадах, однак вони хотіли представляти людей, зобов’язувались захищати їхні інтереси, тому вони зобов‘язані відвідувати сесії і брати активну участь в роботі комісій і в позасесійній депутатській діяльності. Що ж стосується прогульників, звичайно ж, до них будуть застосовуватись різноманітні засоби впливу, аж до виключення із фракції і позбавлення депутатського мандата. Для чого ж тоді було добиватися прийняття закону про імперативний мандат? Сподіваюся, що Президент підпише цей закон і тоді буде доволі дієвий важіль впливу на депутатів місцевих рад. Якщо хтось не хоче працювати, то навіщо ж тоді місце займати? Можна просто звільнити місце тому, хто буде працювати.
 
– На з‘їзді Юлія Тимошенко зробила низку резонансних заяв. Які з них Ви вважаєте найважливішими?
 
– На мою думку, найважливіше – це все-таки те, що ми будемо ініціювати створення нової Конституції.
 
– Чи означають заяви Юлії Володимирівни про самодостатність своєї політичної сили, що вона вирішила порвати усі стосунки з колишніми союзниками?
 
– Я не думаю, що саме так потрібно розуміти її заяву. Самодостатність означає, що насамперед ми будемо розраховувати на свої сили. Оскільки доволі часто БЮТ допомагав іншим силам, в тому числі Президенту, і не отримував адекватної відповіді і реакції на свою допомогу, на готовність підставити плече, подати руку для того, аби щось суттєво змінилося в державі. Зокрема, ми наголошували на праві Президента влітку минулого року розпустити парламент, для чого були усі підстави. БЮТ активно цього домагався, однак Президент вирішив по-іншому. Вже зараз помітно, що Президент помилився. Тому ми будемо насамперед розраховувати на себе і будемо пропонувати певні шляхи виходу з ситуації, яка склалася, шляхи розвитку для України. Якщо іншим політичним силам по дорозі з нами, то без сумніву, ми будемо з тими силами підтримувати контакти, співпрацюватимемо і будемо йти разом. У разі, якщо інші політичні сили будуть, скажімо, на словах щось робити, а на ділі – гальмувати політичні процеси, то хай ці сили робляться без нас.
 
– Юрій Луценко та Микола Катеринчук, НСНУ розраховували на співпрацю з БЮТ. Фактично Ви її відкинули. Чи можете Ви за якихось умов подати їм руку? За яких саме?
 
– В нас вже є достатньо потужна політична сила, яка зайняла друге місце на парламентських виборах. Якщо ж брати демократичний спектр політичних сил, то ми зайняли перше місце. Нас визнають, як лідируючу політичну опозиційну силу. Однак якщо є лідери, які готові займатись якимись новими проектами, то нехай вони займаються – це їхнє право. Ми подивимося, що це за проекти, з якою метою вони створюються. До прикладу, те, що я бачу зі створенням „Народної самооборони”, то вона не претендує на роботу з електоратом Східної України. Юрій Луценко робить тури Західною Україною (Юрій Луценко побував у Вінниці і Тернополі, а наступним пунктом свої поїздок Україною обрав Херсон. – Авт.) і піариться як лідер нової сили. Виникає запитання: а для чого це робиться? Для того, щоби відібрати електорат в БЮТу чи „Нашої України”? Для чого розколювати такий, скажімо, невеликий кількісно електорат Західної України? Якщо вже створюється нова політична сила в інтересах України, українського народу, то вона повинна, насамперед, працювати на Сході і боротися з Партією регіонів, а не конкурувати із традиційними політичними силами, які вже завоювали популярність в народу. Тому ми ні в кого нічого не відбираємо, нікому нічого не заперечуємо і, без сумніву, нікого не „кидаємо”. Якщо таким лідерам, як Луценко, як Катеринчук по дорозі з нами, то ми готові співпрацювати, однак якщо у них якісь самостійні проекти, то це їхня справа. Проте завжди потрібно думати, чи не занадто багато у нас гетьманів, тому що Україна завжди програвала від того, що серед трьох українців було три гетьмани.
 
– На з‘їзді Тимошенко заявила, що рух Луценка фінансують олігархи. А хто фінансує БЮТ? Наскільки прозорим є фінансування Вашого блоку?
 
– Я не є причетним і обізнаним в деталях фінансування блоку. Однак наш блок уже достатньо давно працює і, без сумніву, блок фінансують як звичайні люди, члени партії, так і люди бізнесу, і в цьому немає нічого поганого. Головне, щоб політична сила не залежала від якогось одного клану, від одного чи двох олігархів. Наша політична сила не залежить від олігархів, тому ми можемо бути впевнені у незалежності позиції БЮТу. Що ж стосується фінансування „Народної самооборони”, то очевидно, що цей проект створювався на Банковій і патронується певними олігархічними силами, які представлені зараз в оточенні Президента.
 
– Чи співпрацюватимете Ви й надалі з Партією регіонів у подоланні президентських вето?
 
–  У тих питаннях, які будуть сприяти вирішенню політичних конфліктів і які будуть унеможливлювати конфронтацію у вищих ешелонах влади, ми можемо співпрацювати із антикризовою коаліцією. Однак це може бути тільки ситуативна співпраця. У нас не може бути з ними якоїсь стратегічної програми про співпрацю, тому що ми абсолютно різні, ми абсолютно по-різному дивимося на розвиток України в різних сферах. Саме тому говоримо про те, що ми є самодостатньою політичною силою.  
 
– Експерти кажуть, що БЮТ намагається разом з Партією регіонів створити в Україні двопартійну систему. У той же час вони наголошують, що у БЮТу може не вистачити сил для того, щоби стати одноосібним переможцем виборів. На Вашу думку, чи не переоцінює БЮТ своїх сил?
 
– Перш за все, ми ніде не заявляли, що ми виступаємо за створення двопартійної системи в Україні. Я думаю, що в Україні буде багато різних партій. Звичайно ж, що будуть якісь партії сильнішими, будуть провідні політичні сили і будуть ті сили, які стануть сателітами більших сил. Зрештою, я не бачу нічого поганого в тому, що існують і двопартійні системи, до прикладу, у багатьох країнах вони показали свою ефективність, однак це не є панацея і не є обов‘язково.
 
– БЮТу часто закидають відсутність ідеології. Високого результату на останніх виборах Ви досягли завдяки використанню гасел соціального популізму, відібравши голоси у соціалістів у центрі України. Тепер, коли до Вас приєдналася ліберальна ПРП, яких гасел будете дотримуватись Ви?
 
– Я не сказав би, що ми перемогли на гаслах соціального популізму, тому що ми пропонували дуже конкретну програму в різних сферах – і в економічній, і в духовній, і в політичній. У своїй діяльності ми входимо в опозицію, ми дотримуємось цих програм. Наша програма також базувалась на певному досвіді, а не на голослівних заявах. Я би не сказав, що наша програма була популістичною. Наша програма спрямована на соціальний захист населення. Знову ж таки, є приклади, що це не просто слова, і Тимошенко, коли була прем‘єр-міністром, реально продемонструвала здатність забезпечити соціальний захист населення, підняти життєвий рівень, адже піднялися зарплати, пенсії, різні допомоги, виплати соціально незахищеним. І разом з тим, ми сповідуємо ліберальні принципи в економіці, таким чином, ПРП абсолютно не є чужою нашій політичній силі.
 
– БЮТ дуже активно експлуатує боротьбу з корупцією. Чому Тимошенко не боролася з нею на посаді прем‘єр-міністра, коли мала для цього усі можливості? Уряд мав право законодавчої ініціативи для реформування законодавчої гілки влади та правоохоронних органів.
 
– Я думаю, що Юлія Тимошенко дуже активно боролася на посаді прем‘єр-міністра, зокрема, були припинені злочинні схеми відшкодування ПДВ. Була припинена контрабанда на митницях. Інша річ, що дуже багато „любих друзів” Юлії Тимошенко не дозволяли їй це робити. Відомо, у що це потім вилилося – у прес-конференцію Зінченка, який звинуватив „любих друзів” у корупції. Хоча суд потім не встановив цих фактів, однак абсолютно всі в Україні розуміли, що факти корупції мали місце, і це дуже чітко відклалося в громадській думці. За такий короткий період, сім місяців, коли Юлія Тимошенко була при владі, неможливо подолати абсолютно всю корумповану владну систему. Однак доволі ефективні кроки Тимошенко здійснювала і демонструвала. Це було помічено у світі, зокрема, такі речі, як продаж «Криворіжсталі» (виставити «Криворіжсталь» на відкритий аукціон було передвиборною обіцянкою Віктора Ющенка, а не Юлії Тимошенко. – Авт.) на відкритому аукціоні. Вона мала намір робити і подальші кроки у цій сфері, тобто програма була запущена. Просто Президент зробив фатальну помилку для себе і для країни, коли відправив Юлію Тимошенко у відставку.
 
– У фракції БЮТ не змінились настрої стосовно дострокових парламентських виборів? Ви й надалі наполягаєте на цьому? Можливо, у Вас вже взято курс на досягнення цієї цілі?
 
– Наша позиція не змінилася. Ми вважаємо, що ця влада, антикризова коаліція, яка зараз є в Україні, уряд не є українським, він не працює в інтересах українського народу. Це олігархічний уряд великого капіталу і про це, до речі, заявив сам віце-прем‘єр Табачник в одній статті, опублікованій у російській газеті. Він прямо заявив, що „уряд представляє інтереси великого капіталу”, тобто нам потрібен уряд, який би представляв інтереси всього народу, а не тільки великого капіталу. Тому ми наполягаємо на дострокових парламентських виборах. Тут дуже багато також залежить від Президента, від Конституційного Суду і насамперед від настроїв народу.
 
-- А якщо не вдасться зробити дострокові вибори?
 
– Тоді будемо діяти в опозиції, будемо критикувати недолугі дії уряду і будемо пропонувати свої шляхи розвитку…
 
-- І наостанок… В одному з коментарів нашій агенції Ви сказали, що опозиція має стати впливовою гілкою влади. Що Ви мали на увазі?
 
– Можливо, мене не зовсім чітко зрозуміли. Я навряд чи міг сказати, що опозиція може стати впливовою гілкою влади. Вона може стати впливовою силою контролю за владою. Опозиція не може бути владою, однак вона може бути впливовою, власне, через дієвий контроль за владою, через оприлюднення альтернативних законопроектів, шляхів вирішення проблемних питань. Саме для цього ми боремося, щоби був прийнятий закон про опозицію, власне, щоби мати такі важелі впливу на владу.
 
Розмовляла Анна СПІЦИНА
 
 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ