Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Транспортні афери по-львівськи, або Злочини без покарання

За каденцій Андрія Садового афери в транспортній сфері стали для Львова таким же буденним явищем, як нудний дощ восени. І дивного тут нічого немає. Зворотна сторона цього явища – тотальна корупція та кругова порука. Вкупі з вседозволеністю та безкарністю це породжуює нові, ще більш зухвалі злочини.

Вельми  показовим в цьому плані є приклад з Львівським комунальним  автотранспортним підприємством №1. Йдеться про єдиного міського комунального перевізника,  що контролює 40% транспортних перевезень Львова і яке очолює скандальновідомий директор Михайло Сидорович.

В останні роки посадові особи АТП-1 «прославилися» численними махінаціями та зловживаннями. За фактами вчинення цих злочинів було порушено (відкрито) ряд кримінальних справ (проваджень). Однак в кінцевому результаті (попри те, що доказів у слідчих та прокурорів, як правило,  було  хоч відбавляй) все закінчувалося великим пшиком...

                             «Клондайк» для посадовців-махінаторів

В липні 2013-го  прокуратура Львова щодо зловживань на комунальному АТП-1 відкрила відразу три кримінальних провадження: за ч. 1 ст. 172 (грубе порушення законодавства про працю), ч. 2  ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки), ч. 1 ст. 365 КК України (перевищення влади або службових повноважень).

«Круті» заходи прокурорського реагування з пильністю та копіткою роботою правоохоронних органів були аж ніяк не пов’язані. Спочатку на транспортні афери, що процвітали на підприємстві, звернув увагу телеканал ZIK (у програмі журналістських розслідувань «Народний контроль»), опісля факти зловживань на АТП-1 підтвердила тимчасова депутатська контрольна комісія, утворена Львівською міськрадою для перевірки діяльності автотранспортного підприємства. та Державна фінансова інспекція у Львівській області.

Оприлюднення цих фактів шокувало громадськість та викликало хвилю обурення.  Судячи з цієї інформації, діяльність єдиного міського комунального перевізника була наскрізь пронизана  «вишуканими» кримінальними схемами та злочинними оборудками. Державні кошти посадовці-махінатори «дерибанили» системно та вельми цинічно, використовуючи у корисних цілях своє   службове  становища, перевищуючи свої службові повноваження.

І все це  на фоні довжелезних черг на зупинках громадського транспорту,  переповнених маршруток-«бидловозів», спроб перевізників та влади  збільшити вартість  проїзду (!).

Серед кричущих фактів зловживань, які, зокрема, були виявлені депутатською комісією та журналістами – закупівля  АТП-1 пального за завищеними цінами, внаслідок чого державі було завдано понад 460 тис. гривень збитків, махінації під час закупівлі 19 вживаних (майже 20-річної давнини) несправних  автобусів, у результаті чого  підприємство приховало 2 млн. гривень, замовлення на сотні тисяч  гривень юридичних і страхових послуг (хоча на це мали витратити менше п’яти тисяч). Також було доведено, що на підприємстві існує тіньова бухгалтерія і  «крутяться» мільйони тіньових коштів, мають місце численні факти грубого порушення посадовими особами   АТП-1 законодавства про працю (йдеться про незаконні звільнення водіїв з роботи з особистих мотивів, про залучення водіїв до понаднормованої роботи - по 16-18 годин на добу, яка в табелі обліку робочого часу не обліковувалась і у подальшому – не оплачувалась).

                            «Дивне» слідство львівської міліції

Під час журналістського розслідування вдалося з’ясувати, що  матеріали трьох  кримінальних проваджень щодо зловживань на  АТП-1 були об’єднані в одне провадження. Досудовим розслідування в рамках даної справи зайнявся слідчий відділ Львівського міського управління міліції.

На цей момент в розпорядженні у правоохоронців були матеріали, напрацьовані  тимчасовою депутатською комісію (у яких були зафіксовані численні конкретні факти порушень з боку посадовців АТП-1), матеріали журналістських розслідувань (журналісти «Народного контролю» передали в прокуратуру Львова лист-звернення членів трудового колективу АТП-1 про факти зловживань на підприємстві з підписами більше сотні працівників, та десяток відеосвідчень водіїв, де вони детально розповідають про конкретні порушення з боку свого керівництва), матеріали обласної фінінспекції (про виявлені порушення  під час ревізії АТП-1).

У подальшому, судячи з інформації в Єдиному державному реєстрі судових рішень,  слідчі неодноразово зверталися з клопотаннями до Галицького райсуду Львова про надання дозволу  на здійснення виїмки (вилучення) речей та документів, що перебувають (або можуть перебувати) у володінні комунального автотранспортного підприємства.  Зокрема, йшлося про  договори купівлі-продажу автобусів, укладених між АТП-1  та ПП «Вікторія-транс», висновки експертів щодо визначення вартості вказаних автобусів, акти приймання-передачі автобусів, дорожні листи, табелі обліку робочого часу, графіки виходу на роботу, графіки режиму праці, штатні розписи. У всіх випадках суд клопотання слідчих задовольняв, враховуючи, що дані документи «мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні».

А тепер про головне –  про «вражаючі» висновки слідства. Попри об’ємну доказову базу, очевидність порушень та зловживань   львівські правоохоронці «без проблем» знайшли обгрунтування для закриття справи. У відповіді з прокуратури Львівської області автора цих рядків проінформували, що  «кримінальне провадження №42013150030000099, відомості про яке 22.07.2013 р. внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за підозрою директора ЛК АТП №1 Сидоровича М.В. у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 172, ч. 2 ст. 364 КК України»  було закрито 24.07.2015 р. -  «на підставі п. 3 ч. 1 ст. 284 КПК України,  у зв’язку з невстановленням достатніх доказів для доведення винуватості особи». Коментарі тут, як кажуть,зайві…

                                        Факти, що говорять самі за себе

На початку журналістських розслідувань фактів зловживань на АТП-1 міський голова Львова Андрій Садовий заявляв, що не дозволить  обливати брудом комунальне підприємство, мовляв, жодних порушень там нема. А саму ситуацію називав очевидним політиканством,  пристрасно захищаючи насамперед Михайла Сидоровича.

У даний час, як відомо,  директор АТП-1 Михайло Сидорович  пройшов в депутати Львівської обласної ради від  «Об’єднання «Самопоміч». Що стосується АТП-1, то «брудом» підприємство вже ніхто не «поливає». Марна справа... Враховуючи, що розслідування транспортних афер посадовців АТП-1 у кінцевому результаті завжди закінчувалися пшиком.

Наведу лише кілька прикладів. У січні нинішнього року слідчим Личаківського райвідділу міліції Львова було закрито кримінальне провадження  за фактом привласнення посадовими особами  АТП-1 та ТзОВ «Фірма Інтерпост» грошових коштів, що надходили від перевезення пасажирів (яке було відкрито 09.01.2014 року за ч. 2 ст. 191 КК України – привласнення, розтрата або заволодіння чужим майном  шляхом зловживання службовою особою  своїм службовим становищем). Йдеться про тіньову бухгалтерію на комунальному підприємстві, існування якої було доведено журналістами, депутатами, ревізорами обласної фінінспекції. Тим  не менше, як було з’ясовано в ході журналістського розслідування, справу  закрили на підставі п. 2 ч. 1 ст. 284 КПК України – «у зв’язку з відсутністю складу кримінального правопорушення».

У січні минулого року на підставі ухвали Сихівського райсуду Львова було закрито кримінальне провадження  відносно трьох службових осіб АТП-1: заступника директора з питань експлуатації, начальника відділу  транспортних засобів та інженера технічного відділу. Дані особи підозрювалися в тому, що вони,  будучи в 2010 році членами комісії з питань прийому автобусів по якості та кількості у ТОВ «Львівські автобусні заводи», вчинили службову недбалість.   У результаті   АТП-1 було  завдано шкоди на суму 64,8 тисяч гривень.  

Під час підготовчого судового засідання суд постановив звільнити підозрюваних від кримінальної відповідальності за ч.1 ст. 367 КК України (службова недбалість)  у зв’язку із закінченням строків давності.

                                                Замість епілогу

У даний час в  Сихівському райсуді триває розгляд це одного кримінального провадження, у якому фігурують посадовці АТП-1. Відомо, що ця справа  від 05.12.2012 року була відкрита  стосовно директора та заступника директора автотранспортного підприємства - за ч. 5 ст. 191 КК України ( розтрата  чужого майна в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем).

Обвинувальний акт у вказаному провадженні 07.02.2014 року  було скеровано  до Франківського райсуду Львова, хоча юридична адреса АТП-1 відноситься до території Сихівського району. У подальшому суддя Фрнківського райсуду звернувся  до апеляційного суду Львівської області  з поданням щодо визначення територіальної підсудності для розгляду кримінального провадження. Опісля – справу було скеровано на розгляд в  Сихівський райсуд. 

Подібні  «трюки», як правило, використовується для того, щоб відтягнути судовий розгляд. Про «дивні речі» навколо цієї справи свідчить і такий факт: обласна прокуратура і Сихівський райсуд у відповідях на інформаційні запити   відмовилися надати прізвища підозрюваних та нічого не повідомили про обставини кримінального правопорушення. Дуже схоже на те, що все робиться для того, щоб і ця транспортна афера залишилася без покарання.

Віктор Корнієнко.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ