Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові хочуть зірвати проект компанії «Кіносвіт»

У четвер, 29 вересня, на сесії Львівської міської ради прогнозується провокативна спроба зірвати голосування за проект Галицького центру кіномистецтва. Про це повідомили в ТзОВ «Кіносвіт».

«До нас дійшла інформація, що противники проекту ніби то планують провести «залякувальну» акцію - під час сесії роздаватимуть депутатам листівки із погрозами, і це тоді, як законодавство прямо забороняє втручання у роботу депутатів шляхом агітування чи наполегливого переконування у прийнятті того чи іншого рішення», - зазначає керівник ТзОВ «Кіносвіт» Олександр Смірнов.

Водночас інвестор проекту (ТзОВ “Кіносвіт”) ще раніше звернувся із заявою до правоохоронних органів, адже один з опонентів запропонував йому варіант “примирення” - трикімнатну квартиру. Якщо ні, обіцяє будь-якою ціною зірвати реалізацію проекту.

Історія із будівництвом сучасного кіноцентру на вулиці Нижанківського (в центрі Львова) тягнеться з 2005 року. Тоді ТзОВ «Кіносвіт» придбав цілісний майновий комплекс кінотеатру “Україна”, отримавши документ права власності. Будівлю кінотеатру хотіли відродити шляхом реконструкції, аби у Львові був сучасний заклад для кіноманів та поціновувачів високого мистецтва.

Однак після численних експертиз та висновків фахівців НУ “Львівська політехніка”  стало розуміло, що будівля старого кінотеатру не підлягає реконструкції. Інвестор взявся за дозвільну документацію на реалізацію нового проекту – Галицького центру кіномистецтва. Проект погодили усі необхідні служби: від управлінь Львівської міської ради та облради до Міністерства культури. Компанія «Кіносвіт» зібрала повний пакет дозволів. Зокрема,  лише археологічні розкопки тривали кілька років (почалися у 2013 році). Під час земляних робіт був прискіпливий археологічний нагляд. Що важливо, станом на сьогодні укріплено фасади та фундаменти сусідніх будівель, що прилягали до старого кінотеатру.

ТзОВ «Кіносвіт» заручився підтримкою експертів різних середовищ.  До обговорення залучили фахівців та громадських активістів. Спочатку проект передбачав кіноцентр та торгові площі. Деякі експерти вважали, що торгові площі не потрібні. На заклик громадськості інвестор прислухався до порад — змінив концепцію: відмовився від торгових площ, запропонував місту якісний мультифункціональний центр.

«Концепцію було змінено після тривалих дискусій і обговорень, – розповів керівник ТзОВ «Кіносвіт» Олександр Смірнов. – Це означає, що інтереси громадськості для нас завжди були і є  на першому місці».

Що передбачатиме Галицький центр кіномистецтв? Сучасний кінотеатр включатиме арт-центр, конференц-хол, центр розвитку дітей, fashion-центр, громадський простір. А основна місія проекту – закладення культурного майданчика для творчої молоді й митців, демонстрація сучасного художнього та фотомистецтва.   Галицький центр кіномистецтв стане базовою для проведення кінофестивалю. Там транслюватимуть фільми молодих українських режисерів, метрів європейського та світового кіно. Проект має і соціальну складову.   Галицький центр кіномистецтва та арт-простір зможуть безкоштовно відвідувати діти з потребуючих сімей та учасники  АТО.

Вже найближчим  часом  Інвестор проекту  оголосить  відкритий міжнародний архітектурний конкурс на кращий проект сучасного кіноцентру, участь у якому візьмуть архітектори з різних країн світу. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ