Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Боротьба з корупцією в Україні – бутафорна

У червні 2016 року Хосе Уґас, очільник «Transparency International» – авторитетної міжнародної громадської організації, яка бореться з корупцією, відвідав Україну з метою зустрітись з першими особами країни і налагодити тісну співпрацю у боротьбі з проявами корупційних явищ у суспільстві.

Хосе Уґас мав ряд зустрічей із Президентом, Генеральним прокурором, Міністром юстиції, Антикорупційним комітетом у парламенті, представниками Національного агентства з питань запобігання корупції та Національного антикорупційного бюро.

За інформацією, що є на сайті офіційного інтернет-представництва Президента України, знаємо, що Петро Порошенко поінформував Хосе Уґаса про досягнення України на шляху боротьби з корупцією, а також про останні заходи, які українська влада зробила у цьому напрямку, зокрема щодо створення Національного антикорупційного бюро.

Глава держави розповів про законодавчі зміни у реформуванні системи прокуратури, обрання і призначення нового Генерального прокурора України. При цьому наголосив на важливості змін, які сьогодні запроваджує Генеральний прокурор у кадрових призначеннях і реформуванні головного офісу прокуратури.

Петро Порошенко ще повідомив про створення Національної антикорупційної агенції та запровадження нового закону про електронне декларування. При цьому він висловив сподівання, що цей закон забезпечить підвищення прозорості діяльності чиновників. Президент попросив керівника «Transparency International» посприяти поверненню в Україну майна, яке  награбували і привласнили Янукович та його оточення.

Хосе Уґас, посилаючись на думку фахівців, назвав українське антикорупційне законодавство одним із найбільш прозорих у світі, але при цьому звернув увагу на необхідність імплементації всіх законодавчих змін у сфері боротьби зі злочинними явищами. Він підтвердив готовність міжнародної громадської організації «Transparency International», найавторитетнішої антикорупційної мережі в світі, розвивати співробітництво з компетентними органами України у розслідуванні корупційних справ, зокрема щодо виявлення і  повернення активів, які незаконно вивезли колишні посадовці за межі України.

Минуло дев'ять місяців. Українська філія «Transparency International» опублікувала відкритого листа Хосе Уґаса від 22 лютого 2017 року до Петра Порошенка, в якому йде мова про відсутність прогресу результативної співпраці між громадською організацією і українськими силовими структурами.

Хосе Уґас пише:

«Пане Президенте,

Вже під час особистого візиту до України у червні 2016 року було зрозуміло, що перед країною стоять серйозні антикорупційні виклики, але антикорупційні інституції та громадські організації активно сприяли прогресові в цьому напрямі. Ваші особисті запевнення у тому, що Україна продовжить рішучий рух курсом запровадження антикорупційних реформ тільки підсилили це враження.

«Transparency International» привітала впровадження системи електронного декларування майна чиновників, але радила доповнити її ефективним механізмами:

▪ перевірки достовірності поданих даних;

▪ законності набуття задекларованого майна.

«Transparency International»  переконана, що у відповідь на виклики, які ми обговорювали, повинно бути зроблено ще більше. Реального прогресу в розслідуванні корупційних злочинів, які вчинили колишній президентом Янукович і його поплічниками, так і не досягнуто. Викрадені активи не повернені. Антикорупційний суд іще досі не створено, а єдиний законопроект із цього питання внесли у парламент опозиційні депутати.

У грудні 2016 року, у співпраці з нашими партнерами, ми провели у Києві міжнародну конференцію з питань повернення активів, під час якої обговорили недостатній прогрес за останні три роки. За результатами конференції ми розробили ряд конкретних рекомендацій для посилення антикорупційної політики в Україні. Виконання цих рекомендацій позитивно позначиться на стані протидії корупції.

Міжнародна антикорупційна мережа «Transparency International» та наше відділення в Україні, «Transparency International Україна», готові надавати всебічну допомогу у пошуку та поверненню активів, які викрали високопосадовці режиму Януковича. Однак правоохоронні органи, відповідальні за цю пропозицію, не виявляють бажання співпрацювати і приймати нашу допомогу. Ми наполегливо просимо Вас всіляко спонукати органи влади України віднайти готовність та бажання співпраці як із метою попередження корупції, так і її покарання. Необхідно обов'язково не допустити безкарності у справі Януковича. Цей ганебний факт шкодить міжнародному іміджу України.

Сильна політична воля та щире прагнення українських органів влади разом із підтримкою міжнародних партнерів, таких як «Transparency International», допоможуть притягнути до відповідальності тих, чиї незаконні дії призвели до Революції Гідності. Справедливість повинна перемогти, а безкарність – припинитись.

З повагою Хосе Уґас, голова Правління Transparency International».

Від часу оприлюднення листа Хосе Уґаса до Петра Порошенка минуло шість днів, проте на сайті Офіційного інтернет-представництва Президента України відповіді нема. Факт наводить на роздуми, що до реальної боротьби з корупцією в Україні ще дуже далеко, а те що відбувається у цьому напрямі схоже на театральну бутафорію.

Ярослав Левків.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ