Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика

Львів може сам вирішити проблему Грибовицького сміттєзвалища, - Гройсман

Прем’єр міністр України Володимир Гройсман заявив, що проблема Грибовицького сміттєзвалища потребує вирішення насамперед з боку місцевої влади, котра експлуатувала цей полігон ТПВ, і, мовляв, на сьогодні у Львівської міської ради є всі можливості для цього.
фото - Serg Bobra

На думку прем’єра, основне завдання нині - знайти порозуміння з громадами с. Малехів та с.Великі Грибовичі.

«Я сказав це і міському голові і що уряд готовий всіляко сприяти вирішенню цієї проблеми. Від проблеми сміттєзвалищем страждають люди, які живуть довкола цього полігону, і я розумію, що це велика біда для мешканців міста Львова, - зазначив Володимир Гройсман. - 27 вересня уряд прийняв рішення надати погодження на співпрацю Львівській міській раді щодо залучення інвестиційних коштів для модернізації полігону».

Також уряд погодив проект щодо фінансування робіт по "Львівводоканалу". «Тобто, цих два проекти сьогодні можуть бути реалізовані зусиллями міської ради. Де потрібна допомога уряду – допомога буде», - наголосив Володимир Гройсман.

Голова Уряду також наголосив, що сьогодні місцеві органи влади, місцеві громади мають достатньо грошей для того, щоб вирішувати всі необхідні актуальні проблеми. На депозитних рахунках місцевого самоврядування країни нині є 10 млрд грн, що свідчить про наявність ресурсів для модернізації інфраструктури, вирішення питання водоканалів, полігонів, проведення заходів з енергоефективності.

«Хочу підкреслити, і це дуже важливо, що сьогодні місцеві органи влади, місцеві громади мають достатньо грошей для того, аби вирішувати самостійно всі необхідні актуальні проблеми. Беріть ці гроші і використовуйте: модернізуйте інфраструктуру, вирішуйте питання водоканалів, полігонів, проводьте заходи з енергоефективності, і такі вимоги я буду ставити все жорсткіше перед міськими радами», - наголосив він.

Нагадаємо, 29 вересня, Малехівська сільська ради одноголосно проголосувала проти підписання договору з Львівською міською радою про спільну діяльнсть. Про це повідомив кореспондент Гал-інфо з місця події.

Раніше, 15 вересня, під час засідання сесії Львівської міської ради депутати затвердили договір про спільну діяльність Львівської міської ради та Малехівської сільської ради щодо закриття Грибовицького сміттєзвалища шляхом проведення повної рекультивації, відведення інфільтратів з відповідним очищенням збірників інфільтрату. Цей договір став предметом активної дискусії між депутатами.

Стосовно самого договору, то варто зауважити, що міська влада стала  дуже щедра на різні звабливі пропозиції.

Натомість в обов'язках сторін прописане окрім рекультивації сміттєзвалища ще й фактичне подовження вивозу сміття на Грибовицьке сміттєзвалище.

Додамо, що є пункт "Здійснити заходи із стабілізації схилу сміттєзвалища  у відповідності до робочої документації "Технологічна карта складування ТПВ" в об'ємі першочергових заходів із стабілізації полігону, розробленої ТзОВ "Інститут Гірхімпром".

Відповідно до розробленого проекту, стабілізація схилу полігону відбувається шляхом завезення 2 788,2 тис. куб. м побутових відходів на протязі 7 років.

Зазначимо, громаді с. Великі Грибовичі та с. Збиранка не надходило жодних пропозицій щодо компенсації за наслідки трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі.

Додамо, що Львів потрохи занурюється у сміття, особливо спальні райони. У місті п`ять компаній вивозять сміття, міська влада намагається на них перекласти відповідальність, мовляв. не справляються. Одна правда така, що сміття нікуди вивозити.  Так 28 вересня на IX сесії Запорізької міської ради депутати не проголосували за проект рішення, яке передбачало приймання сміття зі Львова на запорізький полігон.   

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ