Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Торгова блокада ОРДЛО: чи можливий компроміс?

Торгова блокада окупованих районів Донецької та Луганської областей дуже турбує західних партнерів України. Наприклад, депутат Європарламенту Ребекка Хармс днями закликала українців шукати рішення цієї проблеми шляхом досягнення якогось компромісу.

«Я рекомендую тим, хто залучений у вирішення цієї кризи, знайти компроміс... - зауважила пані Хармс під час нещодавнього брифінгу в Краматорську за участю керівництва Донецької обласної військово-цивільної адміністрації. - Потрібно сісти за стіл переговорів, не посилюйте внутрішній конфлікт, тому що Путін тільки чекає на це».

Зауваження звучить цілком розумно. Питання в тому, на яких умовах може бути досягнутий компроміс в такому неординарному випадку. Щоб краще це розуміти, варто розглянути деякі проміжні підсумки акції.

Блокада «оголила» сановних мародерів

Нагадаємо, ініціатори акції - ветерани Антитерористичної операції (АТО) за участю членів парламенту Семена Семенченко та Володимира Парасюка - не пропускають через лінію розмежування вагони з промисловими вантажами. Під заборону ввезення, зокрема, потрапило вугілля, що добувають на шахтах Донбасу, на яких господарюють сепаратисти.

Доцільність цього заходу, здавалася б, очевидна. Адже раніше високі українські чиновники стверджували, що вугілля для країни закуповують за формулою «Роттердам плюс». Якщо виходити з цього, то енергетична безпека країни не мала б залежати від поставок з Донбасу. Так навіщо ж «годувати» російсько-терористичні угруповання?

Характерно, що, розповідаючи про зазначену формулу, можновладці начебто говорили: дивіться, які ми молодці, - подбали про диверсифікацію поставок енергоносіїв. Цим же вони виправдовували різке підвищення енерготарифів для населення.

Усе це виявилося брехнею. Ось що розповів на своїй сторінці в Facebook екс-міністр з питань ЖКГ Олексій Кучеренко: «Завдяки рішенню НКРЕКП і особисто Дмитра Вовка (28-річний глава цього відомства  - Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг) все вугілля з ОРДЛО надходить на українські станції (ТЕС та ТЕЦ) не за його реальною ціною, а за ціною начебто з Роттердамського порту з перевалкою, фрахтом і залізничною доставкою до місця призначення. Надходить за «лівими» документам різними манівцями. Частина йде через Росію. Ця ціна вугілля включається потім у вартість електроенергії і тепла, за які ми потім платимо астрономічні суми».

Повідавши про ці махінації, екс-міністр порадив співвітчизникам: «Поясніть всім сусідам». І додав, що НКРЕКП підпорядковується особисто президенту. Шукайте, мовляв, там зацікавлених осіб.

Отож, виходить, що під приводом брехливої ​​«диверсифікації» перші особи держави фактично придумали нову годівницю для «обраних» і грабують народ. Якби торгової блокади Донбасу не було, ця «страшна» таємниця так би і залишилася таємницею, а сановні мародери і їх друзі-олігархи так би і продовжували обдирати населення під виглядом турботи про нього.

Але блокада ОРДЛО не тільки «оголила» махінаторів, а й створила в Україні нову реальність, яку поки ще багато хто не усвідомлює: з'явилися вагомі підстави вимагати від центральної влади негайного скасування грабіжницьких тарифів на тепло і електроенергію. Адже вони фактично висмоктані з повітря заради збагачення таких одіозних «бізнесменів», як Ринат Ахметов.

Для початку активістам слід жорстко поставити питання про відсторонення від посади голови НКРЕКП Дмитра Вовка і розслідування його дій. Головне, щоб не встиг втекти за кордон...

Що стосується ролі в цій історії президента-олігарха Порошенка, то суспільство отримало додаткові докази того, що ця людина банально збагачується під час війни і дозволяє збагачуватися людям «свого кола».

Чи буде силова «зачистка» блокади?

Як відомо, в перші години торгової блокади силові структури намагалися висунутися в сторону блок-постів, що були встановлені на залізничних шляхах. Штаб акції тоді виступив із жорстким попередженням, що в разі застосування до ветеранів АТО сили, ними будуть вжиті адекватні контрзаходи. Усі наступні дні в повітрі витало питання: «зачистять» блокаду чи ні?

І от глава МВС Арсен Аваков натякнув, що не розганятиме силою активістів, які перекрили торгівлю з сепаратистами. «Давайте отямимось і зрозуміємо, що у нас в країні не функціонують внутрішні війська Януковича і міліція Захарченко. У мене зі свідомістю все гаразд. Я розумію, проти кого можна і потрібно застосовувати силу, а проти кого тереба діяти через переконання доти, поки протестувальники не переходять допустиму законом межу», - заявив міністр в інтерв'ю підрозділу російського агентства Інтерфакс.

Подібну розсудливість, якщо вона щира, можна тільки вітати. Проте не варто забувати, що поки торгова блокада ОРДЛО ніякими законодавчими актами не регламентована, її доля буде залежати від настрою кількох високих чинів і політичної кон'юнктури. А це субстанції вкрай мінливі.

Корисливість нинішніх «керманичів» в Україні вже давно стала практично загальновизнаним фактом. Заради особистого збагачення окремі високі чини готові на все. Ось і борців з «торгівлею на крові» влада намагається зганьбити за допомогою підгодованих акул пера і мікрофона. Різні столоначальники з шаленими окладами на всі лади лякають населення. Наприклад, намагаються переконати, що в разі нестачі вугілля з Донбасу країні загрожує енергетичний колапс, і можуть початися віялові відключення електрики в житлових будинках. Що може обвалитися гривня... Зрештою, «вони» можуть все це штучно влаштувати! Люди почнуть обурюватися. І хто знає, як тоді заговорять силовики...

Щоб надійно припинити «торгівлю на крові», її необхідно заборонити на законодавчому рівні. Саме так було поставлено питання 19 лютого на мітингу в Києві. Правлячої коаліції це дуже не сподобалося. Нешкідливу акцію розігнали за допомогою непропорційно великої кількості силовиків. Було чимало постраждалих від поліцейських «спецзасобів».

Характерно, що «орли» Авакова грубо розірвали намет, який мітингувальники хотіли встановити на розі вулиць Інститутської і Банкової, неподалік від Адміністрації президента.

Як повідав народний депутат Єгор Соболєв, такими ж наметами ветерани АТО перекрили залізничні колії, що ведуть на окуповані території. «Ми хотіли, щоби схожий «редут», як називають хлопці свої табори на рейках, нагадував Президенту про необхідність припинити покривати цю торгівлю і разом з його фракцією в Парламенті підтримати закон, що її забороняє», - пояснив парламентарій.

Проти самотнього намета поблизу резиденції президента влада кинула незліченне число людей в погонах. Її небажання узаконити заборону на торгівлю з російсько-терористичними бандами може говорити про те, що вона зачаїлася і вичікує, коли громадська думка буде готове до «зачистки» точок блокади. І таке враження, що суспільство поволі готують...

Загалом, якщо перефразувати відому приказку, можна дати таку пораду учасникам блокади: міністру Авакову, який обтяжений великим бізнесом і звинувачуються в корупційних скандалах, вірте, але самі не зівайте.

Умови компромісу

Але ніщо не може тривати нескінченно. Західні політики по-своєму мають рацію, коли висловлюють побоювання, що торговельна блокада Донбасу може погіршити внутрішньополітичну ситуацію в Україні. На радість Кремлю...

Чи можливий компроміс? Вважаю, не тільки можливий, а й необхідний, якщо він покінчить з практикою контрабанди і безконтрольного «підживлення» Україною своїх супротивників.

Перш за все, слід якомога швидше підключити український парламент до вирішення всього комплексу питань, пов'язаних з торгово-економічним обміном між Україною і окупованими територіями. Законодавцям доведеться ретельно попрацювати, щоб довести необхідність, наприклад, поставок вугілля з Донбасу. «Шиті білими нитками» пояснення суспільство може відкинути, і все почнеться спочатку. На більш жорсткому витку протистояння.

Не виключено, що нинішній склад Верховної Ради може прийняти рішення на користь сепаратистів. Це буде цілком і повністю на совісті пана Порошенка, адже ця Рада «лежить у нього в кишені». Якщо так станеться, то що ж... Суспільству потрібно вчитися формувати виборні органи таким чином, щоб вони працювали на рідну країну і рідний народ, а не на ворога. Але це завдання на майбутнє. Зараз важливо зняти громадянське загострення, щоб справа не дійшла до небезпечних розбірок всередині країни.

Терміни прийняття необхідних законодавчих актів потрібно максимально обмежити. Дивно, що громадськості доводиться домагатися всього цього за допомогою гучних протестних акцій. Спікер Верховної Ради Андрій Парубій проявив себе в цьому стосунку як абсолютно «імпотентний» політик. Невже нікого не знайдеться, хто міг би пояснити колишньому майданівці всю ганебність його поведінки?

Звичайно, для надійного перекриття каналів контрабанди одного прийняття нових законів, швидше за все, буде недостатньо. З цією метою варто переформатувати і зміцнити новими кадрами обласні цивільно-військовi адміністрації та Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішніх переміщених осіб України. Нині ключові пости в цих органах заповнені ставлениками президента-олігарха, який, як бачимо, зацікавлений в збереженні «торгівлі на крові».

Законодавцям варто подумати над тим, щоб посилити участь цивільних структур в діяльності цих органів влади. Головне, щоб в них було поменше надто «піддатливих» перед «вищестоящими» особистостей.

До вирішення всього комплексу питань торговельну блокаду окупованих територій припиняти, вважаю, не дуже доцільно. Центральна влада в Україні і без того безпринципна і безвідповідальна. Одностороння поступка з боку організаторів акції може бути сприйнята чиновниками як слабкість суспільства. А йому пора вже міцніти. Без цього життя в країні буде змінюватися довго і болісно, а війна може тривати ще не один рік.

Торгова блокада ОРДЛО: чи можливий компроміс?

Торгова блокада окупованих районів Донецької та Луганської областей дуже турбує західних партнерів України. Наприклад, депутат Європарламенту Ребекка Хармс днями закликала українців шукати рішення цієї проблеми шляхом досягнення якогось компромісу.

«Я рекомендую тим, хто залучений у вирішення цієї кризи, знайти компроміс... - зауважила пані Хармс під час нещодавнього брифінгу в Краматорську за участю керівництва Донецької обласної військово-цивільної адміністрації. - Потрібно сісти за стіл переговорів, не посилюйте внутрішній конфлікт, тому що Путін тільки чекає на це».

Зауваження звучить цілком розумно. Питання в тому, на яких умовах може бути досягнутий компроміс в такому неординарному випадку. Щоб краще це розуміти, варто розглянути деякі проміжні підсумки акції.

Блокада «оголила» сановних мародерів

Нагадаємо, ініціатори акції - ветерани Антитерористичної операції (АТО) за участю членів парламенту Семена Семенченко та Володимира Парасюка - не пропускають через лінію розмежування вагони з промисловими вантажами. Під заборону ввезення, зокрема, потрапило вугілля, що добувають на шахтах Донбасу, на яких господарюють сепаратисти.

Доцільність цього заходу, здавалася б, очевидна. Адже раніше високі українські чиновники стверджували, що вугілля для країни закуповують за формулою «Роттердам плюс». Якщо виходити з цього, то енергетична безпека країни не мала б залежати від поставок з Донбасу. Так навіщо ж «годувати» російсько-терористичні угруповання?

Характерно, що, розповідаючи про зазначену формулу, можновладці начебто говорили: дивіться, які ми молодці, - подбали про диверсифікацію поставок енергоносіїв. Цим же вони виправдовували різке підвищення енерготарифів для населення.

Усе це виявилося брехнею. Ось що розповів на своїй сторінці в Facebook екс-міністр з питань ЖКГ Олексій Кучеренко: «Завдяки рішенню НКРЕКП і особисто Дмитра Вовка (28-річний глава цього відомства  - Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг) все вугілля з ОРДЛО надходить на українські станції (ТЕС та ТЕЦ) не за його реальною ціною, а за ціною начебто з Роттердамського порту з перевалкою, фрахтом і залізничною доставкою до місця призначення. Надходить за «лівими» документам різними манівцями. Частина йде через Росію. Ця ціна вугілля включається потім у вартість електроенергії і тепла, за які ми потім платимо астрономічні суми».

Повідавши про ці махінації, екс-міністр порадив співвітчизникам: «Поясніть всім сусідам». І додав, що НКРЕКП підпорядковується особисто президенту. Шукайте, мовляв, там зацікавлених осіб.

Отож, виходить, що під приводом брехливої ​​«диверсифікації» перші особи держави фактично придумали нову годівницю для «обраних» і грабують народ. Якби торгової блокади Донбасу не було, ця «страшна» таємниця так би і залишилася таємницею, а сановні мародери і їх друзі-олігархи так би і продовжували обдирати населення під виглядом турботи про нього.

Але блокада ОРДЛО не тільки «оголила» махінаторів, а й створила в Україні нову реальність, яку поки ще багато хто не усвідомлює: з'явилися вагомі підстави вимагати від центральної влади негайного скасування грабіжницьких тарифів на тепло і електроенергію. Адже вони фактично висмоктані з повітря заради збагачення таких одіозних «бізнесменів», як Ринат Ахметов.

Для початку активістам слід жорстко поставити питання про відсторонення від посади голови НКРЕКП Дмитра Вовка і розслідування його дій. Головне, щоб не встиг втекти за кордон...

Що стосується ролі в цій історії президента-олігарха Порошенка, то суспільство отримало додаткові докази того, що ця людина банально збагачується під час війни і дозволяє збагачуватися людям «свого кола».

Чи буде силова «зачистка» блокади?

Як відомо, в перші години торгової блокади силові структури намагалися висунутися в сторону блок-постів, що були встановлені на залізничних шляхах. Штаб акції тоді виступив із жорстким попередженням, що в разі застосування до ветеранів АТО сили, ними будуть вжиті адекватні контрзаходи. Усі наступні дні в повітрі витало питання: «зачистять» блокаду чи ні?

І от глава МВС Арсен Аваков натякнув, що не розганятиме силою активістів, які перекрили торгівлю з сепаратистами. «Давайте отямимось і зрозуміємо, що у нас в країні не функціонують внутрішні війська Януковича і міліція Захарченко. У мене зі свідомістю все гаразд. Я розумію, проти кого можна і потрібно застосовувати силу, а проти кого тереба діяти через переконання доти, поки протестувальники не переходять допустиму законом межу», - заявив міністр в інтерв'ю підрозділу російського агентства Інтерфакс.

Подібну розсудливість, якщо вона щира, можна тільки вітати. Проте не варто забувати, що поки торгова блокада ОРДЛО ніякими законодавчими актами не регламентована, її доля буде залежати від настрою кількох високих чинів і політичної кон'юнктури. А це субстанції вкрай мінливі.

Корисливість нинішніх «керманичів» в Україні вже давно стала практично загальновизнаним фактом. Заради особистого збагачення окремі високі чини готові на все. Ось і борців з «торгівлею на крові» влада намагається зганьбити за допомогою підгодованих акул пера і мікрофона. Різні столоначальники з шаленими окладами на всі лади лякають населення. Наприклад, намагаються переконати, що в разі нестачі вугілля з Донбасу країні загрожує енергетичний колапс, і можуть початися віялові відключення електрики в житлових будинках. Що може обвалитися гривня... Зрештою, «вони» можуть все це штучно влаштувати! Люди почнуть обурюватися. І хто знає, як тоді заговорять силовики...

Щоб надійно припинити «торгівлю на крові», її необхідно заборонити на законодавчому рівні. Саме так було поставлено питання 19 лютого на мітингу в Києві. Правлячої коаліції це дуже не сподобалося. Нешкідливу акцію розігнали за допомогою непропорційно великої кількості силовиків. Було чимало постраждалих від поліцейських «спецзасобів».

Характерно, що «орли» Авакова грубо розірвали намет, який мітингувальники хотіли встановити на розі вулиць Інститутської і Банкової, неподалік від Адміністрації президента.

Як повідав народний депутат Єгор Соболєв, такими ж наметами ветерани АТО перекрили залізничні колії, що ведуть на окуповані території. «Ми хотіли, щоби схожий «редут», як називають хлопці свої табори на рейках, нагадував Президенту про необхідність припинити покривати цю торгівлю і разом з його фракцією в Парламенті підтримати закон, що її забороняє», - пояснив парламентарій.

Проти самотнього намета поблизу резиденції президента влада кинула незліченне число людей в погонах. Її небажання узаконити заборону на торгівлю з російсько-терористичними бандами може говорити про те, що вона зачаїлася і вичікує, коли громадська думка буде готове до «зачистки» точок блокади. І таке враження, що суспільство поволі готують...

Загалом, якщо перефразувати відому приказку, можна дати таку пораду учасникам блокади: міністру Авакову, який обтяжений великим бізнесом і звинувачуються в корупційних скандалах, вірте, але самі не зівайте.

Умови компромісу

Але ніщо не може тривати нескінченно. Західні політики по-своєму мають рацію, коли висловлюють побоювання, що торговельна блокада Донбасу може погіршити внутрішньополітичну ситуацію в Україні. На радість Кремлю...

Чи можливий компроміс? Вважаю, не тільки можливий, а й необхідний, якщо він покінчить з практикою контрабанди і безконтрольного «підживлення» Україною своїх супротивників.

Перш за все, слід якомога швидше підключити український парламент до вирішення всього комплексу питань, пов'язаних з торгово-економічним обміном між Україною і окупованими територіями. Законодавцям доведеться ретельно попрацювати, щоб довести необхідність, наприклад, поставок вугілля з Донбасу. «Шиті білими нитками» пояснення суспільство може відкинути, і все почнеться спочатку. На більш жорсткому витку протистояння.

Не виключено, що нинішній склад Верховної Ради може прийняти рішення на користь сепаратистів. Це буде цілком і повністю на совісті пана Порошенка, адже ця Рада «лежить у нього в кишені». Якщо так станеться, то що ж... Суспільству потрібно вчитися формувати виборні органи таким чином, щоб вони працювали на рідну країну і рідний народ, а не на ворога. Але це завдання на майбутнє. Зараз важливо зняти громадянське загострення, щоб справа не дійшла до небезпечних розбірок всередині країни.

Терміни прийняття необхідних законодавчих актів потрібно максимально обмежити. Дивно, що громадськості доводиться домагатися всього цього за допомогою гучних протестних акцій. Спікер Верховної Ради Андрій Парубій проявив себе в цьому стосунку як абсолютно «імпотентний» політик. Невже нікого не знайдеться, хто міг би пояснити колишньому майданівці всю ганебність його поведінки?

Звичайно, для надійного перекриття каналів контрабанди одного прийняття нових законів, швидше за все, буде недостатньо. З цією метою варто переформатувати і зміцнити новими кадрами обласні цивільно-військовi адміністрації та Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішніх переміщених осіб України. Нині ключові пости в цих органах заповнені ставлениками президента-олігарха, який, як бачимо, зацікавлений в збереженні «торгівлі на крові».

Законодавцям варто подумати над тим, щоб посилити участь цивільних структур в діяльності цих органів влади. Головне, щоб в них поменше було на посадах надто «піддатливих» перед «вищестоящими» особистостей.

До вирішення всього комплексу питань торговельну блокаду окупованих територій припиняти, вважаю, не дуже доцільно. Центральна влада в Україні і без того безпринципна і безвідповідальна. Одностороння поступка з боку організаторів акції може бути сприйнята чиновниками як слабкість суспільства. А йому пора вже міцніти. Без цього життя в країні буде змінюватися довго і болісно, а війна може тривати ще не один рік.

Олександр Косвінцев..

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ