Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові дефіцит Державних Прапорів?

Минулого тижня сталась знакова історична подія на терені Східної Європи – Хрещатиком відбувся парад ЗСУ і НАТО. Відлуння натівського каблука від київської бруківки зумовило аритмічний щем у серцях кремлівської камарильї.

Джеймс Меттіс, міністр оборони США, який брав участь у параді, запевнив, що відтепер Україна і США будуть партнерами назавжди. Лідери всього цивілізованого світу привітали українців зі святом виходу України із сфери кремлівсько-московського тоталітаризму. 

Львівський національно-патріотичний ґандж

У 1991 році, після провалу на Москві просовєтського путчу, група народних депутатів України 23 серпня внесла у сесійний зал Верховної Ради національний український прапор, який освятив священик УАПЦ Петро Бойко. Далі впродовж 13 років День Державного прапора святкували тільки у Києві 24 липня на муніципальному рівні. Саме цього дня у 1990 року синьо-жовтий стяг замайорів над Київською мерією.

У 2004 році президент Леонід Кучма запровадив День Державного прапора на загальнонаціональному рівні, а президент Віктор Ющенко у 2009 році вніс зміни до указу Леоніда Кучми, доповнивши його щорічною офіційною церемонію підняття Державного прапора 23 серпня в усіх населених пунктах України.

З нагоди 26 річниці проголошення незалежності України та з метою гідного відзначення цієї події, президент Петро Порошенко видав спеціальний указ №132/2017, в якому доручив державний органам ретельно підготуватись і дбайливо вшанувати державне свято. Зокрема, у пункті 5 указу №132/2017 сказано: «Обласним, Київській міській державним адміністраціям: забезпечити розроблення та реалізацію регіональних планів заходів з підготовки та відзначення 26-ї річниці незалежності України; вжити додаткових заходів із забезпечення благоустрою населених пунктів, упорядкування об'єктів культурної спадщини, пам'ятників, пам'ятних знаків та місць поховань видатних діячів українського державотворення, борців за незалежність України у XX столітті, загиблих учасників Революції Гідності, учасників антитерористичної операції в Донецькій і Луганській областях».

У цей день, 23 серпня, у Львові вивішали Державні прапори на будинках, але не на всіх. Якщо фасади адміністративних будівель дбайливо прибрали у національні прапори, на центральних вулицях міста синьо-жовті стяги майоріли на кожному будинку, то у провулках і віддалених вуличках прапори вивішали через будинок або й через два. Мешканці цих будинків, на які прапори не вивішали, буди прикро вражені. Вони не могли збагнути, чим їхні податки у місцеву скарбницю відрізняються від податків сусідів, на будинках яких радісно майоріли синьо-жовті стяги.

На ранок 25 серпня всі прапори з будинків ретельно прибрали. Навіщо це зробили? Що фатального могло б трапитись у Львові, якби Державні прапори майоріли впродовж усіх чотирьох вихідних днів? Кому потрібний цей показний і дозований чиновницький патріотизм? Більшості територіальної громади міста однозначно ні.

Військовий парад ЗСУ і НАТО

На сімнадцятий рік тиранії Путіна таки настав один із його геополітичних жахів: Хрещатиком розносилось відлуння натівського каблука. Воїни ЗСУ і воїни Альянсу стрункими колонами марширували столицею України, яка все далі й далі дистанціюється від кремлівсько-московської азіопії.

У своїй промові під час історичного «Параду військ» країн європейської цивілізації на Хрещатику президент Петро Порошенко наголосив, що в України є тільки один шлях у майбутнє – широкий євроатлантичний автобан, який провадить до членства України в ЄС і НАТО. На 26-му році Незалежності від московсько-ординського тиранії Україна успішно завершила боротьбу за ратифікацію Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Із метою заблокувати цей процес на Кремлі доклали ще більших зусиль, ніж свого часу для зриву підписання самого договору. Проте жорна історії не зупинити. Український караван повертається до свого Європейського Дому, а кремлівські вовкулаки надривно виють на нього із болотистих нетрів епохи минулого.

США будуть поруч із Україною

Після завершення військового параду на Хрещатику Петро Порошенко і Джеймс Меттіс детально обговорили засоби протидії агресивності кремлівських терористів на Донбасі і питання повернення анексованого Криму. Представник США зазначив, що Білий Дім ніколи не сприйме анексію Криму і порушення міжнародно визнаних кордонів. Джеймс Меттіс запевнив, що США і надалі надаватимуть допомогу Україні в її зусиллях стосовно захисту території країни і народу.

Міжнародна спільнота привітала Україну

З нагоди 26-ї річниці Незалежності України від кремлівсько-московського політично-економічного паразитаризму на адресу Петра Порошенка надійшли привітання від президентів США, ЄС, країн Латинської Америки, Африканського континенту, Близького і Далекого Сходу, прем'єр-міністр Канади, інших світових лідерів. Іще українців привітали зі святом королі Марокко і Швеції, спадкоємний принц Абу-Дабі, генерал-губернатор Австралійської Співдружності, а також Рауль Кастро, очільник Державної Ради і Ради Міністрів Республіки Куба. Не розділив радості з українцями тільки Путін та його не чисельні міжнародні васали.

Очаків на варті безпеки Європи

У День Незалежності України колишній одеський українофоб, а нині один із навколокремлівських «оголтелих» скоморохів – Вассерман, сифонив на весь Інет, що Трамп нагнув Путіна аж до плінтуса. База США в українському Очакові – це ляпас усій рускій історії, всьому рускому політикуму з огляду на те, що Москва загарбала Очаків ще у 1788 році під час московсько-турецької війни.

Будівництво в Очакові військової бази США – аж заходився в істериці Вассерман – надасть Пентагонові можливість оперативно отримувати розвідувальну інформацію про Чорноморський флот РФ. А ще американська база стане приводом для подальших «військових злочинів» українців, оскільки Україна сприймає перебування НАТО в Очакові як гарантію своєї безпеки, – ремствував ідеологічний співбрат Жириновського.

По-перше, Очаків захопили козацькі полки Антіна Головатого із суші та з моря після того, як турки щедро «дали дроздів» московським військам. За боягузтво рядових москалів та безініціативність руского командування, у жовтні 1788 року Потьомкін відсторонив від посади командувача Карла-Генріха Нассау-Зігена, руского адмірала, а далі звернувся по допомогу до кошового отамана Антіна Головатого. Козаки прибули і в грудні 1788 року вибили з Очакова турецькі війська.

По-друге, американський «Центр морських операцій» має не наступальне, а оборонне значення. Він покращить інфраструктуру, зміцнить зв’язки України з Альянсом і створить кращі можливості для двосторонніх військових вишколів. Окрім того, «Центр морських операцій» зміцнить впевненість ЄС у власній безпеці. Саме ці фактори й зумовили істерику на Москві, що вони втратять засоби для пакостей Україні та шантажу європейців.

«Moody's» вірить в Україну, а українці – у свої гаманці

Аналітики Міжнародного рейтингового агентства «Moody's Investors Service» («Moody's») підвищили кредитний рейтинг уряду України до рівня «Caa2» із «Caa3», а також замість попередньо «стабільного» надали прогноз «позитивний». Згідно з повідомленням аналітиків агентства, підвищення урядового рейтингу України ґрунтується на двох ключових чинниках:

▪ на кумулятивному наслідку структурних реформ, які у випадку їх продовження покращать динаміку погашення державного боргу;

▪ на суттєвому посиленні зовнішніх позицій України.

На підставі закордонної похвали уряд Гройсмана взявся активного прогнозувати цьогорічне зростання ВВП України на рівні 2%. Однак більшість громадян України, зазираючи у свої гаманці, ще не бачить розрекламованих відсотків зростання індивідуального добробуту.

Аби дошкулити «Moody's» і Гройсману, або «Хапок за раз»

Наче навмисно, щоби напакостити бравурним заявам «Moody's» і зіпсувати святковий настрій прем'єр-міністрові Гройсману та його оточенню, напередодні Дня Незалежності ціна на кавуни побила всі попередні рекорди.

Ситуація й справді дивна, – відзначили в «АПК-Інформ» овочі і фрукти». Адже на півдні України кавун є однією з найбільше вирощуваних сільськогосподарських культур. Урожаї кавуна традиційно завжди настільки щедрі, що орієнтовно третина урожаю не потрапляла до споживачів, її фізично не могли зібрати й вивезти з полів. У минулому році фермери просили 2 гривні за кілограм, а на 26-му році Незалежності ціна кілограма кавуна зросла до 4,5-5 гривень.

Незрозуміло, чому аналітики плодоовочевого ринку дивуються фантастичним цінам. Хіба не уряд Гройсмана скасував контроль над усім – і виробництвом, і реалізацією продукції. Хіба не уряд Гройсмана впровадив Україну в «дикий» капіталізм, де ціну на продукцію безконтрольно піднімають до фантастичних висот, а далі методом проб поволі опускають до рівня, коли починається реалізація.

Навіщо возити у Київ із Херсона п'ять барж із кавунами по гривні за кілограм і тяжко заробляти впродовж осені на обороті продукції, якщо можна завести одну баржу кавунів за ціною п'ять гривень за кілограм і легко отримати квартальний прибуток. А далі бити бомків до наступного сезону і співати дифірамби новій господарчій моделі «Хапок за раз».

У ЄС вивчать «План Маршалла» для України

Микола Точицький, голова представництва України в ЄС, повідомив, що Європейська комісія має намір вивчити українсько-литовський проект «План Маршалла» для підтримки реформ в Україні. Точицький розповів: «Була презентація цього плану в європейських інституціях, тож Європейська комісія серйозно до цього поставилась. Враховуючи, що українсько-литовський план переданий недавно, Єврокомісія вивчить цю пропозицію і визначиться, в який спосіб вони зможуть взяти участь у проекті. Через місяць-півтора вже будемо знати про думку Єврокомісії».

Нагадаємо, навесні 2017 року учасники Конгресу Європейської народної партії прийняли рішення напрацювати аспекти довгострокового плану економічної допомоги українцям, в якому передбачили щорічне надання Україні 5 млрд євро інвестицій. 

Ярослав Левків.

Фото - novynar.com.ua.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ