Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

ТзОВ «Захід ресурс плюс» без проведення тендеру отримав право сортувати та пресувати сміття у Львові

Компанія ТзОВ «Захід ресурс плюс», що була створена лише два місяці тому, без проведення тендерів отримала право сортувати та пресувати сміття у Львові. Цю інформацію під час брифінгу у Львівській міській раді підтвердив Юрій Голець, начальник управління житлового господарства ЛМР.

фото - Serg Bobra, Гал-Інфо

Рішенням міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій 22 липня сортуванням та пресуванням сміття у Львові займатиметься ТзОВ «Захід ресурс плюс». «Ми розглянули їх пропозицію та надали дозвіл на облаштування пункту перезавантаження та сортування сміття. Мова йде про тимчасове явище. ТзОВ «Захід ресурс плюс» буде працювати до того часу, коли у Львові буде збудовано та запрацює сміттєперобний комплекс», - розповів під час брифінгу Юрій Голець.

Рішення про обрання ТзОВ «Захід ресурс плюс» без проведення тендеру чиновники міської ради мотивують необхідністю пресувати сміття у так званий сміттєвий камінь для подальшого використання у проекті «першочергових заходів для стабілізації ситуації на полігоні ТПУ у Грибовичах».

«Основне завдання – стабілізація схилу, де мав місце обвал вигорілого сміття. Проект передбачає влаштування системи дренажних водопроводів. Також буде технологічна карта складування ТПВ, розворотно-відстійний майданчик напівпричепів. Влаштовуватиметься так звана підпірна призма, буде облаштована мережа електропостачання, бо мусить бути зовнішнє освітлення, облаштовуватиметься під’їзна автомобільна дорога», - розповів Юрій Голець про проект, розроблений ТзОВ «Гірхімпром».

Він також зазначив, що рішення про закриття Грибовицького сміттєзвалища, прийняте Великогрибовицькою сільською радою 1 червня 2016 року, було популізмом. «Ми будемо облаштовувати підпірну стінку спресованим сміттям згідно розробленої технологічної карти. Це забезпечить вивезення сміття зі Львова приблизно на рік. Цей рік буде показовий для експлуатації Грибовицького сміттєзвалища.  Треба, щоб жителі Грибовичів та Малехова брали активну участь в процесі контролю за захороненням сміття», - зазначив Юрій Голець.

Великогрибовицька сільрада з 1 червня закрила сміттєзвалище назавжди, - сільський голова

Компанія планує розпочати свою роботу уже в серпні. «На сьогодні ми (ТзОВ «Захід ресурс плюс» - ред.) уже завезли один прес для пресування сміття. Він має потужність 800 тонн та спресовує сміття в тюки розміром 1 метр на 80 см, а довжина такого тюка може регулюватись. Середня вага уже спресованого кубічного метру може сягати 600 кілограмів. Також буде привезено іще один прес, котрий має зусилля стискання 1 до 10. Це не нове обладнання. Вартість більшого преса близько 500 тисяч доларів, меншого – 300 тис. доларів», - зазначив Іван Олексієвець, керівник ДП "Національний проект "Чисте місто".

З його слів, «Захід Ресурс Плюс» вже уклало договір про оренду приміщень площею 6 тис. кв. м. на промислових територіях заводу «Сільмаш» на вул. Шевченка з їх приватним власником. Також Іван Олексієвець зазначив, що ТзОВ «Захід ресурс плюс» змонтує у Львові три сміттєсортувальні лінії. «Це нові лінії, котрі раніше не експлуатувались», - розповів він.

Він також зазначив, що усе обладнання належить новоствореній компанії ТзОВ «Захід ресурс плюс». «Ця компанія входить в групу кампаній, яка займається тривалий час цією сферою», - розповів Іван Олексієвець.

Втім, він не зміг назвати чітко, про яку групу компаній йде мова. «Ми пропонуємо вирішення проблеми сміття у Львові. Перший етап – перевантаження. Другий – встановлення пресів і стабілізація полігону за проектом, розробленим «Гірхімпромом». Третій етап – тимчасове встановлення сміттєсортувальних і сміттєпотрібнювальних ліній. Паралельно розглядається можливість будівництва сміттєпереробного комплексу за власні кошти», - додав керівник проекту «Чисте місто».

Зазначимо, національний проект «Чисте місто» було започатковано у 2011 році, вінта входив до національних проектів, які реалізовувало Нацагентство з інвестицій під керівництвом Владислава Каськіва.

Як зазначається в матеріалі видання «Економічна правда» ДП "Національний проект "Чисте місто" 10 листопада 2011 року за результатами тендеру уклало низку угод на розробку техніко-економічного обґрунтування системи комплексів з переробки твердих побутових відходів в містах: Києві, Харкові, Тернополі, Чернівцях, Хмельницькому, Сумах як складової Національного проекту "Чисте місто". Загальна вартість угод склала 30,14 млн грн.

Передбачалося будівництво комплексів з переробки ТПВ у 10 містах України, однак, у результаті нічого так і не було збудовано.

Сам Іван Олексієвець, котрий очолює ДП "Національний проект "Чисте місто", був помічником у народного депутата від Партії регіонів Юлії Льовочкіної у ВРУ шостого та сьомого скликань.

фото - Serg Bobra, Гал-Інфо

Нагадаємо, компанія ТзОВ «Захід Ресурс Плюс» згідно з даними Єдиного державного реєстру була зареєстрована лише 25 травня 2016 року. Цікавим фактом є те, що, відповідно до розширеного витягу з реєстру, засновниками компанії були Олексій Сонько та Максим Степаненко, котрі, за інформацією сайту youcontrol, мало не щодня реєструють безліч компаній. Так Олексій Сонько зареєстрував на своє прізвище 69 компаній. Максим Степаненко є реєстрантом 90 компаній. Статутний капітал в переважній більшості випадків - 500 гривень.

Будівництво сміттєпереробного заводу у Львові хочуть довірити сумнівній фірмі

На момент реєстрації ТзОВ «Захід Ресурс Плюс» основні вили діяльності компанії, згідно з КВЕДами, були - 41.20 Будівництво житлових і нежитлових будівель, 46.19 Діяльність посередників у торгівлі товарами широкого асортименту, 46.90 Неспеціалізована оптова торгівля, 70.22 Консультування з питань комерційної діяльності й керування, 73.20 Дослідження кон'юнктури ринку та виявлення громадської думки.

Лише згодом компанія отримала право здійснювати діяльність: Код КВЕД 38.11 Збирання безпечних відходів (основний); Код КВЕД 38.21 Оброблення та видалення безпечних відходів; Код КВЕД 39.00 Інша діяльність щодо поводження з відходами.

На сьогодні директором компанії зазначений мешканець Києва Олександр Залєвський, котрий, за даними ресурсу youcontrol.com.ua, є директором ПРаТ «Рециклінг-центр» (перебуває в процесі ліквідації) та «Технології рециклінга».

Станом на сьогодні львівське сміття перевантажують на території підприємства одного з перевізників (вул. Городоцька, 280).

Подробиці трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі

Нагадаємо, 30 травня на Грибовицькому сміттєзвалищі стався зсув сміття, внаслідок чого троє рятувальників загинули. Відтоді, Грибовицьке сміттєзвалище закрили, а львівське сміття почали вивозити на сміттєзвалища трьох-чотирьох міст області та Києва.   

Зазначимо, раніше ЗМІ повідомляли, що Львівська міська рада відмовила 43 фірмам, котрі хотіли збудувати сміттєпереробний завод на території Грибовицького сміттєзвалища.

Автор - Сергій Бобра

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ