Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У лісовій галузі Львівщини буде багато непопулярних змін

"Ми на власні очі побачили роботу лісників, що таке «біологічна пожежа» у лісах, як виглядає незаконна вирубка і маємо можливість зробити висновки. Наш обов’язок - допомогти Кабінету Міністрів із розробкою нової нормативно-правової бази для лісової галузі, бо в старій багато суперечностей", - Володимир Гірняк.

Таку заяву заступник голови Львівської обласної ради Володимир Гірняк зробив після поїздки робочої групи Львівської обласної ради лісами Львівщини.

Це вже другий виїзд депутатів у проблемні лісгоспи області. Цього разу депутати побували у Бузькому районі, а також на Радехівщині, Сокальщині, Жовківщині та в насіннєво-селекційному центрі у Брюховичах.

Під час поїздки посадовці визначити ключові проблеми лісової галузі, аби на сесію  облради 27 вересня вийти із пропозиціями щодо їх вирішення. За словами Володимира Гірняка, окрім кадрових змін та радикальних реформ у сфері лісівництва, слід розробити концепцію захисту лісів від екокатастрофи – масового всихання хвойних порід через ураження шкідниками, а це нині - майже 2000 гектарів соснових насаджень. В Європі це явище називають «біологічною пожежею».

Хворі дерева видно здалеку. Хвоя на них пожовтіла, стовбури голі, бо кора опадає. За два місяці здорове дерево повністю втрачає життєві функції.

 «Фахівці кажуть, що такі дерева треба негайно ліквідовувати, аби цей короїд не пішов далі, на здорові дерева. Однак ще радянська бюрократія не дозволяє оперативно реагувати. Думаю, нам треба зробити так, аби ми йшли попереду цього лиха, а не просто ліквідовували його наслідки», - наголосив Володимир Гірняк. Та додав, що через хворобу лісу страждає і бюджет – знищена деревина майже нічого не коштує і не годиться на дрова.

Володимир Гірняк також заявив, що проблеми у лісовій галузі пов’язані, зокрема, із недосконалістю нормативно-правової бази. Тепер, коли робоча група ознайомилась із ситуацією та проблематикою, депутати розроблять та подадуть у Кабмін свої відповідні пропозиції.

«27 вересня будемо приймати кадрові рішення, буде багато непопулярних змін. Ці рішення,  які будуть залежати від обласної ради – відразу будуть впроваджуватися в життя. Однак, де треба допомогти – маємо допомагати лісовій галузі. В першу чергу маємо створити грамотне правове поле. Депутати обов’язково дадуть свої пропозиції уряду з тим, аби у лісі панував закон, а не бюрократія і популізм», - заявив Володимир Гірняк. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ