Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У ЛНУ імені Івана Франка пояснили ситуацію зі «звільненням» викладача

Учора, 20 червня, у мережі з’явилась інформація про те, що доцента кафедри теорії літератури та порівняльного літературознавства філологічного факультету ЛНУ ім. Івана Франка Богдана Пастуха звільнили із займаної посади. Гал-інфо звернулось за коментарем до адміністрації університету.

Декан філологічного факультету доцент Святослав Пилипчук надав коментар з цього приводу:

«24 березня 2017 року вийшов наказ ректора Львівського національного університету імені Івана Франка «Про оголошення конкурсу» за № 993, в якому відповідно до Закону України «Про вищу освіту», Статуту Університету та «Порядку проведення конкурсного відбору на заміщення вакантних посад науково-педагогічних працівників Львівського національного університету імені Івана Франка» було оголошено конкурс на заміщення 2 вакантних посад доцента на кафедрі теорії літератури та порівняльного літературознавства. У § 2 наказу Ректора було зазначено, що заяви претендентів на ім’я ректора Університету та необхідні документи (про освіту, науковий ступінь, вчене звання, автобіографію, особовий листок із обліку кадрів, список друкованих праць, винаходів, публікацій) потрібно подавати через загальну канцелярію протягом місяця з дня публікації оголошення про конкурс у газеті «Високий замок».

28 березня у газеті «Високий замок» було опубліковане оголошення про конкурс. До 28 квітня (упродовж місяця) претенденти мали подати свої заяви. У загальну канцелярію надійшло 3 заяви. 11 квітня 2017 року було зареєстровано заяву Барабаш Мар’яни Маркіянівни, 12 квітня 2017 року було зареєстровано заяву Пастуха Богдана Васильовича, 19 квітня 2017 року було зареєстровано заяву Федорів Уляни Миколаївни.

Після завершення терміну подачі заяв усі документи було перевірено на відповідність вимогам та передано у деканат філологічного факультету. На нараді з завідувачами ці заяви було передано завідувачеві кафедри для розгляду на засіданні згідно з процедурою. Усі претенденти відповідно до пункту 3.5. положення про «Порядок проведення конкурсного відбору на заміщення вакантних посад науково-педагогічних працівників Львівського національного університету імені Івана Франка» прочитали відкриту лекцію у присутності науково-педагогічних працівників кафедри. 8 червня 2017 року відбулося засідання кафедри теорії літератури та порівняльного літературознавства (про що засвідчує витяг з протоколу № 14 засідання кафедри), на якому розглянули кандидатури претендентів на 2 доцентські ставки.

14 червня 2017 року відбулося засідання Вченої ради філологічного факультету (засідання було правочинним, оскільки із 35 членів вченої ради зареєструвалося 32). Першим пунктом порядку денного засідання Вченої ради був розгляд питання конкурсних справ. Завідувач кафедри теорії літератури та порівняльного літературознавства проф. Ільницький Микола Миколайович представив кандидатури претендентів та ознайомив членів вченої ради філологічного факультету з результатами голосування на кафедрі: Федорів Уляна Миколаївна – За - 7, Проти - 0, Утрималося – 0; Пастух Богдан Васильович – За – 4 (з цих чотирьох голосів один Пастуха Богдана Васильовича), Проти - 2, Утрималося – 1; Барабаш Мар’яна Маркіянівна – За – 2 (Барабаш Мар’яна Маркіянівна не мала права голосувати), Проти - 4, Утрималося - 1. Після того, як завідувач представив кандидатури, відбулося обговорення.

За результатами обговорення члени вченої ради одноголосно підтримали пропозицію внести кандидатури усіх претендентів у бюлетень для таємного голосування, бо відповідно до пункту 3.1. положення про «Порядок проведення конкурсного відбору на заміщення вакантних посад науково-педагогічних працівників Львівського національного університету імені Івана Франка» вчена рада факультету обирає доцентів таємним голосуванням строком до 5 років. Відбулося таємне голосування (за відомістю роздачі бюлетенів у голосуванні взяв участь 31 член вченої ради), результати якого оголосила голова лічильної комісії проф. Татаренко Алла Леонідівна. Результати голосування (їх підкріплено протоколами лічильної комісії): Федорів Уляна Миколаївна – За - 27, Проти - 1, Недійсних бюлетенів - 3; Барабаш Мар’яна Маркіянівна – За - 20, Проти - 8, Недійсних бюлетенів - 3; Пастух Богдан Васильович – За - 9, Проти - 19, Недійсних бюлетенів – 3.

Оскільки відповідно до пункту 4.2. згаданого положення «претендент на відповідну посаду вважається обраним, якщо за його кандидатуру проголосувало більше половини від присутніх на засіданні вченої ради факультету», то вчена рада філологічного факультету за результатами таємного голосування обрала на 2 посади доцентів кафедри теорії літератури та порівняльного літературознавства Федорів Уляну Миколаївну та Барабаш Мар’яну Маркіянівну. Жодних скарг на проведення засідання вченої ради філологічного факультету не надходило. 15 червня 2017 року Пастух Богдан Васильович звернувся із заявою на ім’я ректора Університету із проханням надати йому відпустку та звільнити в останній день відпустки.

Конкурси на заміщення вакантних посад науково-педагогічних працівників є обов’язковим, законодавчо закріпленим елементом університетського життя. Це своєрідний п’ятирічний звіт працівника про свій внесок у розвиток факультету. Такими конкурсами ми засвідчуємо демократизм і відкритість, коли кожен за умови підтвердження свого високого фахового рівня може претендувати на будь-яку посаду і коли кожен може переконати факультетську спільноту (до вченої ради факультету входять представники усіх кафедр та органів студентського самоврядування), що гідний представляти її інтереси на усіх рівнях», – пояснив Святослав Пилипчук.

«Коментування теми хабарництва, про яку неодноразово, обравши для себе найвигіднішу позицію правдоборця, стверджує Богдан Пастух, справа вельми невдячна, бо так, чи інакше опинишся у програшній ролі того, хто виправдовується. Тому лише цитата класика:

«З часів прапрадіда Гомера

аж до сьогоднішнього дня

немає кращого гримера,

ніж добросовісна брехня», – додав декан філологічного факультету.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ