Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові понад 3 тис. дітей не потрапляють до дитсадків

У Львові 10,8 тис. дітей перебуває на черзі до дошкільних навчальних закладів. Але 1 вересня до дитсадків зможуть піти лише 7 тис. дітей із цієї черги. Про те, як управління освіти Львівської міської ради буде боротися з торгівлею місцями у садочках та про додаткові групи 22 червня під час прес-конференції розповіла в. о. начальника управління освіти Львівської міської ради Зоряна Довганик.

Як розповіла Зоряна Довганик, повідомлення батькам щодо зарахування дітей до дошкільних навчальних закладів повинні надійти впродовж червня.

«На сьогодні всі батьки, діти яких можуть бути зарахованими до дошкільних навчальних закладів, отримали повідомлення про те, що потрібно принести документи до дошкільного навчального закладу. Зарахування дітей до садочків розпочинається з 1 вересня», - розповіла чиновниця.

Електронна черга

Зоряна Довганик зазначила, що у цьому році розпочала роботу львівська платформа реєстрації дітей. Через це виникла низка проблем, які намагалися розв'язати спільно з батьками: «Насамперед постала потреба перенести дітей, які були зареєстровані у старій електронній черзі, на нову платформу. Постали певні технічні питання».

За її словами, була частка дітей, інформація про яких не була перенесена, але зараз все це виправляють.

«Звичайно, що не всі батьки, які хотіли віддати дітей до ДНЗ, з 1 вересня отримали такі повідомлення. Як ми інформували раніше, 10,8 тис дітей перебуває на черзі з метою зарахування до ДНЗ. Однак лише близько 7 тис. дітей зможуть потрапити до ДНЗ. У нас на базі сотні міць виховується 167 дітей. Садочки переповнені, ми робимо все, щоб забезпечити, як можна більше дітей дошкільною освітою», - запевнила Зоряна Довганик.

Як повідомила чиновниця, в садочках на сьогодні виховується 996 дітей, яким вже виповнилося 6 років і які, відповідно до законодавства, повинні були піти до першого класу.

«Але ця умова дозволяє батькам обирати, чи вони залишають дитину ще на рік у садочку, чи дитина йде до школи. Сподіваємось на те, що прийняття нових державних стандартів та полегшення навчальних програм у початковій школі сприятиме тому, що батьки віддаватимуть до школи дітей з 6 років. Також ми враховуємо той чинник, що народжуваність у Львові постійно зменшується», - сказала вона.

Окрім того, за її словами, у дошкільних навчальних закладах Львова виховується  1 001 дитина, яка не є мешканцем міста: проживають у Пустомитівському районі.

Що робити, якщо дитина не пройшла електронну чергу?

За словами чиновниці, управління намагається  допомогти батькам дітей, які не змогли пройти чергу.

«Ми будемо відкривати групи короткотривалого перебування, куди батьки зможуть відвести свою дитину для проведення часу, для виховання та навчання, і залишити її протягом 4 годин: або з 9.00 до 13.00 год., або з 14.00 до 18.00 год. Такі групи короткотривалого перебування вже функціонували у цьому році, їх було 33. При необхідності їх відкриємо ще більше. У цьому році плануємо відкрити такі групи при всіх позашкільних навчальних закладах, щоб допомогти батькам знайти місце дитині для здобуття дошкільної освіти», - сказала Зоряна Довганик.

Вона додала, що в кожній групі, яка відкриватиметься за потребою, буде до 20 дітей.

«Батьки можуть підійти в найближчий дошкільний навчальний заклад, написати заяву на зарахування дитини до групи короткотривалого перебування, і така група буде відкрита або у найближчій школі, або у ДНЗ, або при позашкільному навчальному закладі», - розповіла чиновниця.

Приміщення колишніх садочків вивільняють

Зоряна Довганик наголосила, що у Львові вивільнені вже всі приміщення, які перебували в оренді.

«Наразі вже вивільнені майже всі приміщення колишніх дошкільних навчальних закладів, де надавалися не освітні послуги. Приміщення почергово відремонтують і вводять в експлуатацію. На сьогодні залишилося вивільнити одне таке приміщення, де перебуває амбулаторія сімейної медицини. Шукаємо куди перенести амбулаторію, що дасть можливість відкрити три додаткових групи», - зазначила вона.

Чиновниця наголосила, що минулого року у Львові відновили 36 груп у дошкільних навчальних закладах, а  до кінця 2017 року планують відкрити ще 24 групи.

Як боротимуться з корупцією у дитячих садках

Зважаючи на те, що велика кількість дітей не потрапляє до садочків, це відкриває можливість для корупційної складової. Для того, щоб цього уникнути, управління планує проводити перевірки дитсадків.

«Після того, як відбудеться зарахування дітей до ДНЗ, впродовж вересня адміністратори платформи електронної черги спільно з працівниками управління будуть об’їжджати всі дошкільні навчальні заклади, щоб перевірити списки зарахованих до садочків», - сказала вона.

За її словами, сама черга також не є сталим явищем, адже батьки, наприклад, можуть змінити думку і не віддавати дитину до дитсадка цього року.

«У випадку, коли батьки вирішили віддати дитину до садочка наступного року, то це означає, що звільняється ще невелика кількість місць. Відтак, будуть відкриватися групи, у які набиратимуть наступних у черзі дітей», - сказала Зоряна Довганик.

На запитання Гал-інфо, що робитимуть, якщо виявлять факти корупції, Зоряна Довганик відповіла: «Ми будемо попереджувати такі речі, щоб унеможливити в першу чергу зарахування дітей, які не були в електронній черзі, або ж були, але зареєстровані пізніше, ніж ті, які мали пройти».

Діти бійців АТО – без черги

Щодо пільгових категорій, то за словами Зоряни Довганик, такі діти зараховувалися першочергово.

«На жаль, ми не дотримувалися принципу, що тільки 4% від загальної кількості дітей – пільговики. Діти учасників АТО були зараховані всі, які були зареєстровані у черзі», - зазначила Зоряна Довганик.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ